J Jan_G skrev:
Jag hade samma problem och är hyfsat novis inom området. Hade flera "trådlösa förlängningssladdar" som aldrig fungerade riktigt som de skulle. Hade 2 st.
En kompis som förstår betydligt mer rekommenderade Mesh-nätverk. Så jag for iväg och köpte TP-link Deco X60 3 st.
Tror jag gav runt 2300:- för nåt år sen på rea.

Kan bara säga att vi är SJUKT nöjda med den lösningen.

2-pack: [länk]
Kan man använda sitt gamla lösenord..
 
Traknagg Traknagg skrev:
Kan man använda sitt gamla lösenord..
Vet inte riktigt vad du avser för lösenord.
Men sätter man in ett mesh skulle jag avaktivera wifi i routern för bredbandet. Sedan kan du konfigurera mesh-nätet med samma id och lösenord som det du hade i routern för wifi.
 
  • Gilla
mojjen
  • Laddar…
Den TP-link jag stoppade in i mitt nät (med OpenWRT firmware på) delar ut samma SSID som det övriga nätet och den agerar AP på ett annat frekvensband än mina andra WiFi-AP, då jag använder en av dessa för att koppla upp den. Detta är en temporär lösning fram till dess att jag dragit fram Ethernet till den APn också, eller om jag flyttar en av mina andra dit. Vi får se vilken lösning jag kör med...
 
A AndersS skrev:
Vet inte riktigt vad du avser för lösenord.
Men sätter man in ett mesh skulle jag avaktivera wifi i routern för bredbandet. Sedan kan du konfigurera mesh-nätet med samma id och lösenord som det du hade i routern för wifi.
Ok det är så man gör då kan jag ha kvar telia router samt konfigurera mesh-nätet med samma id och lösenord som jag har i befintliga routern
Jag har ca 20 styck smarta wifi pluggar de behöver ej ändras.
Då har jag fått svar. 👍👍👍
 
  • Gilla
pacman42
  • Laddar…
Det jag skulle gjort är att dra trådat nät och sätta några accesspunkter till i huset. Men, det är jag, som gillar att krångla med sådant.

Den enkla lösningen är att kasta lite pengar på det och skaffa en riktigt bra router, men många antenner.

Men, innan du gör något annat, gå in i inställningarna i routern, och ändra språk till engelska, om det inte redan är det. Låter knäppt, men olika länder har olika regler för hur kraftig effekt man för sända med, och det reglerar den typiskt via språkinställningar. Eftersom engelska är typ "standardspråk", så har de normalt sett ingen effektbegränsning. Funkar på en del routers, inte på andra, men det är gratis och enkelt, så gör ett försök.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
D Dnordin skrev:
Hej!

Vi har problem här hemma i bonusdotterns rum att Wifi inte räcker hela vägen dit eller är väldigt dåligt pga murstocken som blir ivägen. Rum som ligger längre bort från routern har bra mottagning.
Har kollat runt lite och känner att det här är verkligen inte inom mitt kunskapsområde, vill ha något som förstärker signalen och "skickar vidare" och inte något som skapar upp ett nytt nätverk att ansluta till.

Helst inte några astronomiska summor heller då det endast är ett rum som berörs av problemet.
Några frågor för att kunna ge ett bra svar.
1. Hur mycket kan du tänka dig lägga för att få ett bra resultat?
2. Är det möjligt för dig att dra nätverks kabel till en bättre placering för 1-2 trådbundna Accesspunkter, eller är Trådlöst en förutsättning för dig.
3. Vad används nätet främst för i rumemt där det är dåligt? Är det mest surf med telefon och padda. Eller sitter det en TV alternativt Dator som streamar netflix, youtube etc.

Vi har ju gett en del blandade råd, men som bör beaktas utifrån lite olika förutsättningar.
 
Låt mig sammanfatta det hela med en prio-lista rörande lösning (baserat på hur bra det blir):
1) lägg till en trådad AP (köp separat, eller konfigurera en wifi-router som AP). VIll du inte dra fram Ethernet så
2) köp ett mesh-nät. De är rätt dyra, men de fungerar oftast rätt bra när man inte har riktiga topp-krav. Tycker du att mesh är för dyrt så
3) Konfigurera om en billig WiFi-router till repeater/extender-funktion. Detta ger bra kvalitet på signalen och oftast rätt bra prestanda. Många kräver att man installerar en tredjeparts mjukvara (oftast OpenWRT som ligger till grund för firmware i de flesta routrar också) och det är ofta lite meckigt att få till det, men det går med lite tålamod. Är detta inte en framkomlig väg så
4) Köp en repeater/extender. De är inte så dyra och de kräver väldigt lite från dig. Det enda är att välja en som klarar prestandakraven, är de höga så hamnar man oftast uppe på punkt 1-3 igen...
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
J JJson skrev:
Kör också de här, tre stycken. Mycket nöjd med hastigheten och de är väldigt stabila. Räckvidden är väldigt bra inomhus (två plan 150kvm) men aningen begränsad i trädgården, funderar på att komplettera med en till.

De enda nackdelarna jag kan komma på såhär i efterhand är att de är väldigt begränsade i vad man kan konfigurera till skillnad från en del andra tillverkare. Sen är jag heller inte jätteförtjust i att all konfiguration ligger i molnet via deras Deco-app.
Köp en x50 outdoor Kjell å comp hade dom 1100:- Sjuk täck vid utomhus stor ca 75m från min med täcking
 
T Trollskidan skrev:
Köp en x50 outdoor Kjell å comp hade dom 1100:- Sjuk täck vid utomhus stor ca 75m från min med täcking
Enligt Kjells egen spec "Täcker upp till 230 m²". Hoppas verkligen det är bättre i verkligheten för 230 m² är inte mycket till "trädgård".
 
  • Haha
pacman42
  • Laddar…
Alfredo Alfredo skrev:
Enligt Kjells egen spec "Täcker upp till 230 m²". Hoppas verkligen det är bättre i verkligheten för 230 m² är inte mycket till "trädgård".
Nej men kan testa när jag kommer hem.
Bor på landet där de är så där med täckning ibland så vi har wifi telefoni påslagen å upptäckte då att den tappa när jag var ca 75m från pucken. Sedan vet ja inte om den funkar bättre sätta på en stolpe längre ut på gräsmattan så den får mer runtomkring spridning
 
T Trollskidan skrev:
upptäckte då att den tappa när jag var ca 75m från pucken.
Ja klarar den det (rundstrålande) så täcker den 1,7 hektar och det är typ 75 gånger bättre än specen. En rejäl trädgård med andra ord!
 
Alfredo Alfredo skrev:
Ja klarar den det (rundstrålande) så täcker den 1,7 hektar och det är typ 75 gånger bättre än specen. En rejäl trädgård med andra ord!
Var en ren slup säkert Men vad som räknas till tomt på ladet HIHI gräsmattan är 0.35 ha men sedan finns de mera HAHA
 
Mina Unifi APor räcker 150m ut till nästa väg och in i min bil trots att de går genom både innervägg och yttervägg. Men då har jag dem på ovanvåningen i ett suterränghus som ligger 4m upp på tomten, så gissningsvis så är APn runt 8m upp över vägen. Det gör skillnad!

Det verkar som om den nya "AP"/"repeater" jag konfigurerade av en gammal TP-link-router räcker ännu längre, jag har dock inte testat den ännu. Den behövde jag för att min nya laddstolpe har för svag WiFi (mitt eget fel), jag flyttar nog en av Unifi APorna dit så snart jag dragit Ethernet via vinden.
 
kisumisu
M mojjen skrev:
Gäller att vara uppmärksam på att bara kanal 1,6 och 11 kan/skall användas i vanlig Wifi 2,4Ghz, då de annars överlappar. Senare routrar har även kanal 13, som kan användas istället för 11 om inte 11 används. Så i 2,4Ghz nätet har man i praktiken bara 3 kanaler att välja mellan. Detta vet ganska få som inte är insatta, och sätter på mellan liggande kanaler. 5GHZ har betydligt mer kanaler och tar inte så mycket bandbredd så här är problemet mycket mindre. Detta skapar lätt problem just om man har starka wifi nära. Grannar längre bort kommer ha svag signal så det skapar mindre bekymmer. Däremot gör detta att lösningen med flera AP i samma hus som inte sitter i ett kontrollerat nät lätt skapar problem (Oavsetts amma SSID eller inte) . 2 AP kan funka, 3 börjar bli problem, och 4 är bara att glömma. Dom kommer störa varandra. Och detta är utan hänsyn till yttre störningar som gör att vissa kanaler inte funakr lika bra.
Tack för den informationen. Så det är därför den lappar över flera kanaler i wifi appen också.

Beror kanske på hur man bor och hur många grannar man har. Innan jag gjorde ändringar i kanaler så fick jag runt 20-30Mbit på en 500Mbit anslutning.
Var annars också taggig anslutning.
Trodde först det var fel på fibern som jag fått.
 
kisumisu
W witten skrev:
Olika kanaler men samma namn på nätverket brukar funka bra. Enheterna hoppar till den accesspunkt med starkast signal. Budgetmesh.
Ok tack för den informationen! Då kanske den också hoppar lättare till starkaste nätet också, men bara med en och samma wifi namn om man sätter bara samma lösenord?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.