Ni tröghattar som bara ser problem får mig att tänka på den gamla "Internet är en fluga" storyn. Inte helt sann men bra ändå.

Jag föreslår följande tankesätt:

1. IoT är bara i sin linda. De intressanta use-casen kommer inte börja i konsumentledet utan inom transport, logistik, tillverkning osv. Ex - sensorer i förpackningar med mat som pratar med containrar som pratar med centrala system för att säkerställa att temperaturen har varit enligt specifikation under hela transporten. Detta gör man till del idag men det kommer utvecklas mycket mer.

2. I ett nästa skede kommer use-case för konsumenter. Detta ser vi de första stapplande stegen kring. uppkopplade maskiner osv, kundnyttan inte helt solklar....

2.1 De första tjänsterna kommer vara kopplade till service, för det ligger nära tillverkarnas nuvarande affär och för att få upp intresset från kunderna så kryddas detta med lite guis i telefonen osv. Detta kommer vara relevant för bilar, maskiner, vitvaror osv.

3. Lite senare kommer vi få tillämpningar som är mer intressanta, men det kräver produktutveckling på sensor-sidan.Tänk strumpexemplet ovan, tänk mjölk och smörpaket som kan berätta hur mycket som finns kvar (=> online inventory av din kyl/frys). Detta är inte sciencefiction sett till teknik, men produkterna är inte utvecklade för de tillämpningar som IoT ger möjlighet till. Och, priset är för högt idag.


Tillverkarna kommer behöva ta stapplande och för konsument tveksamma steg innan de intressanta tillämpningarna kommer.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Har kikat lite på några av de HomeConnect-prylar som Bosch och Siemens har.

Kyl/frys med kameror som tar en bild varje gång dörren stängs är kanske inget för mig men bilderna blev förvånansvärt tydliga och överskådliga. Om du alltid handlar halvt oplanerat på väg hem kan det ju vara en god idé att se om mjölken/juicen/whatever faktiskt är slut eller ej.

Tvättmaskin som är självdoserande. Där ser jag personligen störst nytta av att få reda på att tvättmedlet är på väg att ta slut i behållaren. Känns även smidigt att få en notis om att tvätten är klar då tvättstuga är i källaren och vi inte hör om den är klar. Att kunna programmera den på distans är inte lika viktigt men det skulle kunna hjälpa min inte så tekniska mor att starta tvätten hemma hos oss om det enda hon behöver göra är att lasta in, stänga luckan och trycka start efter att jag programmerat den.

Tumlare med WiFi... Nja... Men vill man vara där och plocka ur den så fort det är klart så visst.

Ugn med wifi, recept och annat. Inte för recepten men för att kunna läsa av stektermometern varhelst jag är i huset kanske.

Mieles nya diskmaskiner med WiFi kan hålla reda på hur mycket diskmedel du har hemma bara du berättar när du köper nya tabletter och hur många du köpt.

Några exempel på funktionalitet som finns idag bara.
 
jimih skrev:
I teorin skulle man kunna tänka sig att det är en bra funktion att man t.ex med en enkel knapptryckning på mobilen när man vaknar sätter på bilens motorvärmare en kall vintermorgon. Smidigt, kan man tycka. Men vad händer när en hacker hittar systemet, av en slump, eller med hjälp av ett hacker-verktyg, och på pin kiv eller av annan anledning sätter på motorvärmaren på max, utan tidsbegränsning, och man råkar vara bortrest eller bara inte använder bilen på en längre tid? I bästa fall får man en hög elräkning, i värsta fall så dör människor pga att motorvärmaren tar eld och elden sprider sig till bostaden.
På iaf Volvos dieselmotorvärmare kan bara startas via program/fjärr sedan måste motorn startas för att värmaren ska kunna startas igen.
 
Det där med rfid i strumporna kommer vara en revolution värdig ett nobelpris!
Det kräver visserligen en produktutveckling av torktumlarna men tänk att ösa tumlaren full med kläder (som vanligt) och när den är färdig med torkningen så sorterar den isär familjens tvätt i olika högar utifrån RFID-taggarna. man öppnar luckan och där ligger fyra olika högar en för varje familjemedlem.

Efter det så väntar jag bara på en tumlare som kan vika tvätten också. Hur vi ännu inte har skapat en maskin som kan lösa det över går mitt förstånd. Vi kan skicka ut en sond i rymden med en sådan precision att den efter 10 års färd möter upp med en komet på bara någon kilometer i diameter men vi kan inte bygga en maskin som viker en t-shirt. Märkligt! :thumbdown:


För övrigt så tror jag att smarta hem är ungefär så som el var den uppfanns. Komplett onödig då det fungerar precis lika bra att lysa upp huset med fotogen och fixa värmen med en vedkamin. Sedan dess har vi uppfunnit lite fler saker som gör att våra liv skulle vara helt omöjilga att leva utan de där två hålen i väggen. Om 50 år kommer vi se tillbaka på den här diskussionen med samma ögon som vi ser på de som tyckte att el mest var en tillfällig fluga.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Janus, framtiden är redan här!

http://www.flipfold.com/



Vad gäller rfid i strumporna så skulle jag inledningsvis vara rätt nöjd med att bara få veta var den andra strumpan är (i min garderob, i tvättkorg A B eller C eller rent av i tvättmaskinen).
 
MathiasS skrev:
Janus, framtiden är redan här!

[länk]



Vad gäller rfid i strumporna så skulle jag inledningsvis vara rätt nöjd med att bara få veta var den andra strumpan är (i min garderob, i tvättkorg A B eller C eller rent av i tvättmaskinen).
Det är ju fortfarande jag som måste utföra arbetet. Jag vill öppna tumlaren och hämta ut en trave med vikta T-shirts, tröjor och byxor. Självklart ska allt också vara sorterat i olika högar till respektive familjemedlem.

Förra generationens ingenjörer uppfann flygplan och datorer eller satte den första människan på månen. Dagens ingenjörer kan inte ens göra en maskin som viker en T-shirt är inte det ett förfall?
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Janus82 skrev:
Det är ju fortfarande jag som måste utföra arbetet.
Nej, idag är både robotklippare och robotdammsugare vardagsmat så robotiseringen av våra hem har redan börjat. N'r det finns en "tvättrobot" vet jag inte, men den står högt på önskelistan.

RFID-taggarna i kläderna gör också tvättlappar helt överflödiga, tvättmaskinen läser av dem och ställer in rätt program automatiskt.

Så att det här med WIFI eller inte i kylen är en ickefråga på lite sikt. Det kommer inte gå att köpa en vitvara som inte är uppkopplad framöver.
 
mexitegel skrev:
RFID-taggarna i kläderna gör också tvättlappar helt överflödiga, tvättmaskinen läser av dem och ställer in rätt program automatiskt.
Ett problem där är att all tvättning kommer att vara i för kall temperatur. Om du inte märkt det så verkar de flesta klädtillverkare skriva löjligt låga temperaturer i tvättråden. Strumpor/underkläder tvättar jag gärna varmare än 40 grader vilket ofta är märkningen.

mexitegel skrev:
Så att det här med WIFI eller inte i kylen är en ickefråga på lite sikt. Det kommer inte gå att köpa en vitvara som inte är uppkopplad framöver.
Hoppas jag verkligen inte. Den största effekten du som konsument kommer att se av det är att allt blir dyrare samt att den redan urusla livslängden på vitvaror kommer att bli ännu kortare. De flesta s.k. problem dessa ska lösa är icke-problem för de flesta.
 
  • Gilla
Thomas_Blekinge
  • Laddar…
Jag gillar alla tekniska aspekter med Internetanslutna vitvaror och hoppas att det kommer fara väl ut.

Det som jag ser som största tekniska bekymret är underhåll av mjukvara, jag vill kunna förvänta mig att en vitvara håller i 10år. Detta innebär att alla tillverkare måste vara på tå och laga säkerhetshål i 10år gamla produkter.

Vi ser idag hur mobiltelefoner får någon enstaka uppgradering och efter 1år kan man generellt sett glömma bort att få nya uppdateringar. Jag har en 5 år gammal Android-telefon hemma, den är fullt fungerade bortsett från att den inte får mer än android 2.3.7 och därmed inte kan köra i princip någon app längre... Den är numera en dum smartphone, den går att ringa och smsa med.

Kan man lösa det, kan man nog få rätt på det.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
13th Marine skrev:
Det som jag ser som största tekniska bekymret är underhåll av mjukvara, jag vill kunna förvänta mig att en vitvara håller i 10år. Detta innebär att alla tillverkare måste vara på tå och laga säkerhetshål i 10år gamla produkter.
Känner man den branschen rätt så är det nog i planen att vi ska tvingas byta ännu oftare än idag.

Dessa säkerhetshål som alltid dyker upp kommer i alla fall att glädja skvallerpressen. Tänk vad kul att kunna visa bilder från kändisars kylskåp m.m. Eller när man kan para ihop folk då man upptäcker att kändis A's trosor plötsligt börjat dela tvättmaskin med kändis B's kalsonger.
 
Ja, och TV-programmet "Här är ditt kylskåp" kan bli interaktivt :)
 
Jag tror självklart att uppkopplade prylar är något som kommer, och med all sannolikhet kommer vi att älska dem!

Det som oroar mig är att oseriösa företag som inte har någon erfarenhet av att pusha ut säkerhetsuppdateringar säljer en pryl, som det inom ett par år hittas ett säkerhetshål i och som företaget inte uppdaterar för att den modellen har slutat säljas och utgått ut sortimentet. Konsumenten kommer inte att slänga bort sin nu osäkra pryl som de älskar och kommer därmed bjuda in hackare att kunna ta sig in i deras nätverk.

Google har ju t.ex. "Google Home" och Amazon "Amazon echo", dessa prylar lyssnar hela tiden efter kommandon och ljudet skickas för analysering för att kunna besvara vad du frågar efter. Om en av dessa prylar skulle hackas så kan okända lyssna på vad som sägs i ditt hem. Nu anser jag iofs att både Google och Amazon är seriösa företag. men när ett bolag i Kina skapar en liknande pryl för en fjärdedel av priset så är jag säker på att det kommer att säljas en hel del av dessa också... och då är jag mer tveksam till dess säkerhet..

Jag kommer i alla fall hålla mina larm, datorer, nätverkshårddiskar m.m. borta från det nätverk som jag har mina framtida uppkopplade prylar på :)
 
Thomas_Blekinge skrev:
Priset vi får betala för dessa icke-fördelar är att ännu mer system kan gå sönder och kräver dyra reparationer, och att pappa Google överöser oss med ännu mer reklam anpassad till våra vanor.
Tja, ta och jämför en bil från 70-tal med mycket mekanik och enkla elprylar, den gamla Lucas elsystem, med dagens bilar som är fullsmockade med elektronik. Vi kan ha både den ena och andra åsikten där jag själv ibland funderar på vad som är bättre. Men så till slut så accepterar jag utveckling som pågår och funderar på vad/hur jag själv vill använda den.
 
AndersS skrev:
Tja, ta och jämför en bil från 70-tal med mycket mekanik och enkla elprylar, den gamla Lucas elsystem, med dagens bilar som är fullsmockade med elektronik. Vi kan ha både den ena och andra åsikten där jag själv ibland funderar på vad som är bättre. Men så till slut så accepterar jag utveckling som pågår och funderar på vad/hur jag själv vill använda den.
Skillnaden är dock att en modern bil är bättra på många sätt än en bil från 70-talet. Ett kylskåps funktion däremot är inte särskilt mycket förändrad sen 70-talet till nu förutom att den drar mindre energi. Med tanke på att livslängden blivit sämre för moderna kylskåp så är det väldigt tveksamt att den minskade energiåtgången är lönsammare om man måste byta kylskåp oftare. Ett kylskåp ska kunna hålla en viss temperatur, det är dess enkla funktion, inte så mycket att utveckla.
 
  • Gilla
martin43
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.