E elmont skrev:
Det är väl helt naturligt att i en hylsa för 1,5mm2 blir en tråd på 0,75 inte riktigt pressad. Och elektriker använder presshylsor bara i undantagsfall dom löser kopplingar och anläggnings design utan presshylsor ;)
Så är det förstås. Men det finns inte så många alternativ. Sockerbitar eller lödning? Tror inte på någon av dom varianterna i fordon.
 
  • Gilla
thorsken
  • Laddar…
S SnickareHobb skrev:
Ska testa lite mer nu då jag spänt justerskruven. Kanske var det bara det som var problemet. Tänkte mest att då Duraseal rekommenderar ett speciellt verktyg, och Elfa-verktyget står att den bara fungerar på krympkabelskor, ej på vanliga, så kanske det finns en anledning.

Justerskruven var från fabrik inställd på lägsta läget. Jag har vridit till nästa högsta läget, och åtminstone 1.5 mm2 FK verkar sitta hårt när jag testade igår.

Jag har använt duraseal-kabelskorna då jag kopplat lite belysning på MC:n. Läget är utsatt för stänk från vägen, så det känns bra att ha det så skyddat som möjligt.

Strömbrytaren med tunnare kablar är från en brytare som sitter på styret. Det styr ett relä och det går inte mycket ström där. Men det finns också andra kablar som är tunnare än 1.5 mm2. Det är lite knepigt att få så tunna kablar att sitta i en kabelsko. Men det enda alternativet är att löda, men då får man andra problem med tanke på vibrationer.

Hur gör ni förresten en förgrening med kabelskor? Om man exempelvis vill förgrena en 1.5 mm2 ledare till två stycken. En skarvhylsa för 2.5 mm2 där man klämmer in två ledare på ena sidan och en på andra? (och pressar med 2.5mm2 läget på ena sidan och 1.5mm2 på andra sidan av skarvhylsan?)
Jag använde såna här, men känns lite rackligt och kanske inte så bra i längden:
[länk]
Skalar kabeln längre, tvinnar den med fingrarna och viker den dubbelt.
Om den tunnare kabelns hölje inte tätar, kan man trä på en liten bit kympslang innan man klämmer.
 
  • Gilla
Martin_A
  • Laddar…
I
Den röda duraseal hylsan är för 0,5 - 1,5mm2 och den blå för 1,5 - 2,5mm2. Dock ska man skilja på skarvhylsor och kabelskor. För skarvhylsor med smältlim har tången bara en presspunkt och har rundade kanter. Denna t.ex https://www.elektroskandia.se/produkt?artnr=1630080
Dock är dom jäkligt dyra och själv har jag ingen riktig koll på alternativ. (Duraseals motsvarande tång funkar också)
Kan testa lite olika tänger och försöka hitta ett billigare alternativ.
 
Börjar fundera att man egentligen skulle köpa biltemas verktyg för att pressa oisolerade kabelskor och sedan beställa eller köpa skarvhylsor:
http://www.kantec.se/empty_59.html

Var hittar man såna till bäst pris? Ser att dom har ner till 0.3 mm. Med de tre minsta, 0.3-2.6 mm2 borde man klara det mesta. Sen täta med vanlig krympslang. Blir nog billigare än färdiga limskarvhylsor.
 
hsd
Elpress har bra kabelskor
 
hsd hsd skrev:
Elpress har bra kabelskor
Kan man beställa där som privatperson?
 
hsd
Finns hos elgrossister och elfa
Säkert finns de hos flera
 
  • Gilla
wikander1
  • Laddar…
S SnickareHobb skrev:
Men en vanlig 1.5 mm2 FK-ledare i en krympkabelsko för 1.5 mm2 ledare med röda klämdelen på kabelskotången medför dålig förbindelse. En vanlig röd kabelsko sitter stenhårt. Men inte krympkabelskon.
Min erfarenhet är att FK sällan sitter bra alls i kabelskor. Kör mycket hellre RK.
När det gäller skarvar, har ni inte gått över till det än så förespråkar jag verkligen dessa lödskarvhylsor som finns idag. Skarvar sällan med annat idag.
 
Bjurran Bjurran skrev:
Min erfarenhet är att FK sällan sitter bra alls i kabelskor. Kör mycket hellre RK.
När det gäller skarvar, har ni inte gått över till det än så förespråkar jag verkligen dessa lödskarvhylsor som finns idag. Skarvar sällan med annat idag.
Ok. Det var bara att jag har en massa FK i varierande längder över, så därför blev det att jag använde FK i stället för att köpa nya rullar med RK. Får väl byta vid tillfälle, eller om det blir glappkontakt eller liknande.
 
hsd
Går bra att skarva RK. FK. EK med elpresshylsor/skor om man använder rätt tång och rätt skor
Det finns även krympplastskor som är att rekomendera i exempelvis fuktiga miljöer
 
C
Har denna tång med utbytbara backar, som säljs under ett antal olika varumärken:
https://www.conrad.se/p/crimptang-s...abelsko-oeppen-oisolerad-kabelsko-d-s-1677725
och Conrad säljer även ett par tillbehörsbackar som borde funka för ändamålet.

Borde i och för sig egentligen inte rekommendera denna då pressbackarna är i äkta kinesium och inte har den allra bästa finishen, så för lite mer komplicerade småkontakter funkar den inget vidare. Men priset är bra och för skarvhylsor är det ju inte lika kritiskt.
 
  • Gilla
SnickareHobb
  • Laddar…
hsd
Kinesium :rofl::rofl::rofl:
 
  • Gilla
SnickareHobb
  • Laddar…
I
Så här ser käftarna ut på den korrekta tången. Här ser ni även hur den pressar.
Närkuv på tångens käft med pressad plasthylsa, visar hur verktyget formar delen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Gjorde lite olika tester och den billigaste och enklaste lösningen känns som att använda en vanlig polygrip. Särskilt om man kan slipa den lite smalare.
En polygrip verktyg som pressar en orange plasthylsa, visande hur käftarna samverkar vid pressning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kan man slipa den till ca 3-4mm bred så duger polygripen nästan lika bra. Det negativa är att när polygripen inte är skålad så verkar plasthylsan dela sig lite från metallhylsan. Vid värmning så drog den ihop sig igen så det är egentligen ett ickeproblem.
Mätning av tångens käftar med skjutmått, käftarna är ca 3-4 mm breda mot grått tygunderlag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.