4 635 läst · 43 svar
5k läst
43 svar
Rengör badrummet som ett proffs
"Blanda ättika, grönsåpa och vatten i en sprayflaska." - Vilka delar ska man ha i blandningen? Lika delar? Jag har Perstorps 24% ättika och den är ju rätt stark?
Jag har inte ens tänkt på det där med smutsiga fogar i kakel.
Så ännu ett skäl att vara glad över att vi valt plastmatta i båda våra badrum.
För övrigt turas vi om att städa badrummen vilket sker en gång i veckan.
Döttrarna tycker dock INTE om när jag drar med fingret ovan dörren efteråt...
Så ännu ett skäl att vara glad över att vi valt plastmatta i båda våra badrum.
För övrigt turas vi om att städa badrummen vilket sker en gång i veckan.
Döttrarna tycker dock INTE om när jag drar med fingret ovan dörren efteråt...
Jag har helkaklat i alla badrum men ärligt så gillar jag plastmatta bättre. Så mycket billigare också, förstår inte grejen med kakel och klinker.Fario skrev:
Nu har jag inte provar med just ättika och såpa om pH är på rätt sidan för att undvika sönderfall av fettsalterna till fettsyror i såpan - men citronsyra och såpa-blandning går det inte alls då såpan omvandlas till fria fettsyror av talloljan som såpan kokades på och som kladdar runt och hälld som ättika-lösning i en redan utblandad såpablandning ger en 'gel' som efter en tid delar sig till en oljelager överst och vatten/kaliumcitratsalt/glycerin-lager under...Box of rain skrev:
Såpa har ofta en pH 10-10.5 när det är utblandat medans ättika har pKa-värde 4.76 (vid pH 4.7-värdet där 50% av ättikan har av-protoniserat till en syra) och många av fettyrorna i använda såpan ligger i samma härald och det kan vara enstaka 1/10-delar av pH upp eller ned om blir en sörja av oljefettsyror i vatten eller om det behålls som det är.
citronsyra har flera pK-värden i och med att den är en 3-protonig syra med pKa 5.4, 4.7, 3.1 - dvs. den kan både vara svagare eller starkare syra än ättiksyra beroende på utspädning och pH i vatten, vinsyra är också en rätt stark syra med pKa 4.3, 3.0 då det är en 2-protoning syra.
För att slippa den här typen av risk för oljig kladd så skulle jag säga att när man gör blandningen för kalkbekämpningen med ättika/citron/vinsyra så använder man en kläm diskmedel istället för med just såpa.
Diskmedel är ofta nära neutralt och ofta tom. något syrligt (för att de har lite citronsyra i sig eller citronsyresalt för att binda kalk i vattnet för att inte bilda kalktvål tillsammas med anjon-tensiderna när det späds ut i diskvatten, förr använde man fosfater men är idag mer eller mindre förbjudet i disk och tvättmedel för att minska fosforlasten hos reningsverken) och tål för det mesta akalisk miljö som i utspädd klorin i vatten för att sänka dess ytspänning en del (istället för att använda klorin powermousse - som i princip är klorin med en kläm diskmedel i sig) och i blandning med syrliga lösningar som ättika utan att tappa för mycket av sina egenskaper
---
Problemet är att många sådana husmorstips är importerad utifrån engelska källor där man missar andemeningen i översättningen och tror att soap¹ => såpa - men egentligen menar man diskmedel eller annan flytande tensid som tål lite surare pH-miljö utan att sönderdelas. - andra saker som det görs fel på är 'vinaeger' som på svenska motsvarar vår 12% ättika - inte vinägern för såsen/salladen - och det fins somliga som har använt just vinäger för sås/sallad för avkalkning av kaffebryggare eller kaffemaskiner och problemet är att vinäger för sås/sallad innehåller så mycket socker/stärkelser och andra organiska ämnen att det blir organiska avlagringar på de heta partierna i bryggaren/maskinen under avkalkningen och det bränns till beläggningar som inte löses av något alls senare och till slut blir det permanent tätt och det är efter detta ofta att bara att kasta maskinen.
¹soap - kan i engelsk text vara både såpa, diskmedel och tvättmedel samt tvål - de skiljer inte på dessa på samma sätt som i svenskan i skriven löptext där vi just har 'tvättmedel', 'diskmedel', 'tvål' och 'såpa' för att skilja dessa åt.
Redigerat:
Bra klargörande!X xxargs skrev:Nu har jag inte provar med just ättika och såpa om pH är på rätt sidan för att undvika sönderfall av fettsalterna till fettsyror i såpan - men citronsyra och såpa-blandning går det inte alls då såpan omvandlas till fria fettsyror av talloljan som såpan kokades på och som kladdar runt och hälld som ättika-lösning i en redan utblandad såpablandning ger en 'gel' som efter en tid delar sig till en oljelager överst och vatten/kaliumcitratsalt/glycerin-lager under...
Såpa har ofta en pH 10-10.5 när det är utblandat medans ättika har pKa-värde 4.76 (vid pH 4.7-värdet där 50% av ättikan har av-protoniserat till en syra) och många av fettyrorna i använda såpan ligger i samma härald och det kan vara enstaka 1/10-delar av pH upp eller ned om blir en sörja av oljefettsyror i vatten eller om det behålls som det är.
citronsyra har flera pK-värden i och med att den är en 3-protonig syra med pKa 5.4, 4.7, 3.1 - dvs. den kan både vara svagare eller starkare syra än ättiksyra beroende på utspädning och pH i vatten, vinsyra är också en rätt stark syra med pKa 4.3, 3.0 då det är en 2-protoning syra.
För att slippa den här typen av risk för oljig kladd så skulle jag säga att när man gör blandningen för kalkbekämpningen med ättika/citron/vinsyra så använder man en kläm diskmedel istället för med just såpa.
Diskmedel är ofta nära neutralt och ofta tom. något syrligt (för att de har lite citronsyra i sig eller citronsyresalt för att binda kalk i vattnet för att inte bilda kalktvål tillsammas med anjon-tensiderna när det späds ut i diskvatten, förr använde man fosfater men är idag mer eller mindre förbjudet i disk och tvättmedel för att minska fosforlasten hos reningsverken) och tål för det mesta akalisk miljö som i utspädd klorin i vatten för att sänka dess ytspänning en del (istället för att använda klorin powermousse - som i princip är klorin med en kläm diskmedel i sig) och i blandning med syrliga lösningar som ättika utan att tappa för mycket av sina egenskaper
---
Problemet är att många sådana husmorstips är importerad utifrån engelska källor där man missar andemeningen i översättningen och tror att soap¹ => såpa - men egentligen menar man diskmedel eller annan flytande tensid som tål lite surare pH-miljö utan att sönderdelas. - andra saker som det görs fel på är 'vinaeger' som på svenska motsvarar vår 12% ättika - inte vinägern för såsen/salladen - och det fins somliga som har använt just vinäger för sås/sallad för avkalkning av kaffebryggare eller kaffemaskiner och problemet är att vinäger för sås/sallad innehåller så mycket socker/stärkelser och andra organiska ämnen att det blir organiska avlagringar på de heta partierna i bryggaren/maskinen under avkalkningen och det bränns till beläggningar som inte löses av något alls senare och till slut blir det permanent tätt och det är efter detta ofta att bara att kasta maskinen.
¹soap - kan i engelsk text vara både såpa, diskmedel och tvättmedel samt tvål - de skiljer inte på dessa på samma sätt som i svenskan i skriven löptext där vi just har 'tvättmedel', 'diskmedel', 'tvål' och 'såpa' för att skilja dessa åt.
OCH - om man nu tvunget ska använda ättika istället för ngm färdigblandad badrumssprej-se till att köpa typ ogräsättika så blir det åtminstone billigare!
Matlagningsättika är dyrare än badrumssprej och är knappast bättre för miljö eller hälsa.
Produkter som diskuteras: "ogräsättika"
Tryckspruta för ogräsättika 7 liter Hozelock
Med 7 liter behållare
529 kr inkl moms
Läs mer
Jag brukar köpa ättika för matlagning på Willys för att det är billigare än ättika för ogräs. I varje fall i de butiker jag har hittat. 12% i båda fallen. Då slipper man dessutom ha två olika förråd av ättika hemma. Även om jag tror det är exakt samma produkt så känner jag mig ändå tveksam till att förtära ogräsättika.
Fantastiskt bra redogörelse av Xxargs i #35 ovan.
Fantastiskt bra redogörelse av Xxargs i #35 ovan.
Mycket bra genomgång! Det lustiga är då att ”proffsen” verkar tro på sitt mirakelmedel trots att det bygger på ett missförstånd!X xxargs skrev:Nu har jag inte provar med just ättika och såpa om pH är på rätt sidan för att undvika sönderfall av fettsalterna till fettsyror i såpan - men citronsyra och såpa-blandning går det inte alls då såpan omvandlas till fria fettsyror av talloljan som såpan kokades på och som kladdar runt och hälld som ättika-lösning i en redan utblandad såpablandning ger en 'gel' som efter en tid delar sig till en oljelager överst och vatten/kaliumcitratsalt/glycerin-lager under...
Såpa har ofta en pH 10-10.5 när det är utblandat medans ättika har pKa-värde 4.76 (vid pH 4.7-värdet där 50% av ättikan har av-protoniserat till en syra) och många av fettyrorna i använda såpan ligger i samma härald och det kan vara enstaka 1/10-delar av pH upp eller ned om blir en sörja av oljefettsyror i vatten eller om det behålls som det är.
citronsyra har flera pK-värden i och med att den är en 3-protonig syra med pKa 5.4, 4.7, 3.1 - dvs. den kan både vara svagare eller starkare syra än ättiksyra beroende på utspädning och pH i vatten, vinsyra är också en rätt stark syra med pKa 4.3, 3.0 då det är en 2-protoning syra.
För att slippa den här typen av risk för oljig kladd så skulle jag säga att när man gör blandningen för kalkbekämpningen med ättika/citron/vinsyra så använder man en kläm diskmedel istället för med just såpa.
Diskmedel är ofta nära neutralt och ofta tom. något syrligt (för att de har lite citronsyra i sig eller citronsyresalt för att binda kalk i vattnet för att inte bilda kalktvål tillsammas med anjon-tensiderna när det späds ut i diskvatten, förr använde man fosfater men är idag mer eller mindre förbjudet i disk och tvättmedel för att minska fosforlasten hos reningsverken) och tål för det mesta akalisk miljö som i utspädd klorin i vatten för att sänka dess ytspänning en del (istället för att använda klorin powermousse - som i princip är klorin med en kläm diskmedel i sig) och i blandning med syrliga lösningar som ättika utan att tappa för mycket av sina egenskaper
---
Problemet är att många sådana husmorstips är importerad utifrån engelska källor där man missar andemeningen i översättningen och tror att soap¹ => såpa - men egentligen menar man diskmedel eller annan flytande tensid som tål lite surare pH-miljö utan att sönderdelas. - andra saker som det görs fel på är 'vinaeger' som på svenska motsvarar vår 12% ättika - inte vinägern för såsen/salladen - och det fins somliga som har använt just vinäger för sås/sallad för avkalkning av kaffebryggare eller kaffemaskiner och problemet är att vinäger för sås/sallad innehåller så mycket socker/stärkelser och andra organiska ämnen att det blir organiska avlagringar på de heta partierna i bryggaren/maskinen under avkalkningen och det bränns till beläggningar som inte löses av något alls senare och till slut blir det permanent tätt och det är efter detta ofta att bara att kasta maskinen.
¹soap - kan i engelsk text vara både såpa, diskmedel och tvättmedel samt tvål - de skiljer inte på dessa på samma sätt som i svenskan i skriven löptext där vi just har 'tvättmedel', 'diskmedel', 'tvål' och 'såpa' för att skilja dessa åt.
Ättika som sådan är inte mer miljöbelastande än vad dess tillverkning kostar och är något som naturen är van vid sedan länge...H hapazard skrev:
Tjocktarmjäsare som hästar, råttor och andra gnagare mfl. så är deras huvudsakliga 'energiförsörjning' baserat på ättiksyra, propionsyra och smörsyra (flyktiga fettsyror) som bildas av bakterier när de bryter ned cellulosa i tjocktarmen och sedan tas upp av tarmväggen - blindtarmen precis i början av tjocktarmen hos dessa har egenskapen att vara en odlingstank och 'ympare' av bakterier som skall 'smitta' den förbiströmmande halvsmälta foderflödet från tunntarmen till tjocktarmen på samma sätt som en flamhållare i en gasolbrännare tänder på och håller kvar eldslågan i gasolbrännare och inte blåser bort av blåshastigheten betydligt högre än flamfrontshastigheten för gasen ifråga. - har grovfoderätarna med tjocktarmsjäsning inte blindtarmen så kommer bakterierna som bryter ned cellulosan och annat inte hinna att 'simma' ifatt foderströmmen som hela tiden fylls på i början och dess verkan kommer igång för sent i kedjan med dålig näringsupptag som följd eller rentav blir helt 'urspolat' med ingen näringsupptag alls...
Vi människor har blindtarm också eftersom vår tarmsystem är uppbygd på samma sätt men denna är väldigt minskad för att den knappt gör nytta i matsmältningen i och med att vi är allätare med mer energirika källor och inte enbart lever på grovfoder som gräs och löv och har inte förmåga att byta ned cellulosa i någon nämnvärd grad för vår energiförsörjning...
Med 'arvet' är också en av orsakerna varför vi inte tar någon skada av ättik-inlagda konserver då vår mage ser det som samma sak som grovfoderätarna - energikälla och byggstenar som kroppen har nytta av... ...så länge det inte är för koncentrerat...
Redigerat:
Nej, men badrumssprejen är också baserad på organiska syror som är ofarliga för miljön. Däremot är ju ättika inte jättetrevligt att arbeta med i slutna utrymmen eftersom den är flyktig.X xxargs skrev:Ättika som sådan är inte mer miljöbelastande än vad dess tillverkning kostar och är något som naturen är van vid sedan länge...
Tjocktarmjäsare som hästar, råttor och andra gnagare mfl. så är deras huvudsakliga 'energiförsörjning' baserat på ättiksyra, propionsyra och smörsyra (flyktiga fettsyror) som bildas av bakterier när de bryter ned cellulosa i tjocktarmen och sedan tas upp av tarmväggen - blindtarmen precis i början av tjocktarmen hos dessa har egenskapen att vara en odlingstank och 'ympare' av bakterier som skall 'smitta' den förbiströmmande halvsmälta foderflödet från tunntarmen till tjocktarmen på samma sätt som en flamhållare i en gasolbrännare tänder på och håller kvar eldslågan i gasolbrännare och inte blåser bort av blåshastigheten betydligt högre än flamfrontshastigheten för gasen ifråga. - har grovfoderätarna med tjocktarmsjäsning inte blindtarmen så kommer bakterierna som bryter ned cellulosan och annat inte hinna att 'simma' ifatt foderströmmen som hela tiden fylls på i början och dess verkan kommer igång för sent i kedjan med dålig näringsupptag som följd eller rentav blir helt 'urspolat' med ingen näringsupptag alls...
Vi människor har blindtarm också eftersom vår tarmsystem är uppbygd på samma sätt men denna är väldigt minskad för att den knappt gör nytta i matsmältningen i och med att vi är allätare med mer energirika källor och inte enbart lever på grovfoder som gräs och löv och har inte förmåga att byta ned cellulosa i någon nämnvärd grad för vår energiförsörjning...
Med 'arvet' är också en av orsakerna varför vi inte tar någon skada av ättik-inlagda konserver då vår mage ser det som samma sak som grovfoderätarna - energikälla och byggstenar som kroppen har nytta av... ...så länge det inte är för koncentrerat...
Är väl ca halva priset mot matättika på willys.S STB skrev:Jag brukar köpa ättika för matlagning på Willys för att det är billigare än ättika för ogräs. I varje fall i de butiker jag har hittat. 12% i båda fallen. Då slipper man dessutom ha två olika förråd av ättika hemma. Även om jag tror det är exakt samma produkt så känner jag mig ändå tveksam till att förtära ogräsättika.
Fantastiskt bra redogörelse av Xxargs i #35 ovan.
https://www.biltema.se/hem/stadning...7k4H3exEJ6PeznOMkKi2N8GXSXaLS8GhoCvqUQAvD_BwE
Frätande! Inte hälsosamt att andas in, inte hälsosamt att dricka! Tänk på flickan i Eslöv som fick matsäcken bortfrätt!X xxargs skrev:Ättika som sådan är inte mer miljöbelastande än vad dess tillverkning kostar och är något som naturen är van vid sedan länge...
Tjocktarmjäsare som hästar, råttor och andra gnagare mfl. så är deras huvudsakliga 'energiförsörjning' baserat på ättiksyra, propionsyra och smörsyra (flyktiga fettsyror) som bildas av bakterier när de bryter ned cellulosa i tjocktarmen och sedan tas upp av tarmväggen - blindtarmen precis i början av tjocktarmen hos dessa har egenskapen att vara en odlingstank och 'ympare' av bakterier som skall 'smitta' den förbiströmmande halvsmälta foderflödet från tunntarmen till tjocktarmen på samma sätt som en flamhållare i en gasolbrännare tänder på och håller kvar eldslågan i gasolbrännare och inte blåser bort av blåshastigheten betydligt högre än flamfrontshastigheten för gasen ifråga. - har grovfoderätarna med tjocktarmsjäsning inte blindtarmen så kommer bakterierna som bryter ned cellulosan och annat inte hinna att 'simma' ifatt foderströmmen som hela tiden fylls på i början och dess verkan kommer igång för sent i kedjan med dålig näringsupptag som följd eller rentav blir helt 'urspolat' med ingen näringsupptag alls...
Vi människor har blindtarm också eftersom vår tarmsystem är uppbygd på samma sätt men denna är väldigt minskad för att den knappt gör nytta i matsmältningen i och med att vi är allätare med mer energirika källor och inte enbart lever på grovfoder som gräs och löv och har inte förmåga att byta ned cellulosa i någon nämnvärd grad för vår energiförsörjning...
Med 'arvet' är också en av orsakerna varför vi inte tar någon skada av ättik-inlagda konserver då vår mage ser det som samma sak som grovfoderätarna - energikälla och byggstenar som kroppen har nytta av... ...så länge det inte är för koncentrerat...
17,98 kr/l Biltema 12% som du länkar tillH hapazard skrev:
17,90 kr/l Willys 12% Eldorado https://www.willys.se/produkt/attiksprit-12procent-101188613_ST
9,49 kr/l Willys Druvan 10%. Motsvarar 11,39 kr/l för 12%. https://www.willys.se/produkt/attiksprit-10procent-101189334_ST
Produkten du hittade på Biltema var för övrigt inte ogräsättika. Jag tror ogräsättika är dyrare eftersom det kostar en hel del att registrera ett bekämpningsmedel hos kemikalieinspektionen och all den uppföljning som krävs. Det var därför jag reagerade på ditt ursprungliga uttalande där du hävdade att ogräsättika är billigare. Vill du stå fast vid det uttalandet så vill jag se exempel.
För övrigt så var Willys ättika på enlitersflaska betydligt billigare för något år sedan, under 10 kr. Men jag vill minnas det inte var Eldorado då.
Som sagt det handlar om mängder och utblandningar - även koksalt kan bli livshotande i för stor dos. och du har förmodligen ingen problem att käka smörgåsgurkan på mackan som har rätt mycket ättika i sig - eller ketchupen...Sommartorparn skrev:
torr ättika eller torr propionsyra (vattenfri) som tex. blastdödare vid ensilering ger rejäla frätskador om de droppas på hud och en orsak till att de inte fins att köpa i den formen inom dagvaruhandeln.
om man vill så går det givetvis att skada någon annan med olika hushållskemikalier eller som i fallet med ättika i Eslöv... - det är som morakniv, det kan användas till nyttiga saker och det kan användas för dödligt våld och beror på den som håller i den - inte verktyget/kemikalien i sig eller dess existens.
Produkter som diskuteras i tråden