vedeldaren:
Om det går så försök att köra in "givaren" i dykröret. Jag satte mina utanför på tanken med värmledande lim och får avvikelser om man jämför med dom analoga tempgivaren
 
Mohha skrev:
vedeldaren:
Om det går så försök att köra in "givaren" i dykröret. Jag satte mina utanför på tanken med värmledande lim och får avvikelser om man jämför med dom analoga tempgivaren

Jag tänkte sätta flera givare på tanken, typ 10 st med 20 cm imellan så jag kan följa i och urladdning.

Tyvärr finns det inte så många dykrör.

Jag funderar på att tillverka några små aluminiumkuber med ett hål för givaren och sedan limma dessa mot tanken med värmeledande lim.

Någon som vet nått bra värmeledande de lim?
 
Kör mina utanpå tanken och avvikelser jämfört med analoga får man ju räkna med men i stort sett ska tempskillnaden vara samma över hela tanken så om det står 82 eller 84 spelar egentligen ingen roll.

Jag satte fast mina mha en bit liggunderlag som isolering mot ytterisoleringen på tanken samt värmeledande pasta på själva sensorn. Tror garanterat att de visar rätt. Har en PT100 givare till solsystemet som visar ungefär samma siffror som mina DS1820.

Fast det är klart om man har tanken Oisolerad kan ju mätvärdena på ytan avvika lite.

Man kan heller inte jämföra med analoga rakt av, dessa har betydligt större avvikelser än DS1820 (0,5 grader som max enligt spec). Sen kan man ju titta i olika vinkel på analoga bara det kan för mig ge 5 grader om man önskar. För att analoga ska visa rätt vid en given temperatur måste man kalibrera dem.

Mitt system med mätvärden:
oversikt.jpg




Såhär fäste jag mina givare:
 
  • faste.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
spikers_corner skrev:
Vad skall du anropa från? Något eget program?

Ett sätt kanske kan vara att använda owfs [länk].
Om du programerar själv så är det inte svårt att göra något i .NET

Funkar detta program verkligen i Windows?

Vilken av filerna skall man ladda hem då, och hur gör man sedan?
 
Nu vet jag att du tittat in på Msure, men det är ett riktigt bra alternativ för den som vill köra i Windowsmiljö tycker jag. Det finns en hög av användares olika installationer där man kan sno konfigurationer. Strular det kan man få hjälp på svenska.

www.msure.se.

Min sida skapad med mätningar med MSure:
http://www.sundhult.com/index.php?sida=logger


//.D
 
vedeldaren skrev:
Funkar detta program verkligen i Windows?
Tyvär så vet jag inte . Jag har använt det litegrand under Linux, på pingvinen jag lade in i ett annat meddelande.
På windows har jag kört med tillverkarens API:er och drivare tillsammans med .Net.
Men jag har inte kommit längre än att läsa av givare på någon av plattformarna.
 
Jag använder owfs i linux och det fungerar väldigt bra.
 
Någon som vet vad som är minsta kabeldiameter för ett 1-wire-nät? Jag har kollat på en 0.14 mm² kabel som verkar smidig. Jag skulle helst vilja ha en kabel som är så tunn/lätt att man kan måla fast den.
 
Så länge du kör rena signaler är det inga problem. Men du bör ju mata nätet med ström också. Har för mig de på cat5 är 0.2mm2?

Så 0.14 borde inte vara några större problem. Då du inte matar igenom någon direkt ström för att driva ett par sensorer.
 
Först nu har jag hittat denna tråd. Vilken informations- och inspirationskälla!! Själv har jag kopplat 1-wire och knackat i mitt VB-program i minst fem år nu och har 1-wire-sladdar kors och tvärs i hela huset. Bl.a. temperaturgivare på sjuttielva ställen men även den fullständigt ovärderliga DS2405.
Jag vill inte peka på kejsarens nya kläder men till 95% handlar det om rent och skärt nöje och 5% om energibesparing. Iallafall för mig. Sålunda loggar jag inte bara temperatur utan även när ex. villalarmet slås på och av (vilket säger till systemet om nån är hemma eller inte, vilket i sin tur styr frånluftsfläktarna och några andra apparater som inte behöver vara på när ingen är hemma). Fläktarna sitter på resp. toa och styrs också av belysningen där - dom går på halvfart när det är mörkt och helfart när det är ljust + ytterligare en tid, utifall nån har gjort storverk (men just DET mäts inte f.n. men om nån har nån bra idé...).
DS2405 är arbetshästen och den har i princip förstört mitt liv. Men det är det värt.

Men nu, två frågor:

1. Under dessa fem år har jag försökt bygga en modul som mäter elförbrukningen, fördelat på tre faser. Tänkte sätta modulen direkt efter elmätaren men före centralen. Det här är inte en 1-wire-fråga utan en strömmätningsfråga. Jag har försökt med allt möjligt, t.ex. strömtrafos och trueRMS-kretsar men det blir bara mätfel. Allt p.g.a. att verkligheten inte är sinusformad. Den enklaste och riktigaste sättet är att låta all ström i en fas passera en tunn tråd och så mäster man temperaturen på den tråden med en 1820. Tre stycken 1820 kan man ju t.o.m. limma fast på huvudsäkringarna så slipper man göra ingrepp i anläggningen. Men å andra sidan får man kalibreringsproblem samt att responsen blir dumt lång.
Hur funkar elektroniken i de nya elektroniska elmätarna? Där har man ju löst problemet. ÄR det NÅGON som har gått i mål med att bygga en egen elmätare som typ ger noll till fem volt ut linjärt vid olika ström- eller effektförbrukning per fas?

2. Klipp av en 1-wiresladd och sätt en trådlös sändare/mottagare i ändarna. Eller en sändare och flera mottagare. Samplingsutrustning och sensorer märker ingenting. Minimalt med komponenter. Går att bygga själv eller köpa färdigt billigt. Vad är generallösningen egentligen på det här gamla problemet?

Jag får skäll ibland för att jag är babblig. Ber om ursäkt för det.

Tack.
 
Se om jag kan ge dig nåt svar.

1. Jag sitter i samma sits. Jag kommer testa ett par olika sätt.
* Vanlig elmätare ala 1 fas * 3 + en DS2423 (räknare om jag kommer ihåg rätt) http://www.varmepumpsforum.com/catalog/
* Slakta ett par vanliga energimätare ala clasohlson för 150kr och använda mig av. De flessta där mäter 0-5 volt eller dylikt.
* Använda sig av en 50A shunt. Har dock inte fått klarhet om den klarar växelspänning än.

Xbee/zigbee är ett bra val om man vill skicka datan trådlöst. Finns tillochmed en bra sida som visar hur man med en energimätare + xbee flyttar sådan data trådlöst:
http://www.ladyada.net/make/tweetawatt/

Sedan får man inte glömma hederliga Plugwise som är baserat på Zigbee och har alla funktioner klart. (Är en sådan jag håller på att utveklar fram själv just nu, är nämligen inte helt nöjd med priset på plugwise)

Att mäta temperaturen med en 1820 tror jag inte ger tillräkligt nogran upplösning och kommer nog inte funka i praktiken.


2. Xbee/Zigbee måste nästan vara ett utmärkt sätt att göra 1-wire trådlöst. Har dock inte testat det själv än men en liten del av mitt nät kommer bestå av 1.wire över trådlöst. Detta pga av att jag inte kan dra kabel till just de platserna.

Jag kör själv 3 olika 1-wire nät i samma kabel.
*sensorer som läses av 1 ggr i timmen
*brytare knappare och sådant som kollas kontinuerligt och på demand
*backupsystem

Vill inte blanda in det nätet som ska köra on demand saker med nätet som sköter övervakning då det tar ganska lång tid att kolla igenom 50 sensorer och vill då slippa någon delay / avbryta en sökning.

Jädrans va långt detta blev.
 
Bäst är att kolla av dioden på elmätaren om du har en sån det fungerar garanterat, har själv en sån lösning och det fungerar mycket bra. Dock är det med en mikroprocessor som mäter av tiden mellan blink och man får på så sätt ut momentanförbrukningen mellan de två senaste blinken.

Har du ingen "ny" elmätare så kan du läsa av skivan med en reflexdetektor.
 
Kan tillägga att jag mäter av via S0 utgången och jag kollar förbruknigen över 1 minut istället för mellan 2 blinkningar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.