Höjer värmepumpens verkningsgrad med solfångare – men varför har inte fler vågat satsa?
Villa Gustafson i Bollebygd har ett unikt värmesystem som utnyttjar solvärme året om. Men även om systemet visat sig mycket effektivt är det inte många husbyggare som hittills vågat satsa på det.
Ingenjören Jan-Erik Eskilsby hade stora förhoppningar när han 2008 introducerade en ny teknik för solvärmelagring i byggnader. Systemet, kallat ASES, lagrar värme från solfångare i två steg: först i en ackumulatortank och sedan i ett magasin med kollektorslangar inbyggda i hårdpackat stenmjöl under byggnaden. Systemet samkörs med en markvärmepump som, tack vare värmeackumuleringen, höjer pumpens verkningsgrad och därmed ger en effektivare uppvärmning.
Byggahus träffade Jan-Erik Eskilsby något år efter byggnationen av Villa Gustafson i Bollebygd som var det första huset som försetts med ASES. Enligt Eskilsbys mätningar uppnådde husets värmepump en årsvärmefaktor uppåt 8 (SCOP) – vilket är anmärkningsvärt högt även i jämförelse med dagens bergvärmepumpar.
Fler hus som använder ASES
Jan-Erik hoppades att ASES skulle bli ”framtidens mest effektiva och klimatsmarta värmesystem”. Men hur har det då gått? Jo, systemet har implementerats på några olika ställen i landet, bland annat i Fredrika Bremergymnasiet i Haninge som rymmer ett solvärmelager på 1000 kvadratmeter.
Eskilsby använder också ASES i sin egen villa på Visingsö, dit han flyttade 2009.
– Jag har ett normalstort hus på 175 kvadratmeter, men behöver inte köpa mer energi än 2500 kWh om året, säger Jan-Erik Eskilsby.
Han berättar att han för några år sedan sålde sitt ASES-patent till konsultfirman Norconsult och inte längre arbetar med tekniken.
– Men jag fortsätter att följa de projekt jag jobbade med och kan se att systemet fungerar precis som jag tänkte mig. Det enda som modifierats på senare år är att det inte längre behövs någon ackumulatortank för att stötta värmepumpen, det räcker bra med värmemagasinet.
Villa Gustafson med stabil energianvändning
Jan-Erik Eskilsby håller fortfarande koll på sitt pionjärprojekt, Villa Gustafson, som ägs av Karina och Thord Gustafson. I villan, som har en boyta på 220 kvadratmeter, produceras all energi som behövs för uppvärmning, tappvarmvatten och ventilation av ASES-systemet. På villans tak ligger en 29 kvadratmeter stor solfångaranläggning som producerar energin.
– Energianvändningen i villan har legat stabilt kring 3000–3500 kWh om året alltsedan huset byggdes.
När vi ringer upp Thord Gustafson i Bollebygd bekräftar han att systemet alltjämt ”fungerar utan problem”.
– Värmepumpen är drygt 15 år, men fungerar hittills felfritt. Det enda vi behövt göra är att vi bytt ut en cirkulationspump.
Har ASES någon framtid?
Vi frågar Thord Gustafson om han skulle välja samma lösning idag, om han byggde ett nytt hus?
– Nej, det är tveksamt. Värmepumparna är ju mycket mer effektiva nu än när vi byggde huset, så merkostnaden för värmemagasinet hade nog inte betalat sig. Dessutom finns det väl ingen marknad för solfångare längre i Sverige, idag är det ju solceller för hela slanten.
Jan-Erik Eskilsby är mindre tveksam. Han menar att det går att hitta solfångare hos europeiska leverantörer.
– Tekniken är fortfarande gångbar, inte minst i Sydeuropa där solfångare fortfarande är vanligt för uppvärmning, säger han.
Teknikutvecklingen kan vara en förklaring till att ASES inte fått det genombrott som Eskilsby hoppades på. Men det är inte hela sanningen, menar Norconsult som övertagit systemet.
– Vi tror fullt ut på tekniken, men det är inte så enkelt att sälja in konceptet. Det beror framför allt på energipriserna på el och fjärrvärme, med undantag från fjolåret, varit så låga, säger Michael Klevbrant, marknadsansvarig på Norconsults division Byggnader & Miljö.
Michael Klevbrant berättar att företaget planerar ”ett omtag” kring ASES och att det i nuläget befinner sig i en ”projekterings- och utvärderingsfas”.
– Vi riktar oss framför allt till offentliga aktörer och det kräver en viss pedagogisk förmåga att övertyga dem att det är en långsiktigt hållbar energilösning. Många har en tendens att endast titta på investeringskostnaden, snarare än driftskostnaden. I vissa fall är budgeten för dessa poster rentav uppdelade på två olika avdelningar! Men med det sagt tror vi det finns en potential för ASES, framför allt i industrianläggningar där man kan utnyttja överskottsvärme för magasinering.
Fakta/Villa Gustafson
Husägare: Karina och Thord Gustafson
Byggherre och konstruktör: Jan-Erik Eskilsby, ASES/Norconsult.
Byggår: 2008
Yta: 220 kvm boyta, 55 kvm uppvärmt garage
Värmesystem: Solfångare och värmepump, inklusive ackumulatortank och värmemagasin under mark.
Ventilation: F-ventilation med värmeåtervinning.
Energiförbrukning: 16–19 kWh/m² och år, exklusive hushållsel. Detta motsvarar energiklass A för nya byggnader.
En utvärdering av ASES-systemet i Villa Gustafson finns att läsa här.
Kommentarer
86