Ok, då kan väl spänningsdelaren vara avklarad.

När jag tittar på schemat för lm3914 så verkar det som om utgångarna är tvärsom mot vad jag ska ha. Det ser ju ut som om spänning läggs på lysdioden istället för att det blir en spänning på utgången. Eller fattar jag fel? Blir det inte lite krångligt med att få till ngt som kan driva högre laster då?
 
Jag tror nog du ska sätta RC-filter in som var på tal tidigare om det kan skvalpa i tanken och kanske även ändå. Skulle tänka mig att du kan välja så du får tidskonstant på 5-10s, dvs som exempel ca 50k och 220uF. Och även bryggkoppla referensen in på motståndstegen så att du tex tar 1.8k i serie med 0.2k med mitten till RHI och sen 1.8k i serie med din givare och mitten till SIG_IN och detta matat från V+. Du blir då mer oberoende av variationer i försörjningen.

Att koppla yttre transistorer för större last är mycket enkelt och du kan då även vända funktion som du ville med en aktiv vid låg nivå och de andra aktiva vid stigande nivå. Du får modda lite jämfört med exemplen i databladet.
 
Jag känner inte att jag måste begripa hur det fungerar men det verkar inte vara riktigt konsensus om rc-kretsen här. Men jag kan ju sätta dit grejerna och prova med några olika värden för att testa.

Vilken referens menar du?
 
Referensen för den interna kopplingen med tio motstånd i serie, dvs pinnen kallad R_HI. I exemplen är den kopplad till den stabila interna referensen på 1.25V via två motstånd för att få tex 5V som i ett av exemplen. I ditt fall bättre att göra som jag skrev tidigare så är det oberoende av variationer i matningsspänning. Och att det är rimligt med RC på ingången kan nog de flesta vara överens om och även att du kan skatta värdena för produkten RxC och då tänka i sekunder den sk tidskonstanten. Ingången ser ut att vara en sk spänningsföljare så du kan anta att den har hög impedans och inte stör din RC-länk, pss är impedansen in från spänningsdelaren med givaren motsvarande låg så den "stör" inte på den sidan heller.

Om du är helt ovan vid lite elektronik förstår jag att det kan vara besvärligt men ska du komma framåt får du försöka sätta dig in i det en smula.
 
Om jag ska lära mig hur det fungerar i teorin så blir detta ett väldigt långt projekt inser jag...
Om någon kan rita upp ett fungerande schema med komponentval så sätter jag gärna in en slant till barncancerfonden eller annan valfri organisation. Så passa på att göra en extra god gärning:)
 
Efter ha bläddrat lite i databladet för ovanstående IC lider jag med dig :)
Här kommer ett enklare förslag på lösning som skulle kunna fungera om omslagsnivåerna inte är superkritiska. Vcc bör vara stabil, annars kommer omslags-nivåerna att ändras. Använd gärna seperat matning till V+ respektive Vcc om du ska dra mycket ström från V+.
Det kan bli lite långsam tändning/släckning på lamporna, men jag antar det är ok.
Vet inte vad sensorn har för resistans vid full/tom, så det är möjligt R1,R2 & Rsensor måste flippas.
Kortslut P2, sätt P1 så omslag sker ungefär mitt i på önskad on/off. Öka sen på P2 till rätt hysteres uppnås. Kanske måste P1 justeras lite igen.
Kör annars på foppsons schema ovan men med RC-nät: 10k-100u eller något efter givaren. Det kommer nog bli lättare för dig att bygga och debugga än LM3914 om det inte skulle funka direkt.
https://www.fairchildsemi.com/ds/FD/FDP8880.pdf
http://www.electrokit.com/ har det mesta och säljer till privatpersoner. Ebay har mosfeten ovan vars Vgsth är viktig om du tänker välja någon annan.
Någon får gärna granska om jag tänkt fel, men syftet var att ge en lite enklare lösning som kan duga för ändamålet. 240948-2.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Föredömligt enkel konstruktion måste jag säga. (y)

Skulle gärna vilja se en 100 nF keramisk kondensator parallellt med C3 för slå ihjäl eventuella högfrekventa störningar.
 
Tackar!
Ja, hade även en 100nF parallellt med R2 som försvann på resans gång. Släng dit en där med, det är lika bra.
 
Ser bra ut Nissepisse men din koppling i #17 matad via din nya buffrade Vsensor i #36 och med trimpotar för nivåerna vore inte dum heller och i stort lika enkel också. Kanske lite mer distinkt och inte så beroende av variation hos matningen.
 
:wow:(y) Fantastiskt bra :D Jag ser ljuset i tunneln. Det där känns så fantastisk mycket enklare. Några spörsmål dock:

1. Skulle vilja ha en funktion "varning för låg nivå" Dvs en utgång som blir aktiv när nivå sjunker under en viss nivå. Krångligt?

2. Givaren är 0 ohm vid tom tank och 180 ohm vid full tank, är det enl schema då?

3. Hur känsligt är det med mosfetens Vgsth, kikade runt lite på elfa och hittade inget som hade exakt rätt värde.

4. Är det till fördel att mata kretsen via en spänningsstabillisator typ 7812?
 
1. Koppla in en transistor Qy och en resistor Ry=10k till vid utgången mellan Px och Qx i schemat:
PxS-QyGate
QySource-GND
QyDrain-QxGate och Ry1
Ry2-Vcc
Qy behöver inte klara så mycket ström, men kör med samma som de andra för enkelhetens skull även om de inte är de billigaste.
Kör du med op-ampar på slutstegen enligt innan är det bara att skifta på +/- ingångarna.
2. Nej, då är det fel. Det ska vara Stigare nivå => Stigande Rsensor => Stigande Vsensor => fler tända utgångar
3. Vgsth max måste vara lägre än lägsta omslagsnivå som ligger runt 4V. Kör så låg som möjligt, funkar det inte vid låga omslagsnivåer kan det vara det som spökar då spänningen inte blir hög nog på ingången. Då det bara är ett kort du ska göra så kan man ju chansa att du får transistorer från en snäll batch. Finns lite roliga tabeller att titta i i databladen, t.ex. Rdson vs. Vgs. Jag filtrerade också efter TO220-kapsel så det är lätt att löda.
4. Skulle säga att det i princip är ett krav i sista schemat. Annars gör du som GK100 säger ovan, men jag hade testat denna enklare lösning först med 7812. Beställ hem några extra op-ampar så du har hemma.
 
Redigerat:
Har fn ingen fungerande skrivare så jag kan inte skriva ut schemat och titta på ett vettigt sätt.

1. Blir det inte så att den i princip blir en inverterad utgång med Qx?

2. Då växlar jag R1 och R2 antar jag?

3 ok

4 ok

Tänkte beställa lite komponenter idag om jag får allt klart för mig
 
1. Precis

2. och tar spänningen från JP1.2 istället för JP1.1. Sensorn ska alltså sitta med undre motståndet som då blir 47R
Tänk på effekten i motstånden där.

Idag händer ändå inget då det är lördag, så vänta tills imorgon kväll om det kanske dyker upp fler tankar/ideer :) En lysdiod för att indikera att Vcc är på t.ex.
När du bygger så bygg först till Vsensor i schemat (med återkopplingen på IC1A!) och testa så spänningen där rör sig som den ska, sen kan du jobba dig vidare. Vänta med att montera C3 till allra sist så går det snabbare att verifiera.
 
  • Gilla
Pärran
  • Laddar…
1. Skulle helst vilja ha möjlighet att ställa varningsnivån separat. Det klarar jag inte med den kopplingen väl?

2. Ok

Du har såklart rätt i att det inte är någon vits med att beställa idag.
 
1. Jo, den justeras med potentiometern Px i kopplingen, precis som alla andra utgångar.

Skruvterminaler att koppla in sensorn och till utgångarna bör också finnas med på beställningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.