Skjutdörren är platsbesparande samtidigt som den gör att du kan behålla en öppen planlösning. Här går vi igenom de olika typerna som finns och vad de kostar.

Skjutdörr från Lundbergs med tygfyllning.

Skjutdörr från Lundbergs med tygfyllning. Foto: Lundbergs

Skjutdörrar är ett bra alternativ för dig som vill kunna nyttja hela dörröppningen utan att begränsas av en dörr. Det blir lätt att komma in och ut med prylar ur rummet eftersom golvytan är helt fri. I trånga utrymmen slipper du ha ett dörrblad som tar upp utrymme i öppet läge. På öppna, stora ytor blir skjutdörren istället ett sätt att bibehålla en öppen planlösning samtidigt som du ändå kan stänga om dig vid behov. 

Skjutdörr i trä från Lumi
Skjutdörren ger flexibilitet. Woodline Classic från LUMI. Foto: LUMI

Olika sorters skjutdörrar

Skjutdörrar finns för både vanliga dörröppningar och för sådant som garderober och liknande förvaringsutrymmen. 

Det finns lite olika varianter men det vanligaste är att du har en karm med en skena i så att dörren åker in i väggen när du öppnar, eller att du köper en skena och monterar dörren så att den glider längs med utsidan av väggen eller längs med utsidan av en annan skjutdörr. I första varianten försvinner alltså dörren in i väggen när du öppnar, medan det i den andra varianten blir en utanpåliggande dörr i öppet läge.

Topphängd skjutdörr
Fundera igenom om du vill ha en topphängd modell - då slipper du skena på golvet. Foto: Swedoor.

Den utanpåliggande varianten är ett bra alternativ för dig som vill ha skjutdörr i en öppning i en bärande vägg.

Dörrmodellerna finns ofta både som enkel- och dubbelsidiga. Vilken variant du väljer beror på hur stor öppningen är. En allt för bred enkelsidig dörr kan bli tung att skjuta. 

Köpa skjutdörr

När du köper skjutdörr kan du antingen måttbeställa den eller köpa ett färdigt set. Det beror på vilka mått öppningen har. Tänk på att dörren vid utanpåliggande montage inte ska passa i själva modulhålet utan istället vara bredare än öppningen. Alternativt så köper du till en kappa som du monterar på väggen för att dörren ska passa. 

I en garderob har du istället flera skjutdörrar som ligger omlott med varandra, men principen är densamma att du antingen måttbeställer eller köper ett färdigt set.

Garderobsdörr från Elfa.
Platsbesparande garderobsdörr i sovrummet. Foto: Elfa

Dörrmodellerna när det kommer till skjutdörrar är oftast av trä med aluminiumskenor, eventuellt med en tillhörande inbyggnadsmodul av trä. De ser ut ungefär som vilken innerdörr som helst och kan därmed vara släta, ha spegeldesign eller vara utrustade med fönster. 

Garderobsmodellerna kommer i en uppsjö material, allt från tunna trädörrar till dörrar av stål eller spegelglas. Vidare finns det varianter både med och utan synlig ram.

Kostnad skjutdörr

Vad en skjutdörr kostar varierar kraftigt. Det beror dels på om den är tänkt som en dörr för en vanlig dörröppning, eller om du ska ha flera skjutdörrar tänkta för en garderob. Dels på material, storlek och varumärke.

Standarddörr från Lundbergs
Lundbergs dörr Standard, här i vitt. Foto: Lundbergs

Ett inbyggnadskit för en dörrmodell som ska löpa i en vägg kostar från cirka 2 000 kronor och uppåt. Skenor för utanpåliggande dörr är ofta några hundralappar billigare. Därutöver måste du köpa till själva dörren som kostar från runt 1 200 kronor och uppåt. I bästa fall kan du med andra ord få till en skjutdörrinstallation för omkring 3 000 kronor, men då är det utanpåliggande montage och en ganska liten dörröppning. Räkna med mellan 5 000-10 000 kronor om du ska ha både dörr och inbyggnadskit av lite större storlek.

Garderobsmodellerna ligger i ungefär samma prisklass. De går att hitta från 2 000 kronor och uppåt beroende på storlek och material.