De fyra borrarna längst till höger är stämborrar. Nya motsvarande kostar säkert 700 kronor styck men skicket är svårt att veta och när de är uppnötta och inte längre går att vässa är de värdelösa. De används normalt i en stående stämborrmaskin men jag har läst att somliga av Stenbergs långhålsborrmaskiner skall ha haft en tillsats så de klarade mindre stämborrar. Jag har aldrig sett någon sådan tillsats men den där kanske har det. Inte vet jag.

Den mitterska är en långhålsborr. De används normalt för att fräsa avlånga tapphål i en långhålsborrmaskin. Eftersom långhålsborrarna ger avrundade hörn på tapphålet så blir det nödvändigt att antingen göra hörnen i hålet efteråt med stämjärn eller runda hörnen på tappen.

De fyra till vänster är någon sorts överfräsbett som de tydligen har försökt använda i långhålsborrmaskinen som surrogat för riktiga långhålsborrar.

En splitterny satslånghålsborrar av proffskvalitet torde gå att köpa för ungefär 1200 kronor.


Fräsen har 30 mm spindel. Vertikalfräsbett har hål i mitten så man trär bettet på spindeln. Det finns altså inga spännbackor.
Fräsbetten kan till exempel se ut såhär:
http://www.swedendro-tools.se/frasverktyg/for-stationara-maskiner/fonsterfras-set
Nu minns jag inte om KLE har bara en hastighet på fräsen eller om det finns fler hastigheter. Fler hastigheter gör fräsen mycket mera användbar.

Man fick faktiskt köpa spännbackor för överfräsbett med halvtums fäste som tilläggsutrustning till Stenbergs maskiner. I praktiken fungerar det dåligt för överfräsbett har för liten diameter för att passa det låga varvtalet i en vertikalfräs.

Stenbergs kombimaskiner tillverkades av Ljusfallshammars bruk och monterades ihop på Stenbergs Maskinbyrå i Stockholm efter beställarens önskemål. Man kunde få dem som enbart rikt/planhyvel eller med viken som helst kombination av vertikalfräs och bordscirkelsåg och långhålsborrmaskin (eventuellt också stämborrmaskin).

Egentligen är det ingen skada skedd när den här maskinen saknar cirkelsåg. Det 30 cm breda bordet gör ändå att cirkelsågen är litet misslyckad på den här mindre modellen.
Fast en separat liten justersåg kostar också pengar så det bör ju synas i priset på stenbergaren. Den här borde som sagt gå att pruta ned litet.
 
  • Gilla
mattias987
  • Laddar…
Kanon! Fräsen har två hastigheter står det i manualen, 4000 och 7000 vpm.

Okej, så det är alltså inte meningen att man ska köra någon form av frässtål som ser ut som sådana som är för handöverfräsar? Istället så måste man köpa ett sånt fönsterkit för en miljard om man vill fräsa för fönster?

Eller en såndär cirkelformad metallgrej som det går att skruva fast profiler på? Är det kutter de kallas för? Och sen köper man olika profiler?

Kan nog tänka mig betala någon för att följa med och inspektera lite =)
 
4000 och 7000 varv i minuten låter lämpligt.

För hobbybruk kan du köpa en kutter med utbytbara profilbett och lämpliga profolbett för de fönster du vill ha. Kuttern brukar gå på cirka 1300 kronor inklusive ett antal profilbett och sedan kan du bygga på med så många profiler du vill.
Om du inte hittar den profilen du vill ha så kan du specialbeställa bett med profil enligt en listbil som du lämnar in till sliperiet. Är man händig och nogrann kan man slipa egna profilbett på frihand.
Själv har jag mest begagnade bett som jag har samlat ihop från olika håll så det här är inte mitt specialistområde.

Nu behöver vi Findus42 i den här diskussionen. Han är expert på sånt här.
 
Låter kanon.. kanske blir dyrare än jag tänkt. Åker och kikar nu, tar lite bilder och lägger upp ikväll. Verkar inte som han har använt fräsen riktigt. Får se när jag kommer dit.

En spindel eller vad det kallas som håller fast kuttern kanske man behöver köpa till isåfall om det inte följer med? Även kutter osv då, får se vad som går att göra med priset.
 
Är spindeln borta?

Den brukar ju sitta fast i fräsen men den kan vara nedvevad under bordsnivå.
 
Nu har jag varit och tittat. Här är alla bilder jag tog, har lite svårt att identifiera delarna, något som ni känner igen?
Gubben hade inte riktigt koll på det som låg bredvid.

Han påstår att han aldrig använt fräsen, den var heller inte inkopplad, fanns en rem som låg på golvet som verkade passa. Den gick att höja och sänka, men som sagt, inte ihopkopplad med remmen. Det positiva är att den följer med en kutter som jag såg när jag vevade upp fräsen.

Han hade endast använt planhyveln påstod han, den verkade funka bra också när vi testade den. Finns extra stål med. Rikthyveln verkade han inte vilja testa, men alla delar fanns med. Vet inte om han använt den själv eller var stressad.


Här finner ni alla bilder + manual:
https://drive.google.com/open?id=0B8OcaKLOTJOoU2Y4UHVpUC1uY3M
 
Spindeln är på plats. På den finns en falskutter för engångs vändskär. Sannolikt en Micor. Väldigt bra att ha för karmfalsar och alla andra slags falsar. Säkert värd 1000 kronor bara den. Den kuttern går inte att använda med profilbett.

Annars ser jag fräsanslaget som är en modernare och kanske bättre modell än mitt och rikthyvelsanslaget och tappsläden och ett Suva rikthyvelskydd som är i verklig toppklass och bätrre än den äldre modellen av rikthyvelskydd som finns på min.
Där finns delar till ett Suva skydd till fräsen men jag tror att någon del till det fattas så om du vill ha fullständiga skyudd på fräsen blir du troligen tvungen att tillverka någon del. Det är knappast svårt.
Jag ser också ett stort svängbart anslag som jag inte känner igen. Tror nästan att det hör till någon annan maskin.

Jag ser också en sannolikt komplett långhålsborrmaskin som verkar ha den där stämborrmaskintillsatsen som jag aldrig har sett förr.

Tappsläden till fräsen finns också med.

Om någonting fattas är det väl mest skruvar och någon rörsprint och sådant smått och så någon del till fräsens suvaskydd. Det kan hända att du borde kompletteta fräsen med en enkel skyddshuv av trä eller plåt bakpå anslaget så den uppfyller nutidens säkerhetskrav. Det kan också vara bra att snickra ett enkelt bakre rikthyvelskydd av trä. Du kan få bilder av mitt hemsnickrade som modell.

Pruta litet och köp är mitt råd.

Det här är ingen ny lyxig maskin och den har en del olämpor jämfört med en modern kvalitetsmaskin för fyrdubbla priset men jag är säker på att det går bra att snickra fönster för husbehov på den. Du får räkna med att det kan bli litet lagerbyten och andra småreparationer men jag tycker den ser hel ut och jag ser inga spår av misshandel.

I något skede kan det löna sig att skaffa ett begagnat matarverk till fräsen så minskar risken att skada fingrarna. Vertikalfräsar är farliga saker om man inte kan konsten.
Hoppas du hittar någon i närheten som kan lära dig hur man gör. Jag bor för långt borta annars skulle du få komma hit och lära dig stenbergare.
 
Underbart!

Vart och hämtade den idag, vilken jäkla pärs! Den vägde en hel del!

Vilket av alla dessa är fräsanhållet? Gissar på den med två plattor på sig.. På vilket sätt är det bättre?
Bifoga gärna en bild på ditt hemsnickrade skydd när du har tid :)

Får titta lite på matarverk på blocket och se om jag hittar något.

Fyller år i dagarna och tänkte önska mig en kutter för profilbett, är det någon du kan rekommendera i rimlig prisklass där det ingår en del profiler? Föreställer mig att jag behöver en med profil + fals för fönster. Sen även kanske en för att göra slitsar.

Har inte helt fått grepp om i vilka tillfällen det finns risk att göra illa sig. Tycker det ser rätt säkert ut sålänge man inte stoppar fingrarna i fräsen? Eller är jag lite för naiv? =)
 
Ja de är tunga de här. Traktor med frontlastare är ett obligatoriskt tillbehör;)

Här kommer bilder av fräsanslaget med hemsvetsad skyddskåpa och spåntratt bakpå maskinen. Suva-skyddet fattas men jag har delarna så det skall bli så fort jag hinner.

Jag vågar inte rekommendera någon speciell kutter för själv kör jag bara med begagnat och en del av dem är inte sådana grejor som man med gott samvete sätter i händerna på en nybörjare.
DanielN är forumets expert på kuttrar.


Vertikalfräsen brukar anses vara den farligaste av alla nutida snickerimaskiner. Det är lätt hänt att förlora ett finger eller en halv hand. Samtidigt är den en oerhört mångsidig och praktisk maskin rätt använd.
Om du känner någon van snickare som kan visa dig eller om du kan hitta någon forummedlem som tar emot dig för ett par timmars undervisning så skulle jag sova tryggare efter att ha dragit in dig i det här.

Olyckor kan hända på förvånansvärt många olika vis.
 
  • Vertikalfräs med hemsvetsad skyddskåpa och spåntratt, verktyg och maskindelar synliga.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vertikalfräs med hemsvetsad skyddskåpa och en synlig spåntratt, omgiven av verktyg i en snickarverkstad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vertikalfräs med hemsvetsad skyddskåpa och spåntratt, i ett snickeri med verktyg på väggen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vertikalfräs med hemsvetsad skyddskåpa och spåntratt, verktygstavla i bakgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Hemsvetsad skyddskåpa och spåntratt på en verkstadsmaskin, indikativt för ett byggprojekt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
mattias987
  • Laddar…
Här kommer en bild av det bakre kutterskyddet och en bild av en av ribborna i skyddet. Genom hålen har jag trätt ett 8mm gummiband såkallat shock-cord som jag köpte i en båttillbehörsaffär. Observera urtaget på undersidan så kuttern inte skall ta i och fasningarna på övre kanterna så att skyddet skall rulla ihop sig behändigt.
 
  • Oktagonformad träplatta med en träribba fastskruvad ovanpå, hål för gummiband och urtag på undersidan.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Kutterskydd med gummiband och fasade kanter på ett arbetsbänk i snickeri.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Här kommer bilder av hur jag ställer upp fräsen med en hemgjord skyddskåpa då jag fräser hörnfogarna på fönsterbågar och andra slags tappar.

I höger kant på kåpan finns ett ställbart ändstopp av järn som reglerar längden på tapparna.

Du skall inte ha den sortens bett som finns på bilden.
 
  • Fräs i verkstad med hemgjord skyddskåpa och ställbart järnstopp för hörnfogar på fönsterbågar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En hemgjord skyddskåpa monterad på fräsmaskin för bearbetning av fönsterbågar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Hemgjord skyddskåpa för fräsning med ändstopp och felaktigt monterat fräsverktyg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Hemgjord skyddskåpa för fräsning monterad på maskin med justerbart ändstopp i verkstadsomgivning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Snyggt! Nu förstår jag mer vad en del delar är till för :)

Känner igen bilderna någonstans ifrån. Inte så du har en blogg också? Eller så var det din fönstertråd kanske :) ska se om jag får tag i danielN angående kutter osv.

Ditt bort är mycket finare än mitt. Vet du vad man borde behandla det med? Tar ett tag innan jag får min på plats. Har än så länge bara tankar om hur jag vill ha den lilla hobbyverkstan :)
 
Grattis till den nya maskinen Mattias! Få den i skick och lär dig arbeta med den så kommer det säkert att bli fina fönster med tiden! Har du tittat i Microkattens intressanta tråd om att börja göra fönster, den är lärorik.

Med det sagt. Du har köpt en gammal maskin (jag har själv inte arbetat med en sådan och kan inte mycket om dem) troligtvis med sämre skydd än en modern maskin. Kombinerat med att jag förstår att du är helt ny på fräsning/hyvling med mer så ska jag vara helt rak och säga - du är i nuläget inte på nivån att du bör försöka dig på att tillverka fönster med denna maskin.

Det betyder såklart inte att du ska ge upp. Antingen kan du ge dig på det hela med handverktyg (där kan säkert Heimlaga ge tips) eller så tar du i lugn och ro, med hjälp av någon som kan (och såklart detta forum), och lär dig maskinen. I små steg bygger man upp kunnandet i händerna, givetvis med enkla uppgifter i början. Tillverkning av ett fönster är inte ett nybörjarprojekt.

Skooda har också precis skaffat en vertikalfräs, och har startat denna tråd: https://www.byggahus.se/forum/verkt...dning-utbildning-arbeta-med-vertikalfras.html vilket kanske kan vara till hjälp.

I denna tråd avhandlas också vertikalfräsar och vertikalfräsning: https://www.byggahus.se/forum/verkt...t-om-vertikalfrasar-och-vertikalfrasning.html

Som sagt, inte min mening att vara dryg, bara att hjälp till med snickrandet och dessutom hålla fingrarna på plats.

PS: Har du några kuttrar som de heimlaga använder på sin näst sista bild, sk S-kuttrar så kasta dem o köp moderna. De skär inte sämre än nya men är farligare. Fota gärna alla kuttrar du har så får du lite hjälp med vilka du bör/inte bör använda.

PS2: Köp ett matarverk, det är steg 1 för att fräsa.
 
Redigerat:
  • Gilla
mattias987
  • Laddar…
heimlaga skrev:
Här kommer en bild av det bakre kutterskyddet och en bild av en av ribborna i skyddet. Genom hålen har jag trätt ett 8mm gummiband såkallat shock-cord som jag köpte i en båttillbehörsaffär. Observera urtaget på undersidan så kuttern inte skall ta i och fasningarna på övre kanterna så att skyddet skall rulla ihop sig behändigt.
Mycket tjusigt skydd för kuttern bakom anhållet på rikten! Gillas.
 
Redigerat:
Hej,

Jag har egentligen inga kuttrar eller frässtål som går att använda. Förra ägaren körde bara med hyveln, den verkar någorlunda ofarlig.

Vet du någon bra universalkutter som man kan börja med? Som man senare kanske kan köpa fler profiler till?

Kommer fler bilder snart, maskinen står på landet :)

Vad gäller matarverk så letar jag efter ett, har hittat några på blocket, men vet inte om de passar/lämpar sig, eller om priset är bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.