B
Ppa avtal där leverantören av el får ett fast pris per kWh i x antal år, helt oberoende av aktuellt elpris utan obalanskostnader eller annat har varit väldigt vanligt förekommande för vindkraftaktörer och större solanläggningar.

Kan tänka mig att det kommer läggas till villkor för negativa priser i framtiden, för att ta bort incitamenten för att producera el till förlust.
 
H Harald Blåtumme skrev:
En sak jag inte riktigt förstår är varför vanliga kommersiella elproducenter fortsätter producera el vid noll eller negativa priser. Ok, vissa anläggningar kan inte enkelt stängas av (tex kärnkraftverk) men hur funkar det med resten av producenter och kraftslag, hur får man ekonomi i detta?
Kärnkraften kan inte ändra sig med precision. Vattenkraften kan inte ha för låga flöden. Dessutom behövs kkv och vatten för att skapa ett stabilt nät, dessa går inre att stänga av för då åker frekvensen jojjo. Skulle tro att vindkraften sänker medans solceller ligger kvar.
 
A Arnodt skrev:
boan,
15 GWh/år är inte så litet, det är ju 15 000 000 kWh, med spotpris ca 0,70 kr/kWh blir det en rund slant på 10,5 miljoner kronor per år i strömförsäljningsintäkt.
15 GWh/år är knappt 1 promille av Ringhals produktion (16-17 TWh/år vid full produktion på R34).
 
  • Gilla
Boan
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.