Elementskydd för att dölja radiatorer

Är radiatorer vackra att se på? Därom tvistar de lärde. Den som vill dölja sina element och höja inredningens helhetsintryck kan köpa eller bygga ett elementskydd.

Elementskydd byggt av Ekenskogens snickeri, som också gjort bokhyllan.

Elementskydd byggt av Ekenskogens snickeri, som också gjort bokhyllan. Foto: Ekenskogens

Elementskydd fyller ingen praktisk funktion mer än att de döljer en radiator som ju inte alltid är så vacker. Däremot kan du göra elementskyddet hur vackert som helst och låta det bidra till en fin inredning.

Det är svårt att hitta historiska referenser till när elementskydd började användas. Det vi har hittat är bilder på elementskydd original i en funkislägenhet, bland Byggfabrikens inspirationsbilder. Elementskydd fanns alltså på 1930-talet.

elementskydd funkis

Ett elementskydd i original funkis. Foto: Byggfabriken

Det finns också en hel del elementskydd i sekelskiftesstil, men vi låter det vara osagt om man hade elementskydd vid sekelskiftet eller ej. Nu är det år 2000-tal och man kan designa ett elementskydd enligt alla tidsepoker.

Du kan bygga ett elementskydd själv om du är händig, anlita en snickare att bygga ett åt dig eller köpa ett färdigt. Färdiga elementskydd finns att köpa i många olika varianter, både i behandlat och obehandlat trä. Men också i andra material, även om dessa är lite svårare att finna.

Elementskydd sekelskifte

Strandflickorna i Lysekil har byggt de här elementskydden efter en bild i inredningsboken Nordljus. 

- Tänk gärna annorlunda material när du ska bestämma dig, som perforerad plåt till exempel. Tänk också på val så som ifall den ska lackas eller vara naturell, färgat plexiglas, ram med tyg. Det går att använda mycket, säger inredningsexpert Christel Månsson, inredningsexpert på Byggahus.se.

Många tillverkare gör elementskydd av MDF eftersom det inte slår sig vid temperaturförändringar. Men det finns även elementskydd av exempelvis ek.

Exempel på material du kan bygga elementskydd av:

  • Trä
  • MDF
  • Perforerad plåt
  • Tyg
  • Rotting
  • Läderband
  • Plexiglas med ventilationshål

Förutom materialet så är det som skiljer dem åt oftast mönstret - det är också det som skapar ventilationshålen så att värmen från elementet kan ta sig in i rummet. Några vanliga valmöjligheter när det kommer till mönster är exempelvis ribba, spaljé eller spjälor. Valet påverkas såklart av tycke och smak men även utifrån stilen du har på din inredning hemma.

Elementskydd med tyg

Tyg som elementskydd, hittat på Lurans blogg.

Montera elementskydd
Elementskyddet kan antingen monteras direkt på väggen eller ställas på fötter/ben. 

Om det monteras på väggen är det viktigt att du lätt kan plocka ner det så att du kan komma åt termostat mm. Vissa tillverkare använder starka magneter vid väggfast montering för att du enkelt ska kunna plocka ner det.

Bygga elementskydd själv
Om du bygger elementskydd själv, tänk på att det är viktigt att luften bakom har möjlighet att cirkulera, både framför, ovan och under elementet. Här kan du läsa Byggahus medlem Herr Hysteres erfarenheter av hur hans kallras förstärktes efter att han byggde elementskydd. 

Elementskyddet ska också vara lätt att plocka ner så att du kommer åt elementet. Vissa väljer att bygga en öppningsanordning.

Exempel på priser och design av elementskydd
Här nedan listar vi fyra olika elementskydd i olika prisklasser. Som du ser kan du hitta elementskydd för bara ett par hundralappar, medan de som tillverkas på snickerier ofta blir lite dyrare men å andra sidan kan du då beställa så att de passar perfekt storleksmässigt till dina element.

Olivia elementskydd, Bauhaus
Cirkapris: 300 kronor för 700x750 mm
Material: Obehandlad ek

Oliva

Oliva elementskydd från Bauhaus.

Elementskydd Yoko Vit
Cirkapris: 860 kronor för 700x750 mm
Material: Vitlackad MDF

elementskydd bygghemma

 

Elementskydd Yoko vit från Bygghemma.  

Snickartillverkat Elementskydd Spjälan 70
Cirkapris: 1 200 kronor för 700x800 mm
Material: Vitlackad MDF

Spjälan

Spjälan70 av Mjörns trä och teknik. 

Snickartillverkat Elementskydd Mattias
Cirkapris: 2 100 kronor
Material: Vitlackad metall för 700x1200 mm

elementskydd

Mattias på elementskydd.com tillverkar de här elementskydden.