Rätt golv till köket
Det gäller att välja rätt golv till köket – det vill säga rätt golv för dig. Att välja köksgolv handlar en hel del om tycke och smak.
Inredningsarkitekt Christel Månsson menar att valet av köksgolv hänger ihop med hur resten av huset ser ut.
– Det gäller att inte tänka ett rum i taget, utan på huset som en helhet.
Har du ekgolv i vardagsrummet bredvid, blir det inte snyggt att välja ett nytt träslag och lägga t ex ask i köket.
Fula övergångar mellan olika golvmaterial är ett annat problem som Christel vill få bukt med.
– Se till att få en snygg övergång mellan olika golvmaterial, säger Christel.
Det gäller att ha en duktig golvläggare som jobbar med bra fogmaterial. En så liten mjukfog som möjligt är ett bra alternativ att lägga i övergången mellan golvmaterialen. Den duktiga golvläggaren ser till att golvmaterialen hamnar i samma höjd och har en jämn kant.
– Det man vill slippa är den fula mässingslisten, menar Christel.
Om inredningsarkitekten ska välja ett eget favoritgolv till köket blir valet ett klassikt träplankgolv, eller linoleum i ett svart-vitt rutmönster. Det passar in på väldigt många ställen.
– Jag vill ha ett mjukt golv som känns varmt. Jag tycker att känslan i klinker är för hård, säger Christel.
När du väljer vilket golv du ska ha i köket bör du alltså ta hänsyn till:
Estetiska frågeställningar
– Vilket material finns i angränsande golvytor?
– Vilket material passar till kökets utformning i övrigt?
Praktiska frågeställningar
– Hårt eller mjukt golv?
– Vad får golvet kosta?
– Hur lätt är golvet att underhålla?
– Hur tåligt är golvet?
Plastmattor
Med en plastmatta i köket får du ett mjukt golv som både är billigt och praktiskt. Ett stort antal mönster och färger finns att välja på. En nackdel är att plast inte alltid är en miljövänlig produkt. Kontrollera hur miljövänlig plastmattan är om du tänker välja plast.
Linoleum
Även linoleumgolv i köket är mjukt, billigt och praktiskt samt finns i ett stort antal färger och mönster. Dessutom är linoleum miljövänligt.
– Linoleum kan du lägga som hela mattor eller mönster, säger Christel Månsson. Man kan rita ett mönster i egna färger och svetsa ihop det, t ex ett mattmönster mitt på golvet, eller en bård runt om.
Trägolv
Vill du ha ett köksgolv som är mjukt och skönt att gå på ska du välja ett trägolv. Tänk bara på att det lätt blir märken i ett trägolv och att det kräver ett visst underhåll. Trägolvet kan behandlas med lack, olja eller såpa, beroende på vilket utseende du vill ha på det. Såpa och olja kräver mer underhåll än lack.
Väljer du ett massivt trägolv kan det slipas om i all oändlighet. Även ett parkettgolv kan slipas ett antal gånger, beroende på hur tjock träbeläggningen är. Kontrollera med tillverkaren hur tåligt trägolvet är, vilket underhåll det kräver och hur länge det beräknas hålla.
Klinker- och stengolv
Ett klinkergolv är väldigt tåligt, förutsatt att du inte lägger ljusa fogar. På köksgolvet av klinker passar en mörk minimal fog.
Nackdelen med klinker- och stengolv är att saker man tappar på golvet väldigt lätt går sönder samt att det är hårt att gå på. Stengolvet har klinkergolvets för- och nackdelar och kan dessutom vara väldigt vackert, men det är dyrt och kräver ett visst underhåll. Sten får lätt fläckar av syra. Med stengolv gäller det att snabbt torka upp vin eller citron som råkar hamna på golvet, annars får man en vit fläck som inte går att få bort.
Kommentarer
14