536 209 läst · 11 534 svar
536k läst
11,5k svar
Tesla och kollektivavtal
Vad jag hittat så började USAs militär finansiera det först 2023. https://en.wikipedia.org/wiki/StarlinkP pmd skrev:
Så innan dess så var det ju SpaceX (ägare av Starlink) som försedde Ukraina med internet, vilket varit och är väldigt viktigt för deras militära förmåga. Så med sina handlingar så är det ju ändå tydligt att Musk stödjer Ukraina i kriget. Han har ju garanterat gjort enormt mycket mer i kampen för Ukraina än vad någon på detta forum gjort. Så en del anklagelser mot honom här känns groteskt överdrivna.
Det är alltid dåligt att de som inte är direkt inblandade drabbas. Men finns det något sätt att hindra det? Jag har mycket svårt att se hur det skulle gå till. Alltså finns det skarpa förslag på hur man kan tillåta att strejker skall kunna drabba arbetsgivaren, men samtidigt hålla tredje part skadeslös?P pmd skrev:
Avsikten är att parterna i en konflikt skall kunna pressa varandra till förhandlingar och eftergifter. Det är en del i systemet vi har. Så det måste man rimligen acceptera. Om man accepterar våra lagar. (att vilja ändra lagen är OK, men en annan sak)
Det som gör att t.ex. en strejk får någon som helst effekt är att det drabbar arbetsgivaren ekonomiskt. Eftersom arbetsgivarens intäkter kommer från tredje part drabbad alltid tredje part av strejker. Det är en direkt följd av strejken om den skall ha någon effekt. På samma sätt sprider sig effekterna av en strejk ut i samhället i många led. Jag ser egentligen inget slut på hur långt det kan spridas.
Betänk oxo att arbetsgivaren oxo har ett motsvarande tvångsmedel, lock-out. Användandet av lock-out drabbar oxo alltid tredje part om det har effekt på arbetstagaren.
Sympatiåtgärder som är effektiva mot den det är tänkt drabbar därmed oxo alltid tredje part.
Frågan är kanske om sympatiåtgärder skall vara tillåtna snarare än vilka sympatiåtgärderna får drabba utöver den part i en pågående konflikt de är riktade mot. Det kan man så klart diskutera. Men anledningen att lagen tillåter sympatiåtgärder måste rimligen sökas någon annanstans än i Tesla-strejken.
Begreppet tredje part innefattar i normalt språkbruk det som i denna tråd kallas fjärde part. Alltså alla som inte är direkt inblandade oavsett hur många led som finns i beroendekedjan.
Man kan ju kanske se det som att eftersom Tesla hävdar att de inte påverkas av strejken har vi ett problem. Strejkrätten finns för att den skall kunna påverka. Kanske är den inte effektiv nog om Tesla kan runda den. Det är ju tämligen meningslöst att lagstifta om en strejkrätt om det visar sig att strejker inte tillåts ha någon som helst effekt.
Kanske är det istället så att strejkrätten behöver stärkas så att effekterna på arbetsgivaren inte får kringgås. Det kommer då oxo minska behovet/nyttan/effekten av sympatiåtgärder. Och utan sympatiåtgärder slipper man att sympatiåtgärder drabbar tredje part.
Det är inget förslag. Bara en tanke.
Hur man än ändrar i arbetsrätten om stridsåtgärder/strejker/lock-outer och sympatiåtgärder riskerar man att det blir oförutsedda effekter. Det är svårt nog att sätta sig in in nuvarande lagar. Att förändra dem på ett bra sätt som inte drabbar tredje part är ännu svårare.
Kanske är det istället så att strejkrätten behöver stärkas så att effekterna på arbetsgivaren inte får kringgås. Det kommer då oxo minska behovet/nyttan/effekten av sympatiåtgärder. Och utan sympatiåtgärder slipper man att sympatiåtgärder drabbar tredje part.
Det är inget förslag. Bara en tanke.
Hur man än ändrar i arbetsrätten om stridsåtgärder/strejker/lock-outer och sympatiåtgärder riskerar man att det blir oförutsedda effekter. Det är svårt nog att sätta sig in in nuvarande lagar. Att förändra dem på ett bra sätt som inte drabbar tredje part är ännu svårare.
Visst är tvånget nog jobbigt, men företag gör ofta saker av tvång.P pmd skrev:
Själv tror jag det mest handlar om ideologi.
Musk anser nog att facket är socialister/kommunister och lite rätt har han ju onekligen. Hur mycket pengar bidrar LO med till SAP. Stödjer man LO stödjer man indirekt ett parti på vänsterkanten.
Vet inte hur vanligt det är nu, men för inte allt för länge sedan kunde man se porträtt på Marx och andra kommunistiska pionjärer i fanorna på LOs förstamajtåg.
Ifall Musk har ett uns av koll på detta räcker det nog för att han ska förbjuda allt samröre med LO.
Ja, men det vi diskuterar är väl både och.P pmd skrev:
- Varför kollektivavtal är viktigt. Inkl vad som är bra med att ha dem
- Hur denna strejk med tillhörande sympatiåtgärder utvecklar sig
Håller med dig! 👍P pmd skrev:
Det jag menar med "hjälper det bara" är inte att det är enkelt. Utan att det är enda sättet.
Alltså att enda sättet är att förändra nuvarande lag om den har orimliga konsekvenser.O skrev:
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 956 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 956 inlägg
För att andra i tråden har skrivit att det har varit jättelätt att gå ur facket, ett telefonsamtal etc. så har det varit klart.RoTe skrev:
Politiska partier ändrar sin politik då och då men det är väl inte rätt fråga för den här tråden väl?
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 956 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 956 inlägg
Så nu gäller det alltså bara SEF och inte fackförbund i allmänhet. Har du pratat med någon som gått ut ur SEF de senaste 5 åren eller så?S Styrman_jansson skrev:
Allvetare
· Östergötland
· 4 158 inlägg
Klart det går, men många fack gör det krångligt.D djac skrev:Den här diskussionen har roterat ett par varv nu och inget som sagts har övertygat mig om att man verkligen inte tillåts lämna ett fackförbund men precis som de som menar att det är så, så har jag inga hårda fakta. Det som gjorts tidigare i tråden är att man kikat på hur det skulle gå till och givet detta verkar det vara en ganska rättfram sak att göra, lite olika tillvägagångssätt mellan förbunden men är väl beskrivet.
En kort sökning ger att flera fack kräver särskilda blanketter, vissa telefonsamtal/personlig kontakt och många har flera månaders uppsägningstid;
https://fackforbunden.se/ga-ur-facket
Allvetare
· Östergötland
· 4 158 inlägg
I mitt yrke så råkar jag på främst människor anslutna till SEF men även till viss del människor som jobbar inom byggnads och är anslutna till något av de facken. De flestas erfarenheter är att facken verkar leva konstant 20år bakåt i tiden.BirgitS skrev:
Jag råkar på människor som vill lämna SEF lite då och då eftersom jag sitter med i ledningsgruppen för en utbildning till elkonstruktör. Många är f.d. elektriker som väljer att studera vidare och har inte råd att betala så hög avgift som SEF tar ut när man går på studiestöd (ingen nersättning av avgiften). Dock råkar nästan alla ut för "uppsägningstid". De flesta väljer då att "straffa" ut sig genom att helt enkelt sluta betala.
Det är väl min bild också att de som klagar över att det är svårt att gå ur inte riktigt har följt processerna och då blir det ju extra svårt vad man än gör. Försök söka bostadsbidrag i deklarationen osv, det funkar inte heller.S Styrman_jansson skrev:
Ja, jag ska inte ta gift på det men det skulle förvåna mig mycket om rövarhistorierna som ibland seglar förbi här är helt kompletta, riktiga och neutralt återgivna.
Allvetare
· Östergötland
· 4 158 inlägg
Haha ja, äpplen och päron är ju som bekant inte lika. Att det krävs rutiner och ibland många steg för att säkerställa att bidrag betalas ut korrekt är ju rätt rimligt. Att det ska krävas personlig kontakt, särskilda blanketter och flera månaders uppsägningstid för lämna en frivillig förening är det inte.D djac skrev:
Men det kanske bara är jag som tycker...
Nej du är ju fri att tycka vad du vill. Uppenbart är dock att det är långt ifrån alla fack där det bara är att skicka ett mail som någon skrev här. Bara att kika in på sidan jag länkade till.D djac skrev:
För övrigt är det för SEF väldigt svårt att få någon uppfattning om eventuellt uppsägningstid då de själva inte anger någon utan förbehåller sig att "göra bedömning" hur lång den är.
Det som dock har blivit bättre, får medges, är att de numera verkar ha en lägre avgift för studerande. Så något verkar ha hänt på 20år...
Redigerat:
Du gjorde mig nyfiken för det var ju minst sagt luddigt men i deras stadgar får man svar på tal, enligt nedan, jag antar att det de syftar på i sin luddiga text är situationer där man byter jobb, då kan man förmodligen gå rakt över till "det nya" men annars tre månader.S Styrman_jansson skrev:För övrigt är det för SEF väldigt svårt att få någon uppfattning om eventuellt uppsägningstid då de själva inte anger någon utan förbehåller sig att "göra bedömning" hur lång den är.
Det som dock har blivit bättre, får medges, är att de numera verkar ha en lägre avgift för studerande. Så något verkar ha hänt på 20år...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder