Husdrömmar: Hur svårt kan det vara?

I det andra avsnittet av Husdrömmar 2021 får vi följa när Jenny och Jon i byn Häcken utanför Göteborg bygger ett hus de har ritat själva. För hur svårt kan det vara?

Nybyggt hus i husdrömmar

Jenny är en tjej med driv som ritar huset själv. Sambon Jon är en händig gör-det-självare som kompletterar henne bra. Så hur svårt kan det vara att rita huset själva och sedan också bygga delar av det själva? Det visar sig vara ganska svårt att samarbeta med byggentreprenörerna när det inte är riktigt bestämt var gränserna ska gå. De har inte tillräckligt tydliga ritningar, bygghandlingar och avtal. 

Vi får också lära oss att det alltid tar längre än man tänkt när man bygger hus och att det är tufft att bo längre perioder på bara 18 kvm utan vatten och toalett inomhus. Men med vilja och tålamod kan det bli riktigt bra ändå.

Familj i husdrömmar

Men vi tar det från början. I maj 2019 kommer Gert Wingårdh och Anne Lundberg till Jenny Olofsson och Jon Nirs.  Jenny är 32 år och arbetar som konsultchef på ett ingenjörsföretag. Jon är 36 år och försäljare av bilglas. Tillsammans har de sonen Dylan som är 1 år.

De har köpt en sommarstuga som visar sig vara rutten och de väljer att riva den för att bygga nytt. Under sin mammaledighet ritar Jenny huset själv med bara en blyertspenna och linjal.

Sommarstuga

Sommarstugan ligger på en udde vid en sjö i den lilla byn Häcken, en halvtimma öster om Göteborg. Det är ett fantastiskt läge att bygga ett hus och bo på. 

De får lov att bygga nytt precis där den gamla sommarstugan ligger, väldigt nära vattnet. När Gert Wingårdh och Anne Lundberg hälsar på Jon och Jenny första gången i maj 2019 ska de få dit en grävskopa om någon dag för att jämna sommarstugan med marken.

Husmodell

Fakta om huset

Storlek: 194 kvm i 1,5 plan
Budget: 4 miljoner kr
Entreprenadform: Delad entreprenad, de ska bygga en del själva
Byggstart: Maj 2019
Tidplan: 7 månader, inflyttning julen 2019
Fasad: Trä målad med roslagsmahogny

Huset de ska bygga är i ett och ett halvt plan med träfasad målad svart med roslagsmahogny, vilket är en blandning av trätjära, kokt linolja och balsamterpentin. Finessen med färgen är att den ska stå emot regn och rusk.

Planlösning bottenvåning

På bottenvåningen får köket en central roll. Det blir ett föräldrasovrum mot soluppgången i öster. Vardagsrummet får enorma fönsterpartier mot utsikten och sjön i söder.

Planlösning ovanvåning

På ovanvåningen blir det sovrum och ett badrum med utsikt.

Under byggtiden ska de bo i en gäststuga på 18 kvm utan rinnande vatten och med utedass. 

”Snubblande nära en barnteckning”

Gert Wingårdh tittar på ritningarna och ikläder sig rollen som kritisk lärare och låtsas att Jenny var elev. Då hade han sagt att toaletten är felplacerad.

Ritningar till huset

– Om man kommer in i ett hus, är det första man ska se en toalettdörr? Ska du inte försöka att lägga toaletten vid sidan av istället för det är det absolut första du möter?

– Sedan tänker jag att matbordet är en bra bit från köket, det blir långt att gå med allting. Människan är lat. Sådana saker hade jag slagit ner på om du hade varit en arkitekturstudent.

Gert tycker det är väldigt dristigt att rita ett hus när man aldrig har gjort det förut. Han tycker att ritningen är snubblande lik en barnteckning. Jenny väljer att ignorera honom.

Grundläggning

Problem tidigt i bygget

Bygget hinner knappt komma igång när det blir problem. För att spara pengar hade de bestämt att de själva skulle gjuta grunden. För att spara tid ville de nu även formsätta grunden, men det går inte byggentreprenören med på. De blir ovänner. De väljer att riva kontraktet.

Istället drar de igång jobbet med grunden med hjälp av familj och vänner i byggbranschen. När plattan är gjuten och klar skriver de avtal med en ny byggfirma.

Stommarna reses

Nya byggfirman är på plats och reser stommen.

Stomresning

Gert menar att de inte har talat om tillräckligt tydligt vad byggfirman ska och inte ska göra. 

När hösten börjar komma blir det bråttom att väderskydda bygget. Taket är inte på plats när höststormarna slår till.

Fönster på rätt höjd

Gert: Håll koll på vilken höjd du har ögonen i

I oktober 2019 kommer Gert dit för att se hur det går. Jenny visar att de har fått sänka fönstret, för när det kom på plats insåg hon att hon inte skulle kunna se ut. Gert tipsar om att det är bra att veta vilken höjd alla familjemedlemmar har ögonen på när man ritar hus, för att säkerställa att man kan se ut.

Nybygge på gång

Byggfirma nr 2 lämnar dem i november

I november 2019 blir det tufft för dem när även den andra byggfirman packar ihop sina byggställningar och lämnar dem. De kom inte överens. Jon och Jenny står ensamma med det ofärdiga huset.

Konflikten med byggfirman har blivit ett försäkringsärende, vilket betyder att huset ska stå kvar i det skick det var när bygget avbrutits. Jon och Jenny borde därför inte vara där. Men efter samråd med advokat och besiktningsman sätter de husets bästa först. Huset behöver tätas eftersom byggarna har lämnat det otätt. Snö och regn är på väg in vilket kan ge mer skador. Jennys bror kommer dit för att hjälpa dem bygga huset tätt.

– Det är amatörernas afton här, vi googlar och skruvar, säger Jenny.

Men de känner ingen glädje i att se huset växa fram just nu. De försöker rädda allt så gott det går. Det blir en lång vinter.

I december blåser taket av i en storm. Det regnar in som bara den. Jon tömmer vatten ur huset. Jenny åker och fixar en presenning. De får fira jul i gäststugan.

De får lust att sälja skiten och flytta in till stan igen. De längtar efter en riktig toalett nu.

Bygger själva

Bygget står stilla i nästan tre månader innan de hittar en tredje byggfirma och kan bygga vidare. De bygger också vidare själva med hjälp av Jennys pappa. Till hösten 2020 blir det ändå klart.

Färdigbyggt hus

Äntligen klart!

I september 2020 kommer Gert och Anne dit sista gången för att se hur huset blev.

Entré till huset

Det första Gert möts av när han kliver in genom dörren är förstås toaletten. Han erkänner att det blev väldigt snyggt, även om han aldrig själv hade gjort så.

Grön toalettdörr

Inne i vardagsrummet är det öppet upp i nock. Innertaket är klätt i svartmålad panel. Utmed fönstren sitter utelampor. Gert gillar det mycket och är imponerad.

Vardagsrum med panoramafönster

På golvet ligger rå betong. Innerväggarna är delvis klädda i mörk panel, delvis putsade med betongliknande material och delvis grönmålade.

Kök

Bänkskivan i köket är brunbetsad plywood.

Spiraltrappa

Jag skulle kunna flytta rakt in säger Gert

Gert tycker att huset blev mycket bättre än han kunde tro. Han gillar förstås det fantastiska läget. Men också att de gör det självklara som man kanske inte alltid vågar göra; ett badrum upplyft varmt tryggt över vattnet på den vackraste platsen. Mycket känns rätt i huset. Var rummen ligger och orienterar sig. Stora rum, och ett kök precis i hjärtat av huset. Det är så att han kan förlåta toaletten vid ytterdörren, för Jenny har fått väldigt mycket rätt i det här huset. Det gör honom ödmjuk.

Badrum med utsikt

– Det finns något varmt mänskligt i det här huset, jag känner att jag skulle kunna flytta rakt in, säger Gert.

Nybyggt hus

Jenny och Jon är förstås också själva väldigt nöjda med sitt hus som de både har ritat och byggt mycket av själva. Det må ha dragit ut på tiden, men det var inte mycket de gick över budget. Istället för budgeterade 4 miljoner kr hamnade de på 4 150 0000 kr.