Så åtgärdar du kalla element – rörmokaren visar

Kalla element kan bero på lite olika saker. Här visar Håkan som är rörmokare hur du tar reda på vad som är orsaken till kalla element och hur du åtgärdar.

Håkan Persson är rörmokare vid Lomma Värme & Sanitet och i det här filmklippet visar han oss hur han gör för att åtgärda kalla element i ett hus. När han kommer till ett hus med kalla element känner han på elementen i huset och här de är mycket riktigt kalla, så han börjar med att gå ner i källaren där elpannan och varmvattenberedaren står.

Håkan vid elementet
Håkan ska undersöka varför elementen är kalla.

Steg 1. Kolla vattentrycket - justera så det ligger mellan 0,5-1,5 bar

– Det första jag tittar på när jag kommer ner i källaren är manometern som visar vattentrycket i systemet och kollar hur trycket är. Trycket mäts i bar och det ska aldrig ligga under 0,5 och max är 1,5 i ett 1,5-planshus som detta. Här är det nere på i princip noll, säger Håkan.

Lågt tryck i manometern
Manometern visar att trycket är för lågt.

Han letar upp reglaget som gör man kan fylla på vatten, och det sitter här uppe.

Man bör ta reda på anledningen till det dåliga trycket, det kan bero på en läcka någonstans.

Men vi fyller på, så ser vi vad som händer, säger Håkan.

När trycket ökar och kommer upp över 0,5 bar, då börjar expansionskärlet att arbeta, för den har en gummibälg med förtryck på 0,5 bar, så när trycket ökar öppnar den och släpper in så vi får ett jämnt flöde på vattnet hela tiden.

Expansionskärl
Expansionskärlet sitter bredvid manometern.

Steg 2. Stäng av pannan och lufta elementen

Nu är vattnet påfyllt och innan vi luftar elementen måste vi bryta cirkulationen i systemet. Eftersom det är flera olika element som ska kontrolleras väljer jag att stänga av pannan helt, då bryts allt.

– Nu ska jag lufta elementet och nippeln sitter i den ena änden, säger Håkan.

Nippeln och elementnyckel
En speciell luftnyckel används för att lufta elementet.

Håkan använder en speciell luftnyckel som passar till elementet, det finns olika modeller till olika element. Han vrider försiktigt tills han hör att det kommer luft ut ventilen. Här kommer det väldigt mycket luft, och skulle luftströmmen minska får man gå ner i källaren och fylla på mer vatten. 

– Nu kommer vattnet, vi låter det spola litegrann innan vi stänger ventilen. 

Vattnet kommer ur elementet
En tunn vattenstråle visar att luft inte finns kvar i elementet.

Nu är elementet färdigluftat. Tänk på att aldrig skruva ur hela nippeln, den går inte att skruva på igen när trycket är på.

Steg 3. Kolla vattentrycket igen, sedan elementen så att de fungerar

Efter att Håkan har luftat ett par element går han ner i källaren och tittat på manometern igen. 

– Vi ser att trycket har gått ner under 0,5 bar igen, och vi vill ha upp det till någonstans mellan 0,7-1,3. Vi får fylla på mer vatten och se att det fungerar, säger Håkan.

Högt tryck i manometern
Efter en andra påfyllning är trycket bra igen.

– Nu är trycket uppe så nu kan vi sätta på systemet igen. I det här fallet hade jag stängt av hela pannan och inte bara cirkulationspumpen. Då går vi upp igen och kontrollerar elementet så att det också fungerar.

Slå på cirkulationen igen.
För att kontrollera att allt fungerar, slå på pannan igen.

Håkan kan känna hur det cirkulerar och har blivit varmt, det har till och med börjat bli lite varmt på returen. 

– I telefonen har jag en app som visar spridningen av värmen. Röret där värmen kommer in är rött, det har börjat sprida sig, men här är det lite svalare. Det tar en stund innan vattnet börjar cirkulera. Vi tittar på returledningen här nere, även den börjar bli varm men har inte kommit upp i temperatur än. Då kan vi konstatera att det fungerar bra.

Kolla värmeflödet i mobilen
Håkan har en app i mobilen som visar hur värmen sprider sig i elementet.

Steg 4. Har stiftet fastnat?

Håkan har nu kontrollerat alla element i fastigheten. Alla blir varma utom ett.

– Har man haft termostaten avstängd en hel sommar kan det göra att stiftet här innanför sätter sig, fastnar, berättar Håkan.

Stiftet sitter bakom termostaten.
Stiftet sitter bakom termostaten.

För att åtgärda det fastnade stiftet skruvar Håkan av muttern (en del termostater har skruv istället), och kontrollerar om stiftet fjädrar. Det gör det inte här, det har fastnat.

Fjädrande stift bakom termostaten
Stiftet ska vara fjädrande för att termostaten ska fungera.

– Vi får känna oss fram lite, jag knackar lätt på stiftet med skiftnyckeln och den lossnar då direkt. Vi sätter på termostaten igen och känner redan värmen komma.

Tänk på att inte dra ut stiftet i termostaten, tryck in den i stället. Det sitter ett litet bleck där inne och drar man ut det är risken att elementet börja läcka.