M MGA89 skrev:
Så enda sättet för mig få ut rot är genom att först ta över bostaden och sedan sälja den och på så sätt kunna dra av på vinstskatten? Dock om jag förstår dig rätt kan rut användas även om fastigheten står i dödsboets namn det krävs bara att jag själv står på städfakturan? Rut tas tas sedan ut genom vinstskatten.
Ja, det är korrekt. Du har dock bara rätt till avdragen om det är en bostad för dig...
Eftersom du är ensam dödsbodelägare (så som jag uppfattat det) kan du faktiskt få ROT avdrag redan från bouppteckningens registrering även om fastigheten fortsatt är registrerad på dödsboet.
Så fungerar rotavdraget | Skatteverket
"Ett dödsbo kan få rotavdrag för arbeten som utfördes före dödsfallet. En ensam dödsbodelägare kan få rotavdrag för arbeten som utförs och betalas efter att bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket. Om det finns flera dödsbodelägare så måste de upprätta ett arvskifte innan någon kan få rotavdrag. Tänk på att lagfart ska sökas inom tre månader."

Vad gäller avdrag för beräkningen av vinstskatt måste du skilja på det som är till-, ny- eller ombyggnationer och reparationer & underhåll. Det är för de senaste femårsregeln gäller.
Avdrag för renoveringar och nybyggnad | Skatteverket
Kvitton är inget krav men man ska kunna visa med trovärdighet att avdrag är rimliga.
Rekommenderar använda skatteverkets info för att förstå vad du kan dra av och inte.
Flyttstädning är ex. inte avdragsgillt.
Räkna ut vinst, förlust och skatt | Skatteverket
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Fairlane Fairlane skrev:
Nej du får inte dra av för alla tvättmaskiner. Fanns det en tvättmaskin i huset när det köptes så är det ingen ny sak och får inte dras av. Om det inte fanns så får du dra av för en tvättmaskin.

Luftvärmepump fanns nog inte när din far köpte huset så den bör du få dra av. Om det är två installerade nu, så två.
Nej det är en luftvärmepump installerad nu och fanns en före den men fanns ingen då fastigheten köptes är det endå ett avdrag som gäller? Vilken luftvärmepump får man då dra av av de båda, den som nu är skrotad eller den som sitter uppe? Hur vet skatteverket hur många tvättmaskiner man har installerade om en fastighetsägare skulle skriva in de två senast köpta när det i själva verket endast finns en? Det senaste kan ju vara en lyxigare modell en den ursprungliga räknas det då inte som avdragsgill likt om man lägger in fräsigare golvmaterial i ett rum?
 
Unikt namn Unikt namn skrev:
När dödsboet försvinner, så upphör ju den part som kan svara mot eventuella dolda fel anspråk.
Kan ett dödsbo ansvara för dolda fel i fastighet och kan arvingarna få ta över ansvaret när dödsboet är upplöst? (lawline.se)

Nä, men du får heller inte göra försäljningsavdrag i deklaration på saker du tagit RUT/ROT på, så det blir ju inte så stor skillnad i slutändan.
Det senare är inte korrekt. Det är bara delen som erhållits ROT-avdrag på som inte är avdragsgill.
(från SKV: ej avdragsgillt: "den del av utgiften som du har fått som rotavdrag.") Det du har betalat för en renovering (förbättrande) är avdragsgillt i sin helhet.
 
  • Gilla
16386
  • Laddar…
M MGA89 skrev:
Vilken luftvärmepump får man då dra av av de båda, den som nu är skrotad eller den som sitter uppe?
Den första.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
K Kane skrev:
Den första.
Ok hur tar skatteverket reda på vilken som är den första av de två om man skulle blanda ihop kvittona och skicka in för den nyare av de båda?
 
M MGA89 skrev:
Ok hur tar skatteverket reda på vilken som är den första av de två man skulle blanda ihop kvittona och skicka in för den nyare av de båda?
Antingen tar de in dig på förhör med lögndetektor eller så anlitar de ett medium ;)
 
  • Haha
vcx och 6 till
  • Laddar…
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Antingen tar de in dig på förhör med lögndetektor eller så anlitar de ett medium ;)
Så du menar att det inte kommer kolla de alls?
 
M MGA89 skrev:
Så du menar att det inte kommer kolla de alls?
Svar: Jesus Adam
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
M MGA89 skrev:
Ok hur tar skatteverket reda på vilken som är den första av de två om man skulle blanda ihop kvittona och skicka in för den nyare av de båda?
Så länge du bara drar av för en värmepump och det är ett nytillskott till fastigheten sen köpet, och det fortfarande finns en värmepump uppe så kommer ingen ifrågasätta det. Allra helst om du har kvitto. Jag vill mena det inte är fel göra avdrag för den pump som faktiskt är den som sitter där. Däremot för båda om den första gått sönder och ersatts.
 
... och TS kan förmodligen inte uppbära CSN-lån året efter att fastigheten sålts ... ;)
 
Några tips för TS:

1. Inget har nämnts om försäkring. Är huset försäkrat? Det är viktigt att kolla så att inget autogiro stängts av eller en förnyelse kommit bort i posten.

2. Se till att få någon form av ordning på trädgården. Se till att huset ser bebott ut. Kör ut bilen på uppfarten och sätt några timers så lamporna går på ibland. Ett hus som ser övergivet ut drar till sig snorungar som pangar en ruta och går in och kollar eller hemlösa som behöver någonstans att sova.

3. Glöm alla idéer om att hyra gräsklippare på Hygglo och liknande. Du har mycket nog att stå i ändå. Leta upp en riktig trädgårdsmaskinsfirma i närheten (inte Jula eller liknade). Köp en bra klippare och be att få den hemkörd. Det är inget ovanligt för en sådan firma. Sälj klipparen när huset är sålt.

4. Tiden är din fiende. Huset kostar varje månad i driftskostnader och särskilt på vintern. Kommer du dit på vintern och värmen har lagt av och ett rör frusit (vattenskada) tappar du tid och pengar.

5. Fundera över hur mycket tid och ork du kan lägga på att sälja småprylar. Fordon, svarv etc ska du naturligtvis sälja, men underskatta inte jobbet att sälja småplock. 100 prylar för 300 kr styck ger 30.000 kr, men orkar du ta bilder, annonsera, kommunicera med spekulanter och vara på plats när de kommer och kollar? Risken är att du sitter här om ett år och har inte ens sålt hälften av prylarna.
 
  • Gilla
BengtH och 1 till
  • Laddar…
yonna yonna skrev:
... och TS kan förmodligen inte uppbära CSN-lån året efter att fastigheten sålts ... ;)
Så man får inte studielån om man har pengar på banken?
 
M MGA89 skrev:
Så jag kommer ändå kunna dra av dessa utgifter från vinstskatten? Kan man inte dra av dem två gånger, alltså både genom rut/rot samt även utan rut/rot samtidigt?
Avdrag för kostnader vid beräkning av reavinst är verkliga (godkännda) kostnader för åtgärder inför försäljningen
Blandar du in ROT och RUT bör du kontakta skatteverket.
Reavinstskatt är 22% på reavinst. Skatten beräknas när reavinsten fastställs efter de kostnader du dragit av.
Rotavdraget 30% embart på arbetskostnaden, max 50 000kr
Rutavdraget är 50% enbart på arbetskostnaden, max 75 000 kr.
Rot//Rut är max 75 000 kr tillsammans och förutsätter att din skatt är minst lika stor som avdraget belopp.
Låter som du krånglar till det och söker halmstrån.
Koncentrera dig på snabb försäljning och presentera huset så attraktivt som möjligt utan extraordinära åtgärder. Kosmetika och fejkade åtgärder avslöjas av köpare vid visning och ställer objektet i dålig dager.
 
yonna yonna skrev:
... och TS kan förmodligen inte uppbära CSN-lån året efter att fastigheten sålts ... ;)
Sant, det om något talar för att faktiskt sälja fastigheten inom dödsboet och inte efter arvskifte. Risk för återkrav från CSN om stor vinst uppstår under termin med studielån/studiemedel.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
M MGA89 skrev:
Så man får inte studielån om man har pengar på banken?
När husets säljs får TS stor inkomst (såvida huset inte säljs av dödsbo) just det året.
 
  • Gilla
16386 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.