Köpa ny säng - tänk på det här

Planerar du att köpa en ny säng? Det finns massor av valmöjligheter och för ditt välmåendes skull är det viktigt att du hittar en som passar just dig. På så vis säkerställer du en bra nattsömn.

Naprapaten Robert Jäderkvist guidar till rätt sängval.

Naprapaten Robert Jäderkvist guidar till rätt sängval. Foto: Hästens

En säng är en dyr produkt som du ska ha i många år. Dessutom är den otymplig att få på plats. När du ska köpa säng är det därför viktigt att det blir rätt val, så att du slipper byta snart igen och så att du har en säng du trivs med i många år framöver. En säng som inte gör att du får ont i ryggen. Men hur ska du tänka för att hitta rätt?

– Det viktigaste är förstås att du tycker att sängen är skön. Men sedan finns det också vissa parametrar man kan gå efter för att den även ska passa din kroppstyp, säger Robert Jäderkvist, legitimerad naprapat och ordförande i Svenska naprapatförbundet.

I den här artikeln ska vi gå igenom dessa parametrar, men även valet av sängram och andra viktiga aspekter. Vi börjar dock i andra änden: hur man provligger en säng.

Sida 1 av 5

Provligga säng - fällor och fel

Provligg sängen

Provligg den säng du funderar på att köpa ordentligt. Foto: Dux

Robert Jäderkvist har utbildat säljare av sängar på ett av Sveriges största möbelföretag under tio års tid. Även om han inte arbetar för dem längre så har han därmed fått en bra inblick i både konsumentens och sängtillverkarens perspektiv. 

Och det finns ett antal fel som många konsumenter gör när de provligger:

  1. Har bråttom och provligger snabbt
  2. Provligga när du är för trött
  3. Provligga vilken säng som helst
  4. Inte ligger tillräckligt länge i sängen
  5. Provligger utan bra kudde

– Det vanligaste felet som människor gör är att de har lite bråttom när de testar säng och inte provligger ordentligt. Ett annat vanligt fel är att man testar säng när man redan är trött, du kanske gått runt och shoppat ett tag och att man då väljer första bästa säng i butiken. Du får då en felaktig referenspunkt, säger Robert. 

Robert Jäderkvist
Robert Jäderkvist

Första sängen du testar bör vara en noggrant utvald modell. Här bör du ta hjälp av en säljare, eller en kunnig vän. Har du gått runt i butiker hela dagen och lägger dig ned i första bästa säng kommer du nämligen att få ett gott intryck av den oavsett hur bra eller dålig den är - eftersom det helt enkelt är skönt att lägga sig ned. 

– Ta hjälp av en kunnig säljare och hitta en säng som passar just dig, och låt den bli den första du testar. Då får du en bra referenspunkt att förhålla dig till när du testar de andra, säger Robert Jäderkvist.

Han säger även att du bör ligga ganska länge i sängen, så att du verkligen hinner slappna av och känna efter. Det kan ta ett tag att vänja sig vid en säng, speciellt om du har en dålig säng hemma som du är van vid. 

Ta minst 10-15 minuter och känn efter hur den nya sängen känns. Vrid på dig och ligg så som du brukar ligga när du ska sova hemma. Känns den skön då med? 
Se även till att du har en bra kudde när du provligger.

Sida 2 av 5

Vad är en bra säng?

Den flytande sängen

Vindö, den flygande sängen från Carpe Diem.

Förutom att sängen ska kännas skön bör den även avlasta rätt. En bra säng ger lagom stöd och avlastning till kroppen. Primärt är det madrassen som är viktig, även om bäddmadrassen också - till viss del - spelar in. Det handlar således i första hand om att finna en riktigt bra madrass.

Tecken på att din nuvarande madrass inte är bra:

  • Du ligger och snurrar och vrider på dig under nätterna. Kanske märker du det på att lakanet åker av, eller så märker du det genom att du har svårt att somna alternativt vaknar mitt i natten.
  • Du har ont i kroppen när du vaknar (det är dock vanligt att detta beror på aktiviteter du utfört under dagen som inte alls har med sängen att göra, här gäller det att utröna vad som är vad).
  • Du tycker kort och gott att sängen känns obekväm.
  • Sängen har tappat form, och därmed avlastar den inte längre rätt.

Din kroppsform och vikt påverkar vilken madrass som är mest lämplig. Har madrassen tappat sin funktion, eller om din kroppsform har ändrats, kan det alltså vara dags att byta madrass.

Utöver att den nya madrassen ska kännas bra när du provligger den finns det också ett par parametrar du kan ha som ytterligare grund för ditt val. Det handlar om hur madrassen formar sig efter din kropp.

– Ligger du på rygg ska det vara så att höften sjunker ner lite grand så att madrassen ger stöd i ländryggen, säger Robert Jäderkvist och exemplifierar:

– Ligger du för mjukt och väger mycket, om du exempelvis är en amerikansk fotbollsspelare, kommer rumpan att sjunka ner men fötterna ligger kvar. Vinkeln från höften till fötterna gör då att lårbenet sträcker sig uppåt. Du blir som ett V. Detta är inte idealiskt. Om man istället är väldigt lätt får man svårt att trycka till sängen tillräckligt hårt för att komma ner i madrassen, det kan vara så att man inte ens kommer ner i bäddmadrassen. En lätt person mer svävar på den. Då blir benens vinkel istället väldigt rak och det är inte heller optimalt.

Rumpan ska således sjunka ner lagom bit för att ge svanken ett lättare stöd och du ska ha en lätt vinkel på benen. Axlarna ska inte kupa sig framåt.

Om du istället ligger på sidan ska axlarna och rumpan sjunka ner jämt, den ena kroppsdelen ska inte sjunka ner överdrivet mycket mer än den andra. Du ska inte känna dig hoptryckt. 

– När du testar detta är det bra om du inte ligger med axeln rakt under dig, man drar ofta fram axeln lite när man lägger sig ned för att sova, och du bör ligga likadant som du gör i sängen hemma, säger Robert Jäderkvist.

Till syvende och sist är det dock framför allt viktigt att du själv tycker att madrassen känns skön. Dina preferenser avgör. Du strävar efter en neutral kroppsposition och en säng som känns behaglig.

Sida 3 av 5

Välja madrass till barn och ungdomar

Barnsäng

Foto: htgtrid.com

Det är ännu svårare att välja säng till ungdomar som fortfarande växer.

– Du kanske har en 13-åring hemma som inte har haft en växtspurt ännu. Så den kanske väger 10 kilo mer om ett år. Det påverkar ju såklart. Likaså om du har mindre barn i 5-6-årsåldern, de väger väldigt lite och är jämna i kroppen så de är inte särskilt påverkade av madrassen, men däremot är ju föräldern som ska natta barnet det och då kan detta spela in i valet, säger Robert.

Några faktorer som man kan ta hänsyn till:

  • Hur gammalt är barnet och hur förväntas det växa de kommande åren? Hur de växer är såklart väldigt svårt att avgöra, men man kan kanske titta på föräldrarna och se hur de ser ut för att få någon form av underlag.
  • Har personen en partner som sover i sängen?
  • Hur länge kommer personen att bo hemma?
  • Kommer den att ta med sig sängen när den flyttar?

Sida 4 av 5

Sängens storlek

Säng

Fundera över hur stor säng du behöver. Foto: Ikea

Är du vuxen väljer du vanligen en 180- eller en 160-säng beroende på hur stort sovrum du har och om ni är en eller flera personer som ska sova i den. Många har exempelvis småbarn som kommer in och lägger sig i sängen under natten och då kan det bli trångt och ge dålig nattsömn om sängen är för liten. Är du istället ensam räcker det kanske med en 120-säng.

Budget påverkar förstås också valet av säng. Ju större säng - om du jämför en och samma modell - desto dyrare är den.

Det som är bra med en 180-säng är att de som är i en parrelation kan få varsitt underrede som är individanpassat. Handlar det om en 180-säng är det vanligen två 90-madrasser som man sätter ihop och sedan lägger en hel bäddmadrass på. På det viset kan den ena parten exempelvis få en fast madrass och den andra en mjuk, ni behöver inte kompromissa.

Storleken på sängen avgörs alltså främst av hur många som ska sova i den (både nu och i framtiden), samt hur stort rum du har och hur olika preferenser ni har när det kommer till madrassen.

Sida 5 av 5

Valet av material och sängram

Sängmadrasser

Bonell-resår från Hilding Anders, Pocketresår från Sleepo, skummadrass från Jysk

Madrasser görs i en rad olika material och har olika typer av konstruktion. Du har till exempel skumgummimadrasser, dessa saknar inbyggd fjädring (resårer) och har därmed lite sämre livslängd och komfort men istället ett mer fördelaktigt pris än madrasser med fjädring (resår). 

De med fjädring har ett högre pris men också bättre tryckavlastning och komfort. De kan i sin tur ha individuella fjädrar - kallas ofta för pocket - eller fjädrar förankrade i varandra - kallas bonell. Bäst komfort och avlastning får du från madrasser med individuella fjädrar eftersom de inte påverkar varandra.

– Fjädringssystemen består av pocketresårer eller bonell. Pocketresårerna ligger i olika zoner, och gör att stödet varierar och är olika över kroppen. Fjädrarna rör sig individuellt för att följa kroppens konturer och rörelser, och skapar då olika komfortzoner. Generellt brukar man säga att ju fler zoner sängen har, desto bättre anpassar sig madrassen efter kroppen. Bonell är en enklare fjädring där alla sitter samman med varandra och dubbla Pocket spring som är två lager med individuella pocket spring för extra komfort och ännu bättre tryckavlastning, säger Sara Vestberg.

Sovrumsmöbler
Sänggavel eller inte, det är frågan. Foto: Trendum

Det går vidare att välja mellan kontinentalsäng, sängstomme eller resårbottensäng. Sängtyperna varierar i sin uppbyggnad och ditt val påverkar även vilken madrass du behöver. Kontinentalsängar är exempelvis allt i ett, medan du som bara köper en stomme även behöver köpa till madrass och bäddmadrass. Köper du istället en resårbotten behöver den kompletteras med ben, bäddmadrass, och gavel.

Valet av säng och sängram handlar förstås även om design. Sängen tar upp stort blickfång i sovrummet, och designen är viktig för helhetsintrycket.

– Om du vill ha en mer traditionell stil så välj en säng i den stilen tillsammans med övriga möbler såsom sängbord, kanske en fåtölj, gardiner et cetera. Om stilen är mer modern så välj utifrån det. Helt enkelt efter hur du själv vill inreda ditt rum, och samtidigt få till en fin helhet, säger Sara Vestberg och fortsätter: 

– Jag tycker att val av gavel är superviktigt, det är här du sätter stilen på din säng och kanske hela rummet faktiskt. 

Vidare kan det vara bra att tänka på höjden. Är man lite äldre och stel i höfterna kan det vara skönt med en lite högre ram så att du inte behöver gå så djupt ner när du ska lägga dig. 

Man kan även kolla på sängstomme med förvaring undertill.

Känns det som mycket information och kunskap att ta till sig? Börja med att sätta din budget och se vilken sängtyp som faller inom ramarna för denna. Välj ut ett par sängar som passar din kroppstyp. Provligg och känn efter. 

– Det viktiga är att sängen ger ett behagligt stöd, det är grunden. Det finns människor som gillar att ligga lite hårdare, då föredrar man en fast säng. Sedan finns det de som inte gillar hårda sängar, de vill ha en mjuk säng. Det är den övergripande viktigaste saken, det du själv tycker är skönt är också det bästa, säger Robert Jäderkvist.