Köpa tomt - hitta tomt, viktigt att kontrollera, kostnader som tillkommer, kontrakt

Här guidar vi dig till vad som är viktigt att tänka på när du köper en tomt, vilka kostnader som tillkommer på tomtköpet och att skriva kontrakt på en tomt. Men först tittar vi på olika sätt att hitta en tomt till salu, för det är inte alltid så lätt.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du köper tomt, för en hel del ska kontrolleras.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du köper tomt, för en hel del ska kontrolleras. Foto: Marlén Eskilsson

När du har bestämt dig för att bygga hus gäller det att hitta en bra tomt att bygga det på. En bra tomt har rätt läge; det är ofta ett plus om det är nära till arbete och saker som kommunikationer, mataffärer, vård, skola. Sedan vill man ha trevliga grannar och ett lugnt område. 

Så hittar du tomt

Bra tomter växer inte på träd, var beredd på att leta länge och väl innan du hittar en. Det finns olika sätt du kan prova för att hitta en ledig tomt till salu. Du kan:

  1. Köpa tomt via kommunens tomtkö
  2. Hitta tomt till salu på mäklar- och annonssajter
  3. Köpa tomt av privatperson, markägare eller bonde
  4. Köpa tomt via hustillverkaren
  5. Köp en bebyggd tomt
  6. Sprid nyheten att du letar tomt 

Köpa tomt via kommunens tomtkö

De flesta kommuner har en tomtkö där de regelbundet säljer ut tomter till den som har ställt sig i kön. I vissa kommuner kan kötiden vara flera år, medan det finns god tillgång på tomter i andra och du kan få tag på en tomt direkt.

Att stå i kommunens tomtkö brukar kosta ett par hundralappar per år. 

Här hittar du en lista över Sveriges kommuner.  

Hitta tomt till salu på mäklar- och annonssajter

Den som vill sälja en tomt gör det antingen via en mäklare eller genom att annonsera ut den själv på t ex Booli eller Blocket. Glöm inte att också leta bland husen till salu. Många gamla nedslitna hus och sommarstugor har stora fina uppväxta tomter, där du kan riva huset och bygga nytt på.

Bra sajter att hitta tomter till salu på och där mäklarna också är med: 

  • Blocket
  • Booli
  • Hemnet

Köpa tomt av privatperson, markägare eller bonde

Ofta är man intresserad av att bygga i ett speciellt område och då är det bra att åka runt och pejla in alla tomter som finns. Det kan finnas åkermark som ägs av en bonde, en privatperson med en extremt stor tomt eller en annan markägare som har en tomt som du kan stycka av och köpa. Du tar reda på vem som äger fastigheten och kontaktar dem helt enkelt och ber att få köpa.

Det finns till och med markägare som bara sätter upp en skylt i trädgården med ”Tomt till salu”. 

Hur får man då reda på vem som äger en tomt? Har du tur räcker det att gå upp till stadsbyggnadskontoret och uppge adressen, så berättar de det för dig. Du kan också maila lantmäteriet och fråga.

Läs mer: Hitta fastighetsbeteckning

Köpa tomt via hustillverkare

Ett sätt för hustillverkarna att få kunder att välja deras hus är att de också erbjuder tomter som säljs med förbehåll att man bygger med den hustillverkaren. Ofta kan du hitta hustillverkarnas tomter till salu på mäklarsajterna Blocket, Booli och Hemnet, eller på hustillverkarens egen hemsida. 

Det är naturligtvis bekvämt att köpa tomten från en hustillverkare, men det finns två nackdelar med att göra det. Du blir bunden till att bygga just den hustillverkarens hus och kan inte välja fritt hurdant hus du ska bygga. Dessutom lägger de ofta på en rejäl summa på tomtens kostnad så att den blir lite dyrare än om du köpt direkt från en markägare.

Du kan kolla hos lantmäteriet vilket belopp hustillverkaren köpte tomten för och eventuellt använda den informationen som underlag för en prutning.

Köp en bebyggd tomt

Ett alternativ är att köpa en tomt med ett fallfärdigt ruckel på, riva detta och bygga nytt. 

Sprid nyheten att du letar tomt till salu

Berätta för släkt, vänner och bekanta att du letar tomt så får du fler som letar åt dig. Många väljer att efterlysa en tomt i Byggahus delforum Tomter.

Köpa tomt
En tomt vid havet. Foto: Marlén Eskilsson

Viktigt att kontrollera innan du köper tomten

När du har hittat en bit mark som du är intresserad av att köpa och bygga på, finns det ett antal saker du bör kontrollera innan du slår till och köper:

Får tomten verkligen bebyggas? Lita inte på säljarens uppgifter, utan gå till kommunens stadsbyggnadskontor och ta reda på de bestämmelser som gäller för tomten i fråga.

Hur är omgivningen planerad för framtiden? Ska andra hus byggas i närheten eller ska det dras vägar förbi den tänkta husknuten?

Finns det något servitut som belastar fastigheten? Lantmäteriet har information om servitut i fastigheter.

Är tomten pantsatt? Lantmäteriet har uppgifter om fastighetsbevis (tidigare hette det gravationsbevis) för den aktuella tomten.

Är säljaren verkligen ägare till tomten? Då och då dyker det upp bedragare som låtsas vara ägare till en tomt och säljer den. Därför bör du be om bevis för att personen verkligen äger tomten, om det skulle kännas oklart.

Ta också reda på vilka kostnader som kan tillkomma för den här tomten.

Köpa tomt
En åker i Blekinge som har styckats av till tomter. Foto: Marlén Eskilsson

Kostnaderna i samband med tomtköp

En tomt du köper kan vara mer eller mindre byggklar och innefatta mer eller mindre avgifter som medföljer när en tomt ska byta ägare och bebyggas. 

Kostnader för följande saker kan tillkomma innan du kan bygga och bo på den aktuella tomten:

  1. Avstyckning
  2. Geoteknisk markundersökning
  3. Gatubyggnadskostnad
  4. Anslutning till kommunens vatten- och avloppssystem
  5. Elledningar
  6. Lagfart och fastighetsbevis

Avstyckning - stycka av en tomt

Om du lyckas övertyga någon att stycka av sin tomt och låta dig köpa, så kommer kostnader att tillkomma för denna avstyckning. En avstyckning innebär att lantmäteriet markerar tomtgränserna med rör i marken.

Det är viktigt att tänka på att inte rubba rören under byggnadsarbetet, för då tillkommer nya kostnader. Vad det kostar att stycka av en tomt varierar och beror på en rad faktorer. Priset börjar på drygt 35 000 kr, men slutar i normalfallet på 50 000-60 000 kr, om det inte behövs fastighetsbestämning.

Läs mer: Vad kostar det att stycka av en tomt?

Avstyckning kommer inte så ofta i fråga för den som köper en tomt, då den som står för stamfastigheten ofta avstyckar först och säljer sedan.

Geoteknisk markundersökning

Inom vissa områden där undergrunden är dålig krävs en geoteknisk undersökning (t ex Mälardalen och Göteborgsområdet, där marken består av lös lera). Genom att borra i marken fastställer man vilken metod som är lämpligast för att lägga grund, t ex pålning.

När den geotekniska markundersökningen görs bör du ha bestämt husets storlek och läge på tomten. Kostnaden för markundersökningen varierar med förutsättningarna på tomten och vilken metod man behöver använda för att göra undersökningen. Ofta hamnar kostnaden runt 20 000-25 000 kr. 

Läs mer: Geoteknisk markundersökning - fakta, pris, tid

Gatubyggnadskostnad

Har du köpt mark av privatperson kan du i vissa fall behöva erlägga gatubyggnadskostnad till kommunen. Det händer t ex när kommuner rustar upp vägar eller detaljplanelägger nya områden. Priset för gatubyggnadskostnad varierar stort mellan områden. Det kan kosta alltifrån några tusenlappar upp till flera hundra tusen kronor om man har otur. Gatubyggnadkostnader sköts av gatukontoret i din kommun. Avgiften måste betalas in innan du kan få bygglov.

Anslutning till kommunens vatten- och avloppssystem

Du har rätt att ansluta dig till kommunens nät för vatten och avlopp. Kostnaden för att ansluta sitt hus varierar från kommun till kommun, mellan ca 52 500 kr i de billigaste kommunerna (Sorsele, Norsjö, Malå) och upp till 314 000 kr där det är dyrast (Orust), enligt enligt Taxestatistik 2020 från Svenskt Vatten (anläggningsavgifter för normalvilla). 

Här kan du se vad det kostar att ansluta sig i din kommun: Svenskt Vatten: Taxeundersökning

Elledningar

Som villabyggare har du rätt att utnyttja de elledningar som finns framdragna till tomten. Elledningarna kan ägas av antingen ett kraftverk, en distributionsförening eller ett kommunalt elverk. En anslutning till nätet kan oftast inte ske förrän installationen i villan har besiktigats och godkänts.

Prisexempel: Hos E.ON kostar en ny elanslutning mellan 16-25 A 36 350 kr, som engångskostnad (år 2020). Om avståndet mellan mätarskåp och anslutningspunkten är stärre än 200 m eller om säkringen är större än 35 A beräknas avgiften individuellt.   

Lagfart och fastighetsbevis

När du har kvitterat köpehandling på den betalda tomten ska du söka lagfart hos lantmäteriet för att registrera att du är ägare. Kostnaden för lagfarten kallas stämpelskatt och den uppgår till 1,5 % av köpeskillingen. Om du ska ta lån med fastigheten som säkerhet ska stämpelskatt betalas även för de nya pantbrev du tar ut. Dessutom tillkommer en expeditionsavgift på 825 kr.

Stämpelskatt utgår även för tomträtter.

I och med att du beviljas lagfart blir markköpet offentligt och pantbrev kan inskrivas. Du får då ett sk. fastighetsbevis (tidigare kallat gravationsbevis) som är ett officiellt dokument som sedan utfärdas på det totala belopp som intecknats i fastigheten. 

Skriva kontrakt för tomt

När du har bestämt dig och ska köpa tomten är det dags att skriva kontrakt.

Tomtköpet är bindande först när säljare och köpare skrivit under kontraktet. Du ska alltså inte lämna handpenning förrän kontraktet är påskrivet av båda parterna.

Du har också möjlighet att skriva avtal om tomtköp villkorligt, vilket betyder att det bara träder i kraft under vissa förutsättningar, t ex under förutsättning att du får bygglov på tomten.