16 540 läst · 64 svar
17k läst
64 svar
Kryddad faktura från elektrikern - kan vi göra något?
Så är det fortfarande. OBS, detta är en konstruktion inom kollektivavtal mellan SEF och eio (numera IN). Det finns inget skrivet i lag eller föreskrifter om 1-års- till 3-årsmontör samt fullbetald.Jonny.r skrev:
Vadå bluffa?Jonny.r skrev:
Man ska helt enkelt ha uppfyllt utbildningskravet samt 2 års praktik inom området för att kunna kvittera ut en begränsad behörighet, (som numera heter auktorisation B). För fick man antingen en BB1, BB2 eller BB3.
BB1 gällde endast för i och urkoppling av maskiner, BB2 gällde för begränsade arbeten inom befintlig gruppledning, dvs sätta upp ett extra uttag eller koppla i och ur något. Helt värdelöst för att driva elinstallationsfirma med, då man inte ens får sätta in en ny säkring i en central, men ganska OK behörighet för en vaktmästare eller hisstekniker osv.
BB3 var en "slaskbehörighet" som användes till individuellt anpassade behörigheter men blev i praktiken nästan endast för kabelförläggning i mark, dvs för grävmaskinsfirmor.
BB1 försvann för många år sedan, BB3 försvann för drygt 2 år sedan med nya ellagen, och grävmaskinsfirmor behöver ingen behörighet alls, utan registrerar sig endast hos ESV. Och BB2 blev samtidigt auktorisation B.
Och för att få en BB2/aukt B så ska man alltså ha rätt utbildning, gymnasieskolans elprogram och många liknande utbildningar uppfyller kraven, och sen ska man ha minst 2 års praktik, som sen intygas av behörig elinstallatör, numera av företagsledningen.
Med dessa två intyg i sin hand ansöker man om auktorisation hos ESV, betalar en avgift och sen är det klart, inga ytterligare prov.
Ska man få en mer användbar auktorisation (AL) så måste man ha ytterligare utbildning och 4 års praktik.
Ja, det krävs auktorisation för att utföra egna elarbeten, men en begränsad behörighet duger inte (i princip) för att starta elinstallationsföretag, ty kunderna kräver ofta mer än att man bara har lov att sätta upp ett eller två nya vägguttag. Alla arbeten som inbegriper att röra den minsta skruv i elcentralen t.ex. omfattas inte av begränsad behörighet (numera aukt B).Jonny.r skrev:
Monitorer?, jag antar det skulle stå montörer ...
Ja startar man ett företag, reggar det samt den auktoriserade i ESV's företagsregister, skriver ett egenkontrollprogram så kan man sen anställa folk som jobbar med elinstallationer utan egen auktorisation.
Sen kommer nog SEF och IN snabbt lyckas nosa rätt på din verksamhet och tvinga in dig i kollektivavtal och så blir det en uppsjö med nya regler att följa, regler utan stöd i lagen.
Exakt samma som med behörighet, det finns absolut ingen skillnad. I Sverige är man nämligen ansvarig för sina egna handlingar så länge man är myndig.Jonny.r skrev:
Ja, de flesta föreningars årsmöten utser ju revisorer för att granska styrelsens arbete, dessa brukar inte vara auktoriserade. (Har föreningen en viss årsomsättning så tror jag skatteverket kräver en auktoriserad dock. I en förening där jag var revisor så var vi två "lekmannarevisorer" och en auktoriserad, men den auktoriserade tittade ju i princip bara på bokföringen, vi andra tittade ju på hela styrelsens arbete, beslutsmässighet på styrelsemöten, att de följt stadgar och verksamhetsplan etc).