80 446 läst · 480 svar
80k läst
480 svar
Kommer huset vara värt mer när räntan går ner?
Man kan ju sälja och köpa något billigare. Förlusten man gör blir nog densamma för den som säljer det ni köper. Ekonomin verkar inte vara problemet så jag förstår inte riktigt vad det reella problemet är? Ni kan såklart sälja, ta förlusten och sätta er i en hyreslägenhet, spara ihop till en ny kontantinsats och göra om samma resa igen..
Moderator
· Stockholm
· 52 528 inlägg
Men problemet är ju att om han säljer nu, så försvinner hela kontantinsatsen. Då finns ingen insats för att köpa ngt annat heller.4 4KAAsHole skrev:Man kan ju sälja och köpa något billigare. Förlusten man gör blir nog densamma för den som säljer det ni köper. Ekonomin verkar inte vara problemet så jag förstår inte riktigt vad det reella problemet är? Ni kan såklart sälja, ta förlusten och sätta er i en hyreslägenhet, spara ihop till en ny kontantinsats och göra om samma resa igen..
Man kan ju faktiskt köpa något billigare. För typ 3-4 miljoner. Att man tappar den tidigare kontantinsatsen får väl ses som läropengar? Gör om, gör rätt liksom. Men det nya boendet har sannolikt gått ner i pris lika många %, därav blir det ett nollsummespel.H hempularen skrev:
Hur tänkte du nu, behövs det ingen kontantinsats om man köper hus för 3-4 miljoner.4 4KAAsHole skrev:
Moderator
· Stockholm
· 52 528 inlägg
har du ingen kontatinsats så kan du inte köpa någonting överhuvudtaget, oavsett hur hög lön du har.
Moderator
· Stockholm
· 52 528 inlägg
Nej, om han har köpte ett hus för ex 7 milj, och då lagt in 1 milj i kontantinsats, säljer för 6 milj. Så blir det i princip inte en spänn över att använda som kontantinsats för nästa köp.4 4KAAsHole skrev:
Du har tur att du är i Sverige 🇸🇪! Många ställen utomlands hade följande hänt: Din säkerhet för ditt lån har minskat med minst en miljon varför du nu är belånad till 100%. Eftersom banken endast medger 85% belåning, ber vi dig inbetala mellanskillnaden 1 miljon inom 8 dagar. Annars förfaller ditt lån i sin helhet.🥶A Adam Robertsson skrev:Vi köpte ett hus förra året för 7 000 000 kr med 85% belåning. Idag uppskattar mäklare att huset är värt mellan 5 500 000 - 6 000 000 kr. Får mäklaren rätt så bränner vi alltså upp all vår kontantinsats, om vi skulle sälja idag. Huset är det inget fel på, tvärtom så är det superfint och nytt. Men rent praktiskt funkar det inte för oss. Vi kan eventuellt sitta kvar ett år till men inte längre än så. Räntan och amorteringen är ca 24 000kr/mån, vilket inte heller är så kul.
Många verkar tro att bostadsmarknaden gått ner pga den högre räntan och att den därmed också skulle återhämta sig i samband med att räntan går ner igen. Vi har suttit kvar i huset med detta i baktanke men funderar nu på om det inte bara önsketänkande.
Vad tycker ni?
Blir ju till att spara ihop till en ny kontantinsats. Kan gå fort, kan ta lång tid. Beror ju på vilka uppoffringar man är beredd att göra.H hempularen skrev:
I extremfall kanske man kan flytta in hos den enas föräldrar och spara som dårar i nåt år. Det gjorde faktiskt vi, gick från hyreslägenhet till mitt gamla pojkrum i ett år.
Moderator
· Stockholm
· 52 528 inlägg
Har du ngt exempel på var det faktiskt händer?N Nurtz skrev:Du har tur att du är i Sverige 🇸🇪! Många ställen utomlands hade följande hänt: Din säkerhet för ditt lån har minskat med minst en miljon varför du nu är belånad till 100%. Eftersom banken endast medger 85% belåning, ber vi dig inbetala mellanskillnaden 1 miljon inom 8 dagar. Annars förfaller ditt lån i sin helhet.🥶
Medlem
· Västra Götaland
· 2 981 inlägg
Man är ändå i teknisk default om marknadsvärdet på bostaden understiger lånet på densamma. Men banken vill ju givetvis inte realisera denna så länge kunden betalar räntor och amorteringar.N Nurtz skrev:Du har tur att du är i Sverige 🇸🇪! Många ställen utomlands hade följande hänt: Din säkerhet för ditt lån har minskat med minst en miljon varför du nu är belånad till 100%. Eftersom banken endast medger 85% belåning, ber vi dig inbetala mellanskillnaden 1 miljon inom 8 dagar. Annars förfaller ditt lån i sin helhet.🥶
Befintligt lån går till banken och eventuellt överskott kan bli del av ny kontantinsats. Är kontantinsatsen förbrukad återstår övriga "sparade pengar" till ny kontantinsats.4 4KAAsHole skrev:
Kanske det inte räcker till ny bostad på den nivå TS önskar om preferensen är ny bostad liknande nuvarande.
Dessutom ställer banken förmodligen högre krav vid nytt bostadsköp än att belåna 85%, som TS redovisat.
Om ni har ett lån på ca 5.9 miljoner och bara betalar 24000 i ränta och amortering så har ni ju ett bundet lån omkring 2.8%. När löper det ut? Vid det tillfället om det är om ett år så kommer ni betala ca det dubbla av det ni betalar idag. Säljer ni innan den bundna räntan löpt ut kommer ni få betala ränteskillnaden. Varför är huset omöjligt att bo kvar i?A Adam Robertsson skrev:Vi köpte ett hus förra året för 7 000 000 kr med 85% belåning. Idag uppskattar mäklare att huset är värt mellan 5 500 000 - 6 000 000 kr. Får mäklaren rätt så bränner vi alltså upp all vår kontantinsats, om vi skulle sälja idag. Huset är det inget fel på, tvärtom så är det superfint och nytt. Men rent praktiskt funkar det inte för oss. Vi kan eventuellt sitta kvar ett år till men inte längre än så. Räntan och amorteringen är ca 24 000kr/mån, vilket inte heller är så kul.
Många verkar tro att bostadsmarknaden gått ner pga den högre räntan och att den därmed också skulle återhämta sig i samband med att räntan går ner igen. Vi har suttit kvar i huset med detta i baktanke men funderar nu på om det inte bara önsketänkande.
Vad tycker ni?
Redigerat:
Medlem
· Stockholm
· 7 293 inlägg
Det är jag inte alls säker på.N Nurtz skrev:Du har tur att du är i Sverige 🇸🇪! Många ställen utomlands hade följande hänt: Din säkerhet för ditt lån har minskat med minst en miljon varför du nu är belånad till 100%. Eftersom banken endast medger 85% belåning, ber vi dig inbetala mellanskillnaden 1 miljon inom 8 dagar. Annars förfaller ditt lån i sin helhet.🥶
Banken tar också en risk om dom driver in säkerheten på det sättet- särskilt om det är många som börjar få problem, detta då dom inte alls kan vara säkra på att få tillbaks sina pengar.
Så länge den som lånar kan betala räntor och amorteringar tror jag det är oerhört sällsynt av banken att driva in pengar/säkerheten även utomlands, även om det förstås kan ske.
Däremot om risken ökar i form av att låntagare inte kan betala sina räntor/amorteringar, tex blir av med jobbet, då finns det en större risk då banken hellre tar smällen "förr än senare"
I vissa länder/vissa banker kanske har den policyn att vräka sina kunder och försöka sälja säkerheten och få tillbaks en del pengar så fort som möjligt, i USA funkar det iaf inte så. Där är rådet i 1a hand att fortsätta göra sina avbetalningar, ev öka dom om man kan för att minska gapet.
https://www.ramseysolutions.com/real-estate/underwater-mortgage-options
https://www.businessinsider.com/personal-finance/underwater-mortgage?r=US&IR=T