1 006 297 läst · 13 634 svar
1006k läst
13,6k svar
Vad blir det för mat?
Igår blev det någon slags chili.
Jag köpte ett paket med ett halvt kilo grytbitar (var på bra pris) utan att riktigt veta vad jag skulle göra, men igår bestämde jag mig att göra en snabbchili.
Hade max 2 timmars koktid på mig, så jag delade ner grytbitarna i ännu mindre bitar, typ 1cm-kuber.
Jag vill egentligen koka det tills det trådar isär.
Sen brynte jag köttet i gjutjärnsgrytan, salt och lite svartpeppar (det kommer ju chili sen), i med en hackad gul lök, shit, slut vitlök, det fick bli vitlökspulver istället då, i med drygt 500gr krossad tomat och 1 dl vatten (jag fyllde på sen med mer vatten allteftersom under kokningen (under lock), för det ska ju inte bränna i botten).
Sen slog jag i en halv dl starkt kaffe, och i med lite diverse chili och paprika jag har, en del färskt, en det torkat.
Jag kommer knappt ihåg vad, och exakta proportioner har jag inte en susning om, målet var inte tokstarkt, utan hellre en bred fyllig smak, därför en hel del paprikapulver, och med lite försiktighet såhär i starten, smakerna utvecklas ju under kokningen.
Sen när det började närma sig slutet av kokningen så försökte jag fintrimma, tog en halv dl kaffe till, samt mer paprikapulver, lite cajunkryddeblandning fick slinka med (det tillför lite bred komplexitet i smakerna), lite oregano.
Och sen i med en paket blandade bönor, och så var det klart att äta om 10 minuter.
Lite på övertid, middagen något senare än tänkt, det blev nog nästan 2,5 timme koktid, köttet helt och hållet mört, men inte riktigt börjat tråda isär.
Jag ville främst tipsa om att använda kaffe, eller mörk choklad, när ni gör chili.
Serverades med burkmajs, bröd och tortillachips.
Alla tyckte det var gott.
Jag köpte ett paket med ett halvt kilo grytbitar (var på bra pris) utan att riktigt veta vad jag skulle göra, men igår bestämde jag mig att göra en snabbchili.
Hade max 2 timmars koktid på mig, så jag delade ner grytbitarna i ännu mindre bitar, typ 1cm-kuber.
Jag vill egentligen koka det tills det trådar isär.
Sen brynte jag köttet i gjutjärnsgrytan, salt och lite svartpeppar (det kommer ju chili sen), i med en hackad gul lök, shit, slut vitlök, det fick bli vitlökspulver istället då, i med drygt 500gr krossad tomat och 1 dl vatten (jag fyllde på sen med mer vatten allteftersom under kokningen (under lock), för det ska ju inte bränna i botten).
Sen slog jag i en halv dl starkt kaffe, och i med lite diverse chili och paprika jag har, en del färskt, en det torkat.
Jag kommer knappt ihåg vad, och exakta proportioner har jag inte en susning om, målet var inte tokstarkt, utan hellre en bred fyllig smak, därför en hel del paprikapulver, och med lite försiktighet såhär i starten, smakerna utvecklas ju under kokningen.
Sen när det började närma sig slutet av kokningen så försökte jag fintrimma, tog en halv dl kaffe till, samt mer paprikapulver, lite cajunkryddeblandning fick slinka med (det tillför lite bred komplexitet i smakerna), lite oregano.
Och sen i med en paket blandade bönor, och så var det klart att äta om 10 minuter.
Lite på övertid, middagen något senare än tänkt, det blev nog nästan 2,5 timme koktid, köttet helt och hållet mört, men inte riktigt börjat tråda isär.
Jag ville främst tipsa om att använda kaffe, eller mörk choklad, när ni gör chili.
Serverades med burkmajs, bröd och tortillachips.
Alla tyckte det var gott.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Egentligen brukar jag inte alls göra chili på detta viset, t.ex. inte bönor och tomat i, utan i skålar vid sidan.
Jag brukar följa detta välkända recept
https://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t=67717
Det finns i kopia på massor av ställen, t.ex. https://jardenberg.se/varldens-basta-chili-av-erik-hornfeldt/
Ursprungligen sägs den ha publicerats av expressen.
Någon gång har jag följt receptet ganska slaviskt, köpte tom en Hank Williams CD !! (jäkla shit musik, har aldrig lyssnat på den efter den kvällen).
Lite mängder på allt har varierat, särskilt tequilan har aldrig använts i den mängden som receptet föreskriver.
Tyvärr är det rätt tidsödande, det tar ju nästan hela dagen, så jag gör en sådan här chili max en gång varannat år.
Men det är en fröjd att bara läsa receptet (i någon av länkarna jag skickade med).
Jag brukar följa detta välkända recept
https://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t=67717
Det finns i kopia på massor av ställen, t.ex. https://jardenberg.se/varldens-basta-chili-av-erik-hornfeldt/
Ursprungligen sägs den ha publicerats av expressen.
Någon gång har jag följt receptet ganska slaviskt, köpte tom en Hank Williams CD !! (jäkla shit musik, har aldrig lyssnat på den efter den kvällen).
Lite mängder på allt har varierat, särskilt tequilan har aldrig använts i den mängden som receptet föreskriver.
Tyvärr är det rätt tidsödande, det tar ju nästan hela dagen, så jag gör en sådan här chili max en gång varannat år.
Men det är en fröjd att bara läsa receptet (i någon av länkarna jag skickade med).
När man får en skum ide och måste prova.. hehe .. då blev det (igår till middag) en potatisgratäng med isterband i!
(dill, salt, peppar, matlagningsgrädde, skalade/skivade isterband, lök och toppade med ost)
Serverade inlagda rödbetor till och rivna morötter 😊
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
(dill, salt, peppar, matlagningsgrädde, skalade/skivade isterband, lök och toppade med ost)
Serverade inlagda rödbetor till och rivna morötter 😊
Det låter gott, ska provas!👌Snigla skrev:
Renoverare
· Stockholm
· 18 400 inlägg
Kebab från favoritstället (GDK / Lund .. de/franschisearna konkade tidigare i år men har fått nya ägare o startat upp nytt igen)..
Tror det idag faktiskt var det godaste kebabköttet (kryddningen) jag någonsin ätit 😳😍👍
Tror det idag faktiskt var det godaste kebabköttet (kryddningen) jag någonsin ätit 😳😍👍
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder