Med televerket och monopol, dvs före 1990 gällande kopparnät så grävde man ned koppar till i princip allt som byggdes.
En anslutningsavgift betalades, men den vara lika för alla och täckte inte byggnation. Pengarna kom sedan in via olika taxor för telefonsamtalen lokal, region, riks, utland, etc, där var här man tog sina intäkter som även finansierade utbyggnad av kopparnätet. Var bara att öka någon taxa med enstaka öre så rullade pengarna in.
 
Robban_C skrev:
Glömde svara Andy:
Nej, jag har inte provat någon annan operatör i "modern tid". :)
Har liksom inte vågat prova av risken att få nåt som är sämre.
Man vet vad man har men inte vad man får. :)
När det gäller nedmontering av kopparnätet som görs nu är PTS och även Telia tydliga i sin information att man kan behöva byta leverantör i vissa fall, det finns skrivet om det i de tidigare länkarna jag klippte in.
Ett skrivning var "Beroende på var det är i landet och kundens önskemål kan det t ex vara en fiberförening, ett stadsnät eller en mobiloperatör. Vilken aktör som kommer att kunna leverera var kommer att variera från situation till situation. Om inga alternativ finns, kommer PTS att träda in."

Sedan har tråden halkat över i det generella med täckning av mobil kommunikation.
 
alfista skrev:
Och utöver orter där man släcker kopparnätet helt har man även börjat montera ner ADSL-utrustning här och var, även i tätort, så att förlita sig på bredband via telejacket är ett tveksamt val oavsett var i Sverige man bor.
Enligt lokala energibolaget i Falun (som även sköter stadsnätet) så har detta även börjat hända i Falun. Så det är nog att inse faktum - kopparnätet har börjat nå vägs ände och är inte längre värt vad det kostar att förvalta på många platser. Har man chansen att gå över till fiber så bör man ta den.
 
Hur man än vänder och vrider på frågan så måste allt betalas av någon. Det finns ingen som bygger varesig mobila, fiber eller kopparnät ideellt och betalar materialet ur egen ficka. Även om staten skulle betala så skulle vi ju få betala det via skattsedeln.

"There are no such things as a free lunch" som det som bekant heter :)
 
  • Gilla
AndersS
  • Laddar…
I början av 80-talet (eller ev slutet av 70-talet) försvann Televerkets "ägande" av koppartrådarna inne i bostäderna, fram till dess så var det bara Televerkspersonal som fick göra ändringar i installationen.

-98 så hade Telia inget kontantkort för mobiltelefon det kom ett/två år senare, deras billigaste abbonemang (för privatpersoner) var ett pott-abbonemang för 150kr/mån där man fick ringa för hela summan, då kostade det 6kr/min vardagar (ca 6-19) och 2kr/min kvällar (ca 19-07) & helger.
 
Det som händer nu med kopparnätet är att operatörerna ska verka utifrån marknadsförutsättningar. Finns ingen operatör som kan omfördela medel till landsbygdsnät med intäkter från tätbebyggda områden. Där pengarna finns att tjäna är det strid på kniven för att få kunderna. Ett annat exempel är hur mobiloperatören 3's ägare i omgångar under åren fått skjuta till medel.

Vi har luftburen koppartråd i stolpar 5-6 km ut mot fritidshuset från närmaste station, idag finns det två bofasta 1-2 km från stationen resterade sträcka finns endast sommar/fritidshus där de jag känner redan har avslutat sina fasta abonnemang. Däremot så får ledningen underhållas och lagas när stormarna fäller träd på sträckan, eller läggas ned när det avverkas. I området är mobiltäckning mycket bra med många master, dock inte från alla operatörer, vi har t.ex. tre 4G master inom ca 5 km avstånd från en operatör.
Jag vill nog påstå att annan teknik än koppartråd fungerar för de flesta, men att det inte skrivs så mycket om det då det inte är något problem. Sedan finns det en mindre andel där det måste till speciella anpassningar.
Tar vi glesbygdsnäten som den pågående nedmonteringen avser så är det nästan uteslutande kopparnät där inte xDSL kan erbjudas, avstånd och för få för att göra utbyggnad.
 
Vi har ADSL via koppartråd som undantagslöst slås ut varje sommar när det åskar. Hastigheten 8 Mbit är inget att yvas över, men det är i alla fall ingen månatlig datamängdskvot.

På grund av kopparnätets otillförlitlighet har vi även ett 4G-abonnemang som tillval. Enligt täckningskartan skulle vi inte kunna få 4G, men det får vi ändå. 40 Mbit är en utmärkt hastighet och vore det inte för den absurt låga datamängden per månad skulle vi inte behöva något annat. Men det är liksom ingen mening med att ha bra bandbredd en vecka per månad och ingen övriga.
 
Ulric skrev:
Vi har ADSL via koppartråd som undantagslöst slås ut varje sommar när det åskar. Hastigheten 8 Mbit är inget att yvas över, men det är i alla fall ingen månatlig datamängdskvot.

På grund av kopparnätets otillförlitlighet har vi även ett 4G-abonnemang som tillval. Enligt täckningskartan skulle vi inte kunna få 4G, men det får vi ändå. 40 Mbit är en utmärkt hastighet och vore det inte för den absurt låga datamängden per månad skulle vi inte behöva något annat. Men det är liksom ingen mening med att ha bra bandbredd en vecka per månad och ingen övriga.
Precis. Det är inte bara vi här på Byggahus som säger att trådlöst inte är något alternativ till fiber, även experterna (inklusive Telia) själva håller med: http://www.nyteknik.se/digitalisering/ska-jag-kopa-fiber-eller-vanta-pa-5g-6539620

Trådlöst är och förblir ett komplement. Ja, dvs det går hyfsat med trådlöst om man exv. gör cellerna tillräckligt små. Dvs det som vi håller på med idag, med fiber hem och så WiFi inom hemmet. Men skall man ändå dra fiber till basstationen 100m infrån dig, så kan man lika gärna fortsätta och dra den hela vägen hem och in i huset.

Problemet med kopparnätet är ju att PTS är kvar på nittonhundratalet och bara fokuserar på att telefoni är det viktiga. Och telefoni kan ju ersättas med GSM+riktantenn. Idag är det ju internetanslutning som är det centrala (och har man det så går det att lösa telefoniaspekten) och det är ju företagen mindre villiga att stå för när man nu river kopparnäten. Så ersättningen som erbjuds, helt inom ramen för vad PTS tycker är OK, blir ju oftast mycket sämre vad gäller internet än vad man hade innan.

Detta är naturligtvis ett steg tillbaka.
 
Redigerat:
  • Gilla
Ulric och 1 till
  • Laddar…
Där jag bor klippte Telia ner kopparkablarna för flera år sedan. En dag låg sladden i trädgården bara och slingrade sig upp mot hustaket.
Fibern började fungera för några månader sedan och mobila internet fungerade samtidigt inte jättebra.
Telefon fungerade dock när det inte var strömavbrott. Förra vintern var det väldigt många timslånga avbrott.
 
Googla lite på Stockholms Telefontorn, det var grejor det!

telefontornet-stockholm-tusentals-telefonledningar.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Telefontornet_1890.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
mexitegel och 2 till
  • Laddar…
Andy78 skrev:
Enligt den här artikeln från januari 2015 så kommer telia inte röra telestationer som har bredband.
[länk]
Det är det väl lite si och så med.
Gräver man lite djupare så framkommer det att Telia planerade att låta alla stationer de hade ADSL på vara i fred.
Om det var nån annan som hade adsl utrustning där så tja - Osis för dem ungefär
 
Vet att Telia tittar på att plocka bort xDSL-utrustning i vissa stationer, osäker på om man verkligen börjat göra det. Däremot har andra kommunikationsoperatörer på egen initiativ börjat plocka bort sin utrustning från Telias stationer.
 
Det är inget konstigt om nedmontering och avveckling påbörjas i vissa områden när fiber etableras och det endast blir få kvarvarande kunder. Man behåller det mest nödvändiga och ansluter sedan inga nya kunder. Så även om man vet att det finns xDSL i ett område kanske det är stoppat för nyinstallation.
 
MathiasS skrev:
Googla lite på Stockholms Telefontorn, det var grejor det!

[bild]
Så.... Det är alltså vi som är förebilden för de lufthängda installationerna i Asien? :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.