Frågor och svar om kök
FRÅGA (2008-06-11):
Vi bygger nytt hus och ska välja inredning till köket. Vi har valt vita luckor och rostfria maskiner. Vi skulle gärna vilja ha en vit bänkskiva men funderar på kakel, eventuellt vitt det också. Frågan är om det blir för mycket vitt? Eller ska vi kanske ha glasskiva? Golvet är ekparkett och vi har en öppen planlösning mot vardagsrummet.
SVAR:
Man kan inte ha för mycket vitt tycker jag. Det kan vara fint att välja t ex ett lite annorlunda format i vitt. Glasskiva är också bra, det blir snyggt och enkelt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-05-22):
Vi ska renovera vårt kök men behåller skåp och luckor som är i ek. Vi ska ha vitt kakel och en fondvägg som är brutet vit i botten med stora svarta och gråa blommor på. Vilken färg ska vi ha på övriga tapeter? Vitt som kaklet eller brutet vitt som fondtapeten? Eller ska vi välja en bruten vit färg även på kaklet?
SVAR:
Det finaste vore att ha samma brutna vita överallt, även på kaklet om det är möjligt att hitta. Annars skulle jag göra resten av väggarna som färgen i tapeten.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-05-20):
Vi ska planera ett helt nytt kök och då föreslog köksförsäljaren att vi skulle placera vår inbyggda ugn i ett skåp mellan helhög kyl och frys, så att de står på rad; frys, ugn och kyl. Är detta verkligen så bra, vi tycker att det borde komma in mer värme i kylen då eftersom den öppnas mot ugnen eller blir det inte så varmt runt inbyggda ugnar i arbetshöjd. Andra alternativet är att ha ugnen till höger om kylen och då är ju kylens gångjärn mot ugnen. Vad tror du, har det någon betydelse?
SVAR:
Den lilla skillnaden har nog inte så stor betydelse. Ja, det kan tyckas märkligt att sätta värme mellan kyla, men idag är både kylar, frysar och ugnar väldigt välisolerade så det kan gå bra. Det är inte den första självklara lösningen, dock. I de flesta kök separeras de nog fortfarande.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-04-22):
Jag är en ensamstående man med två hemmavarande barn. Jag vill byta kök men har lite svårt att bestämma mig för färger och kombinationer. Just nu är vi inne på att ha underskåpen i ek och överskåpen i högglansig vit med ramarna av ek. Till detta en fläktkåpa i rostfritt och vit stenbänkskiva. På köksväggen grått (lite år det mörka hållet) kakel 5x5 cm. På köksgolvet kommer jag att lägga ekparkett. Kyl och frys kommer att vara täckta med högglansiga vita luckor och med sidostycken i ek. Övriga väggar i köket blir vitmålade på glasfiberväv. Vad tror du om den kombinationen?
SVAR:
Jag tycker det låter som en mycket fin och genomtänkt kombination, att ha ek nere och vita högglansiga däruppe. Grå vägg lyfter fram det vita och det är en bra idé att täcka in kyl/frys med vita luckor. Ett tips är att byta ut glasfiberväven mot microlit som är helt slät. Lycka till!
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-04-22):
Vi har ritat och ska bygga ett nytt hus och undrar hur det är kvalitetsmässigt att köpa ett kök från IKEA?
SVAR:
Min erfarenhet är att Ikea har bra kvalitet och är jämförbart med köksleverantörer som ligger närmast över i pris, ingen nämnd.
En skillnad mot de kök som är mycket kostsamma är sådana osynliga delar som gångjärn och utdragsbeslag etc. De kan vara av skiftande kvalitet. Vill man lyfta köket, så satsa på bra bänkskiva, knoppar och blandare, sådana detaljer gör mycket.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-03-14):
Vi kommer att sätta upp pärlspontad panel över diskbänken. Den är målad med linoljefärg (Gysinges). Bänkskivan är redan monterad. Frågan är hur anslutningen av pärlspont ska ske mot bänkskivan? Silikonfog var? Trälist? Som det verkar just nu kommer det att bli silikonfog utanpå panelen, är det bäst?
SVAR:
Att få till bra möten mellan material är alltid svårt, men det finns idag nästan osynliga fogar man kan lägga. Man får vara noggrann så det blir bra gjort här, eftersom sponten är ojämn. Använd så lite fog som möjligt. Det brukar vara snyggast att sätta en list av samma material som bänkskivan, är den t ex av sten har du listen i samma sten.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-03-07):
Jag och min sambo har köpt ett nyckelfärdigt parhus. Vi har gjort en massa tillval och nu har vi fastnat på det sista, köket. Vi ska ha vita släta köksluckor från HTH, rostfria vitvaror och ekgolv. Men vad ska vi ha för kakel och i vilken storlek? Fläktkåpa finns i köket. Vi har funderat på vitt kakel. Går det med tanke på att man riskerar att det blir olika vita färger?
SVAR:
Varför satsar ni inte på en glasskiva, uppsatt med några skruvar? Det bör vara härdat och man kan måla baksidan i vilken färg som helst. Du beställer glasskivan hos en glasmästare.
Ett alternativ är att sätta en mosaik i någon glaston, eller om ni vill ha vitt. Försök få fram prover så att ni kan hålla dem mot luckan för att vara säkra.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-03-03):
Inför en snar försäljning vill jag fräscha upp mitt trista kök från sent 60-tal, men till en billig penning.
Luckorna är helt släta och gråvita, vitt o fyrkantigt kakel och väggar o taket har mörknad furupanel. Jag har fått rådet av en mäklare att ljusa upp väggarna och byta beslag på luckorna. Beslagen är idag vita knoppar, och vi vill inte borra nya hål för handtag. Vad ska jag välja för beslag? Och bets/färg till tak o väggar? Ska jag tänka på något speciellt angående textilier i köket? Det är svårt med längder, då altandörren sitter precis bredvid kastrullskåpet på ena sidan fönsterdelen.
SVAR:
Varför satsar ni inte på en glasskiva, uppsatt med några skruvar? Det bör vara härdat och man kan måla baksidan i vilken färg som helst. Du beställer glasskivan hos en glasmästare.
Ett alternativ är att sätta en mosaik i någon glaston, eller om ni vill ha vitt. Försök få fram prover så att ni kan hålla dem mot luckan för att vara säkra.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-02-04):
Vi ska bygga ett tvåplanshus, med en gnutta utsikt på överplan, därför hade det varit fint att ha kök och vardagsrum där. Men vad är det är det för nackdelar med att ha köket på det övre planet? De flesta hus har ju inte det.
SVAR:
Det kan bli ett väldigt släpande med matkassar om du placerar köket på övervåningen. Å andra sidan är det ju så för många som bor i lägenhet utan hiss. Många tycker också att det känns tryggare med sovrum uppe. Ni får väga för- och nackdelar och se vad ni tycker är bäst till slut. Rör etc. kan man rita så att det fungerar bra, även om det ligger på plan 2.
/Christel Månsson
FRÅGA (2008-01-29):
Vi har köpt en 3-rumslägenhet, byggår 1953, aldrig renoverad (förutom badrummet pga stambyte). Vi vill ha kvar det gamla köket. Köksluckorna ska målas och likaså inuti skåpen. Antikvitt. Blank färg? Samma färg inuti skåpen? Fönsterbrädan är marmor. Ska vi byta ut de gamla perstorpsbänskivorna till granitlaminat eller virrvarr? Golvmattan är idag "korkfärgad", ska vi byta till linoleum rutmönstrad? Vilka två ljusa färger passar då? Detta golv ska passa ihop med hallgolvet där vi tänkt oss klinker. Hallen ca 6 m2. Här är det svårt att välja, kom gärna med förslag! Innanför köket syns gästrummet där vi funderar på eklamellgolv. Eller ska köket också ha detta golv?
SVAR:
Detta kan bli roligt, för när man behåller gammalt så är det lättare att våga lite mer än vanligt.
Varför inte välja en kulör inne i skåpen och vitt utanpå, gärna gräddvitt.
Fråga i färgaffären vad de rekommenderar i blankhet.
Och golvet kan ju vara rutigt i ljusgrått/gräddvitt eller gräddvitt/samma som kulör inne i skåpen, eller grått/rost. Klinkergolvet i hallen skulle kunna ta upp någon av rutfärgerna. Linoleum finns i många fina kulörer. Eklamell passar med det mesta. Bänkskivorna hänger sedan ihop med det andra ni väljer.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-12-18):
I vårt nybyggda hus kommer vi att ha vita köksluckor med en enkel ram (HTHs vit kvadrat). Till det en valnötsbänkskiva med list, sockel och vitvaror av aluminium. Nu till frågan; vilket trägolv passar till? Det är en öppen lösning med samma golv i hall-vardagsrum-kök. Funderar på vitlaserad ekparkett alternativt vanlig ek, men det känns kanske lite trist? Var också inne på valnöt men tror kanske det blir "för mycket" och för mörkt. Vad tror du? Tar tacksamt emot tips om kakel/tapetfärg också.
SVAR:
Jag tycker att det kan vara fint att ha valnöt på golvet med. Mörkt kan vara mycket fint, men det gäller då att man är konsekvent i hela hemmet. Se också till ni beställer valnötsprodukter som har FSC märkning, så att de kommer från platser där man säkrar återväxten. Färger på vägg/kakel och tapetfärg är svårt i en sådan öppen fråga, men hitta bilder i köks- och inredningstidningar med era material och få inspiration där.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-12-06):
Vi tittar på att köpa hus och väljer mellan nytt i färdigt skick eller äldre som vi får renovera en del och försöker jämföra slutkostnaden. Vad kan man grovt räkna med i kostnad för att byta kök, även golv och kakel, om man inte anlitar hantverkare också vad det kostar att göra om badrum, då med hantverkare som byter vägg och golvmatta till nytt eller ev till kakel.
SVAR:
Det kan variera väldigt med kostnader för kök och badrum.
Jag skulle säga att nytt kök kostar mellan 50 000-300 000 kr. En vanlig kostnad med bra leverantörer brukar ligga på runt 70 000-120 000kr. Badrumsinredning med delvis hantverkare, då blir min gissning att det varierar mellan 30 000-50 000 kr.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-11-30):
Vi ska bygga nytt kök och kommer att ha vita luckor, enkelt kakel i vitt eller grått. Frågan är vilket golv vi ska välja. Vi har gammal hederlig ekparkett i resten av lägenheten, förutom i halva köket där det idag är linoleummatta. Vi vill dock gärna ha trä i hela köket också. Men jag vet inte hur man ska kunna få till det bra. Alla nya parkettgolv bryter ju ändå av rejält från vårt gamla fina parkettgolv. Ska man helt enkelt göra köksgolvet helt annorlunda eller kan man välja en ny ekparkett i alla? Jag hatar när man blandar högt och lågt och dessutom värnar jag om att bevara den sköna känsla som finns i lägenheten som är byggd på 40-talet. Hur skulle du resonera? Vilket material i bänkskivan kan passa till?
SVAR:
Jag skulle leta upp någon golvläggare som kan få fram ekstavar lika de som finns i ert hus. Sedan är det viktigt att de läggs in på likadant sätt. Det är troligt att de sedan behöver betsas och lackas för att efterlikna den gamla parketten så mycket som möjligt. Alternativet är att använda ett annat material i hela köket, t ex en fin linoleum eller stenplattor som passar i ett 40-talshus.
Bänkskivan kan ju vara helt i rostfritt som de gamla hederliga och får troligen då specialbeställas, alternativt ek, eller sten, t ex likadan som fönsterbrädorna.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-11-07):
Jag ska tapetsera om mitt kök och undrar om det finns något bra sätt att byta bård när jag byter accentfärg utan att förstöra underliggande tapet? Att tapetsera över kommer antagligen bara att bli en ful bula högst upp. Grundtapeten kommer att vara vit och i bården vill jag nu ta upp den vinröda kakelfärgen. Men jag vet att jag inte vill ha rött i flera år framöver. Något bra tips?
SVAR:
Om du vill fästa en bård men inte permanent, så har jag ett tips: Köp ett spraylim, t ex 3M:s Spray Mount (blå flaska). Det fäster utan att bli permanent. Med det här limmet går det att ta ner bården och byta den när du vill.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-10-24):
Jag har sett någonstans att man kan tapetsera köksluckor. Nu undrar jag vad ska jag använda för tapet? Eftersom jag vill kunna torka av luckorna om det blir fett på dem, måste jag väl lacka dem? Vilken lack är bäst? Vill också veta om det är någon risk att tapeten skrynklar sig efter lackbehandlingen?
SVAR:
Jag har ingen personlig erfarenhet av tapeter på köksluckor men har sett det i tidskrifter. Det kan nog bli fint, med en transparant lack på, men är troligen inget som håller speciellt länge.
Som en rolig detalj i ett äldre kök, där man kan ha det några år, tror jag det passar. Fråga på färghandel vad de rekommenderar för lack.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-09-25):
Jag renoverar köket och ska ha kakel ovanför bänkarna. Hur gör jag när jag kommer till fönstret då det bara blir kakel halvvägs upp? Har jag kakellist i ovankant eller ej? Hur sätter man listerna runt fönstret då det blir en nivåskillnad där kaklet slutar? Vad blir snyggast?
SVAR:
Det beror på vilken stil man har i kök och hus. I ett modernt kök behöver man inte avsluta med kakellist, utan det går bra att låta kaklet avsluta.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-09-24):
Är det svårt att flytta köket från ett rum till ett annat, behövs bygglov och vad bör man tänka på?
SVAR:
Inte bygglov, men en anmälan till Byggnadsnämnden är att rekommendera, så att ombyggnaden dokumenteras. När man vill ändra rumsindelningen genom att flytta eller ta bort väggar inomhus, krävs normalt inget bygglov. Man kan göra vad som helst interiört, så länge man inte ger sig på bärande delar eller ändrar eller installerar eldstäder, rökkanaler, ventilationsanordningar, vatten och avlopp. Det samma gäller om du har tänkt göra väldigt stora förändringar som påverkar hela husets planlösning, till exempel flytta köket.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-09-17):
Vi ska byta vårt kök, till vita luckor och ekbänkskiva. Har tänkt kakel (vitt eller ljusgrått) över bänkar och upp bakom spiskåpa, men är orolig för att stekfett och annat kommer att ge smutsiga kakelfogar ganska snart. Vi lagar mycket mat. Finns någon lösning på problemet?
SVAR:
Det finns troligen olika kvalité på fogar, en del mer porösa än andra, så be plattsättaren att välja en som tål mer och som inte suger åt sig fett så lätt.
Om man vill ha ljusa fogar så finns det idag bra rengöringsmedel som man bl a kan pensla på och få rent med.
Det beror också på hur ofta man torkar av bakom spisen. Sedan tycker jag att stekskydd som läggs på stekpannor är bra, för de tar bort en del av risken med fettstänk.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-08-29):
Min sambo och jag renoverar vårt kök och har planerat följande; köksluckor i vitt (IKEA), arbetsbänk i svart granit med underlimmad diskho, golv i mörkt trä (osäkra på träslag). Vad tror du om denna kombination? Något tips på träslag som passar till en denna mörkgrå stenskiva och de vita luckorna? Är rädd att kontrasterna kan bli för skarpa, vill inte ha ett "svart-vitt" kök! Tycker det känns viktigt med ett levande material i rummet, dvs trägolvet, vill undvika klinker av den anledningen.
SVAR:
Med risk för att låta lite tråkig, så tycker jag att om man har andra trägolv i närheten i hemmet bör man använda samma i köket. Oftast är det ek, men det kan ju vara annat också. Detta är ju om man inte snart ska renovera även de rummen. Tanken är att hålla samman materialen i hemmet. Det blir oftast inte lyckat med ett lapptäcke av olika trägolv. Man kan ha ett annat om man byter material helt till t ex klinker eller linoleum - då kan det bli fint. Lite svart-vitt intryck kommer det ju att bli, men med trägolvet så får ni in värme, liksom med övrig inredning.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-08-29):
Vilken färg skulle du ha på kakel och vilken typ av bänkskiva skulle du välja till ett vitt kök med mellangrått linoleumgolv om man vill ha ett varmt och ombonat intryck. Det får dock inte bli för mörkt då köket är ganska litet.
SVAR:
Du kan ju ha en ljus träbänkskiva (beroende på vad du har för träslag i närheten). Sedan kan det vara fint med en färg på kaklet som passar med övrig stil på hemmet. Just nu är jag lite förtjust i både klara färger och lite pastelligare toner. Välj din favorit och matcha med annan inredning.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-08-24):
Vi har beställt nytt kök; högblankt vitt i underskåp, svart laminatskiva med aluminiumkant samt en teknikvägg i valnötsfaner med vit kyl/frys och resterande maskiner i rostfritt. En köksö i vitt med valnötskiva. Sockel i aluminium. Vi har tänkt oss en svart fototapet med en stor orkidé på en av väggarna utan skåp. Golvet är nu kvar att välja samt färg på övriga väggar. Både golv och fototapet kommer angränsa till hallen där ekparkett finns idag. Fototapeten kommer gå över i en annan tapet/färg ut mot hallen då den inte täcker hela väggen. Har tänkt ha parkettgolv då vi haft det tidigare och var nöjda med det, men vad ska vi välja för träslag och färg på resterande väggar?
SVAR:
Det låter som en spännande lösning. Det är ganska många material, så för att inte komplicera det ytterligare skulle jag välja ekparkett så att det går ihop med det andra golvet. När det gäller väggfärg tycker jag att ni bör välja något neutralt som inte konkurrerar med fondväggen och de övriga materialen.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-06-07):
Vi kommer snart att få ett nytt kök monterat i vårt hus från 1923, 20 kvm. Köket är svagt grått med speglar, några av speglarna med glasruta och kryss-spröjs, "herrgårdsstuk". Inredningen kommer att vara på delvis tre väggar i köket. Bänkskivor blir svart blank granit och golvet ska bli stavparkett i ek. Maskiner i rostfritt. Väggarna ska tapetseras med microlitväv. Nu till frågan: Vad för färg på kakel och vilken modell? Vill gärna ha lite mer modern än dåtidens vita fasade avlånga kakelplattor eller fyrkantiga vita plattor. Vilken färg på väggarna? Kan fönsterväggen vara i fondfärg? Kanske liknande kakelfärgen? Vilken färg på de övriga två väggarna (4:e väggen är heltäckt av inredning)?
SVAR:
Detta med kulörer är så relaterat till vad för övriga kulörer som finns i huset, både på väggar, möbler och i textilier. Oftast har man en färgskala som man trivs med och som harmonierar. Några exempel på skalor är: -Jordfärger i nyanser av umbra, ockra, rost och brunt.
– Havsfärger i nyanser av blå, blågrönt, turkos.
– Skogsfärger i nyanser av grönt, med inslag av ängsblomfärger i klara nyanser.
– Indiska färger i nyanser av orange, rosa, rött, lila och guld.
Alla dessa kan med fördel kombineras med varierande mängd vitt och svart. Listan kan göras lång. När man väl beslutat sig för vilken skala (med andra inslag, om man så vill), så är det ju viktigt att finna rätt nyanser som känns rätt. När jag läste din beskrivning såg jag framför mig en vägg och kakelfärg som drar åt dov lila med mycket svart i. Det kanske inte säger dig så mycket, men den är inte skarp och inte så mörk. Det kan ge en lite stram, klassisk känsla tillsammans med materialen du nämner. Kanske är det en fondvägg och kaklet, eller alla väggarna, beroende på ljusförhållanden och känslan i rummet. Förutsättningen är förstås att det passar med övrig färgsättning. Storleken på kakel kan vara t ex 5X5 10X10, eller något helt annat. Där handlar det också om hur luckorna ser ut och de linjer som finns där.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-05-29):
Får man sätta en micro på en hylla ovanför spisen?
SVAR:
Man kan göra det, men det verkar inte vara en praktisk lösning. Hur tänker du då undrar jag? Finns det ingen fläkt? Sedan är det ju en aspekt till, om man har en glashäll och råkar tappa när man ska ta ut mat från micron, då finns det en viss risk för att hällen skadas. Detta är inte något som jag skulle göra i första taget.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-05-16):
Vi har köpt ett Noblessa kök i rött högblankt med silvergrå stommar och svart labrador granit. Vi kommer att ha öppen planlösning med jättestor köksö 4m, nu funderar jag på golvet. Vi vill ha klinker typ mörkgrå i hall, kök och parkett i vardagsrum men det blir ingen bra delning då matbordet hamnar emellan soffgrupp och köksö. Vi har i dag parkett överallt och det slits väldigt vid entredörr och terassdörr. Har du något förslag? Snyggast är nog samma golv över hela, men vad ska man välja?
SVAR:
Jag tycker att mörkgrå, eller lite ljusare grå låter som en bra kulör till detta kök. Det bästa är att ha ett golv överallt, tycker jag. Titta på Johansgolv.se, det är mjuk betong...
Annars har kakelvaruhusen både klinker och stenmjölsklinker som kan vara ett alternativ. Det finns en stenmjöljsklinker som heter Serie Marte från Marazzi, som kan finnas hos olika återförsäljare. Det är fint, finns i många varianter och till ett bra pris.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-05-06):
Vi har köpt ett Crownkök i ek. Golvet går också i ek. Vitvaror är rostfria. Har funderat på vitt och grått kakel under skåp ca halvvägs upp på väggen, vid fläkten har vi funderat om vi ska låta kaklet gå ända upp till tak och då som rutmönster. Låter det bra eller har du något tips på en annan färg eller lösning?
SVAR:
Ja, rutmönster tycker jag låter fint. Den grå kan vara ljus, eller - om man vill ge intrycket en mer grafisk känsla - mörkare grå som jag också tycker är snyggt och klassiskt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-04-26):
Vi ska renovera köket och har bestämt oss för vita släta luckor med rostfria handtag. Vi kommer att ha vitvaror, fläkt, diskbänk o dyl i rostfritt och bänkskivor i ek. Vi kommer att ha en bardisk som avdelare in till vardagsrummet och den vill jag klä med tegel i blandade färger åt det röd/grå/bruna hållet. Min fråga är att jag är inne på att skippa kakel i köket och istället ha en tapet eller målad vägg bakom en glasskiva. Hur strikt ska jag vara där? Ser det rörigt ut med t ex en mönstrad tapet där och sedan tegel på bardisken? Ska jag istället välja en enfärgad vägg och att sätta lite "piff" med detaljer?
SVAR:
Det behöver inte se rörigt ut med en tapet bakom glaset, men det beror helt på mönster och färgval. Jag skulle nog välja en i svart/vitt och enkelt mönster eller en i samma färgställning som teglet (någon av nyanserna).
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-03-29):
Jag skulle vilja ha ett så lättskött kök som möjligt (detta har absolut högsta prio!). Vad ska jag tänka på då? Släta skåpluckor känns som ett bättre alternativ än med en massa "krussiduller". Jag skulle även vilja ha hel diskbänk i rostfritt. Finns det nåt mer man bör tänka på i materialval för att få det lättskött? Stilmässigt så vill jag ha det relativt modernt och gärna med en lite häftigare "touch".
SVAR:
Jag tycker absolut att man kan ha bara överskåp bara på en sida i L:et. Då blir det luftigare. Generellt anser jag att många kök har för många skåp, och att man troligen kan rensa bort hälften av det som finns i skåpen och aldrig används.
Färgval är svårt att råda om utan att se resten, men det är ju så att ljusa toner och helvitt känns luftigare att mer kulörta och träalternativ. Någon starkare färg/mönster kan man ändå ha, om det är ljust runtom. Man kan välja en mörkare nyans på underskåpen och ljusare uppåt, så leker man med luftigheten lite.
Belysningen är av yttersta vikt för att få den luftiga känslan, både i tak, och under skåp samt mysbelysning bör planeras väl. Ni har redan tänkt till med skåp och bänkskiva, så då är det detaljerna som kan väljas för att förenkla vardagslivet.
Ett lättskött kök för mig, har rejäla bänkskiveytor, och viktigast mellan spis och vatten, en hel rostfri är bra ur skötselsynpunkt. Tänk på att ha en liten kant som hindrar vätska från att rinna mot golvet. Att välja ytor där det inte samlas damm är bra att tänka på, t ex om man har en fläktkåpa, skulle inte jag välja en form med vågräta plan på, utan en form där inte damm lägger sig. En fläkt i skåp är mer praktisk, härvidlag. Handtag eller knoppar med raka former, samlar mindre smuts. En liten detalj, som för mig är viktig är att ha ett bra upphäng för handdukar, där de kan torka utbredda. Jag använder handdukarna hela tiden i mitt matlagande. Slätt material/skiva till stänkskydd, utan fogar, är bra. Ja, om man tänker på liknande sätt vid alla val, så blir det mer lättskött.
/Christel Månsson
FRÅGA (2007-03-23):
Vi bor i en hyreslägenhet och har ett ganska stort kök med vita väggar och blåmelerade köksluckor. Köksluckorna ska vi få omlackerade men vi undrar vad som blir bäst, vita eller svarta? Vitvarorna är vita och vi har en del detaljer som är i silvermetall. Bänkskivorna går i vitt, likaså fönsterbläcket. Resten av lägenheten går i ljus sand. Våra möbler är mörkbruna och svarta.
SVAR:
Jag tycker det låter fint att måla dem svarta, så att det känns lite grafiskt och modernt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-12-22):
Vi bygger hus och köksskåpen blir vita med speglar. Golvet är av mörkbrun borstad ek. Vi vill gärna ha svart granitskiva. På kökskaklet vill vi ha en neutral färg för att inte bli upplåsta med gardinval etc. Det är en öppen planlösning så hela vardagsrummet och matsalen påverkas av kökets utseende. Vitt kakel känns lite sterilt, så vi funderar på matt ljusgrått. Vad tror du, kan det bli för skarpt med svart granit´till det vita köket och för kyligt med grått kakel?
SVAR:
Det låter som en bra idé att ha matt grått kakel, tycker jag. Det handlar ju om att få en avvägning mellan ljust, mörkt och mellantoner, och på detta vis tycker jag att det blir en fin mix.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-12-22):
Vi håller på att planera vårt hus som ska byggas till våren och vi behöver tips på hur vi kan planera köket på ett praktiskt sätt, speciellt med tanke på placering av vitvaror och spis. Köket har öppen planlösning mot matsal med måtten 3x4x3 m. Väggen som är 4 m ska ha ett fönster någonstans i mitten och den ena 3 m väggen har utgång till uteplatsen och gränsar till matplatsen. Vi vill ha köksö med glashäll placerad där med möjlighet att också kunna sitta och äta frukost (bardisk). Ugn och mikro i arbetshöjd. Vill också ha möjlighet till yta för bakning.
SVAR:
Det här kan jag inte svara på utan att se ritning och rita på det. Generellt kan jag säga att det med era önskemål blir många högskåp och de vill man oftast hålla borta från synfältet och samlade, då de tar mycket rumsvolym. Jag rekommenderar er att söka på www.arkitekt.nu för att hitta en lämplig inredningsarkitekt i ert område.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-12-08):
Vi ska totalrenovera kök och matplats i vårt hus från 1939. Golvet vid matplatsen kommer att bli vitoljad ekparkett. I köksdelen blir det vita matta klinkerplattor 20*20 cm med ljusgrå fog. Plattorna läggs diagonalt för att golvet ska upplevas som större. Vi har inga rostfria vitvaror. Kyl och frys är vitfärgade, likaså vår inbyggnadsugn. När det gäller luckorna så har vi funderat på enkla vita luckor, sannolikt med beslag. Ett annat alternativ skulle kunna vara bänkskåp i björkfaner och vita laminatluckor till väggskåp. Bänkskiva i drömscenariot är Carraramarmor, men jag tror inte vår budget räcker till det. Har funderat på en sandfärgad eller grå laminatskiva alternativt en vit. Någon sorts träskiva vill vi också ha, på bardelen i köket. Kakel eller mosaik som stänkskydd, kanske i någon grön nyans. Vad tror du skulle passa som bänkskiva och som stänkskydd? Vi vill inte att köket ska uppfattas som alltför “kyligt” trots det vita och ljusa.
SVAR:
Om ni har ljusa luckor kan sandfärgad skiva vara bra, men om ni har björk, skulle jag välja grå, eftersom det är fint med lite kontraster. Mosaik i ljusgrön kan vara fint till detta.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-12-08):
Vi ska göra ett nytt kök med IKEA:s luckor ”Abstrakt”, vit. Som sockel har vi aluminium och bänkskivan är svart/brun med aluminiumlist. Bänkskivan fortsätter ner på kanterna och ramar in bänken. Vi har enbart en lång bänk (5 meter) utan överskåp och på en annan vägg har vi enbart högskåp i vitt och frostat glas. Har även en köksö utan spis. Golvet är oljad ek. På väggen där bänken är finns ett högt fönster, till höger om fönstret har vi tänkt ha köksfläkten (alu + glas) och centrerat framför fönstret ska diskhon sitta. Jag ville ha en vit tapet (ornament) med glasskiva upp till fläkten, men min sambo vill ha kakel över hela väggen eftersom tapeten ovanför skivan kan bli ful. Vad ska vi välja för kakel för att det inte ska bli för stelt, eller kan man sätta glasskiva över hela väggen? Har du några andra förslag? Huset är genomgående inrett i vitt, grått och brunt i olika toner.
SVAR:
Det finns kakel med fina mönster idag, som kan bli fint. Gå till en stor kakelspecialist och titta. Jag tycker det är fint med en eller några stora blommor som sträcker sig över flera plattor och resten vitt… Alternativet med glas hela vägen upp kan också gå bra, men är ganska kostsamt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-12-01):
Vi funderar på att ha svarta bänkskivor av granit i köket. Vilka är fördelarna med blanka respektive matta?
SVAR:
Matta bänkskivor är känsligare för repor och fettfläckar, eftersom porerna är öppnare i den slipningen, men upplevs samtidigt som en mjukare yta och reflekterar inte ljuset. De tål ändå ganska mycket, men det är bra att veta.
Blanka tål mycket mer, men kan kännas lite hårt och ljuset reflekteras skarpt i den. Det har varit "inne" i många år med matta skivor, men det blanka kommer mer och mer tillbaka.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-10-18):
Vi håller på att renovera vårt kök, funkisvilla från 1943 med litet kök och matsal och nu har vi gjort ett stort kök av detta. Har nu valt ett vitt kök med ramlucka och silverhandtag och rostfria vitvaror samt ekbänkskiva 4 cm tjock för få in värme i det vita. Kommer behålla ekparketten som är i matrummet. Vår fråga är - kan du se färg på kakel, vägg och golv? Inga överskåp så på ena sidan av köket kommer det vara ca 8 kvm samt på andra sidan ca 7 kvm. Vi har tittat på nougat/vitfärgat kakel både till vägg och golv i den gamla köksdelen för att få in värme - kommer ha ekbord och stolar med svarta dynor. Är vi rätt på det eller ska man ta mer stark färg på kakel? Vi är inga svartkakel människor egentligen - har du alternativ och vad ska vi som sagt vad tänka på?
SVAR:
Det blir såklart alltid vackert med vitt/nougat/ek/svart/rostfritt. Jag tycker dock att om man vågar göra det lite mer personligt, skulle jag välja någon kulörtare ton på kakel och vägg. Alternativt göra något mönstrat i mosaik till exempel. Funkisstilen som ni har på huset, är sådan att den är tillåtande och klarar av att bli kompis med en mängd olika stilar. Leta inspiration i utländska tidskrifter och nätet med kakel/mosaik och se om ni hittar något att utgå ifrån. Många färghandlare har roliga broschyrer med inspiration, som jag ibland får kickar av. Det kan också vara fint att ha samma platta i matt och blankt utförande och göra ett mönster av det, t ex rutigt i vitt/ vitt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-10-06):
Vi har valt ett vitt IKEA kök (Abstrakt) och har målat väggarna vita. Vi har en svart fondtapet på motstående vägg från majoriteten av köksluckorna. Bänkskivan är svart med vitt mineralmönsterinslag. Golvet är ganska mellanbrunt med lite röd ton. Nu har vi kommit till det delikata problemet att välja kakel. Vi har tittat på en Höganäsplatta som heter Look (metallaktig) som finns i både svart och bronsaktigt. Det svarta skulle ju matcha fondvägg och bänkskiva, medan det bronsaktiga skulle gå igen i golvet. Har du något tips hur vi ska tänka eller är vi helt fel ute vad gäller färgval på kaklet?
SVAR:
Båda dina förslag till kakel tror jag kan bli bra när jag föreställer mig det. Den bronsaktiga plattan tror jag blir en lite roligare lösning, med en intressant variation och pendang till den svarta fondväggen. Den svarta plattan blir enklare och mer grafisk i sin lösning.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-10-04):
Jag vill renovera vårt kök som har släta luckor i massiv ek, gul-bruna, fina men ganska tråkiga från 70-talet. Ska jag måla luckorna crème/gräddvita eller kan man t ex slipa luckorna så de blir finare? Jag vill inte byta luckor eftersom de inte är standard utan måttbeställda. Jag vill även byta ut bänkskivorna som nu är mörka. Vad borde jag byta till? Tacksam även för förslag till golv och kakel.
SVAR:
I detta fall skulle jag nog för att få en fräsch, ny känsla måla luckorna vita eller crème. Sedan, beroende på övriga material runtom, skulle jag välja en oljad ekskiva och dito golv. Om man önskar mer kulörer kan man ju måla vägg och ha kakel ton i ton i någon kulör man tycker om, alternativt bruten vit, om det ska vara en enklare lösning.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-09-22):
Vi håller på att bygga ett funkishus. Husleverantören samarbetar med Ballingslöv. Vi har varit och titta på deras köksutställning då vi vill se olika köksmiljöer. Vi hade redan innan besöket bestämt oss för vita köksluckor med ram och handtag i borstad stål, vitvaror i rostfritt. Kaklet ska vara matt vitt i litet "stavformat". Golvet är i ek. Vi har däremot varit osäkra på vilken typ av bänkskiva vi ska ha. Vi har pratat om att ha bänkskiva i ek eftersom det är trevligt att äta på då köket är ett barkök öppet mot vardagsrum. Men jag vet att ek är väldigt opraktiskt att ha intill spisen då eken inte tål att ställa varma kastruller på. I en inredningstidning såg jag några som använt betong som bänkskiva, tyckte det var väldigt snyggt och levande material till skillnad från sten som kan se lite hårt ut. Ballingslöv har ett kök med betongskiva i köket dock inte med den färgen som vi vill ha i vårt kök. Så därför undrar jag om det kanske blir för "mesigt" med ljusgrå betong mot vita köksluckor och vitt kakel. Vad tror du? Jag vill ha en enhetlig stil som ska se exklusiv ut och vara praktisk samtidigt ska den hålla i många år.
SVAR:
Det kan se bra ut med de material du beskriver, samtidigt som det blir ju ett tuffare och hårdare intryck med betong än trä. Jag har inte själv någon långvarig erfarenhet av hur betong håller i längden. Den ska ju också vaxas eller behandlas med något för att klara sig bra, precis som träskivan. Risken kan annars vara att den suger åt sig fettfläckar och blir ofräsch efter ett tag. Jag skulle själv föredra träbänkskiva, i detta kök.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-09-05):
Vi har valt ett vitt IKEA-kök med släta vita luckor, mellangrå laminatskiva och rostfria vitvaror. Golvet blir ekparkett. Vilka färger ska vi välja på kakel , väggar och stolar? Vi har ett vitt matbord med stålrörsben. Stolarna är vita typ "Myran", som vi kan tänka oss att sprutmåla. Vi har en fristående skänk med kvadratiska luckor i kornblått, gult, orange och lime.
SVAR:
Jag skulle med en sådan ren bakgrund, använda kulörer från skänken. Välj de två ni tycker mest om, t ex kornblå och lime eller orange och gult. Någon kulör kan vara lika färgstark, men det kan också vara fint att "skala ner" det några steg. Alltså ljusare fast samma nyans.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-08-25):
Bor i ett 50-talshus där jag har kvar originalköksinredningen som är platsbyggd och där jag målat skåpen i samma färg som väggarna, så var det gjort sedan förut. Jag har målat väggarna och stommarna i en gul nyans S0540-Y10R och luckorna antikvit. Jag tycker inte det blev bra utan skulle vilja byta till någon grå (50-talsgrå?!) nyans. Skulle det funka och i så fall vilken grå nyans blir bäst?
SVAR:
Jag undrar om det ser bra ut med att ha skåpen och luckorna i olika kulörer? Vi uppfattar ju kulörer så olika, men jag tycker personligen
att väldigt gula nyanser som den du har, är lite svårt att kombinera med annat. Att ha en neutral vit (NCS S 0500-N) på både skåp och luckor är nog det jag själv skulle göra i detta fall. Men om du ändå vill ha det så, så kan det vara fint med en lucka i antingen en neutral grå t ex NCS S 1500-N eller en mer distinkt blågrå, som bryter mer mot det gula t ex
NCS S 1502-B.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-08-22):
Planerar att bygga om mitt kök och väljer mellan traditionell spiskåpa över köksön eller utsug ner i bänken. Tycker att spiskåpa är snyggt men gillar inte syninskränkningen den ger. Vad ska jag tänka på? Ger det tillräcklig effekt med bänkutsug?
SVAR:
I de fall där man har satt bänkfläkt som fälls ner i bänken (jag har bara sett Gaggenaus) har det varit två stycken. En på varje sida för att få bättre sug. Jag har inte någon erfarenhet själv av den produkten, men den lär ha en bra effekt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-06-08):
Jag funderar på att ha glasskiva bakom spis och diskbänk i stället för kakel. Antagligen kommer jag att måla väggen först i någon färg, kanske blågrå. Var kan jag hitta glasskivan? Vilken tjocklek ska det vara på glas? Eller kan man kanske ha plast?
SVAR:
Titta in på Centeras hemsida, där finns ett bra alternativ. Du kan få skivorna i vilken NCS-kulör och mått som helst, och det är bara att limma upp på väggen. Kanterna är fina och alltihop är lätt att göra rent. Priset är överkomligt också. Ange mått och kulör, så får du prisberäkning, glöm inte att ta prisuppgift även på frakten. Deras specialitet är att de har bara ett 2 mm tjockt glas med skiva bakom, så det blir inte så tungt att hantera heller. Med plast antar jag att du menar plexiglas? Det är inte att rekommendera då det blir repigt i en köksmiljö, som man behöver torka av ofta.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-06-01):
Vi ska renovera vårt korridorkök från 1959. På den ena sidan är
köket i så bra skick att vi vill behålla det, måla om och sätta på
tidsenliga beslag. På den andra sidan behöver vi sätta in nytt 50-talskök. Har du tips på leverantörer av dito kök? Vad bör vi tänka på för att det gamla och nya köket ska funka ihop?
SVAR:
Det kan bli bättre att skilja sidorna åt i material och möjligen även form, än att försöka få det nya att efterlikna det gamla. Jag har sett mycket fina exempel med t ex kombinationer trä och vitt. Det som man sedan kan ha samma är t ex bänkskiva och beslag. Allt detta bör göras i samråd med en arkitekt eller duktig köksinredare, så att känslan blir rätt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-06-01):
Vi har ett 40-talskök med dragluckor. Luckorna som sitter nedtill passar dåligt och är svåra att dra fram och tillbaka. Vi funderar nu på att täcka skåpen med något annat, till exempel ett upphängt tyg eller helst dragluckor i frostat glas eller hårdplast. Vi vet inte om vi ska försöka använda spåren som de gamla luckorna satt i eller snickra upp nya skenor till nya glasluckor. Om vi använder de spår som finns nu måste vi ha handtag på glasluckorna. Vet du hur vi kan lösa detta bäst?
SVAR:
Min erfarenhet är att det är bäst att ordna nya spår till nya luckor.
Det är ofta svårt att få gammalt och nytt att passa ihop.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-05-24):
Vi bor i ett äldre hus från 1938. Har takhöjd på ca 260 cm och tänkt att ha 92 cm höga skåp. Hur högt kan man placera överskåpen ovan bänkskivan utan att det blir för högt? Vi ska ha ek, oljad rustik på golvet. Vi ska ha vita matta luckor och försöka klä in skåpen med täcklister av ek. Till detta tänkte vi ha en mattslipad svart granitbänk. Väggarna ska vara ljusa. Vilken typ av kakel tipsar du om? Vi har tittat på röd/orange glasmosaik. Bänken är ca 330 cm, blir det "rörigt" om man har en modul diskbänk på 120 cm eller är det bättre med en som sitter i skivan? Är rädd att vi slår sönder porslinet då.
SVAR:
Avståndet mellan bänkskiva och överskåp brukar vara mellan 50-60 cm. Om de som ska bo här är långa kan det gå med lite mer. Jag har svårt att förstå vad du menar med att klä in vita skåp med ek täcklist, är det på sidan ni ska klä in? Det kan som du skriver ge en bra helhet att fälla in hoar i stenskivan, men det kan vara mindre praktiskt. Ni får väga för och emot, innan ni tar beslut. Det är svårt att tipsa om kakel. Lägg ett pussel med prover och känn efter och tänk på vad som är runtomkring i resten av huset, så att det harmonierar.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-05-19):
Vi håller på att riva ut vårt gamla kök och om 4 veckor ska vårt nya kök vara klart. Vi kan dock inte riktigt bestämma vad vi ska välja för bänkskiva och kakel. Vi ska ha svart-vitt rutigt vinylgolv, högblanka IKEA luckor som börjar i takhöjd samt rostfri fläkt och kyl/frys. Huset vi bor i är från 1935 och köket gränsar till ett matrum med stort klaffbord från 10-talet och med många möbler av mörkt träslag (mycket från INDISKA). Vi har även tänkt ha ett minibord i köket i samma mörka stil. Jag vet att det kan låta konstigt att blanda modernt blankt vitt med mörkt gammalt men vi tror det blir coolt! Vad tror du om turkos mosaik och mörk valnöt som bänkskiva? (Vi ska ha MYCKET kakel) Låter det tokigt eller kan det bli snyggt? Har du några andra förslag till oss? Orkar man sköta en valnötbänkskiva?
SVAR:
Jag tycker det låter som om det kan bli fint, men för att vara helt säker bör man se materialen ihop som prover. Turkos kan bli en fin bas på väggen mot det vita och mörka. En valnötbänkskiva kräver att den oljas in ordentligt 2-3 ggr/år. Om ni vet med er att ni gör det så går det ju bra.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-04-28):
Vi har satt upp ett vitt, högblankt kök och har en blank, svart granitskiva. Vad ska vi ha för kakel?
SVAR:
Det kan bli väldigt fint med en glasmosaik i någon ton eller kulör här. Glasmosaiken samspelar fint med de övriga materialen och talar "samma språk". Titta gärna in på Centeras hemsida för att se på miljöer. Här finns väggskivor i glas med olika NCS-kulörer bakom. De kan specialbeställas till kök. Hyfsat pris också, samt lätt att montera.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-04-03):
Jag har köpt svartgrå glasmosaik till vårt kök. Problemet nu är färgen på fogen. Jag sa i affären att jag ville ha vit fog men det avrådde försäljaren mig att ta. Luckorna i köket är kalkad ek och bänkskivorna lite svartgråa. Ska man kanske köra på ljusgrå bara för att skapa lite kontrast till kaklet?
SVAR:
Jag kan inte svara på det utan att ha sett det. Ibland vill man ha en kontrast och det blir fräscht med helvitt i fogen och ibland kan det ge ett helare intryck med ton i ton. Be försäljaren visa på exempel om det går eller bilder på den aktuella glasmosaiken med rekommenderad fog.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-03-23):
Vi ska skaffa oss ett nytt kök. Vita luckor med ram och en fasad innerkant på ramen, med massiv bänkskiva i valnöt. Vad tycker du att vi ska välja för färg på golv? Vi har bestämt oss för att det ska vara ett klinkergolv.
SVAR:
Om man är lite försiktig kan man välja ett matt ljusgrått klinkergolv här för att balansera upp den mörka skivan och de vita luckorna. Alternativt ett helvitt, för det kan bli vackert med kontrasterna. Nackdelen är att ett vitt golv behöver städas oftare. Sedan är jag personligen svag för rutiga svartvita golv i kök. Man kan ju antingen ha små, mellanstora eller stora rutor. Vackert och klassiskt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-03-13):
Vi ska bygga om vårt kök hemma och har funderat fram och tillbaka på val av material. Köket är litet, ca 12 kvm. Takhöjd är i ena ändan 2.10 och i andra ändan 2 meter. Vi har börjat lägga ett lutat och vaxat golv i resten av huset och vill gärna ha samma golv överallt. I köket har vi gått från helt vita luckor till mörk valnöt. Det kommer att bli två väggar bänkskåp och en med väggskåp. Rummet kommer att ha ett långsmalt fönster ovanför diskbänk, en dörr ut på altanen och ett till fönster på en annan vägg. Det är alltså ganska mycket ljusinsläpp på liten yta. Vi undrar dels om det är opraktiskt med furugolv i kök, dels om furugolv och valnöt inte fungerar ihop. Vi vill ha kontraster mellan de olika ytorna.
SVAR:
Eftersom jag inte vet hur huset i övrigt ser ut är det lite svårt att svara, men furugolv i kök är inte optimalt med springor och smulor. Valnöt och furu är inget jag har sett ihop och det är ingen självklar kombination. Det kan gå, men titta på alternativ i form av t ex linoleumgolv i rutor, alternativt klinker som kan vara fint till.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-02-26):
Vi planerar nytt kök och nu undrar jag om man kan ha kylskåpet bredvid inbyggnadsugnen?
SVAR:
De nya vitvarorna som kyl och ugn, är idag välisolerade och kan teoretiskt sett stå nära varandra. Fråga för säkerhets skull leverantören av respektive vitvara. Om det inte finns en annan möjlig lösning, vilket jag betvivlar, så skulle jag ändå planera in ett extra isolerande skikt mellan de båda maskinerna. Det största problemet uppstår förmodligen då ugnen används och öppnas, så att luften blir varm, vilket inte är det bästa för kylskåpet. Min rekommendation är att välja en annan lösning, om det är möjligt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-02-17):
Vi har sprutlackerat våra köksluckor i ljusgrått (NCS S2005-Y50R). Vi ska ha bänkskivor i mörkt trä och vårt golv är en ekparkett (golvabias ekparkett harmony lackad). Vilken eller vilka färger skulle passa till denna kombination? Jag är rädd att mitt kök blir väldigt grått om jag väljer en mörkgrå klinker eller annan grå. Vad har du för tips?
SVAR:
Till detta är det alltid vackert med svagt ljusgröna, gulgröna eller blå nyanser. Jag kan även se framför mig mer orange och klara kulörer. Det är ju så neutralt att vad som helst i färg kan passa till. Det beror ju också vad ni har för övrig färgskala i hemmet, så att allt harmonierar.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-02-17):
Det är en djungel av snåriga val när man ska renovera köket. Jag har två frågor: Kan man ha rostfri fläkt men övriga vitvaror i vitt? Vi vill lägga klickgolv. Ska vi lägga ekgolv för att det ska stämma med köksinredningen, eller ska vi fortsätta med det gamla parkettgolvet i vardagsrummet som är något gulare?
SVAR:
Jag skulle inte ha rostfri fläkt och vita vitvaror, och skulle nog använda samma golv som finns i övrigt för helhetens skull. Dock är denna fråga svår att svara på utan att se det.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-02-13):
Vi ska bygga om vårt kök. Golvet är ett lackat furugolv och väggarna är vitmålade. Köket är långsmalt så det får inte kännas för mörkt. Vi undrar nu vad som kommer att hålla längst trendmässigt, vita luckor eller ekluckor? Ska de vara helt släta?
SVAR:
Vitt är det som håller längst, alltid. Om du väljer det så kan du ju måla väggarna i någon kulör som sedan är lätt att byta ut när du vill förnya. Släta luckor eller inte handlar om stil och smak, samt stil på huset. Sedan är det ju så att det är stor skillnad även på släta luckor i utförande och finish. Med dem kan man tänka sig att lägga mer krut på andra detaljer i inredningen som bänkskivor, blandare, kakel, handtag etc.
/Christel Månsson
FRÅGA (2006-02-06):
Jag och min sambo ska renovera köket. Vi har tänkt köpa skåp från IKEA men får inte till överskåpen på något vettigt sätt. Vi har 260 cm i takhöjd och vår senaste idé är att bara sätta en rad med överskåp (92 cm höga) precis i takhöjd då vi helst inte vill ha öppet över dem för att slippa den extra städningen. Min fråga är om det blir alldeles galet att sätta överskåpen så högt? Det blir ju hela 78 cm mellan bänkskiva och överskåp. Vi hade redan från början bestämt att vi ville ha mer än 50 cm mellanrum men 78 cm låter kanske väl mycket och vi har lite svårt att föreställa oss det. Vad tycker du? Kan ju passa på att fråga också om du tror att det blir mörkt att ha ekluckor, svart bänkskiva och mörkgrått kakel samt golv? Köket är avlångt och det enda fönstret, som visserligen är stort, är i matsalsdelen.
SVAR:
Jag tycker att det är skönt med luft mellan över- och underskåp. Det som används ofta står såklart lätt tillgängligt, nederst. Man kan dock behöva en pallstege till det översta. Att det är mörka material gör ingenting, bara man planerar in en bra ljussättning som kan varieras med dimmer. Hellre för många ljuspunkter än för få, är mitt motto.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-12-20):
Finns det några råd om att ha inbyggnadsugn intill en vägg? Jag funderar på det eftersom det kan bli väldigt varmt när man öppnar luckan och då eventuellt förstöra väggen. Vad anser du i denna fråga?
SVAR:
Jag hade placerat ugnen 20-30 cm från väggen. Om det inte går av någon anledning, skulle jag haft ett avtorkningsbart tåligt material på väggen i ugnens höjd, eftersom det kan bli väldigt fett och varmt som du skriver.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-12-20):
Vi ska ha en bardisk mellan kök och matsal, 110 cm hög. Vilket överhäng mot barstolarna är lämpligt? Ekskivan är 40 cm bred och väggen den står på 9 cm.
SVAR:
Ha så mycket överhäng det går utan att det ser konstigt ut på andra sidan. Mellan 25 och 30 cm behövs för att det ska bli bra, närmare 30 helst.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-11-30):
Vi ska köpa ett högblankt kök i vitt med vitt kakel. Bänkskivan skulle vi vilja ha i valnöt men golvet är i mörk ek. Går det att kombinera dessa träslag? Eller bör bänkskivan vara i ek också?
SVAR:
Jag hade inte kombinerat dessa träslag. Valnöt kan man kombinera med de ljusaste träslagen som t ex björk och ask. Valnöt och ek är båda väldigt kraftiga och mustiga så det kan bli lite för mycket, men det beror också lite på vilken ton eken har antagit.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-11-30):
Vi ska renovera vårt kök och har problem med golvval. Köket blir ett enkelt IKEA-kök i vitt. Vid diskbänken ska vi ha en bänkskiva i rostfritt och till en annan skiva har vi valt ek. Istället för kakel ska vi ha glasskiva över diskbänken. Väggarna ska vi ha i någon brun nyans, typ latte. Klinkers och parkett känns uttjatat så vi funderar på en plastmatta eller liknande. Har du några bra tips, färg och typ av matta?
SVAR:
Mitt svar är möjligen aningen uttjatat vid det här laget, men jag vill återigen slå ett slag för linoleum. Både Forshaga och Tarkett har golv i lättlagda rutor i underbara färger och detta material är helt igenom ett naturmaterial som andas, har en viss självläkande egenskap, är varmt, har bra ljudegenskaper och är mycket snyggt. Även priset är bra.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-11-11):
Jag har beställt ett nytt IKEA kök och funderar nu på vilken höjd jag ska placera väggskåpen på. Vi har 2,40 i takhöjd och har beställt de höga skåpen (92 cm) och vi vill bara "lägga" en täcksida på 1 cm över respektive under överskåpen för fin inramning. Vi vill dessutom undvika ett mellanrum mellan tak och skåp för att slippa städa där. Detta skulle innebära att överskåpen skulle hamna ca 5-10 cm över de normala 50 cm. Kommer det att se konstigt ut? Någon sa att det kommer att se "fel" ut.
SVAR:
I många fall blir det bättre, för den lägre höjden börjar bli för låg för många. Vi blir ju längre och längre. Det som är bra att tänka på är att välja kakel som går jämnt upp med måttet, t ex. 5x5 cm eller 10x10 cm kan bli bra.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-11-07):
Vi håller på att bygga kök med bänkskiva i körsbär. Har köpt en diskbänk med två hoar för både underlimning och att lägga ovanpå. Min fråga är, med tanke på träslaget vi valt, vilket blir lämpligast och i din mening snyggast - att lägga ovanpå eller underlimma, fasa in?
SVAR:
Det är snyggast att underlimma, men mest praktiskt att lägga den ovanpå. Det frestar trämaterialet mer att ha en snittyta synlig. Det går ändå bra om man oljar in skivan mycket och ofta, så att den är mättad att stå emot fukten.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-10-31):
Vi planerar att i vårt nybygge ha ett parallellkök utan sittplatser. Matbordet ska vara i ett annat rum precis intill. Köket blir 2,5 m brett och 3,9 m långt. Ena kortsidan har ett fönster och den andra en dörr. Det kommer även att bli en dörr på ena långsidan. Jag har ritat in inredningen i köket och tycker att det blir bra med skåp och arbetsyta. Vad tror du? Kommer det att upplevas som ett minikök i ett hus på drygt 110 kvm i bottenyta?
SVAR:
Utan att se hela planlösningen är det svårt att svara på, men jag tycker inte att köket blir så litet. Med en bra planering av skåpen och ett matbord i närheten, så tror jag att det blir bra.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-10-12):
Vi har köpt nytt kök med cremefärgade luckor och mörka ekskivor. Vad för färg på kaklet skulle funka? Vi hade först tänkt en mörk terrakotta (tänk röd jord), men det var någon som sa att de "smälte ihop med bänkskivan". Några tips och/eller idéer?
SVAR:
Det hänger också ihop med vad som är runtomkring. Vad ska väggarna ha för färg? Jag tycker det står ut för mycket med terrakotta om man sedan har t ex vitt på vägg. Det blir stora kontraster. En vacker grå kunde vara fin här, eller varför inte ton i ton med cremen?
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-10-12):
Vi har just installerat bänkskivor i massiv ek från IKEA. Snygga men även om de nu är behandlade med avsedd träolja ett antal gånger blir det lätt fläckar om man spiller någon färgad vätska, t ex saft och inte torkar upp det meddetsamma. Kan man göra något ytterligare för att få bänkskivan mer tålig, kan man exempelvis lacka eller vaxa den?
SVAR:
Nej, inte vad jag vet. Man bör se till att den är riktigt mättad med olja och helst torka upp så fort som möjligt när man har spillt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-10-06):
Vi ska renovera köket och har då köpt ett Kvänumkök, släta ekluckor på överskåp samt vit laminat med ek kanter på underskåp. Svarta stenskivor på bänkar samt vitt hamrat kakel på väggar. Nu ligger det ett askgolv som är ganska gult i tonen samt samma golv i angränsande allrum och hall. Kan jag lägga ett liknande askgolv i köket eller är det snyggare men något annat träslag ex björk eller ska man välja ett ekgolv?
SVAR:
Hade det varit mitt kök, så skulle jag lägga ett helt annat golvmaterial. Sten, klinker, stenmjölsplattor eller linoleum. Det känns som om det blir för mycket trä här, och det låter inte som om askgolvet blir bra till eken. Att välja ytterliggare ett träslag blir kaka på kaka, tycker jag. Våga något annat, är mitt råd. Varför inte ett helt enfärgat linoleum i någon fin kulör?
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-10-06):
Jag har ett kök med ljuslila dörrar, ljusgul tapet och gula målade ytor. Golvet är ljust och jag tycker att det är jättesvårt med färgval på övriga saker. Har ni något förslag på vad jag skulle kunna välja för färg på mattor och en fondvägg? Köket är avlångt med sittplats för 4-6 personer.
SVAR:
Det var mycket färg redan här och utan att veta exakta nyanser är det svårt att komma med ett konkret svar. Det kunde vara fint med t ex en fondvägg med tapet i svartvitt mönster här, eller hitta en riktigt mörk plommonlila som passar till. Mattan skulle jag nog välja en enfärgad i samma ton som golvet så den inte sticker ut. Låt det andra tala.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-09-08):
Jag undrar bara lite kort vad det kortaste mellanrummet kan vara mellan bänkdelen och köksön? I bänkdelen mittemot köksön ska vi ha diskmaskinen och i köksön mittemot bänkdelen ska vi ha ugnen och spisen.
SVAR:
I det här fallet borde ni ha 1200 mm, med alla luckor som ska fällas ut. Det kan gå med 1000, i vissa fall, men det är inte att rekommendera.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-08-26):
Vi har nu börjat planera för ett nytt kök. Vi har tänkt ha släta vita luckor med långa aluminiumhandtag och med golvsockel i aluminium. Taket och väggarna tänkte vi ha helvita. När det gäller golvet så har vi björkparkett i de angränsande rummen med undantag för vardagsrummet som har ek. I köket funderar vi på att ha klickgolv av björklaminat för att det är hårdare och har större rörelsefrihet då vi har tänkt lägga vattenburen golvvärme. Vi funderade ett tag på valnöt alternativt klinkers, men tänkte att det kanske passar bättre med björk med tanke på att vi har det i de flesta av rummen. Vi kommer att ha två bänkskivor à 60 cm respektive 120 cm långa och de tänkte vi ha i oljad amerikansk valnöt. När det gäller kakel så har vi funderat på att ha chokladbrunt ovanför diskbänken. Fönsterbrädorna är idag vita men vi funderar på att ha massiva i samma oljade amerikanska valnöt som bänkskivorna om det nu finns att få tag på. Vi kommer även att köpa nytt matbord och såg då att det fanns möjlighet att via Marbodal ett köpa massivt köksbord i samma valnöt som ovan och med ben i förkromad stål. Till det tänkte jag ha vita stolar med ben i förkromat stål. Vad tror du om detta? Jag vill att köket ska vara stilrent.
SVAR:
Jag skulle i det här läget med allt invägt också satsa på björken i golvet. Det bildar en ljus, något varm fond som allt det andra vilar på. När det gäller två träslag som skiljer sig så mycket åt i ljushet, så kan det gå bra. De övriga materialkombinationerna blir en bra stilren bas i köket.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-08-17):
Vi har byggt ut vårt kök till ca 6x4m med stort burspråk. Vi har släta björkluckor och ett varmrött kakel, björkparkett (sliten) och ny kyl, frys och spis i aluminium. Har hittat ett snyggt kakel i matt mörkgrå rektangulära mindre plattor på nät. Bänkskivor är Ikeas mörkgrå med träkant. Till frågan: Björkparkett eller annan parkett eller rent av vitoljat furugolv (vi har det i andra delar av huset). Kan vi skarva den befintliga parketten (slipa om förstås)? Om vi slipar parketten håller oljat golv fläckarna borta?
SVAR:
Björkparketten låter bra, men det kan ju också vara fint att ha samma golv överallt. Ja, det kan gå att skarva och byta ut skadad parkett och sedan slipa alltihop och olja in det. För att ett oljat golv ska hålla fläckar borta bör det oljas in rejält ca 2 ggr per år. Alla fläckar kanske inte går att hålla borta, så lite patinering får man räkna med. Å andra sidan blir även ett lackat golv patinerat med åren.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-05-31):
Vi ska sätta nytt kök i ett radhus från -76. Vi gillar enkla, rena uttryck, gärna med naturmaterial som kontrasterar mot varandra och ger en lyxig känsla. Vi har valt vita skåp utan handtag från HTH med mörka träbänkar (amerikansk valnöt eller snarlikt). Golvet i både hall, matplats och kök går ihop och är idag sliten lönnparkett, vi ska lägga nytt med värmeslingor. I hallen finns en trappa i mörkbetsat trä med vit inramning, men i resten av huset ligger ljusa lackade lönngolv. Har du tips på ett vettigt golv för hall och kök ur estetisk synpunkt? Det mer moderna och strama intrycket som köket kommer att ge skiljer sig en del från det mer nordiskt blonda som lönngolvet står för i resten av huset. Därför upplever vi att just valet av golv kan antingen "måla in oss i ett hörn" där vi upplever att stilskillnader har gjort interiören plottrig eller bli en OK övergång.
SVAR:
Den bilden jag får gör att jag skulle titta på någon sten, stenmjöls- eller keramikplatta som kan bryta med och förena dessa övriga trämaterial. Plattan bör vara i en mörkare ton och en ganska stor storlek, skulle jag tro. Det finns ett sådant stort urval och olika storlekar att jag inte kan ge ett konkret exempel. Gå till en utställning med stort, bra urval och leta. Tag gärna med prover på de material ni har om det går, alternativt kan ni låna hem olika plattor. Jag vill alltid se materialen ihop innan jag bestämmer mig.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-05-03):
Vilken kombination av glasmosaik är snyggast till ett i övrigt helt vitt kök med rostfri fläkt, spis och kyl/frys? Bänkskivan är av ek.
SVAR:
Det finns så otroligt många nyanser som är fina. Man bör tänka på helheten med alla kulörer i och kring köket och antingen välja en kulör på mosaik som man sedan följer upp eller tvärtom.
Jag tycker alltid det är vackert med svagt glasgröna nyanser om man vill vara lite neutral, vilket dessutom är vackert mot eken. Det är sedan enkelt att ha många olika kulörer till det.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-04-26):
Vi ska bygga hus nu och jag är som alla andra väldigt kär i ek. Köket kommer förmodligen att bestå av helt släta luckor i ek och då undrar jag om det blir för mycket om man har ett golv i ek till? Det kommer att bli en stor öppen planlösning mot vardagsrummet och jag hade tänkt ha ekgolv där. Jag vill helst inte skärma av och ha olika golv. Eller ska man kanske blanda vita luckor med ekluckor?
SVAR:
Jag tycker inte att det nödvändigtvis blir för mycket ek och det är fint med ett helt golv i samma material. För att enkelt bryta av med andra material som lättar upp så kan ni t ex göra sockel till köket i aluminium eller rostfritt, alternativt ställa köket på ben. Det kan vara fint att också bryta med annat material i t ex lådor eller luckor. Då blir det inte monotont, förutsatt att man hittar rätt mix och en balans av övriga material.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-04-15):
Håller på att renovera vårt kök. Har nu kommit så långt att vi ska välja kakel. Köket är i björk och till bänkskiva i valnöt. Vi har en spishäll som är infälld i svart granitskiva. Dessutom har vi kyl, frys och fläktkåpa i rostfritt. Vad tycker ni passar bäst med tanke på att kaklet ska passa till många delar?
SVAR:
Om ni har mycket ljus in och bra belysning i övrigt skulle det vara raffinerat att matcha med den svarta graniten, det kan bli vackert mot de andra materialen, även om det är en vågad lösning. Annars skulle jag matcha med väggfärgen ton i ton, för att inte få ytterligare en färg. Ni har redan ganska många färger på materialen.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-04-15):
Vi har ett gammalt skafferi och serveringskåp från 20-30 talet. Nu ska vi byta ut hela köket utom dessa och en vit gasspis. Vi hade inte tänkt oss att hitta luckor som ser likadana ut utan hellre bryta av med moderna luckor. Vi gillar vitt och tänkte vitlolja furugolvet och ha Ikeas abstrakt vita luckor. Tanken var också att ha valnöt eller ek i bänkskiva och hyllor (Det går inte att ha väggskåp på hela väggen pga ett fönster). Vi vill ha mosaik och har inte kommit på något bättre alternativ än vit glasmosaik. Ikeas abstrakt-luckor är väldigt blanka. Vi är osäkra på om det gamla serveringskåpet och skafferiet ska målas blanka, matta eller om det inte borde vara vita överhuvudtaget. Läste i ett tidigare inlägg att man kunde måla skafferiet i avvikande färg som passade med mosaiken. Vet bara inte vilken färg det skulle vara. Vet heller inte om det blir bäst med rostfri kyl/frys, inbyggd i Ikeas luckor eller vit. Det finns inte plats för så många skåp i köket.
SVAR:
Om det är ett litet kök, vilket det låter som, då skulle jag inte ha så många material. Hellre inbyggd kyl/frys och diskmaskin och kanske även måla skafferiet i samma färg som luckorna. Glasmosaik låter fint här tycker jag.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-03-17):
Håller på att sätta in helt nytt kök och håller på att bli galen av alla val som ska göras. Vi har köpt Ikeas kök "Duvbo" som går i beige. Vi har valt ekbänk samt ekgolv. Vi har bestämt att vi ska ha en rostfri kyl som är behandlad mot fingeravtryck. Den är lite mörkare i färgen än vanligt rostfritt. Min fråga är nu: Ska vi köpa inbyggnadsugn samt micro i rostfritt trots att det skiljer sig åt i färgen, eller ska vi välja svart ugn och micro?
SVAR:
Nu ser jag inte exakt hur stor nyansskillnad det är på de två rostfria ytorna, men spontant skulle jag välja rostfritt ändå. Jag antar att ytorna inte är precis bredvid varandra heller och då går det nog bra. Prova att sätta en rostfri micro bredvid kylen hos återförsäljaren och jämför, om det går. Sedan tycker jag inte att allt MÅSTE matcha perfekt, det är troligen inget man ser efter ett tag ändå.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-02-01):
Vi ska byta bänkskivor och köksinredningen är kvistad furu. Vad tycker du passar bäst till furu? Tänkte först på massiva bänkskivor men de kanske inte passar att blanda furu med annat träslag.
SVAR:
Jag skulle nog höja köket med en bänkskiva i sten. Till och med laminat är bättre än att lägga in mer trä och det finns ju massor av olika varianter att välja mellan.
/Christel Månsson
FRÅGA (2005-02-01):
Jag har ett kök från 1970 med plastmatta på väggen vid disk/spis/arbetsbänkar. Nu undrar jag om man kan sätta trä, t ex pärlspont på väggen, eller om det finns regler för vad man får ha? Skulle vilja ha ett lite gammaldags bondkök och hade tänkt ha blålaserad pärlspont på väggen och vita arbetsskivor med infälld diskho. Skåpsluckorna är i björk. Den blålaserade pärlsponten skulle även gå igen runt en bardisk. Hade tänkt ha en avvikande skiva på bardisken av trä med ej sågad kant. Väggarna i köket är vita. Skåpet ovanför bardisken är borttaget. Innerväggarna är i trä, alltså inga gipsskivor. Vad tror du?
SVAR:
Ja, det kan gå bra att ha trä där, bara man målar med en tålig och lättavtorkad färg. Det enda jag tänker med just pärlspont är att det kan bli svårstädat i längden med spåren, så jag skulle nog välja en enklare spont.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-12-03):
Vi vill höja upp diskmaskinen i vårt nya kök så den hamnar mer i arbetshöjd, plats för denna skulle i så fall bli intill kyl/frys, är detta olämpligt med tanke på värmen som den avger? Ett alternativ är att vi placerar ugnen intill kyl/frys, är det också olämpligt? Bör man ha ett vanligt skåp i mellan?
SVAR:
Jag skulle normalt inte placera varken ugn eller diskmaskin intill kyl/frys, men enligt flera av tillverkarna av köksmaskiner är de flesta idag så välisolerade att det kan fungera ändå. Kolla av med tillverkare och leverantör, de brukar veta sådana saker bäst.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-12-03):
Vi håller på att göra klart kök och badrum och har fastnat för Mattsons design på blandare. Men nu säger vår rörmokare att det är så mycket krångel och renovering av det märket och rekommenderar istället Mora eller Gustavsberg/Vårgårda. Vad tycker ni om olika kvalitéer på blandare?
SVAR:
Jag har ingen erfarenhet av Mattsons design, men vet att de andra märkena är bra. Hantverkare tycker olika och det är svårt att veta vad som stämmer. Det kan hända att han har bättre avans på de märkena också, vem vet? Lita på er egen instinkt, men fråga gärna i byggvaruhandeln om de hört om något besvär.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-11-23):
Finns det något särskilt verktyg man kan använda att mäta med för att få handtagen på köksskåpen i samma position på alla dörrar vid montering? Var får man i så fall tag på ett sådant?
SVAR:
Det borde finnas något sådant, men jag har aldrig sett snickare göra annat än att mäta och märka ut med tumstock. Man kan också göra en hålmall i kartong och märka ut hålen på det viset om det känns enklare.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-11-23):
Är startgroparna för att planera ett nytt boende och har svårt att finna köksluckor som passar. Jag skulle vilja ha enkla träluckor, gärna mörka. Jag är inspirerad av de möbler och färgsättning som finns på indiska, men vart kan jag finna dessa luckor?
SVAR:
Jag skulle ta kontakt med en snickarfirma och fråga vad det kostar att låta dem göra enkla luckor och mörkbetsa/lacka dem. Ett billigare alternativ kan t ex vara att leta upp lämplig lucka på Ikea och själv betsa/lacka många gånger för att få ett mörkt resultat. Kanske deras eklucka som är slät eller om de har någon obehandlad furulucka som du kan färga in själv.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-11-16):
Vi ska bygga ett kök och vill helst ha oljad bok som bänkskiva. Min fråga är, blir den ful och sliten runt en överlimmad diskho och spisen? Kräver den mycket underhåll?
SVAR:
Ja, en bänkskiva i oljad bok kräver att bli inoljad så att den alltid är mättad med olja och extra mycket runt diskhon. Som med alla överlimmade hoar kan det bli en kant där det kan samlas smuts och som behöver städas noga. Det samma gäller för häll som är infälld. Å andra sidan gäller det ju för alla sorters bänkskivor.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-11-16):
Vi funderar på att byta ut vår golvsockel som vi inte tycker passar till köket. En tänkbar lösning är att sätta en golvsockel som går precis som en vanlig golvlist precis utanpå köksstommarna. Men det innebär ju att utrymmet för fötterna under skåpen försvinner, vilket kanske gör att funktionen på ett kök försämras. Vad är din åsikt kring detta?
SVAR:
Jag tycker inte att man ska ta bort utrymmet som finns för fötterna. Man borde kunna byta ut sockeln och få in ett material som passar med köket istället, alternativt måla sockeln i passande kulör. Det är också möjligt att sätta dit en sockel i rostfritt eller aluminium.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-10-24):
Jag håller på att planera ett nytt kök. Från vänster till höger ska jag ha hörnskåp, diskmaskin och till sist en diskbänk. Fram till diskbänken ska jag ha en bänkskiva i trä. Om jag tar en skiva som är exakt lika lång som hörnskåpet + diskmaskinen kommer den högra änden att hänga i luften och inte vila på skåpstommar. Hur gör jag? Fäster jag skivan i diskmaskinen eller skruvar jag fast skivan med vinkeljärn? Eller tar jag en lite längre skiva så att kortsidan kan vila på skåpstommen för diskbänken?
SVAR:
Jag skulle ha gjort skivan 20 mm längre och beställt en extra "diskmaskinsida", en gavel i skåpstomme (20 mm) som fästes i vägg bak med vinkeljärn och står bredvid diskskåpet. Beroende på vem du beställer av kan du få en framkantsmålad alternativt fanerad synlig kant.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-10-24):
Vi ska sätta in ett Ikea kök. Nu vet vi att golvet har satt sig så att det lutar ca 2 cm. Hur ska vi sätta upp underskåp, överskåp och kakel så att det inte ser ut att luta? Ikeabenen är ställbara men sockeln som sitter framför är ju jämn. Ska vi då ställa in Ikea benen så att underskåpen står rakt och därefter såga i sockeln? Vi vill helst inte det.
SVAR:
Jag får ingen bild åt vilket håll golvet lutar. Viktigt är hur som helst att skåp och kakel sitter i våg och att man anpassar ställbara ben och sockel efter det. Jag ser nog ingen annan lösning än att såga i sockel. Det bästa är att fråga en snickare, för de har ofta bra lösningar på kluriga problem som detta.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-10-06):
Jag har precis köpt en 30-tals lägenhet och tänkte renovera köket. I köket finns trägolv som jag ska slipa upp och ett originalskåp som jag tänkte behålla. Men jag är väldigt osäker vilka material och färger jag ska använda. Jag är inne på en bänkskiva i ek, vita släta luckor med rostfria handtag, rostfria vitvaror och vitt kakel. Detta känns dock lite tråkigt och "vanligt". Har du något tips som passar bra till trägolv och ett originalskåp. Det ska vara modernt men ändå passa in med det gamla.
SVAR:
Om du vågar vara och göra lite annorlunda och personligt, skulle du kunna t ex måla det befintliga skåpet i en avvikande kulör som du tycker om och sedan följa upp det i kaklet, så får du ett mer unikt uttryck. Det måste inte vara en knallig färg, det kan vara en mjukare ton om du vill. Till detta blir det sedan fint med de materialen du beskriver.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-10-06):
Vi har precis påbörjat en totalrenovering av vårt kök. Vi har tagit bort en vägg för att få ett öppnare kök. I och med borttagandet av väggen så vänder vi köket mot ett stort fönster. Frågan är hur vi bäst löser med att diskbänken kommer att vara högre än fönstret. Alltså från golv till fönsterfoder är det idag 83cm golvet vi ska lägga kommer att bygga några cm till. Det betyder då att bänken kommer att vara högre än diskbänken. Vi har diskuterat olika lösningar men vet inte vilket som är bäst. Ska man bygga in hålet som blir eller är det bättre att låta det vara öppet och luftigt bakom? Behöver några förslag.
SVAR:
Så får man göra i många äldre hus och det kan se bra ut. Man kan specialbeställa en diskbänk med bakkant som går upp lite och sedan bygga in glappet som blir med ett lämpligt material, eventuellt samma som fönsterkarmen. Så hade jag gjort. Eftersom dessa diskbänkar är ganska kostsamma, så kan man också tänka sig att dra en list i t ex ek (om köket är i ek) längs alla bänkskivor upp på väggen, inkl. diskbänken som ramar in alltihop.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-06-11):
Jag håller på att bygga ett nytt kök och har tittat på att skaffa en underlimmad rund ho. Jag har redan skåp men ska köpa bänkskivor. Nu har jag frågat runt och det är svårt att hitta någon som endast gör denna del, dvs säljer bänkskiva och fäller in hon åt mig. Jag var i en butik och jag fick ett pris som fick mig att falla platt - en enkel rund 40 cm ho skulle kosta nästan 4 000 kr att underlimma, därtill specialhon som är dyr och arbetsskivan. Har du ett tips var jag kan vända mig för ett dylikt inköp utan att behöva "ta ut arvet" redan?
SVAR:
Jag vet att det är dyrt att underlimma hoar, för det är ett finsnickeriarbete som måste göras extra noggrant och tror tyvärr att det kostar så om du frågar i en butik. Jag skulle också höra på byggvaruhusen för de har snickare som nog kan göra det mesta om man bara frågar snällt. Du kan också höra med en fristående snickare vad han tar om du köper in materialet.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-06-11):
Jag har sett bänkskivor i annat material än laminat, men som ser ut som t ex granit, men mycket mer naturtroget. De har ett djup och en lyster som inte trist laminat har. Man ser t ex små silverglänsande "stenar" i dem. Det måste vara någon sorts formpressad plast/komposit. Vet du vad det är och var jag kan hitta det?
SVAR:
Materialet heter Corian och är en blandning av aluminiumsulfat och akryl. Det är ett modernt material som är hållbart och bra på många vis. Prismässigt ligger det ungefär som stenskivor och därför brukar de flesta ändå välja sten. Jag tror att de flesta köksbutiker har möjlighet att leverera det.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-06-11):
Var köper vi härdat glas att sätta upp istället för kakel ovanför spis och disk i köket? Hur ser priset ut jämfört med kakel och kan man sätta upp t ex knivlist på glasplatta?
SVAR:
Du köper det hos närmaste glasmästare. Priset har jag svårt att säga. Om ni vill sätta upp något på glaset, får glasmästaren borra även de hålen precis som uppsättningshålen, men jag tror det kan se lite konstigt ut med en knivlist där. Själv har jag hellre knivarna i ett knivblock.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-05-13):
Vi ska precis börja bygga nytt. Vi har bestämt oss för Askerum kök från IKEA, som är grå-beige i färgen och utav ask, där ådrorna i trät lyser igenom. Nu undrar vi vad vi kan ha för kökskakel till det? Vi hade tänkt oss tegel, men någon sade att det inte passar. Har du något tips till oss? Vi är ute efter att få en sådan gammaldags stil/sekelskiftsstil som möjligt i vårat snart nybyggda hus. Har även en stor fråga kring val av lister i huset. Vi älskar breda lister. Jag skulle helst vilja ha minst 20 centimeter höga men vi kommer bara att ha 2,40 högt i tak. Min sambo hade pratat med en snickare och han hade sagt att det passar nog inte passar. Vad tycker du?
SVAR:
Det låter lite som om ni vill klämma in en stil i ett hus där den inte riktigt får plats. Det blir fel proportioner att ha lister som är 20 cm med takhöjden 2.40 cm. Om ni tittar på en lägre list med lite former istället och tar fram en färgskala på allt målat snickeri inomhus som går i t ex lite ljus grå beige och tar upp färgen ifrån köket, så kan det ge en äldre känsla. Det GÅR att få en sekelskiftesliknande karaktär i ett modernt hus med sk "fel" takhöjd, men det gäller att välja rätt blandning på modernt och äldre stil. Till kakel skulle det kunna passa med en avlång liggande vit, blank platta i ca måtten 5X15cm, med fasade kanter. Den typen finns t ex hos Konradssons kakel och är enkel och liknar en typ som kan ha suttit i äldre hus i 1900-talsstil. Observera att fogen ska vara smal. Tegel skulle sticka ut för mycket från den stilen.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-05-13):
Jag och min sambo ska snart köpa ett nytt hus. Vi ska nu göra alla tillval. Vårt dilemma är nu att vi inte kan välja om vi ska ha en vit eller en rostfri spis. Det är en rostfri fläkt men vi har inte tänkt ha kyl och frys i rostfritt. Ser det konstigt ut med en rostfri spis då? Köket i övrigt är vitt.
SVAR:
Det skulle se konstigt ut med en rostfri fläkt och vit spis. Jag tycker att du ska hålla ihop spis och fläkt i ett material. Det kommer inte att se konstigt ut att ha kyl/frys i vitt till det.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-04-07):
Vi håller på att inreda en sommarstuga och har ca 2 m köksbänk där disk och spis ska samsas. På ena sidan avslutas bänken mot vad som ska vara hall och den anda sidan avslutas mot ett skafferi, det finns alltså golvyta på båda sidor om bänken. Första tanken var 120 cm diskbänk, 60 cm spis och 20 cm bänk. Andra tanken landade på en skiva med nedsänkta hoar och spishäll. Vi har också haft tankar på en lång diskbänk med hällen nedfälld i den för att skapa ett lugnare intryck och få bort det "plottriga" som vi är rädd för att det kan bli med både spis och disk på så liten yta. Hur fungerar det att fälla ned en spis häll i diskbänken, är det överhuvud taget möjligt? Vilket av de tre alternativen skulle ni rekommendera?
SVAR:
Jag tycker att en hel diskbänk med infälld häll låter mycket intressant. Det fungerar bäst om man köper hällen och lämnar in den till den som ska specialtillverka bänken, så fäller de in den direkt. Det är förstås en ganska kostsam lösning, men ur estetisk och praktisk synvinkel är det väldigt bra. Andra alternativet är infällda hoar och spishäll, allt för att få en hel, odelad yta mellan där man kan arbeta utan skarvar (denna bör vara så bred som möjligt). Denna lösning kan också den kosta en del om man inte är väldigt händig själv.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-04-07):
Jag har två frågor om köksö. Problemet med nuvarande köksö är att takfläkten hänger alldeles för lågt ner. Man slår i huvudet, ser inte ner i grytorna och ser inte de som sitter vid matbordet. Hur högt kan man hänga en ny fläktkåpa (med ordentlig fläktmotor) utan att effekten försvinner? Fråga två: Eventuellt flyttar vi bort spisen och har en mobil köksö på hjul istället. Går det att dölja hjulen på något sätt, så att ön ser ut som fast inredning i vanliga fall? Vi vill bara flytta den vid enstaka tillfällen, för att kunna duka långbord.
SVAR:
Det finns fläktkåpor man kan hänga 90 cm -1 m eller eventuellt mer över, men då är det de varianter som tar högsta möjliga kubik luft per timme. Jag vet t ex att Gaggenau har några sådana. Kolla med en vitvaruleverantör. Det bästa är om man kan välja en fläkt som har fläktmotorn på vind eller tak, så att ljudet blir acceptabelt. Det går säkert att dölja hjulen. Fråga en finsnickare om han kan montera en lös sockel, som fästs med t ex magneter och kan plockas bort när man vill häva låseffekten på hjulen.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-04-07):
Vi ska fräscha upp vårt inbyggda 40-tals kök genom att byta ut luckorna, men behålla stommarna. Att hitta firmor som måttanpassar luckorna var inget problem, men vi vill även byta ut diskbänk och bänkskiva. Var hittar man någon som säljer måttanpassade bänkskivor?
SVAR:
Gå in och fråga kökssäljare hos olika märken, de kan säkert hjälpa till. Titta också på välsorterade byggvaruhus och deras kataloger, där kan finnas mycket att välja på och de brukar även såga till på begäran. Då är det bästa att ha en exakt mall i papp eller vara mycket säker på att måttet blir exakt.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-03-24):
Vad är bäst, Husqvarna eller Bosch? Vi väljer bland de billigare vitvarorna hos båda leverantörerna. Vi bygger Trivselhus.
SVAR:
Det är bara en smakfråga, men personligen skulle jag gå på Bosch. Jag tycker att deras design är trevligare och sedan har jag personlig erfarenhet av dem.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-03-24):
Vi byggde om vårt kök för ca 10 år sedan med luckor som inte finns att köpa idag. Nu ska köket anpassas pga att jag behöver höj- och sänkbar del (sitter i rullstol). Detta innebär att vi får mindre plats i skåpen, då ett antal av dem kommer att innehålla en elektrisk motor. Vi har dessutom färre golvskåp då jag behöver knäfritt i köket. Vårt problem är att vi vill komplettera med överskåp/takskåp för att få lite mer plats samt plocka bort ett väggelement och sätta in två golvskåp som kan smälta in i det befintliga vita köket. Min tanke är att bryta med skåp i bok och också byta handtagen samt lister och bänkskivor till bok. Kommer detta se knepigt ut? Anledningen till denna tanke är att det kanske är bättre att bryta helt än att sätta in något som inte har samma vita nyans och som inte kommer att ha samma skåpmönster. Vi har tänkt att ta upp boknyansen i golvet också i laminat eller klinkers, samt ha ett kakel som går i olika matchande toner. Vad tror ni, blir det snyggare att bryta helt med bok eller ska vi jobba på för att finna en lucka som stämmer så bra som möjligt i den vita nyans som de befintliga luckorna? De gamla luckorna kommer från Kalmar snickerier, vilket inte verkar finnas idag.
SVAR:
Jag tycker att det är en god idé att bryta helt med det befintliga och sedan knyta ihop allt till en bra helhet, genom att binda ihop det med matchande material och färger. Det är nog bra att man försöker få en "enhetlig" känsla så att bokdelarna hålls ihop och det vita hålls ihop.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-02-17):
Vi ska helrenovera köket i vår nya villa. Tak, väggar, golv och inredning. Köksinredningen kommer vi att köpa efter sommaren. Innan dess hade jag tänkt lägga klinkers och förbereda tak med infällda spotlights. Är detta i rätt ordning eller bör jag börja i någon annan ände med tanke på punktbelysning m m?
SVAR:
Det är mycket att tänka på i din situation. Om köket är färdigritat och ni vet exakt hur det ska vara och var spots ska sitta, så fungerar det att göra som du tänkt. Du måste också veta var alla maskiner ska stå om du ska dra om eluttag etc. Kanske ska ni också dra om vatten och fläkt? Även om ni ska ha köket på samma plats som tidigare och ungefär likadant kanske man vill göra någon förbättring i planeringen. Tänk också på att det oftast är långa leveranstider på kök, ibland mellan 6-8 veckor eller mer.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-01-30):
Vi ska snart bygga om vårt kök och jag känner att jag har kört fast när det gäller belysningen. Vårt kök är ganska fyrkantigt, 320 x 335 cm och takhöjden är 270 cm. Köksinredningen går efter två väggar. I dag har vi en lampa över köksbordet samt en ful lysrörsarmatur som allmänbelysning. Jag skulle vilja ha infällda spotlights i taket istället för lysröret. När jag har varit och rekognoserat i elbutiken, så har jag fått veta att man kan välja mellan 230V spotlights som kräver ett friutrymme ovanför som är minst 11 cm och spotlights i lågvoltssystem med 20W halogenlampor som bara behöver några cm friutrymme. Eftersom vi ska spika upp ett nytt trätak i köket lutar vi åt att välja lågvoltslamporna för att inte förlora så mycket takhöjd. Men jag undrar om en sådan belysning räcker till i vårt kök? Hur många spotlights ska vi välja? Är det så klokt ekonomiskt att välja sådan belysning?
SVAR:
20W utspritt på ca 8-10 små punkter kan vara bra, för det kompletteras ju med ljus över bord och bänk. Vill man så kan man ju sedan sätta en spotlightskena att lysa på någon vägg med t ex tavla på för att få mer indirekt ljus. Dimmer är bra att ha med.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-01-30):
Jag jobbar på en förskola och vi ska inreda ett sinnenas rum. Jag skulle vilja ha råd av dig om färger som är lugnande och avslappnande. Vi ska även ha dämpade ljuskällor ljuv musik och barnmassage. Hoppas du kan ge oss lite råd om färger ljus och inredning.
SVAR:
Den mest avslappnande färg jag vet är en mild, mild ljusgrön ton med lite, lite grått i. Den befrämjar absolut avslappning. Jag skulle sedan släcka ner allt lysrörsljus och ta in några glödljuspunkter, t ex två vägglampor och någon i ett fönster samt en golvlampa. Alla dessa kan ha ett lågt wattal för att vara mjukt, t ex 25W. Sedan kan man ha madrasser i sköna färger och kuddar i olika storlekar. Om man vill dämpa ljudet mer kan man också hänga en vacker filt eller matta på väggen.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-01-30):
Vi har precis köpt ett hus som är inrett med massor av trä (obehandlad furu, samt lackat). Jag tycker mycket om trä, men nu är det så mycket så det känns nästan som en fjällstuga. Tänkte börja med att göra om köket. Där är det furu i tak, golv, luckor och fönster. Vissa tycker att jag ska lasera taket, men det vågar jag inte. Rädd att jag inte ska bli nöjd och har då förstört taket. Jag ska byta ut till svarta vitvaror samt svarta smideshandtag på alla lyckor. Skulle vilja ha tips på vad jag kan göra för att tona ner fjällstugekänslan. Har tittat på otaliga sidor om kök, men finns inte många där man ser taket, eller så är taket bara vitmålat. Detta går igen i hela huset, nästan 200kvm. Trä är varmt och ombonat, men jag skulle vilja få det lite roligare och tuffare.
SVAR:
Hade det varit mitt hus hade jag inhandlat massor av vit färg, t ex S0502-Y och målat både tak och andra detaljer för att höja och fräscha till. Jag tror inte det är något att vara rädd för. Jag tycker inte att det ska vara laserat utan heltäckande färg.
/Christel Månsson
FRÅGA (2004-01-14):
Vi planerar att köpa köksluckor som är av oljad ek. Min fråga är hur motståndskraftiga dessa är mot spill och fett?
SVAR:
Förutsatt att de är mättade med olja, så ska de tåla mycket. Dessutom kan man ju slipa dem om man skulle ha riktig otur. Oljan behöver fyllas på 1-2 ggr/år, så att man är beredd på det jobbet.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-12-19):
Vi har tänkt att lägga en rand (2x33cm) klinker som en "slaskrand" på köksgolvet närmast diskbänk och kyl. Vi har tänkt lägga denna utan komfortvärme. Blir det bra, eller blir det bättre att lägga oljad ekparkett ända fram?
SVAR:
Jag tror det blir bra. Tänk på att göra en fin övergång mellan trä- och klinkergolv. Antingen med rörlig fog eller genom att fälla ner en fyrkantsstålskena som går i liv med golvet. Vad som blir bra handlar om hur helheten ser ut.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-12-19):
Vi ska sätta in en köksö i vårt kök. Köksön ska på kortsidan sitta fast i väggen och sedan gå ut 120 cm in i köket. Hur ska man få det snyggt på baksidan och på ena kortsidan av köksön, dvs där man inte har skåpdörrarna? Ska man sätta täckskivor eller "göra" en vägg av gips? Vilken typ av sockel ska man ha runt? Vanlig golvsockel (vi har allmogesocklar) eller sockel som hör till kök?
SVAR:
Jag skulle låta tillverka täckskivor i hela stycken i samma material som köket och låta de gå ner till golv på både gavel och kortsida. Ingen sockel! Det är viktigt med anslutning mot sockel där den börjar på andra sidan så att det blir bra. Därför bör även insidan på gavelbiten eller del av den vara fanerad så att den hörnan inte gapar vit.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-12-19):
Jag har köpt nya bänkskivor i ek till mitt kök. På tv-programmet "Nya rum" förordade Ernst paraffinolja som ytbehandling, men försäljaren av bänkskivan tyckte inte alls så. Han sade att den oljan aldrig riktigt torkar, utan varje gång jag torkar av skivan följer lite av oljan med. Kan jag lita på Ernst? Paraffinolja verkar praktiskt då den inte luktar och är betydligt billigare.
SVAR:
Alla har olika sätt att se det. Kanske ska paraffinoljan blandas upp med något annat för att bli bättre? På t ex Kvänumkök vet jag att de har en specialblandning, men vet tyvärr inte exakt vad den består av.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-11-07):
Behöver tips på praktiskt material på kökslucka och bänkskiva. Vi är barnfamilj som sliter hårt på ytskikt och vill ha lättstädat. Köksluckor i massiv ek eller vitmålad MDF (båda av Ballingslöv), bänkskiva i granit eller laminatskiva?
SVAR:
Vore jag er skulle jag välja massiv ek och granit. Målad mdf kan man i och för sig måla om, men laminat ser efter några år inte så kul ut, är min erfarenhet. De riktiga materialen vinner ändå i längden.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-10-22):
Vi håller som bäst på att planera det hus i funkisstil vi ska bygga och fokus ligger nu på köket. Det kommer att vara helt öppet mellan kök och vardagsrum, som går i vinkel med köket. Det kommer att bli ljust, då vi kommer att ha många ganska stora fönster. Köket kommer att vara L-format och vi ska ha en köksö i mitten. Mellan köket ska vi ha stenplattor. Vi tycker att det är jättesvårt att välja köksluckor. Just nu tittar vi mest på ek, men också al. Är också osäker på om vi ska ha ekgolv eller gå på något ljusare t ex björk eller lönn. Har du någon idé om vad som skulle kunna ge ett lyxigt och snyggt intryck? Är rädd för att helheten blir väldigt mörk om vi väljer ett ekkök och ekgolv med t ex ett grått klinker emellan? Skulle det i huvudtaget passa med ett björkgolv till ett ekkök om man har klinker emellan? Vad skulle det i så fall passa med för klinker? Vi har tänkt oss ha en granitskiva både på köksön och som bänksskiva i övriga köket. Skulle det passa att lägga in en bit bänkskiva i t ex valnöt?
SVAR:
Det går bra att ha ett björkgolv till ekkök. Jag kan tänka mig att ha en ljus grå klinker och lite mörkgråare granitskivor. Här skulle jag akta mig för att blanda in ytterligare ett material som valnöt. Det kan bli plottrigt. Det låter bra som ni tänkt annars.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-10-17):
Har sett bänkskivor till kök i massiv ek/bok som är mycket tjockare än vanliga, säkert 7-8 cm. Finns det att köpa? Var? Eller limmar man en kantlist (så det blir som en uppochnervänd låda)? Eller görs det på annat sätt?
SVAR:
Oftast är den tillverkad med en kantlist som på ett osynligt sätt ansluter till skivan, så att den ser helt massiv ut. Det finns kanske en och annan som tillverkar så tjocka skivor men det är dels ett materialslöseri och skivan blir otroligt tung, samt förmodligen känsligare för att röra sig och spricka.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-10-17):
Vi ska bygga till våren och alla funderingar kretsar kring detta. Vi väljer mellan björk och oljad ek på köksluckor. På golvet vill vi ha parkett. Pga öppen planlösning skall också ett stort köksbord köpas in. Frågan är om det blir för mycket att ha allt i bara björk eller bara ek? I kökskatalogerna gör de det enkelt genom att "bara" ha klinker eller samma träslag som på luckorna. Har Du förslag på andra träslag som kan vara snyggt i kombination?
SVAR:
Personligen tycker jag det är vilsamt att ha få material. Men om man vill ha olika på luckor och golv så går björk och ek vanligtvis bra ihop. Om man väljer samma material i lucka och golv, tycker jag att det är fint att bryta med bänkskiva i ett annat material t ex granit, samt att köksbordet kanske kan få en iläggsskiva i granit också. Det blir grafiskt och vackert.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-09-29):
Enligt mina föräldrar (som har haft inbyggnadsugn i högskåp) så förstör man med tiden ovanliggande lucka och delvis även stommen. Nu var detta på 70-, 80-talet. Hur är det idag? Bör man installera en fläkt i anslutning till ugnen eller har dagens inbyggnadsugnar utvecklats ur denna aspekt?
SVAR:
Ugnarna har utvecklats mycket sedan dess och de flesta har en effektiv inbyggd fläkt och särskilda filter. En del har dessutom även katalysatorer som ska hjälpa. Det är olika med olika märken, så hör med en säljare på något ställe där de har många märken, så kan de berätta mer och ni kan jämföra.
/Christel Månsson
FRÅGA (2003-09-29):
Kan diskmaskin och spis placeras bredvid varandra?
SVAR:
Det är ingen vanlig lösning, men det borde gå. Jag rekommenderar dig då att lägga in en hel lös sida av stomme mellan dem. Jag skulle också satsa på lite högre kvalitet på diskmaskin och spis, så att de har kraftigare material och bättre fläktar etc. Fråga för säkerhets skull även på stället där du köper maskinerna.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag undrar om man kan ha sten (skiffer) som kakel i ett kök och om det är något man ska tänka på isåfall, skötsel, etc.
SVAR:
Javisst kan man det. Skiffer är i och för sig ett material som jag inte provat i kök, men det är en ganska mjuk sten som kan behöva oljas in ibland för att få motståndskraft. Om den är ojämn i ytan kan det bli att damm lägger sig och därför är bättre att ha en jämn yta.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi är nu i färd med att planera det hus vi ska bygga. Vi vill veta om det finns några generella tumregler för hur mycket yta som behövs för köksskåp om en köksö (med spishäll) redan finns inplanerad?
SVAR:
Generellt är det önskvärt att ha 110-120 cm mellan köksbänk och köksö, så att man tar sig bekvämt runt i köket och kan arbeta 2 personer samtidigt. För att svara mer ingående behöver jag ha fler specifikationer på hur köket är tänkt.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi håller på att planera för ett korridorkök i vårt nya hus. Min fråga är hur brett måste det minst vara mellan bänkarna?
SVAR:
Är det en passage genom åt båda håll? I så fall rekommenderar jag minst 140 cm. Inte för brett heller för att man ska kunna arbeta bekvämt i köket. Då har man 80 cm att passera på när diskmaskinen är utfälld. Det går med tätare också, som 120 cm om det är trångt. Är det ingen passage utan en vägg på ena sidan så går det bättre med lite trängre.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag har nyligen köpt ett hus från -74. Köksnredningen är just från detta år förutom vitvaror och luckorna. Det som behöver åtgärdas är kaklet, bänkskivorna och skåpstommarna. Stommarna har grånat i färgen, både plastlisten som går ända till taket och trät. Likaså är socklarna slitna. Kan jag måla om, komplettera med nya socklar eller måste alla stommar bytas? Kan plasten målas snyggt?
SVAR:
Med tanke på slitaget som ett kök utsätts för är det inte så bra att måla på melamin. Hör vad målarfackhandeln säger, om det finns någon grundfärg som får färg att fästa på det materialet. Hur som helst är det en kortsiktig uppfräschning som inte håller i längden. Jag skulle ta dit en snickare som kan bedöma om det går och är lönt att byta ut synliga delar.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Min man och jag ska bygga hus och har varit och valt ut ett kök som vi tror kan passa oss bra, men vi är lite osäkra på om köket blir för mörkt? Köket är avlångt och i ena änden är det ett stort burspråk som släpper in ljus. Köksluckorna är i furu (vilket ju är ett ljust träslag), bänkskivan är i svart laminat och på golvet ska vi ha en plastmatta med svarta och vita rutor. Blir det för mycket med allt det svarta eller tror du det blir en häftig kombination mörkt/ljust?
SVAR:
Jag tycker det låter som en fin och grafisk lösning. Det verkar ju som om det kommer in mycket ljus via fönstret. Furu, svart och vitt är kanonfint!
/Christel Månsson
FRÅGA:
Efter att ha bott i lägenhet i många år har jag blivit allergisk mot MDF-skivor och dåliga beslag. När vi nu tänker låta en snickare bygga vårt nya kök undrar jag var man kan få tag på bra beslag och skåpsinredningar? Alla som tillverkar kök verkar vara besatta av MDF och dom moderna justerbara beslagen. Hjälp!
SVAR:
Om jag vore som du skulle jag gå till en snickare som gör köket helt i trä. Det kan löna sig att göra det. Vad gäller beslag så vet jag inte vad du är allergisk mot, men det finns firmor som tar hand om gamla typer av beslag, t ex Gysinge. Det går också att göra luckor som inte har handtag, utan öppnas genom tryck eller drag i under- eller överkant.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag ska planera köksinredning i en lägenhet som ska användas av både gående och personer i rullstol. Min fråga är om det finns det några standardregler för hur långt man ska ha mellan ugn och vask och vask och spis?
SVAR:
Ja, man brukar rekommendera 80-120 cm mellan vask och spis. När det gäller vask och ugn är det inte så noga med avståndet, men man ska se till att ha en avställningsyta i direkt anslutning till ugnen. Någonstans i det här köket skulle jag planera in en arbetsyta som är något lägre och passar för rullstol, gärna utdragbar.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi skall inreda ett helt nytt kök i ett äldre hus där takhöjden är 2,84 m. Vi har länge varit inne på att sätta tre lager med skåp på ena väggen men detta avfärdar alla köksförsäljare som vi varit i kontakt med. De säger att det är både opraktiskt och att det känns som om skåpen håller på att trilla in. Vad anser du om en sådan lösning?
SVAR:
Jag tycker att det kan man visst göra och att det kan bli jättefint. Det är trevligt med lite originella lösningar. De flesta har saker som man använder ett par ggr om året och de är utmärkta att placera högst upp. Du når dem sedan med t ex en pallstege. Mitt råd är att lyssna på er egen inre känsla av vad som passar för er.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag håller på att planera mitt nya kök och vill gärna ha en gashäll. Problemet är höjden på kåpan som ska vara minst 60 cm över hällen. På vilken höjd ska jag placera överskåpen? Platsen för kåpan är 80cm bred.
SVAR:
I de fall det går för takhöjd och med höjd på skåpen så ritar jag in överskåpen på 60 cm höjd också. Det blir estetiskt bättre och man får luftigare mellan bänk och skåp när man står och arbetar vid bänken. Detta fungerar om man är av medellängd eller längre. Är man kort så kan det kännas för högt upp och då går det att ha skåpen på de sedvanliga 50 cm höjd över bänk och låta det vara en höjdskillnad på fläkt och skåp. Det beror förstås också på hur allt i köket hänger ihop.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi är i slutfasen av planerandet av vårt nya kök. Köket är U-format med en köksö i mitten. Måtten på köket är 460 x 250 (arbetsyta). Köksön i mitten är 140 cm bred och 100 cm djup. vi är lite osäkra på storleken på köksön eftersom vår köksarkitekt helst vill ha den 120 cm lång. Avståndet mellan köksön och skåpen blir vid 140 cm endast 100 cm. Blir det för trångt? Anledningen till att vi helst vill ha den 140 cm är för spishällen (60 cm) ska vara placerad i köksön och jag tycker 30 cm avställningsyta på var sida känns lite. Vad ska vi prioritera. Vill inte att det ska kännas för trångt i passagen mellan köksön och skåpen heller. Vad är ett lämpligt avstånd mellan köksön och diskbänken?
SVAR:
Om man bara vet vad man gjort för prioriteringar så kan det gå bra med 100 cm till diskbänk. Det beror lite vilka skåp som finns i övrigt runt diskskåpet, med utdrag etc. Jag skulle förmodligen prioritera mer bänkskiva runt hällen.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi ska byta ut vårt kök och har nu svårt för att bestämma vilken typ av bänkskiva vi vill ha. Skulle helst vilja ha en bänkskiva i körsbärsträ hellre än laminat. Vi hade tänkt sätta in en diskho istället för en diskbänk och då uppstår även problemet hur vi ska ha diskhon infälld. De flesta bänkskivorna i trä är oljade. Hur stor är skillnaden mellan en oljad och en hårdvaxad skiva? Kan man själv hårdvaxa eller är det något som måste göras på fabrik? Vilket är det bästa sättet att infoga diskhon, underlimmad eller planlimmad? Underlimmad kanske ställer större krav på bänkskivans yta då den ligger lite nedfälld?
SVAR:
Jag har inte varit i kontakt med hårdvaxad skiva och kan inte uttala mig om det. Planlimmad eller underlimmad är en utseendefråga och smaksak. Hur man än gör här måste skivan vara väl inoljad för att hålla sig fin. Det blir alltid med tiden en viss patinering av träskivor, men det kan vara vackert.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Har bestämt oss för att välja vita luckor med svarta vitvaror till. Jag tror att det kan bli väldigt snyggt. Vad tror ni? Synpunkter?
SVAR:
Allt hänger naturligtvis på helheten, men jag är säker på att det kan bli väldigt fint och grafiskt. Det är roligt att se att några törs bryta rostfri/aluminiumtrenden.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Har beslutsvånda angående val av bänkskiva till vårt nya kök. Luckorna är målade ljusgula och vi vill försöka behålla en äldre stil på inredning, eftersom huset är byggt 1900. Har egentligen tänkt laminat, men eftersom vi ska ha en sk bardisk/halvö som är halvmåneformad, behövs laminaten kläs med träkantslist, vilket jag inte vill ha. Finns det någon träkant som skulle passa ihop med mina gula luckor? Vilken färg/typ av bänkskiva skulle jag då välja?
SVAR:
Jag undrar om det inte går att klä en laminatskiva med laminatkantlist? Valet av träslag i bänkskivan tycker jag beror på vad du har för träslag i övrigt. Det kan vara fint med ljust, t ex björk, men också med mörkt trä.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi ska bygga nytt hus, och har nu snurrat runt alla funktionerna i köket så att vi är helt vimmelkantiga. Köket har måtten 520*360 cm, och man kommer in i rummet från hallen på den långa sidan. Vi hade först tänkt oss ett kök med serveringsbänk, men har nu ändrat oss till ett u-kök, där själva köksdelen har måtten 300*360. Nu till frågan: Vår kökskonsulent (medelstor köksfirma) har ritat en lösning med spis i ena hörnet av u't, och diskho i den andra (vi funderar på att ha två mindre fönster i hörnet). Men jag är skeptisk till om detta funkar. Dels blir avståndet mellan ho och spis rätt så långt (360-100-100=160cm), dels funderar jag på hur det går att arbeta två i köket. Hur skulle du tänka och prioritera? Min man som är längre än jag, tycker inte att avståndet mellan ho och spis är besvärande, men jag tror det blir jobbigt i längden. Är en liten utslagsvask en lösning, eller är det ändå dumt med spis och ho i hörnet?
SVAR:
Som alltid är det svårt att svara på frågor om planlösningar utan att ha sett en ritning på ert hus och jag är inte säker på att jag har förstått rätt. Att ha spis och diskho så att ena kanten på dem tangerar ett hörn är något som jag aldrig ritar in. Det är inte praktiskt att ha så för rörligheten och jag håller med dig att 160 låter långt, hellre 120-130cm, om jag skulle rita. Ett U- kök där man har spis i ena "benet" och diskho i mitten mellan de båda benen, så att det finns bänkyta på båda hållen in mot hörnet och i hörnet, är en beprövad lösning som håller bra. Allt hänger ihop. Det är helheten som räknas och hur man smidigast rör sig när man arbetar i köket. Var har ni t ex högskåp och kyl? Tänk på hela rörelsemönstret.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag har tänkt att göra i ordning mitt kök, men just nu är jag förvirrad när det gäller bänkskivan. Försäljarna säger olika. Den massiva träskivan kanske vi hade tänkt oss men vet inte om den ska var bred- eller smalstavad. Den ena försäljaren säger bred medan den andra säger att den smalstavade håller bättre.
SVAR:
Egentligen skulle jag vilja veta hur bred den breda är och vilken leverantör det är på bänkskivorna. Generellt kan jag säga att en limfog med smalare träbitar håller bättre, för desto bredare bitar i en limfog, desto större är risken för att trät rör sig och kan spricka. Risken har också att göra med hur hela hanteringen av trät är innan det blir en bänkskiva och olika leverantörer har olika kvalitet. Jag skulle ha valt den smalare för att vara på den säkra sidan, men se till att få någon form av garanti på skivan, vilken sort du än väljer.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi planerar att byta kök till våren i vårt hus från 1935. Det är bara 84 cm upp till fönstren. Ska vi kapa eller låta skåpen gå upp en bit i fönstret? Är det värt extra pengarna för ett snickarkök typ Kvänum? Kan du rekommendera ett fabrikat?
SVAR:
Jag har ritat in många kök där det är lägre än 90 cm till fönster och det går bra att låta skåpen gå förbi fönstret om man ser till att det är fint gjort utifrån t ex att man sätter i en bit bänkskiva vertikalt där. Det kan bli bra också om man har diskbänk där att sätta en specialgjord diskbänk som går upp i bakkant, rakt eller rundat. Vilket kök som passar bäst in har med hela huset att göra tycker jag. Alltså vilka övriga material man väljer i alla rum etc. Det är helt klart vackrare med sk snickarkök som har en äldre stil och finare ytskikt om man vill satsa lite extra. Olika fabrikat vill jag inte uttala mig om.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag ska lägga in ett laminatgolv i köket. Hur gör man under kylen,spisen och diskmaskinen? Det blir för trångt under skåp och diskbänk.
SVAR:
Det bästa är att lägga under alla skåp, men om man redan har allt på plats, går det att lägga in en bit under sockeln. Det viktiga är då att skarven inte syns.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag och min sambo håller på att byta ut vårt lilla funkiskök. Vad anser ni vara viktigast att prioritera av golvyta och arbetsbänkar? Räcker 80 cm bredd mellan skåpen?
SVAR:
Arbetsbänken, den mellan spis och vatten, är mycket viktig. Den vill jag alltid göra ordentligt bred, gärna 120 cm om det går. Men 80 cm är för lite mellan bänkarna om det t ex är ett parallellkök. Minimum 110, helst 120 brukar det heta.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi håller på att förnya vitvaror och bänkskivor i vårt 18 år gamla kök. Köksluckorna, som är av massiv ek, tänker vi dock behålla. Hur gör vi för att få dom riktigt fräscha igen?
SVAR:
Jag skulle slipa dem helt rena och olja in dem med lämplig oljeblandning. Då blir de fina igen.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi ska riva ut hela vårt kök och sätta in nytt inkl. nytt golv. Ska/bör man lägga golvet innan man sätter upp skåpen så golvet går under skåp eller bör man lägga golvet efter att skåpen är på plats?
SVAR:
Det bästa är att lägga golvet först, under skåpen.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vad finns det för regler för mått mellan över & underskåp (bänkskiva)? Såg någonstans att överskåp ska sitta 1.40 upp och avstånd mellan bänkskiva och överskåp ska vara minst 50. Men vilka gränser är acceptabla?
SVAR:
Det handlar om rekommenderade mått och måttet 50 cm tenderar allt mer att ökas upp mot 60-65 cm. Det går att ha ca 45 cm också, men det blir opraktiskt ju trängre det är med tanke på arbetsytor och om det ska sitta belysning under. Bekvämlighet och mått är också beroende av hur lång man är.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi har valt Ballingslövs kök Birka soft körsbär. Vi ska ha kakel och klinkers i köket - vilken färg passar till den luckan?
SVAR:
Jag tycker att mjuka cremefärgade nyanser går bra ihop med körsbär, alternativt ljust gröna (glasfärg) eller ljust blå. Vilket ni väljer handlar om hur helheten ska bli.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi ska bygga ett nytt hus där kök och vardagsrum går ihop. Det är även ryggåstak (vitlaserad panel) i denna del av huset. Som golv har vi tänkt att lägga eklamell. Vilka träslag på luckor passar till ekparketten? Vi har tänkt oss att ha rostfria borstade/inbyggda vitvaror. Björk, ek eller vitmålade luckor är några alternativ vi diskuterat. Alla tänkbara tips på golv och luckkombinationer mottages varmt!
SVAR:
Det här är ingen enkel fråga att svara på, för allt beror på vad det är för stil på huset och helheten. Utifrån er beskrivning finns det ingen kombination av träslag som är mer rätt än den andra. Vad man väljer är en smaksak. Jag tycker att både ek och björk går utmärkt ihop med ekgolv. Björken ger ett ljusare helhetsintryck och kan ge en fin brytning. Det blir lite tyngre och mer sobert med ek. Vitmålat kan också bli bra, men det beror på vilken typ av lucka och fabrikat ni väljer. För att ge ett bättre råd skulle jag behöva veta vilken köksleverantör ni tänker använda er av, om ni ska ha slät lucka eller ramlucka, vad ni har för möbler, färgskala och stil på huset.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Håller precis på och färdigställer ett kök. Hatar att städa och försöker ta hänsyn till det så långt det går. Har en bänkskiva i laminat och tänker ha kakel på väggarna. Men så kom jag att tänka på skarven mellan bänkskivan och kaklet på väggen. Nästan i alla kök blir det svårt att hålla rent och snyggt där. Normalt använder man väl silikon i skarven men finns det något annat smart (och lättstädat :-) ) sätt att lösa det på? Vet att det finns bänkskivor som fortsätter en bit upp på väggen men de var för dyra för mig.
SVAR:
Nej, förutom att ha en skiva som går upp på vägg är det bara silikon som jag känner till.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi funderar på att byta ut vårt gamla kök i en nybildad brf. Fastigheten är från sekelsskiftet. Vi vill ha bra kvalitet och en enkel stil som ligger i linje med tidsandan. Frågan vad som är bra kvalitet? Är det att ha stommar av trä eller finns det annat material som är lika bra eller bättre?
SVAR:
Bra kvalitet handlar ofta om sådant som lekmannaögat inte ser, som att stomme och hyllplan är 2-3 mm tjockare än hos det billigare köket, att det är hållbara beslag och en välgjord ytbehandling. En kökstillverkare som håller god kvalitet har många olika skåp att välja bland alternativt stor flexibilitet vad gäller udda mått. De flesta kök, billiga och exklusiva är gjorda av en sk möbelskiva som stomme som sedan är fanerad och eventuellt målad. På de exklusivare köken är stommens sidor direktfanerade och behöver inte byggas på med lösa sidor om sidan är synlig. Ska man ha massiva stommar som man sedan målar finns alltid risken att trät rör sig och spricker. Det är stora prisskillnder mellan olika fabrikat och det är upp till var och en att bedöma vad man tycker är rimligt.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Är det värt de extra pengarna att lägga på en massiv specialinredning för ett sekelskifteskök? Får man tillbaka investeringen vid försäljning, eller bör man tänka billigt om en eventuell köpare ändå oftast byter ut alltihop? Är det viktigt med standardhöjd kylskåp/frys om förväntad livslängd på inredning är lång? Är rostfritt opraktisk yta att hålla ren på vitvaror?. Är det viktigt att ha avrinningskant på diskbänk eller fungerar det bra med en slät yta?
SVAR:
Det brukar löna sig att investera i ett bra kök, om det är genomtänkt och välgjort. Numera finns det 3-4 standardhöjder på kyl/frysar så det är inte svårt att anpassa om man ska byta. De nya rostfria ytorna är borstade så att det blir mindre fingeravtryck etc. Det finns också medel att stryka på som innehåller lite olja så att ytan stöter ifrån smuts. Platt diskbänk är snyggt men mindre praktiskt. Jag tycker det är en smakfråga.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Jag byter ut hela köket och ska nu ha en bänkskiva í trä framför ett brett fönster. Skivan hamnar precis i höjd med fönsterfodret. Ska jag skära ut i bänkskivan för fodret eller kapa halva fodret så att skivan ligger längs väggen hela vägen?? Smaksak eller finns det någon regel vad gäller detta?
SVAR:
Eftersom köket är en permanent del av huset så skulle jag kapa i fodret så att bänkskivan följer väggen. Det är dock viktigt att göra det på ett proffsigt sätt så att det ser bra ut. Jag hade låtit en duktig snickare göra det.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi ska bygga ett nytt hus och vill ha spisen i hörnet och direkt vid sidan av spisen vill vi ha diskbänken. Men nu säger de att man inte får det, utan att det måste vara en bit mellan spis och diskbänk. Är det så? I så fall, hur långt? Räknas måttet till kranen, eller?
SVAR:
Man försöker alltid eftersträva att ha minst 80cm till kant på diskho och helst 100-120 cm. Den här ytan utgör huvudarbetsytan där man utför största delen av sysslorna i köket. Jag har i och för sig sett fräcka italienska kök där man har spis och vatten bredvid varann, men tycker inte att det är praktiskt. Att ha spis i hörn är inte heller något som jag rekommenderar. Det försvårar t ex för flera att laga mat tillsammans.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Håller på att planera om köket och vet inte riktigt om vi skall våga satsa på att lägga det massiva ekgolvet i hela köket eller lägga klinker vid de områden där man lagar mat etc. Fördelen med klinker är ju att det är lätt att hålla rent men en stor nackdel är ju att det är hårt att gå på. Frågan är nu om det oljade massiva ekgolvet (180mm breda plank 22mm tjocka i varierande längder) klarar av den ganska grova miljö som uppkommer i ett väl använt kök. Man måste ju svabba golvet i köket en gång i veckan i alla fall... Vad har ni för erfarenheter? Vill gärna ha lite vägledning...
SVAR:
Det beror på hur känslig man är för att golvet slits. Jag tycker personligen det är mycket vackert med ett helt oljat trägolv, som man får olja in då och då och som blir patinerat under årens lopp. Man kan ju alltid slipa om det när man tycker det har blivit allt för slitet. Man ska dock inte använda för mycket vatten när man rengör ett oljat golv.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi skulle vilja ha en annan färg på de vita köksstommarna från Ikea och undrar om det går att måla om dessa? I sådant fall vilken typ av färg (fungerar traditionell linoljefärg?) och vilken underbehandling krävs för att undvika flagning etc?
SVAR:
Det är extremt svårt att få en hållbar yta på melaminbelagda skivor. Det bästa är att kolla med en duktig färghandlare vad man kan göra. Jag har sett exempel på målade ytor på melamin, men vet ej hur hållbart det är.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Det talas mycket om Gaggenau och Miele... vi har i stort sett bestämt oss för Siemens vitvaror (deras exlusiva sortiment). Prismässigt ligger dessa nog likvärdigt med Miele - men hur är det kvalitetsmässigt? Skall vi hellre välja Gaggenau eller Miele?
SVAR:
Personligen föredrar jag Miele, men Siemens nya serie (den i aluminium?) är bra också. Alla tillverkare är specialister på något, t ex ugnar eller diskmaskiner. Prata mer med en vitvaruspecialist, så får ni veta mer.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi har behov av ett stort kök. Vi är 2 vuxna och 6 barn i hushållet. Vårt kök (i ett nytt hus i gammal stil) är långsmalt (4x7,6 meter). Problemet är att avstånden mellan kyl, diskbänk och spis blir längre än vad som rekommenderas enligt den s k arbetstriangeln. Finns det några bra råd för stora kök?
SVAR:
Det är svårt att ge ett generellt svar utan att ha sett ritningen, men det är riktigt att man ska helst ha lagom stor arbetstriangel. Kanske finns det plats för en köksö där man både kan sitta och ha extra arbetsyta? Det är också trevligt att få plats med en liten skänk någonstans i ett sådant kök.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi behöver hjälp med val av kakel och eventuellt klinker till köket. Väggarna är näst intill vita, luckor vita Marbodal Rondo. Vitvaror vita och bänkskivor av massiv ek och Bohusgranit. Köket har öppen planlösning mot allrummet med ryggåstak. Allrummet har massivt ekgolv. Många och stora fönsterpartier. Total golvyta 55 kvm. Hela taket av vitlaserad slätspont. Vi har en tendens att välja färgstarka kulörer samt mönster på det mesta och ibland kan det bli för mycket. Vår fråga är nu vad vi skall välja för material och färg till köksgolvet? Vi gillar skarpt Höganäs Sidney samtliga färger. Frågan är om vi skall ha trägolv i köksdelen också eller klinker i väl valda kulörer och mönster? Gärna Sidney ovan bänkarna också, men vilka kulörer och mönster där?
SVAR:
Jag tycker att det i allmänhet är lättare att välja kulörer som går ton i ton med de övriga materialen, alltså ej så färgstarkt. Dock tycker jag också att det kan bli mycket bra om man väljer en färg på golvet som man följer upp i kaklet på väggen. T ex en multifärgad kakel vägg med lite pastelliga toner och en av de färgerna i golvet eventuellt med en fris längs vägg- och köksmodulerna. Det sista förslaget låter mer som er.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Kan man lägga ett nytt golv i ett kök utan att ta bort skåpen? Skåpen är skruvade o spikad i varandra och i en sockel och sockeln är spikad i golvet. Är rädd att vi inte kan lossa dem och sätta dit dem utan att det kommer att bli åverkan. Kan man lägga det nya golvet fram till befintlig sockel och sedan sätta på en ny sockel eller list på den gamla?
SVAR:
Ja, det går att lägga golv när köket står på plats. Det bästa är naturligtvis att lägga golv under hela köket, men att lägga det efter är en lösning som också görs. Om det går att skaffa ny sockel som passar så kan man ta loss den gamla sockeln och dra in det nya golvet en bit under skåpen, sedan sätta på ny sockel. Det går att göra som du beskriver, men det blir "kaka på kaka", tycker jag.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Det börjar bli dags att byta ut spisen. Hade då tänkt att köpa delarna separat och få häll och inbyggnadsugn istället för den gamla integrerade. Dock undrar jag hur man skall göra med ventilationen till inbyggnadsugnen, den kommer inte i närheten av fläkten och hur bär man sig åt då?
SVAR:
Dagens ugnar, åtminstone de som är i mellanprisklass och över, har ofta ett inbyggt system för att förhindra lukt. En lösning med ugn på annat håll är idag vanlig t ex i högskåp. Är man orolig över detta är det bäst att lägga mer pengar på ugn t ex Gaggenau alt Miele som har katalysatorer och fettfilter. Fråga vitvarufackhandlaren så att du vet vad du köper.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Skall inreda ett kök i ett hus från början av 1800-talet (mycket enkelt större torp) där takhöjden är 2 meter och höjden till fönsterbräda 65cm. Dels har vi med andra ord udda mått och dels det faktum att ett kök i modern mening inte passar in. Vi har haft funderingar på något mycket enkelt hemmasnickrat (men ändå med dagens bekvämligheter) men det är helt omöjligt att hitta idéer för detta. Har du några förslag på lösningar?
SVAR:
Det första man bör göra är att få en bra planlösning, med arbetsytor. Går det att göra utan att dra bänk framför fönster och kanske dela upp det lite? Försök att ha så lite högskåp som möjligt, kanske kyl och frys under bänk med lucka på? Behövs diskmaskin? Den kan också ha lucka i så fall. Leta sedan material som passar i torpet, och en lucka ni vill ha. I övrigt tycker jag att det kan få vara lite enkel standard med ett vackert tyg istället för luckor och kanske öppna hyllor över med konsoler, för att inte "täppa till" rummet som är lågt i tak. Sätt in en diskret belysning som ger ljus utan att synas själv, gärna med dimmer så att man kan välja styrkan. Om det ska vara matplats här, kanske den kan vara nerfällbar, alt högre med högre stolar så att den kan vara en arbetsyta, också.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi har precis köpt ett stenhus byggt 1926. Nu ska vi byta kök och jag undrar vad man ska tänka på när man väljer luckor till ett gammalt hus? Spelar det någon roll hurdant kök man sätter in? Kan man blanda in vad som helst till den gamla stilen?
SVAR:
Det är vackrast att anpassa köket till huset, tycker jag. Både med luckor och i valet av material, jag skulle t ex inte lägga in bänkskivor av laminat i ett sådant hus. Det kan gå bra att ha släta enkla luckor och göra ett modernare utseende. Det är i valet av planlösningen, alla material och ytbehandlingar från golv till bänkskivor och kakel det avgörs om det blir ett bra kök för huset och er eller inte.
/Christel Månsson
FRÅGA:
Vi funderar på att investera i en ganska trendig lucka från Poggenpohl. Jag är dock osäker på om man kommer att tycka om det här om några år. Hur länge brukar sådana här kökstrender hålla i sig?
SVAR:
Jag skulle vilja råda er att inte gå efter kökstrender, utan att se vad som passar i huset, eller lägenheten och känna efter vad ni vill ha och tycker mest om. Samtidigt är det roligt att våga göra något som är lite ovanligt med t ex en annorlunda färgkombination. Är man osäker kan det dock vara bättre att satsa på väggfärg eller andra detaljer som är lättare att byta ut om man tröttnar.
/Christel Månsson
Kommentarer
1