Grand Designs: Ett spjut i skogen i Huddinge
När den 26-åriga snickaren Rasmus Larsson bygger ett 200 kvm stort hus helt i trä åt sig själv gör han ett gammaldags gediget hantverk. Och inte bara sparar han 5 miljoner på att bygga själv, huset i sig blir en unik pärla som kommer att gå till historien. Huset är nämligen ritat av Jonas Bohlin som hans sista verk någonsin.
I det tredje avsnittet av Grand Designs Sverige får vi följa den 26-årige snickaren Rasmus Larsson från Stockholm när han bygger en riktig ”grand design” åt sig själv. Det smala avlånga huset är ritat av en av Sveriges största formgivare Jonas Bohlin tillsammans med arkitekt Hans Murman. Det är också en uppvisning i hur mycket man kan spara om man är en duktig snickare och kan bygga själv på fritiden. Som om inte det var nog bygger han huset helt i trä, ekologiskt och i samklang med naturen.
Rasmus Larsson är en 26-årig snickare som under flera år har drömt om att bygga hus själv på landet. Inte så konstigt, för när programmet börjar bor han fortfarande hemma hos föräldrarna. Pappa är också snickare och de jobbar tillsammans i pappas byggfirma. Rasmus ska flytta hemifrån storstilat, till ett unikt ekologiskt hus som han har byggt själv i samklang med naturen.
När han börjar bygga huset är han singel, men under byggets gång träffar han Anna som sedan också kommer att flytta in i huset.
Det är april 2019 när programledaren Mark Isitt besöker tomten för första gången.
Rasmus berättar att han ska bygga ett hus själv på 200 kvm. Han tycker om naturen och har köpt en tomt i kuperad terräng i de sörmländska barrskogarna. Han ska bygga ett hus i total samklang med den mäktiga skogen. Hans mål är att göra så liten åverkan på naturen som möjligt med sitt husbygge. Huset ska ha samma färgton som trädstammarna, klätt i granpanel som behandlas med tjärvitriol.
Husets konstruktion
- Den smala huskroppen är 5 meter bred och 21 meter lång.
- Målet är att bevara maximalt med träd runt huset.
- Huskroppen placeras upphöjt på stålpelare för att inte göra åverkan på marken.
- Ovanpå det placeras limträbalkar och väggelement av massivt trä med luftfickor (Isotimber).
- Fasaden kläs med tjärvitriolad granpanel som grånar med tiden.
- Hängrännor och räcken utförs i rostrött cortenstål.
På bottenvåningen finns gästrum, tvättstuga, badrum och ett kombinerat kök och vardagsrum, öppet upp i nock med en takhöjd på 7 meter. På andra plan finns två sovrum, ett badrum och en walk-in-closet.
Fakta om huset
Arkitekt: Jonas Bohlin och Hans Murman
Budget: 2,5 miljoner
Storlek: 200 kvm
Stomme: Limträ/Isotimber
Grund: Stålpelare
Fasad: Granpanel med tjärvitriol (ej järnvitriol)
Golv: Kilsågade furuplankor
Sparar in 5 miljoner kronor
Hade han tagit in en byggfirma hade detta kostat 7,5 miljoner istället för 2,5 miljoner kronor. Men nu ska han bygga själv och på det sättet sparar han 5 miljoner. Han räknar med att det tar 1,5 år. Mark Isitt tycker det låter rimligt för ett helt bygglag, och är rädd att det blir ett evighetsprojekt. Vi får väl se.
Jonas Bohlin har ritat huset
Den som har ritat Rasmus hus är alltså ingen mindre än Jonas Bohlin, en av vår tids främsta formgivare och inredningsarkitekter. På sin meritlista har han utbildning vid Konstfack i Stockholm, där han senare var professor 2004-2009. 2014 tilldelades han Prins Eugen-medaljen. Hans examensarbete 1981 var den berömda karmstolen Concrete i betong som numera finns på Nationalmuseum.
Hans formgivning finns i väldigt många hem idag. Alltifrån lampan Kvist till byrån Snö och stolen Vilda, för att nämna några.
I programmet besöker programledaren Jonas Bohlin vid hans hus, det enda hus han har ritat tidigare. Nu har han även ritat Rasmus Larssons hus och det ska bli det sista huset han ritar, det sista han formger över huvud taget innan ska han gå i pension.
Han ritade dock inte huset helt själv, utan gjorde det i samarbete med arkitekten Hans Murman, som bl a medverkat med Villa Sunnanö som Månadens arkitektritade på byggahus.se.
När Jonas ritade huset hade han sett bilder på tomten och ritade först en stor rund svart kåta som han själv tyckte blev bra. Men det gillade inte Rasmus. Däremot gillade han Jonas nästa förslag på ett smalt spjut i skogen istället. Det blev de mer begeistrade av.
Byggets gång
Rasmus bygger alltså huset i stort sett själv på fritiden. Ytterväggarna är av Isotimber och dessa väggelement väger ca 1 ton styck. Det stora problemet är att leverera dem till tomten. Om han skulle ta dit dem med lyftkran vore han tvungen att ta ner träd och det vill han inte. Istället låter han leverera dem med helikopter, något som kostar 120 000 kronor för åtta timmar, eller 15 000 kr per timma. Totalt är det 52 husblock ska lyftas på plats. Det ska ta sju minuter för varje block, har Rasmus räknat ut.
Det är spännande dagen när elementen ska levereras och sättas på plats. De måste avbryta efter ett tag eftersom ett av väggelementen har fel mått. De pausar och bygger om elementet på plats. Sedan kan de lyfta på resten också. När dagen är slut är stommen rest och nu ser man att det är ett hus.
Rasmus går vidare med att skruva på taket. I augusti 2019 kommer Mark dit och synar av bygget. Fasadpanelen spikar Rasmus upp med 9360 spikar - för hand. Rasmus är väldigt noga med detaljerna. Varje spik ska sitta perfekt. Vinterkylan försvårar spikningen och han kan inte fortsätta förrän till våren. Det gör att han hamnar tre månader efter i tidplanen.
Han fortsätter i mars månad. När han lägger det kilsågade furuplankgolvet buktar det något och då börjar han om från början. Eluttagen fräser han in i panelen.
Sista besöket vid huset
I oktober 2020 gör Mark Isitt det sista besöket vid Rasmus husbygge i barrskogen, 1,5 år efter han påbörjade den.
På utsidan verkar allt klart, men på insidan finns en del kvar att göra. Rasmus har fått ett förslag av Jonas om att klä in det stora fönstrets vita träpartier med koppar, för de känns lite blaffiga.
Övervåningen är inte klar än, men Mark Isitt är djupt imponerad.
– Den vilda naturen mot den här strama arkitekturen. Det öppna mot det slutna.
– Det finns någon traditionell arkitektur här, men samtidigt är det påtagligt modernt. Att få ihop det till en enhet det är väldigt skickligt, säger Mark.
Rasmus är väldigt nöjd med sitt hus. Det gör inget att han har gått lite över tiden, för bygget är en resa i sig. De tänker flytta in i början av nästa år. Budget på 2.5 miljoner kronor kommer de att hålla. Kanske blir det lite dyrare.
Huset blev bättre och snyggare än Rasmus och Anna hade trott att det skulle bli. Gammalt hederligt gediget hantverk.
Kommentarer
111