Jaha, då kanske man får gratulera till en lyckad arbetsinsats!? :)
Hur många trappsteg gjöt ni totalt? Så här innan vår gjutning känns våra 5 steg inte som en helt omöjlig uppgift, och ska bli spännande (hoppas jag).

Jag ska försöka planera förstärkningsreglarnas placering så att de "stör" så lite som möjligt. Eftersom jag inte har nån vägg eller liknande att fästa sättstegen i så är det ju denna som kommer hålla i hela stycket med sättsteg, så denna bit är viktig för min form.

Hur lång tid tar själva betongpumpandet? Alltså - hur lång tid tar det t.ex. att fylla ett trappsteg? Upplevde du nån "betongfrossa" och stress eller kändes det lugnt? Själv ska jag diskutera detta med Färdig Betong innan leverans så att jag vet vad som gäller. Jag betalar ju 1500:- för utkörning oavsett mängd, och eftersom 1 kubik naturligtvis töms snabbare än en full bil borde jag kunna få lite marginal... I värsta fall får jag väl betala en femhundring extra för en halvtimme eller så - köpa sig lite lugn och ro helt enkelt...

Jag kommer antagligen önska så seg betong som är möjligt för detta ändamål. Ska bolla mina idéer med FB såklart för att få deras synpunkter. Till vangstyckena kommer jag prefabricera (!) lock som är enkla att snabbt skruva på (eller kanske klämma till med några tvingar) så fort jag fyllt de lutande partierna med betong. Tror precis som dig Pinebar att det blir svårt att få till detta utan lock om man inte har en jordfuktig blandning.

Hur många kubik gick det åt till dina trappor Pinebar? Törs man önska lite bilder...? :)

För egen del svetsades igår smidesräckena på plats igen, efter att ha blästrats och lackats. De nedersta fästena kommer gjutas in i vangstyckena på samma sätt som ursprunget. BIlder kommer på detta...

En annan fråga: hur många personer behöver man vara vid gjutningen tror ni? Är man för många trampar man kanske varann på fötterna. Vill nog ha en person vars uppgift enbart är att sätta på locken på vangstyckena, och en person med slangen + en som hackar med spade alt. kör med vibron. Vad är lagom? Vibrerar man under tiden man pumpar eller görs det i efterhand?
 
pinebar skrev:
Ja, nu har vi gjutit och det gick väl bra tror jag, men var tröttsamt.
Betongbilen kom strax före 14 och vi var klara vid 21:30. Många steg var det att platta till.
Vår betong hette GDS-BETONG C32/40 16 S3 - S4 LU VCT0,45 - S3.
Om det var bra eller dåligt, rätt eller fel visar sig väl inte förrän efter några år antar jag.
Den fungerade i alla fall bra att arbeta med och stannade snällt kvar i formarna medan vi höll på.
Har du bara tillräckligt täckskikt på armeringen så bör den betongen hålla i ganska många år. Du bör ha täckskikt på ca 35mm. Men undvik att salta trappan på vintern.
 
Låter ju hoppfullt. Och saltar det gör inte vi. Vi har varit sugna några gånger att göra det på vår entretrappa som är av årsmodell 1938 men har avstått just på grund av att vi inte tror att betongen mår speciellt bra av det. Och de här trapporna som vi har gjort nu blir antagligen ganska sparsamt använda på vintern, så det borde inte vara något större problem.
 
Det är många fina formar i den här tråden. Våra är pinsamma i jämförelse, så jag tänker inte visa dem. Angående rostfri armering så låter det ju rimligt, för man har ju aldrig någonsin sett sådan. När vår trappa vittrade sönder var det då säkert bara den dåliga betongblandningens fel, plus att vi hade saltat trappan.
 
Saltet var säkert en stor anledning till att vår vittrade sönder. Har nu fått mig en dyrköpt läxa... :blushing: Trappan var såklart i dåligt skick innan, men salt är "big no no"...

----> Pinebar: Några bilder från din gjutning kanske? Har du lust att berätta lite om hur ni gick till väga - hur många ni var, hur lång tid de olika momenten tog o.s.v. Jag försöker lägga upp en plan för vår gjutning.
 
Vad gör ni med trapporna sedan? Behåller ni de obehandlade? Klinkers? Målat?
 
Hej igen!

Nu har vi vilat oss lite. Det var som sagt tröttsamt. Och lite frossa fick vi på slutet.
Men som sagt, vi hade 16 trappsteg och bara en uppsättning verktyg. Det var som sagt fel. Vi borde ha haft två av verktygen. Fem steg borde var lugnt. Vi var två personer. Det är ganska lagom. Ibland är det bra att hjälpas åt, som t.ex när man drar av med brädan och för det mesta är det lämpligt att en jobbar med betongen och en som hjälper till att lyfta, flytta, hämta m.m.

Själva tömningnen tog inte så lång tid. Vi hade beställt 45 minuter lossningstid och jag tror att det kanske blev så också. Just då tittade jag aldrig på klockan, men det känns rimligt. Han fyllde och vi vibrerade under tiden med en vibrostav som vi hade hyrt. Men det var ändå lite spännade. Jag hade räknat ut volymen på trapporna till totalt 1,45 m3 och beställde 1,6 m3 betong. Det tog slut medan det inte var riktigt fyllt i den andra trappan. Men det löste sig när vi skrapade av den första och flyttade över betongen i hinkar. Ett gäng hinkar är bra att ha.

Vi skrapade sedan av med en bräda och slätade med en slätare av plast. Den fick jag såga bort lite på handtaget på för att komma åt längst in på stegen. Och så hade vi vanlig murarslev och en sån där som heter något med svärd tror jag. Som en jättelång, lite spetsig murarslev. Det var dessa moment som tog lång tid och på slutet blev lite stressiga. På slutet var betongen ganska hård. Men fem steg är ju betydligt färre än 16.

Vi hade också byggt en skiva som man kunde lägga på stegen för att stå eller sitta på medan man jobbade, den var bra. Med den kunde man jobba sig uppifrån och ner utan att behöva stå i betongen.

Och så en vattenslang så klart är bra att ha tillgänglig. Och så blir det ju mörkt vid 19:30 nu. Så lampor att ta fram är ju bra att ha i beredskap om det behövs.

Desutom tryckte vi i ett par formar som vi hade gjort på de översta stegen för att få in skrapgaller. Det tog också lite tid, men gick ändå ganska bra.

För betongen som man skrapar av och som sedan blir över är det också bra att ha några bitar armering som man kan stoppa in som handtag i de klumpar som blir. Då är det enklare att lyfta dem för att slänga bort sedan. Det är också bra att göra många små klumpar om man inte är jättestark. De blir fort väldigt tunga.

Det blev faktiskt några bilder tagna, men de är fortfarande kvar i kameran. I kväll planerar vi att ta bort formarna så med lite tur kanske jag tar mig samman och får in några bilder här inom ett par dagar.

--> MMR Jo, vi har tänkt ha trapporna obehandlade. Vårt hus är ju lite funkis-40-tal, så vi vill ha en obehandlad yta om det verkar fungera. Vi tycker att det stämmer med den stilen. Fungerar inte det så målar vi nog på något som syns så lite som möjligt.
 
Redigerat:
Salt och omväxlande blött/torrt är det värsta man kan utsätta betong för (om man bortser från diverse skumma kemikalier som ingen vanlig medelsvensson befattar sig med).
 
B
aldrig salta en trappa. sand eller grus.
det måste man veta som hus ägare.
 
---> Pinebar: Mycket intressant och matnyttig lösning! :) Har läst igenom ett par gånger nu och kommer ögna igenom ett par gånger till innan jag gjuter (och eventuellt kommer med ytterligare några nybörjarfrågor kanske...:blushing:). Perfekt för planeringen!
Lossningstiden kan ju inte bli speciellt lång för vår del - betongbilen kan stå hur nära trappan den vill och det gäller bara 5 steg. Å andra sidan kanske det blir lite bök med vangstyckena, men inget som jag inte kommer vara förberedd på! :D

På bilderna kan ni se hur armeringsjobbet fortlöper. Tungjobbat med 10 mm armeringsjärn, men det går sakteliga framåt. Jag hade lite svårigheter att fästa armeringsjärnen både i överkant och nederkant p.g.a. betong/hålsten med dålig hållfasthet, därför blev järnen liggande diagonalt på några ställen. Kanske inte helt enligt regelboken men tyvärr inte mycket att göra åt.
Också skönt att räckena åter är på plats - och på rätt plats!!
Armeringen ska kompletteras med byglar och så några fler 10 mm järn inuti vangstyckena, visar med en bild när jag kommer dit. Byglarna ska jag få hjälp med att bocka till som tur är...;)
 
  • Armering.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Räcke på plats.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Igår tog vi bort formarna och vi är nöjda med resultatet.
Några små missar med att plana ut stegen ordentligt och några små hål efter luft i de lodräta delarna av stegen, men inget katastrofalt. Hålen kan vi med all sannolikhet spackla till med spackel eller lite finbetong och om vi är riktigt noga får vi väl hyra en slip och slipa lite på stegen.

Här är en bild på det färdiga resultatet. Fler bilder finns på pinebar.
2010-09-21_Klar_trapp.jpghttp://www.pinebar.com/DiaryImages/2010/slides/2010-09-21_Klar_trapp.jpg
 
Efter 10 timmars slit igår är allt klart för gjutning! :) Betongbilen kommer klockan 14:00 idag och "frossan" börjar komma krypande... Hehe... Nej då, men lite nervös börjar jag allt bli.
 
Lycka till!
 
Sådär, då var äntligen trappan gjuten. Jag var rejält sliten efter 8 timmars arbete, men förhoppningen är att det ändå blir hyfsat bra. Vi ska ju belägga vår trappa med epoxy, och innan dess ska stegen slipas av med en betongslip. Med andra ord finns där ytrymme för lite korrigeringar.

Själva lossningen från bilen tog nog nästan en timme - betongen var riktigt riktigt trögflytande och eftersom det inte gick att luta rännan tillräckligt mycket så rann det dåligt... Jag själv skötte vibben och sen hade jag hjälp av min far och farbror.

Vangstyckena behövde verkligen INTE några lock! Gick superbra att vibba betongen till rätt plats och sen stryka sig uppåt med en murslev - konstigt nog det smidigaste momentet!?

Värre tyckte jag att det var med trappstegen, att jämna av och försöka få rätt nivå och hela tiden fightas med de förbenade stenarna som blandats i betongen. Detta tog mycket tid!
Så här i efterhand skulle jag beställt bilen till kanske klockan 10, istället för 14. Nu hann klockan springa iväg så att det blev mörkt och lite för kallt innan det gick att träriva stegen. Var tvungen att rigga med en pressenning och kupévärmare - detta gav faktiskt riktigt bra värme!?

I morse innan jag stack till jobbet (klockan 05:15 närmare bestämt, gäääsp) vattnade jag lite, och så på med pressen och värmen igen.

I eftermiddag ska jag riva formen på sidorna, underredet får stå kvar ett slag. Enligt Färdig Betong har man 70% hållfasthet i beongen efter 1 vecka, och 100% efter 4 veckor. Har haft lite kontakt med en byggnadslärare under resan och jag ska kolla med honom om när jag bör riva under trappen.

Självklart återkommer jag med lite bilder... "Didn't Happen Without A Picture..." :)
 
Kul att gjuta trappor, men du pinebar, borde inte skrapgallerhålet ha varit öppet i framkant istället för i bakkant? Blir lite meckigt att sopa rent i hålet, för i bakkant kommer du väl att fylla upp?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.