Vår spis med en vanlig glaskeramikhäll har en platta som slår av för tidigt. Det gör det svårt att få en bra stekyta, ofta kokas maten istället. Maxeffekten verkar tillräcklig, men plattan slår av och på så ofta att stekpannan inte blir varm nog för att steka ordentligt. Det är extra påtagligt när jag försöker steka med en gjutjärnspanna, den blir aldrig het nog. Det funkar hyfsat med en tunnare stekpanna.

Problemet för en lekman ser ut att vara att en termostat slår av för tidigt eller för ofta. Vad kan problemet vara och vilken reservdel kan göra susen? Jag har identifierat två reservdelar som kan tänkas innehålla en värmereglering, men är osäker på vilken som slår av och på plattan och om det verkligen hjälper att reparera?

Förslag 1. Värmezon 0106 (highlight), dvs själva plattan
Förslag 2. Värmeregulator 0202, dvs insidan av vredet

Bosch HLN424220/03
http://www.bosch-home.se/service/HL...-section-3/Togglebox=tb0106/Togglebox=tb0202/
 
  • Exploded view illustration of a stove highlighting the heat regulator component (0202).
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bild på en energiregulator reservdel för spis med modellnummer och prisinformation.
  • Exploderad ritning av spis med markerad värmezon 0106 och värmeplattor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Värmeelement till glaskeramikhäll märkt som '0106 Värmezon, highlight' med pris och artikelnummer, tillgänglig att lägga i korgen.
Redigerat:
S
Troligtvis har energitermostaten sagt upp sig eftersom den ger bra värme stundtals
inget ovanligt med ett sådant fel , det finns inga separata termostater till plattorna ,
bara gamla plattor som kopplades in på olika effekter
 
Det låter väldigt mycket som att regulatorn är dålig. Det är ingen egentlig termostat utan en effektregulator utan återkoppling. Ofta en mekanisk del med begränsad precision.
 
  • Gilla
hsr13
  • Laddar…
Jag har motsvarande problem fast tvärsom på en platta, man får se till att slå av i tid för att inte få sot med sot istf ägg och bacon...
 
C
Verkar vara ett vanligt problem - likadant för oss med stekplattan. Trots att vredet är generöst graderat från 1-10 så har den egentligen bara två lägen - av eller på. Mycket irriterande :confused:
 
S
Inuti plasten som har ventilation sitter det en del som är välkänd för elektriker
( samma funktion som ett motorskydd ) en bimetall som flyttas , den värms och kroknar , lite olika i tryck mot kontaktblecket , den värms och går ifrån , hur länge beror på vad man ställt vredet på .
En kortis i lindningen så förkortas tiden , plattan svalnar och vid avbrott finns bara till eller ifrån
Inget att göra bara byta
 
  • Gilla
Abraham B
  • Laddar…
A
Som skrivet en normal slitdel som byts ofta
Regulator för dubbelzon
 
C
Ursäkta en väldigt dum fråga, men jag har lyckats undvika dessa otroligt opraktiska glashällsspisar fram tills nu :)
Fungerar denna regulator alltså så att värmeelementet slås av och på med jämna mellanrum? Eller reglerar den de facto effekten kontinuerligt?
 
A
Av o på
 
Tack för era svar.

Det låter alltså som att det är energiregulatorn 0202 (dvs insidan av vredet) som är boven i dramat. Två följdfrågor på detta.

1. Kan man vara säker på att det blir bättre om den byts? Eller kan deras energiregulator till den här modellen vara lite sisådär? Det går ju att steka med en tunnare stekpanna, även om en tjockare inte orkar med.

2. Kan jag testa att byta energiregulator mellan dubbelplattorna, för att att se att det blir bättre innan man beställer en reservdel? Eller är varje energiregulator anpassad specifikt för en särskild platta? De heter ju båda 0202 om man tittar på reservdelsförteckningen.
 
S
Läs på dom , samma beteckning och nummer , då är dom lika , hur väljer du olika zoner , med ett annat vred
 
Om det sitter en bimetallfjäder i den så kan du ju börja med att försöka böja till den en liten aning så att den ligger an lite mer mot kontakten. Då krävs det lite högre temperatur innan den öppnar.
 
S
useless useless skrev:
Om det sitter en bimetallfjäder i den så kan du ju börja med att försöka böja till den en liten aning så att den ligger an lite mer mot kontakten. Då krävs det lite högre temperatur innan den öppnar.
Går inget bra att göra det , då måste den tas isär och blir inte bra , så ett byte är bäst
 
Är du säker på att det är plattan som är problemet? Det är inte stekpannan som är ojämn i botten? Hur fungerar stekpannan på en annan platta? Det går ju alltid att prova att byta regulator mellan två plattor.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Det är väl ingen induktionshäll? En vanligt Häll funkar lika bra utan panna..

Är det lätt att byta regulator mellan plattorna så är detta smart sätt att felsöka..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.