Husdrömmar: 30-talshus i Enskede totalrenoveras och byggs till
I det femte avsnittet av Husdrömmar 2020 köper smålänningarna Jonas och Frida ett hus i Enskede med friskrivningsklausul, sittandes med en drink i handen på en strand i Thailand. Men i vilket skick är huset egentligen och kan de bygga om och till det med uppsatt budget?
Jonas och Frida Nyquist köpte ett 30-talshus på attraktiva Enskedefältet, bostadsområdet som ligger bara ett stenkast från Söder i Stockholm, utan att ens ha varit och tittat på det. De budade från en badstrand i Thailand och slog till där och då. Tv-programmet Husdrömmar följer med när de ska totalrenovera och bygga till huset.
Gert Wingårdh deklarerar att han aldrig skulle våga köpa ett hus osett, när han och Anne Lundberg är på väg mot huset första gången i april 2019. I hans värld är det inte bara djärvt, utan dumt.
Frida och Jonas tycker dock att det kändes väldigt ”soft” att sitta med fötterna i sanden och en drink i handen på andra sidan jordklotet och buda hem ett hus på det här sättet.
Bakgrunden
Jonas är IT-konsult och Frida är byggproduktionsledare. Tillsammans har de barnen Jotis och Eli. Jonas och Frida träffades på ett disco i Älmhult i Småland. Sedan dess har de hängt ihop och de senaste åren bott i olika lägenheter på Söder i Stockholm. Frida har alltid nya projekt på gång. Jonas är den som har koll på allt det tekniska.
Enskedefältet som de nu ska flytta till är ett populärt villaområde som man når från tunnelbanan i Stockholms city på bara 13 minuter. Men från början hade de bestämt sig för ett helt annat hus i området. De hade förberett allt med affären med fullmakt och åkte till Thailand. Men när budgivningen drog igång så vann de inte affären och blev väldigt uppgivna. Frida hittade dock ett nytt hus att buda på inom bara några minuter och de ringde hem till sina pappor och rådfrågade. Båda sa tvärt nej, köp inte detta huset. Men själva kände de att de ändå skulle riva allt så att det dåliga skicket spelade mindre roll. De köpte huset i alla fall.
Men när de kom hem till den svenska verkligheten tänkte de ”shit vad har vi gjort”. Huset var i sämre skick än de hade trott. Vi har inte pengar, vi har inte sett huset, det är friskrivningsklausul. Men de hade inte så mycket annat val än att köra på och fullfölja sitt projekt.
De lägger upp sitt byggprojekt
De börjar titta närmare på huset och tyvärr är det i så dåligt skick att precis allt måste bytas ut. Huset har en gammal tillbyggnad som de ska riva och ersätta med en ny större.
De anlitar en arkitekt och planerar för sin om- och tillbyggnad.
Med den nya tillbyggnaden får familjen en rymligare entré, ett kontor och ett nytt vardagsrum med utgång till trädgården. På ovanvåningen får de ytterligare ett sovrum och ett allrum. Sedan tidigare finns där två sovrum och ett badrum.
Tanken är att huset ska återställas till den 30-talsdröm det en gång var.
Det gamla köket är ett inrökt funkiskök. De tänker bygga om det till ett modernt funkiskök. På golvet ska de ha fiskbensparkett överallt. Fönstren ska de ha spröjsade som de som sitter där idag, trots att originalet från 30-talet inte såg ut så.
De tar en totalentreprenad på hela projektet, förutom målning invändigt som de planerar att göra själva.
Tomten är en tomträtt, vilket innebär att de äger sitt hus men hyr tomten av Stockholms stad. Trädgårdsplanen är att de ska plantera lite bondsyren för att avskilja mot grannen, som de har talat med. En gammaldags trädgård i ny tappning är målet. Andra planer är ett litet orangeri och ett hönshus.
Översikt av projektet
Inköpspris: 4,8 miljoner kronor
Total budget: 8,1 miljoner kronor
Boyta: 150 kvm
Tidplan: 4 månader, inflyttning 31 augusti 2019
Arkitekt: Lars-Göran Sönnerbo
Gert Wingårdh dissar tidsplanen helt. De kommer aldrig att vara klara om fyra månader enligt honom.
Arbetets gång
I maj gräver de ner en stenkista dit dräneringsvattnet ska ledas. Huset dräneras. Inomhus har de börjat riva i väggarna. Då upptäcker de att någon har kapat i den bärande konstruktionen, stödbenen. De behöver sätta en ny balk för att stödja upp konstruktionen. Punktvis får de också byta delar av råsponten i taket som ser väldigt fuktig ut.
Läs mer: Bygga hönshus- regler och utformning
Hur Enskede en gång byggdes upp
Anne Lundberg tar med sig en byggnadsantikvarie vid namn Signe Wirdby för att tala med Jonas och Frida. De träffas i Gamla Enskede.
Enskede är ett egnahemsområde som byggdes ut i etapper. När det blev akut bostadsbrist i början av 30-talet köpte kommunen upp gårdar och lät bygga de här egnahemshusen i Gamla Enskede. Husägaren skulle fostras genom att ta det ansvar som ett hus för med sig. Men husen i Gamla Enskede blev för dyra för arbetarna. Därför kom idén med självbyggeri till, något helt nytt. Husägaren fick huset som en byggsats man själv skulle bygga ihop. Vid det här laget hade småhusbyggandet satts i rutin. Staten ordnade med tomten och pålade. Ordnade gator, gatlyktor, avlopp. Sedan levererades huset som våra modulhus gör idag, åt husägarna som byggde ihop huset själv. Det fanns fyra husmodeller att välja på. Man fick dock inte vara för rik för att kvalificera sig för de här husen. En regissör som tjänade 9000 kr per år fick avslag, han fick inte flytta dit.
På senare år har Enskedefältet kommit att kallas EPA-fältet, för det ÄR enkla bostäder. Gert Wingårdh ger rådet att inte byggnadsvårda för mycket, för originalet var en väldigt enkel bostad som man kanske inte vill ha idag. Det som är fint är enligt Gert de stora uppväxta trädgårdarna. Det är bra om man idag lämnar 30-talet bakom sig, så att intrycket på Enskedefältet blir mer spretigt i fortsättningen. Ingen vill ha det som det var på 30-talet, däremot kan det bli en intressant individuell tolkning av vad 30-talet är, menar Wingårdh.
Men området är så mycket Småland det kan bli så här nära Stockholm. En mysig bullerbykänsla vilar över området.
Altanen och fasadfärg - diskussion med Gert
Det verkar som att deltagarna i programmet erbjuds en konsultation med Gert. Jonas och Frida vill diskutera sin altanlösning med Gert. Han föreslår något mitt emellan det de tänkt sig med en altan som trappar av. Sedan går de en tur och tittar på fasadfärger. De har hittat en riktigt blek grön ”vitmosse-färg”, men Gert tycker den är för mesig. Han hade valt en stark färg. Han hade valt en mörkt grågrön som är så populär i köksinredningar idag. Det verkar ta hans råd om uteplatsen, men väljer den fasadfärg som de själva gillar bäst, blekt grön.
Arbetet går vidare
När fönstren äntligen levereras i juli 2019 känns dock drömhuset väldigt långt borta. Det visar sig att tre av fönstren på övervåningen som levereras inte har rätt storlek. Tillverkaren har vänt på höjd- och breddmåtten och de har missat att han gjorde det när han orderbekräftade. Nu har de specialtillverkade fönster med fel mått. De löser det genom att rita om fasaden och öppna upp så att de nya fönstren med fel mått går in.
I slutet av augusti är tillbyggnaden rest och det var nu de hade bestämt att de ska flytta in. Eftersom det inte är klart flyttar de in i källaren med skräckblandad förtjusning. De har varmvatten, men ingen el eller något kök ännu.
Sedan byggnadsvårdas det. De väljer klinker till badrumsgolvet i gammal stil. De handlar foder i en byggnadsvårdsbutik och målar med linoljefärg. Jonas hatar linolja för tillfället och önskar att de hade använt vanlig färg istället. Den vill aldrig torka. Hela huset är fullt med målade lister och foder som ligger på tork. Frida jobbar dag och natt med dem och lägger ner enormt många timmar på det. Till slut pratar hon med en expert och får höra att hon inte skulle ha spätt ut färgen med linolja. Det är därför torktiden blivit så lång. Hon borde ha grundat med en linoljegrundfärg som torkar mycket snabbare.
Huset klart till slut
I januari när det har gått åtta månader sedan programledarna fösta gången besökte huset är det dags för en sista avsyn. Frida och Jonas verkar vara klara och har äntligen flyttat upp från källaren.
Och Gert Wingårdh gillar det han ser; att det är fönster i alla väderstreck. Idyllen. När han kommer in i huset känner han en glädje över att det är så litet, kompakt, lätt. Fönster överallt. Som ett orangeri där solen tänder upp hela huset.
– Jag känner mig så trygg och hemma. Allt är så välbekant, säger han. Man känner sina föräldrar och sin mormor i det här huset. Ett litet mikrokosmos av det goda.
Men han vill inte låta det vara osagt att det är dumt att köpa ett hus obesett. Nu hade de tur. Detta blev förmodligen en kanonaffär för dem. Kul att historien fick en lyckligt slut.
De berättar att de höll sin budget på 8,1 miljoner kronor. Tidsplanen hade dock varit allt för optimistiska med, de sa ju 4 månader till en början. Nu 8-9 månader efter programledarnas första besök är de nästan helt klara. Duktigt folk som Frida och Jonas har klarat husombyggnaden som alla dömde ut galant.
Kommentarer
95