Wow, tack för alla komplimanger!

AndersMalmgren skrev:
Hur tätt blev det? Berg är ju aldrig helt tätt?

Grymt jobbat!
anders07 skrev:
Supersnyggt!
Jag är också nyfiken på hur pass tätt berget är. Jag har funderat på ett liknande projekt

vid vår stuga... :)
Nimajneb skrev:
Urläckert.
Men hur fick du den tät mot berget samt vad har du för slags filtrering...

Nu väntar jag även på att du ger dammen ett infinity stuk. :cool:
Ska försöka svara lite.

Tätning

Baddammen är inte 100% tät. Plus, avdunstningen är klart märkbar en varm, solig dag. Vi brukar fylla på en gång om året på sommaren.

Sprickor och andra oregelmässigheter i berget verkar inte vara så farligt, förutom på ett ställe nära dammkanten. Här finns det två berg 'delar' som ligger 'löst' ovanpå varandra. Där har vi en några mm bred, ca 1 m lång spricka. Kanske ärvt från sista istiden. Har ännu inte hittat ett bra lösning. Dammen behöver egentligen (delvis) tömmas för att komma åt, men det har vi inte gjort ännu.

Tomten (berget) lutar lite. Detta gav mogligheten att slippa dammkanten helt på den delen övan vattennivå. Sen blev det ändå ett 45 m lång spår i berget för att klämma in gummiduken. Övergång mellen berg och duk fungerar hittills bra (ta i trä). Men också här finns det flera utmaningar:

- Gummidukens tjöcklek. Firestones vanliga 1 mm tjocka pondliner bestå av flera ihopsvetsade delar i längden. Om du har ett tex en 30.5 m lång, 3 m bred rulle, är duken ca 2 mm bred varje par meter. Hade inte räknat med detta, och detta gjörde tätningen lite mer komplicerad.

- Bergets form. Mjuka oregelmässigheter är inga problem, vinkelslipens 230 mm klinga följer utan problem. Men på några få ställen hade vi mer branta delar och då blev spåret i berget inte tillräckligt djup. Här var jag tvungen att såga bort berget så det blev tillräckligt plan. En annan ställe jämnade jag ut med betong. Nu är (normal) betong och bräckt eller salt vatten ingen bra kombination, så vi får se hur det blir med tiden...

Vi leder om vatten från husets tak via markavloppsor till dammen (gick innan till stenkista). Detta hjälper till att hålla dammen fylld. Har lekt med tanken att göra det via en synlig 'naturlig' bäck istället.

Filtrering

På höger (nord) sidan av dammen har vi ett 'biologisk' filter, som stå i direkt förbindelse med dammen. Det är ett sk 'downflow' rotzonsfilter: ca 30 m2, 60 cm djup grus (16-32 på botten, 4-8 övanpå). Planterad med vanligt vass (Phragmites Australis). Ca 10 cm från botten ligger ca 90 m gul dränslang i tre slingor. Deras 6 änden samlas i en 200 l regntunna. Detta skapa mögligheten att blåsa eller pumpa ren slingor skulle det behövas. Tunnan är nästan helt ingrävt, under vatten, med originella locket övanpå.

I samma regntunna finns pumpen: en Oase Aquamax Gravity Eco 20000. Pumpen ta 120 W och pumpar ca 18000 l/t, 24 timmar om dagen. Normalt blåser det från syd-sydväst, och då kommer skräpet mestadels i filterdelen som fungerar samtidigt som en stor 'skimmer'. Men detta fungerar inte riktigt för alla eklöv på hösten, så lite handarbete återstår :)

Det finns ekologiska baddammer som är hellt passiva, dvs utan pump. Men då ska egentligen minst 50 % av dammen vara filterytan, och hellst inga träd i närheten...

Infinity pool

Jag blev glad efter Nimajneb nämde detta.
Hade faktiskt tänkt att göra hela nedre delen som 'infinity' kant. Men, som oftare, fruan bromsade lite...

Gillar själv infinity pooler / dammar väldigt mycket. Jag har faktiskt förberettd baddammen för detta genöm att hålla nedre dammkanten på precis samma nivå (tack laservattenpass), och ha lite höjd med gummuduken kvar at leka med på baksidan.

Två utmåningar med infinity dammar:

- Fisk. Kanske någon osynlig 'räcke' (fisketråd) behövs för att hålla dom inombord.
- Utjämning / reservoir / balans tank för att hålla dammen 100 % fylld hela tiden och uppnå 'infinity' effekten. Istället av en underjordisk tank kan man också ha ett tillräckligt stor 'sekundär' damm eller vattenfall / bäck lite nedre på andra sidan. Vatten pumpas då automatisk vid behöv tillbaka till infinity dammen.

Hur som hellst, skulle gärna ville bygga ut till en ekologisk infinity baddamm. Då återstå förutom att övertala fruan, ordna lite pengar och tid...

fredrikru skrev:
Fantastiskt. Berätta mera och fler bilder från bygget....
Ska gräva lite och leta efter nägra till bilder.

Madelene S skrev:
Vilken pärla! Allt är väldigt estetisk med cirkelformen, de

naturliga klipporna, havet i bakgrunden och att den är inbäddad i grönskan. Grattis!!

Hoppas det blir en kanonsommar med många dopp.

Makalöst vilket arbete du lagt ner på poolprojektet. Man undrar ju hur många ton jord som

burits bort och hur lång tid det tagit. Har själv erfarenhet av grävarbete i kompakt

lerjord och vet var det innebär. Hur kom ni fram till formen på dammen och hur mycket

påverkade platsen utformningen?
Formen och platsen bestämdes mest av utsikten från huset, tomtens (lutande) belägenhet och potentiell infinity effekt.
Ja, man måste vara lite galen :)
 
Redigerat:
  • Gilla
Silver Flowers och 6 till
  • Laddar…
, Helt fantastisk,jag vill också ha en...... jag får genast ta mig en öl på berget och fundera, för denna tanken om en naturlig baddamm har också förespeglat mig. Jag har redan en ca 4m lång och ca 1-2 m bred damm på berget helt naturligt och på en avsats precis nedanför finns det en möjlighet till en kanske 10 x 5 m stor baddamm.
hmm............detta var inte bra nu måste jag göra något igen!
 
  • Gilla
Himmapularen och 1 till
  • Laddar…
häftigt med såna som dig! :)
då är ingenting omöjligt... handgräva allt det där .. oj oj.
mycket fint!
 
  • Gilla
Robert Kooijman
  • Laddar…
Riktigt riktigt imponerande :)
 
  • Gilla
Robert Kooijman
  • Laddar…
Vilken tur att man inte har större tomt ... Fantastiskt byggt!
 
  • Gilla
Jonas Westbom och 1 till
  • Laddar…
Hur fungerar den nu när ni haft den i något år?
 
Vi har haft vår baddamm nu ca 5 år, och den fungerar i stort sätt väldigt bra, med några brister.

1) Vattenläckage
Vi använder ingen dammduk, betong eller någon annan tätning ovanför berget. Djupet varierar från 0 till ca 2 m. Det finns många småsprickor i berget, detta verkar inte vara ett problem. Men på ett ställe, bredvid och under vänster-kanten av dammen, har vi en några mm bredd meterlång spricka i berget. Egentligen två delar ovan varandra (skapad under istiden?). Och där läcker det märkbart: har grävt ner till berget på utsidan för att kolla. Detta är inte fixat än, vi skulle egentligen behöva tömma dammen, i alla fall delvis. Försökte täta provisoriskt från utsidan: tjock tätningskitt (fiberarmerat och gummiförstärkt asfaltspackel) och sen betong. Men det blev inte tillräckligt: trycket och strömningen av vattnet spolar bort det mesta.

Men oavsett lite läckage, vi behövde förra året inte fylla på dammen en enda gång. Att leda husets stuprör intill dammen (gömd under terrassen och sen gräsmattan) visade sig fungera bra och har säkert hjälpt till.

2) Löv och skräp
Bredvid dammen växer några stora träd. Ek och björk ger enorma mängder skräp under våren och höst, och I alla dammböcker läser man att man ska hålla dom borta... Men jag håller inte med: träd ger karaktär och är viktigt i helheten, också för andra djur.

Skräpet bläsar mest intill terrassen och bryggan på nordost sidan, eller strömmar in till filter-delen.
Någon gång under året samla vi eklöv, annan skräp och lite alger. Två år sen hade vi rätt många tråd-alger som vi plockades bort för hand: inte roligt. Sen blev det bättre. Sakta men säkert får vi mer bottensediment och någon gång måste vi dammsuga ordentligt.

3) Filtrering
För en baddamm är ren vatten självklart. Bortsett från bottensedimentet känns vattnet verkligen bra!
Vattnet pumpas 24 timmar om dagen genom >80 m drainslang och >40 cm grus i vårt ca. 35m2 biologisk filter planterad med vass. Glad att rapportera: detta fungerar som det ska.

4) Temperaturen
Damman har en grund del direkt ovanför berget, och det märkts att vattnet är varmast där. Kallast såklart är det i djupare delen. Har mätt lite: på sommaren blir det här rund 22-26 grader vid badplatsen i havet, i dammen ca. 1-2 grader värmare. Förutom några veckor på sommaren tycker jag det är lite för kallt. Barn har det lite lättare här. Bara att värma upp dammen (ca 200 m2) några grader skulle kosta en förmögenhet. En "riktigt", uppvärmd pool har här såklart sina fördelar här.

5) Fiskar
Vi har uppskattad ca 60-80 guldid i dammen. Dom har förökad sig lite... Ingen problem som helst när man simma, bara roligt! Dom påminner mig lite om kossor, rätt så nyfiken! Guldfisk skulle inte klara sig om vi fyller på med bräckt havsvatten.

6) Skötsel
Vi gör inte så mycket som vi egentligen skulle göra. På våren skulle man egentligen ta bort gammal vass i filter-delen, för att förhindra att näring tillförs. Detta gör vi bara delvis. Sen är det mest eklöv och alger här och där man behöver fiska ur. Om man har några träd i närheten kommer man inte undan detta. Men en baddamm är inte bara skönt för att bada, t.ex. när det är vindstilla blir det som en vacker spegeldamm.

Om man nu verkligen vill undvika nästan all skötsel, utan att använder lövnät över dammen på hösten, då kan man tänka på ett realt överdimensionerad filter som fyller också skimmerfunktion.

7) Framtidsplaner
Dammsuga bottenslammet, och kanske (delvis) tömma för inspektion. Täta spricka i berget åt sidan.
Gör filter-delen lite större, plantera lite mer vass. Allt planerat för nästa år...

Planerat är också att bygga om dammen till en infinity / overflow baddamm. Har detta redan delvis förberedd vid den nedre, djupare delen. Vem älskar inte utsikt över en pool där vattnet rinner över kanten? Vill i alla fall behålla fisken, så utmaningen blir då att förhindra att dom ramla över kanten in i catch-bassängen. Men allt går att lösas:)
 
  • Gilla
René W och 3 till
  • Laddar…
Igår var det soligt, men varm? Nej, inte riktigt. Men det gjorde inget, varan son och en kompis älskade ändå att bada.

Back på höger ser man en del av den biologiska filter planterad med vass. Det börjar blir grönt nu sakta men säkert. Varje år sprider det sig ut. Vass och kaveldun (cigarrer) är egentligen de enda växter som är lämpligt för filtrering i bräkt eller salt vatten. I sötvatten finns det mycket mer att välja, t.ex. vackra liljor. Men vassen fungerar i alla fall utmärkt och vi får den gratis från havet :)
På kvällen.
DSC04203 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

På middagen
DSC04195 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Detta året var vintern snäll mot dom som behöver sköta snön, men förre året var det tvärtom.
DSC00648 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

DSC00905 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Lite bilder från byggandet.

För pooler och baddam är bra filtrering självklart.
På höger ser man gruset i filter-delen.
DSC00057 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Våra vänner håller koll på allt. Gummi-duken, som sitter nu fastklämd nere i berget, hålls på plats genom betongplattor.
DSC00059 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

DSC00050 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Filter är av s.k. gravity-underflow typ: vattnet rinner genom gruset ner i ca. 90 m dränagerör som sen pumpas tillbacka non-stop till andra sidan av dammen. Stora fördelen med detta är att allt sker genom tyngdkraft, och pumpen kan vara helt optimerad för flow istället för lifthöjd. I andra ord: man får mycket rörelse utan att elräkning skjuter i höjden!

Dränagerör ligger i slingor som samlas i en vanlig plasttunna (typ regntunna). Slingor är gjort så att man vid behöv kan nå och spola genom alla via samlingstunna. Vi behövdes inte än att göra detta.
New ) 378 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

New ) 089 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


I början av projektet hade vi tänkt att dammen skulle bara vara en naturligt "wildlife" damm med en lite ö. Men efter barn tjatar varenda dag "vi vill ha en pool" så ändrade planer lite:)
DSCF3830 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

DSCF2042 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

DSCF2212 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
Appendix och 9 till
  • Laddar…
Fortfarande lika imponerad. Har du gjort några vattenprover på vattnet? tänker då mest på kemiska eller biologiska föroreningar som inte filtret fixar.
 
  • Gilla
Robert Kooijman
  • Laddar…
Vi har inte gjort några vattenprover än. Men det kan säkert inte vara fel. När man bada känns (och smakar) vattnet verkligen bra, till och med renare än havsvatten.

Såklart är en biologisk filter ingen 100%-tig garanti för att det inte finns föroreningar. Sen kan man diskutera vad egentligen föroreningar är eller vilka nivåer av t.ex. kväve, fosfor eller nitrat är "OK".

Det finns mycket forskning kring biologiska filter som använder vass och grus. Denna filtertyp används i storskaliga "riktiga" avloppsreningsverk, och särskilt i Tyskland, Österrike, Holland och Schweiz i baddammar (med olika modifikationer).

Om man inte gillar tanken att bada tillsammans med fisk, en enstaka vattensnok eller groda, eller om är rädd för naturen på något annat sätt, skulle jag helt enkelt avråda från en baddam och kanske pröva klor istället:)
 
  • Gilla
Jonas Westbom och 4 till
  • Laddar…
Några bilder från dammens backsidan.

Här ser man filter och några guldid. Guldid är underbara, vackra fisk som hoppar efter insekter och äter mygglarver. Elkraftverk och avloppsreningsverk använder guldid för att upptäcka konstigheter i vattenkvalitet. Om dom förökar sig kan vatten inte vara alltför dålig!
DSC04211 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Säkerhet är också viktigt, särskilt om man har barn eller (rå)djur som springer omkring.

En vanlig pool-täcke eller någon annan överdrag kan man väl glömma med en större baddamm.
En staket kan vara en lösning, men jag valde en alternativ som är mindre synlig: en grop på utsidan. Detta fungerar kanske till och med bättre än en staket: svårt att klättra på och att ramla ner i gropen är det värsta som kan hända... Gropen är minst 90 cm höga på dammens djupare del, och det växer taggiga björnbärsbuskar som gör det mindre trevligt att kommer allt för nära. Vildkaprifol sprider sig snabbt och älskar att hänga över dammkanten!

DSC04216 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

DSC04221 scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi kanske bygger om dammen så att vattnet rinner över (som i en infinity-pool).
Har redan några idéer för detta. I så fall tänkte jag kombinera overflow med skimmer funktionen: en infinity eller s.k. negative-edge skimmer. Då behöver man aldrig tömma skimmer korgen (som helt enkelt inte används) och samtidigt for man fler möjligheter att på en naturligt sätt integrera dammen med filter och eventuell vattenfall.

Så här såg det ut innan:
Garden from allrum scr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Till slut vill jag gärna rekommendera några utmärkta TV serier för intresserade av naturliga (bad)dammar och pooler.

"The Pool Master":
Anthony Archer-Wills är en av världens främsta engelsktalande experter inom baddammar. Han har väldigt mycket erfarenhet med biologiska filter och "landscaping".
http://www.animalplanet.com/tv-shows/the-pool-master/

"Insane Pools"
Lucas Congdon är väldigt duktigt när det gäller pooler som inte ser ut som pooler. Som Anthony är han inte rädd för riktigt stora projekt eller lite nytänkande.
http://www.animalplanet.com/tv-shows/insane-pools/

"Pond Stars"
Härliga dammar, bäck & vattenfall byggd av Aquascape.
http://channel.nationalgeographic.com/wild/pond-stars/
 
Redigerat:
  • Gilla
Jonas Westbom och 5 till
  • Laddar…
Otroligt coolt projekt! Jag gillar egentligen inte vanliga pooler för de är så oorganiska. Detta blir mer naturligt!

"The Pool Master" är bra förresten!
 
  • Gilla
Robert Kooijman
  • Laddar…
Robert Kooijman skrev:
Vi kanske bygger om dammen så att vattnet rinner över (som i en infinity-pool).
Har redan några idéer för detta.
Nu har du byggt en fantastisk skapelse under lååång tid, och din fru och barn har väntat och väntat. Njut nu ordentligt och planera inte för svulstiga nya projekt! =)
 
  • Gilla
Real7 och 1 till
  • Laddar…
harry73
Wow, nu ben ik jaloers :)
 
  • Gilla
Robert Kooijman
  • Laddar…
Snyggt! Var tar du vatten ifrån? Har du ett "overflow" någonstans?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.