Så väljer du färg till inredningen
Vilken färg ska vi ha på kaklet? Vilken färg passar bäst på våra väggar i vardagsrummet? Vi ställde nio frågor om hur du kan tänka när du väljer färger på inredningen, till inredningsarkitekt Christel Månsson.
1. Hur ska jag göra för att komma igång med att välja färger?
– Ett bra sätt är att du utgår från färger du redan har i huset. Se dig omkring. Den där gröna mattan som du älskar, de krämfärgade gardinerna, tavlan med de fina nyanserna i vardagsrummet. Det finns massvis med inspiration att hämta.
Du tar bitar från olika material som ska användas ihop i ett rum. Klipp ut tygbitar, träbitar till golv och tak, tapetbitar och färgprover och lägg ditt pussel. Känn efter hur materialen och färgerna fungerar ihop. Fördelen med pussel är just att man ser allt tillsammans - helheten.
Titta också i inredningsmagasin och kataloger. Kika i broschyrer och färgkartor som t ex målarfirmor och möbelaffärer tar fram. De har ofta fina färgkombinationer som jag använder mig av. Tänk på att i tapet- och färgaffären, som kanske har lysrörsbelysning, kan färgerna uppfattas på ett sätt och när du väl kommer hem ser färgerna ut på ett annat sätt.
Ett av de bästa sätten är att ta med sig en färgprovburk från affären och måla med den därhemma. Var observant på att färgen kan bli starkare när den målas på en stor yta. Därför kan det vara bra att en mindre kulört färg. Ett alternativ kan vara att beställa ett provkarta på upp till en A4-sida och ta med hem. Det kostar dock några slantar mer än provburken.
2. Passar vissa färger alltid i vissa rum, t ex blått i sovrummet?
– Nej. Det är tonen eller nyansen i färgen som är viktig. Grönt som vi ofta betraktar som en behaglig färg, kan i fel ton kännas stickande, på samma sätt som en röd färg med brun ton kan kännas mjuk. Vi bor i ett mörkt land, så därför är vi tokiga i ljusa färger och vill utnyttja det ljus som kommer in. Det är väl egentligen sunt. Istället använder vi mer färg på gardiner, mattor och annat som finns i rummet.
– Sedan ska man tänka på att ljuset påverkar hur vi uppfattar färger. Ska du ändra färgsättning ska du också tänka på ljussättningen. Olika ljuskällor har olika färgtemperaturer. Kompakta energisnåla lysrör har ofta ett kallt ljus, medan halogenlampor har varmare ljus. Vanliga glödlampor har också varmt ljus. Både glödlampor och halogenlampor har varmare ljus än dagsljuset. Genom att byta ut taklampan mot flera spotlights kan du få ett helt annat ljus. Rummet kan bli mycket trivsammare. Med en enda taklampa blir rummet skugglöst, och vi behöver skuggor och kontraster. Det är därför bra med många belysningspunkter. Ett kök med en blå färg kan således kännas varmare om man sätter in spotlights.
Det går också experimentera med färgad belysning, något som enligt Christel många tonåringar gör.
3. Är det någon skillnad på målade och tapetserade väggar? Hur ska man tänka?
– Jag kan tycka att med tapet känns ett rum mera ”klätt”, medan det med en målad färg kan kännas naket. Målade ytor har dominerat under åren, men nu kommer tapeten på stark frammarsch med många spännande mönster och strukturer.
4. Finns det andra sätt att förändra färgen i ett rum om?
– Prova att ändra färgerna på överkast, plädar, soffor, fåtöljer och mattor. Det är ofta bäst att utgå från en specifik färgdetalj som du gillar, t ex en tavla, och sedan plocka ut nyanser från denna färg. Visst går det att använda spretiga färger på olika saker i ett rum, men då ska det vara smakfullt och genomtänkt.
5. Hur väljer man färg till barnens rum?
– Jag har erfarenheten av att barn tycker ofta om starka färger och det är klart att de ska få välja färg. Men istället för den där chockrosa färgen, kan man som förälder styra upp det lite och välja en mjukare ton av rosa.
6. Hur ska jag tänka när jag väljer färg på kakel i köket?
Tänk efter vad du ska ha för olika material i ditt kök och lägg ditt pussel igen. Väggar, bänkskivor, köksskåp, golvet. Se helheten.
7. Vilken roll spelar taket och golvet i ett rum?
– Golvet är extremt viktigt för ett rum. Det är som en bricka som allt står på, det är fonden och grunden. Har du ett trägolv kan du till exempel lasera eller betsa trät för att på så sätt skapa olika effekter. Vad det gäller tak, är naturligtvis vitt en bra färg, men prova med andra färger också.
Christel berättar om sitt favoritcafé som har ett grönmålat tak. Det är jättefint och passar för den speciella miljö som finns där.
8. Påverkar färgen hur stort eller litet ett rum kan upplevas?
– Det är både mönster, färger och ljus som inverkar på rumsuppfattningen. Generellt kan man säga att ju mörkare färg, desto mindre rum och ju ljusare färg, desto luftigare rum. Har man starkt mönstrade tapeter kan rummet kännas mindre. Randiga tapeter med vågräta linjer kan göra rummet bredare på samma sätt som lodräta linjer kan göra rummet högre. Fondväggar är vanligt idag som också kan påverka rummet. Du kan till exempel ha två väggar i en ton och två väggar i en annan ton.
9 . Finns det inte risk att jag tröttnar på en färg?
– I allmänhet tycker jag att vi i Sverige är alltför försiktiga, vi borde våga mer. Det är många som just är rädda för att tröttna på en färg. Men då brukar jag säga så här: Om det är något du tycker om, varför inte välja det? I olika skeenden av livet behöver vi olika färger. Du kan säkert känna suget efter en färg ibland och då behöver du den färgen. Färger påverkar oss mycket mer än vi kanske tror. Det finns vetenskapliga studier som bland annat gjorts här i Sverige som visar att hjärnaktiviteten och hjärtfrekvensen kan påverkas av färger. Du kan till exempel bli aktiv, passiv eller vilsam. Vissa av oss reagerar mycket på färger, medan andra påverkas mindre.
Kommentarer
1