24 285 läst · 86 svar
24k läst
86 svar
Marc och Therese bygger arkitektritat hus av frigolit
Grundstött
· Halland
· 28 355 inlägg
Det är nog mycket beroende av hur "på" kommunfolket är.Kallebo skrev:
Som jämförelse:
När vi byggde 2010 stod det i varje dokument att energiberäkning skulle göras, energideklaration lämnas in osv. Det har vi aldrig gjort hittills efter snart sju år.
I grundkonstruktionen fanns ingen annan uppvärmning än en täljstenskamin.
Andra vintern skaffade vi ett 800W el-element.
Till tredje vintern en Luft/Luft-värmepump, och elementet fick flytta ut i stallet.
Vi har helt enkelt små behov av värmetillskott här söderut
(Anmäl mig inte till kommunen nu, snälla )
- Huset kommer att stå på pålarna utan kontakt med marken = ingen risk någonsin för fuktproblem. Med tanke på att bottenplattan är helt tät (gjuten i två stycken typ) så tror jag inte att golvet kommer att upplevas kallt och absolut inte dragit. Det ligger trägolv på dessutom som inte upplevs kallt som laminat eller betong/klinker. I badrummen så har vi golvvärme av el.Kallebo skrev:
OM det nu skulle vara så att det blev något problem med kyliga golv så kan vi sätta igen sidorna eller helt enkelt skruva upp 100 mm cellplast extra under plattan hur enkelt som helst då det går att krypa under.
- Vi värmer vattnet med en Indol 300s, alltså en beredare med värmepump i sig. Funkar typ som en frånluftsvärmepump.
- Kommunkraven är 55 kw/h för eluppvärmt, och vi ligger på 40 kw/h. Och då består fasaden av 20 - 25 % dörrar och fönster som har ett helt vanligt u-värde på 1.0. De vanliga hustillverkarna brukar få ner sina beräkningar genom att snåla med fönsterstorlek. Vårt hus beräknas dra ca 1300 kw/h i varmvatten och 3700 kw/h i uppvärmning. Blir intressant att se om det stämmer. Beräkningen gjordes av ett oberoende företag som jobbar med sådant.
Ännu mer intressant är det faktum att vi beräknar ventilationsförlusterna till ca 1500 kw/h per år. Skulle man sätta in FTX så skulle det bli väldigt snålt. Och nörd som jag är så räknade jag såklart på det och konstaterade att det kändes helt onödigt. Investering 40 000 kr (för det absolut billigaste) och sedan så sparar man 1500 kr / år. Återbetalningstid 25 år och då lär man ha bytt ut en del delar som har kostat en del.
- En annan intressant aspekt som jag har tänkt på är att på i vanliga hus så är det snickare som isolerar med stenull. Om de slarvar så kommer ditt hus kanske bli avsevärt mycket mera otätt och oisolerat än vad det "ska" vara. I vårt hus så byggs väggarna i stora helt täta stycken som limmas ihop med varandra där skarven blir starkare än de vanliga sidorna. Det innebär alltså mindre risk för mänskliga misstag och slarv. Så det blir intressant att se hur verkligheten ter sig. Men ärligt talat så skulle det inte bekomma mig så mycket om mitt hus kostade mig 6000 kr / år istället för 5000 kr / år.
Det återkommer vi om sen.
- panelen luktar ingenting, träet "dör" ju av bränningen så det är inga konstigheter. Däremot så ska man inte slicka på den. Eller luta sig mot den. 🙂gäst skrev:
- plattan är gjord på precis samma sätt som väggarna, dvs 200 mm cellplast fast med en skiva av aluminiumzink på varje sida istället för magnaboard. Så ingen betong här inte.
Att skydda cellplasten mot brand "med en skiva av aluminiumzink på varje sida" låter minst sagt märkligt. Är det en plåt som avses är risken uppenbar för att värmeledning genom plåten kommer att göra att cellplasten smälter vid en brand inne i eller under byggnaden (EPS har en smältpunkt på ca 240 C). Följden blir då att den smälta cellplasten kommer att rinna ut som brännbar vätska med ett energiinnehåll som motsvarar bensin.
Hur många bränder ska till innan dessa brandfarliga byggsätt upphör?
Se för mer info http://www.brandskyddsforeningen.se/pa-arbetet/byggsektorn/cellplast
Hur många bränder ska till innan dessa brandfarliga byggsätt upphör?
Se för mer info http://www.brandskyddsforeningen.se/pa-arbetet/byggsektorn/cellplast
Håller helt med. Jag skulle endast använda cellplast i grunden under 1 dm betong där den inte kan brinna eller påverkar inomhusklimatet då cellplast tyvärr fortsätter avge skit under lång tid. En produkt som måste lagras i två månader efter framställning innan det får säljas pga den avger massa gifter känns inte som en produkt som jag vill ha som klimatskal.gäst skrev:Att skydda cellplasten mot brand "med en skiva av aluminiumzink på varje sida" låter minst sagt märkligt. Är det en plåt som avses är risken uppenbar för att värmeledning genom plåten kommer att göra att cellplasten smälter vid en brand inne i eller under byggnaden (EPS har en smältpunkt på ca 240 C). Följden blir då att den smälta cellplasten kommer att rinna ut som brännbar vätska med ett energiinnehåll som motsvarar bensin.
Hur många bränder ska till innan dessa brandfarliga byggsätt upphör?
Se för mer info [länk]
http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/isolering/#cellplast
Medlem
· västmanland
· 39 inlägg
Mycket utförliga krav kring energibehovet. Jag bor själv i västerås och vet hur nitisk byggnadsnämnden kan vara.. har de godkänt llvp och elpanna i förhand??
Räcker Indol'en för att uppfylla BBR-kraven på energiåtervinning ur ventilationsluften?
Den använder ju mycket mer luft än vad som är norm för ventilation. Hur gör man för att inte överventilera och få kalldrag när den går?
Den använder ju mycket mer luft än vad som är norm för ventilation. Hur gör man för att inte överventilera och få kalldrag när den går?
Redigerat:
Som sagt tidigare, COOLT hus. Jag hoppas att ni delar med er av lite inredningsbilder till jul när ni är installerade och allt är färdigt!
Sen vore det kul med en resultatet av elräkningarna efter ett år.
Sen vore det kul med en resultatet av elräkningarna efter ett år.
Grundstött
· Halland
· 28 355 inlägg
MultiMan
Medlem
· Västernorrland
· 5 582 inlägg
MultiMan
Medlem
- Västernorrland
- 5 582 inlägg
Lika bra om det är menat som ironi eller inte. Det perfekta internetskämtet! :wow:KnockOnWood skrev:
Personligen ogillar jag starkt alla skokartonger som hyllas som arkitektoniska mästerverk, bland annat i artiklar på denna sidan.
Det jag sett av hur möss och råttor käkar in sig i cellplast så ger jag huset 50 år, sen är det förbrukat i sin helhet.WilleR skrev: