Nej, det är ingen riskkonstruktion.
Vad är det på våningen under?
 
Plasten är ingen riskkonstruktion i sig, men den kan förvärra skador på grund av andra byggfel.
 
Det har möglat och alltså är något fel. Men det är förhastat att tro att plasten i sig är roten till det onda. Om det har varit en tillbyggd altan utanför kan det tänkas att regn har skvätt upp på väggen på ett annat sätt än det gjort när huset var nytt. Det är givetvis bara spekulationer, men om väggen utsatts för en onormal vattenbegjutning utifrån så kan plasten ha förvärrat och skyndat på en fuktskada som ändå hade uppträtt senare. Med så lite isolering behövs ingen plast och att den finns där kan förvärra situationen när det kommer in vatten. Men det stora felet är att vattnet kommit dit från början.
 
Våningen under har inte tilläggsisolering på insidan. Det är bara vårt sovrum som har det.

Men om plasten gör att fukten som annars hade ventilerats ut stannar och möglar så måste de väl vara en riskkonstruktion.

Men det verkar som att konsensus här är att plast längst in i en trävägg av denna konstruktionen är en lösning som ska fungera.
Ska prata med snickarna imorn och se om de hittade ngt konstigt utanför.

Som jämförelse så gjorde vi dotterns rum precis bredvid som bifogad bild. Det tycker jag är den enda godtagbara varianten av isolering på insidan...
 
  • Väggsektion med synlig isolering mellan träreglar, utan plastfolie, bredvid en vit dörrkarm.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Är det en ångspärt/byggplast? Ser lite konstigt ut i mobilen. Felet kan vara uppregling gips och otät plast. Uppregling plus gipsv förflyttar daggpunkten in i väggen och därav mögel.
 
Villa vista Villa vista skrev:
Är det en ångspärt/byggplast? Ser lite konstigt ut i mobilen. Felet kan vara uppregling gips och otät plast. Uppregling plus gipsv förflyttar daggpunkten in i väggen och därav mögel.
Det är en knepig bubbelplast med metallfolie som sitter med en luftspalt. Plastens täthet är svår att uttala sig om.
 
Möglet sitter väl på utsidan av plasten och då har fukten inte kommit inifrån utan plasten har gjort det den ska. dvs stoppat fuktig inomhusluft att gå in i väggen.
 
E elmont skrev:
Möglet sitter väl på utsidan av plasten och då har fukten inte kommit inifrån utan plasten har gjort det den ska. dvs stoppat fuktig inomhusluft att gå in i väggen.
Men om det inte fanns plast så hade ju fukten gått igenom och inget hade hänt mer än att vi hade haft lite fuktigare inomhus...
 
Vi vet inte vad som hänt om det inte funnits plast där. Vi vet inte ens var fukten kommer ifrån. Det kan vi bara gissa utifrån dina bilder. Det går att tänka sig många scenarion hur fukten hamnat där. I vissa av dem har plasten förbättrat läget medan den i andra scenarion förvärrat läget. Jag hade inte satt plast på den platsen. Men det är förhastat att peka ut plasten som ensam felkälla.

Man kan resonera på samma sätt om tätskikt i badrum. Det finns situationer där en uppkommen vattenskada blivit mindre om tätskiktet saknats så att fukten kunnat vädras ut. Men de flesta brukar förorda tätskikt i alla fall.
 
Den fuktiga luften finns inomhus och när den tillåts vandra ut genom väggen kondenseras den mot en kallare ytan längre ut i väggen. Sätter man plast stoppar man den fuktvandringen och fukten stannar i rummet och det blir torrt inne i väggen. För att klimatet inomhus ska bli bra ventilerar man bort den fuktiga luften genom husets "ventilations anläggning".
Ps
För att undvika att fuktig luft söker sig ut i väggar ska man ha ett undertryck inne i huset, är ventilationen felaktig så att man har ett konstant övertryck inne kommer man garanterat att få problem med fukt/mögel i väggarna.
 
Redigerat:
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
Microkatten
I ett gammalt hus är det svårt att få en nyinstallerad ångspärr helt tät, och fuktig inomhusluft kommer därmed in i konstruktionen. Ångspärren kan då försvåra fuktvandring och uttorkning av kondens. Här har man tydligen endast satt ångspärr/plast lokalt, och konstruktionen är därmed i sin helhet inte ångspärrad. Plasten kan därmed vara orsak till möglet i detta fall.

Jag skulle inte sätta ångspärr i ett 100+ år gammalt hus.
 
  • Gilla
guggen och 1 till
  • Laddar…
Microkatten Microkatten skrev:
Här har man tydligen endast satt ångspärr/plast lokalt, och konstruktionen är därmed i sin helhet inte ångspärrad. Plasten kan därmed vara orsak till möglet i detta fall.
Sätter man plast bara på vissa ställen så kan fukvandringen öka där det inte är plast. I det här fallet är ju möglet bakom plasten, så den förklaringen håller inte.
 
Microkatten
Även om du skulle ha ökad fuktvandring - vilken i sig är begränsad i olika material - någon annanstans i konstruktionen så är det fukten lokalt och dess möjlighet till vandring/avdunstning som spelar roll. Själv har jag haft korsvirke som ruttnat när man minskade möjligheten till fuktvandring lokalt i del av konstruktionen. Den fukten försvann inte till någon annan del av väggen för att kunna luftas bort.

I litteratur om gamla hus brukar det rekommenderas att förändra den gamla konstruktionen så lite som möjligt. Införande av ångspärr i delar av, eller i hela, konstruktionen är en stor förändring och ökar givetvis risken att något går fel. Att förhindra fuktvandring i gamla hus är en klassisk och väl känd riskfaktor.
 
  • Gilla
erik8308 och 1 till
  • Laddar…
Skaffa en fungerande ventilation så blir det inga problem. För fukt i väggar uppkommer vid täta hus och dålig ventilation.
 
En kontrollfråga (som jag ser nämns några gånger). Fukten är utanför plasten? Inte mellan plast och gips?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.