Schneider Multifix är det som gäller. Så får man bort alla otillåtna millimetrar 😉
 
E elmont skrev:
Visst kan man hitta det som är dyrt om man så önskar, men som du kanske såg finns det billigare alternativ.
[länk]

[länk]
Jo, poängen jag försökte göra var bara att det priset skrämmer bort den som slår halvpanel i köket från att sätta dit ringar på vägguttagen. Och Jula är ett typexempel på butik som hemmafixaren går till för en sådan sak.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
É
E elmont skrev:
Gipsskivan duger INTE som "avgränsning" av det utrymme som får innehålla enkelisolerade trådar.
Begränsas inte, eller blir dubbelt isolerat, med själva strömbrytarens plast sen? Inom rimigt avstånd, ungefär som en elcentral på en gipsvägg? Jag har hört/fått för mig att elcentral inte behöver den där plastskivan bak om centralen sitter på en icke brännbar vägg (typ leca/gips). Men det kanske inte stämmer det heller?
 
Det stämmer, det står dock lite mer än så. Detta är en regel som inte bara gäller elcentraler utan även kan tillämpas på övrigt elmateriel som strömbrytare. Och visst fuskas det mycket här.

Det kan vara intressant för tråden att se den exakta lydelsen i dagens regler.

515.1 Materiel som saknar bakstycke ska endast monteras på byggnadsdelar om följande fordringar är uppfyllda:
– spänningssättning av byggnadsdelen är förhindrad
– brandavskiljning är anordnad mellan materielen och brännbara byggnadsdelar.

Om byggnadsdelarna är obrännbara och inte är av metall fordras normalt inga tilläggsåtgärder.
Om byggnadsdelarna är brännbara eller av metall ska följande fordringar tillämpas:
– om byggnadsdelen är av metall ska den anslutas till skyddsledaren eller till skyddsutjämningsledaren i enlighet med kapitel 41 och kapitel 54.
– om byggnadsdelen är av brännbart material ska materielen avskärmas från den med ett skikt av isolerande material som har brännbarhetsvärdet FH1 enligt SS-EN IEC 60695.


Konkret ska man alltså bedöma ifall byggnadsdelen har samma egenskaper som den tilläggsisolering som reglerna föreskriver för dubbelisolerad materiel i 412 där det sammanfattningsvis står:

Elmateriel som enligt relevant produktstandard anses vara likvärdig med klass II-materiel, såsom kopplingsutrustningar med fullständig isolering (se SS-EN IEC 61439-serien).

Det är därmed fritt för alla att själv bedöma och dokumentera ifall gips och andra byggnadsmaterial uppfyller dessa krav. Jag har ett enklare förslag, lämna inga glipor.
 
É
Okej lite svårt tyda regelbok i praktiken, tyckte bara det var likheter mellan fallen men med olika svar på lösningar. Dokumentera avsteg gör ju knappast en hempulare så visst är det bäst att bara göra by the book överallt men ibland vill man förstå varför man gör saker med.

Jag har satt upp många schneider multifix och skippade tyvärr regelfästen. Med osb+gips är det gränsfall att ringen räcker när den är max utskruvad. Nåt varv tillgodo vill man kanske ha med… Så när man inte satt dosan perfekt på millimetern får man kanske köpa påbyggnadsringar, eller byta helt till denna med bättre marginaler:

https://www.elbutik.se/product.html...MIw_fxot6fgAMVhlKRBR0tbgxzEAQYByABEgLiIfD_BwE
 
Det ska ju inte börja brinna i en dosa (om man valt rätt materiel) men det kan bli varmt. Hur stor glipa kan man tillåta sig? Hur säker vill man vara? Finns det statistik från elbränder? Hur ofta hör man talas om fall där det börjat brinna pga för stor glipa mot brännbart material? Det är inga stora risker vi pratar om. Men det finns heller inga "prejudikat" på hur stor glipa som anses vara fackmannamässigt.
 
Fast frågan är ju ganska intressant med tanke på hur det ser ut på de flesta större byggen........Skulle man intervjua lite större bolag om sånt här så tror jag nog de bara ruskar på huvudet och undrar vad man håller på med........Ibland får man ju vara glad om den synliga ramen ens täcker hålet de gjort. Ibland gör det inte ens det.......och då får målaren skit för det.......
Så frågan är ju hur många som efterlever de ev regler som finns på sånt här. Eller tycker att det finns nån vits med det........Inte ens besiktningar efteråt slår ju ner på det........Ska ju vara då att ramen inte ens täcker hålet då.....men det handlar ju bara om det visuella, inte om nån elsäkerhet och ev regler om detta.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
pacman42 pacman42 skrev:
[länk]
belysning/elinstallation/installationsmateriel/apparatdosor/pabyggnadsring-402503/
Roligt att läsa recensionerna på Julas ring för 89 kr ink moms.
Robert verkar nöjd i alla fall ;-)
En skärmdump av en recension med tre av fem stjärnor, skriven av Robert L. Text: "Helt okej för den pengen".
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Haha
-MH- och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.