7 439 läst · 39 svar
7k läst
39 svar
Kan luftvärmepump förstöra plasma TV?
Hej Cabaooman
Är det en värmepump som kan reglera effekten med att styra varvtalet steglöst på kompressorn. Eller är det en värmepump som styr effekten genom att gå till-från?
Vilka anslutningar finns till TV-n förutom elanslutning? (Antenn, LAN)?
Är det en värmepump som kan reglera effekten med att styra varvtalet steglöst på kompressorn. Eller är det en värmepump som styr effekten genom att gå till-från?
Vilka anslutningar finns till TV-n förutom elanslutning? (Antenn, LAN)?
I inlägg #9 anges det att TV-apparaterna tidigare har uppvisat problem. Vad har då värmepumpens reglerprincip med problemet att göra?M Martin Lundmark skrev:
5
50procent
Husspekulant
· Haparanda
· 1 379 inlägg
50procent
Husspekulant
- Haparanda
- 1 379 inlägg
även om du nu får igång Tv:n så kommer det inte bli bättre så lägg undan några slantar på en ny.
Vet inte varför men jag gissar på en kondning som är dåligt konstruerad eller illa vald för kretsen.
Vet inte varför men jag gissar på en kondning som är dåligt konstruerad eller illa vald för kretsen.
Jag frågar med anledning att TV-n gått sönder då den delade uttag som en luft/luftvärmepump. Att hitta anledningen, underlättas om man vet mer runt omständigheterna. Eftersom det hände på korttid och med två TV-apparater så låter det inte som en tillfällighetE etompau skrev:
Beroende på styrprincipen så kan luft/luftvärmepumpen leverera ut t.ex. transienter, övertoner och ”supraharmonics” frekvenskomponenter 2–150 kHz i elnätet.
På sidan 52 PHOTOVOLTAICS AND HARMONICS IN LOW-VOLTAGE NETWORKS” kan man läsa;
“The transfer and aggregation of supraharmonics is significantly different from the transfer and aggregation of harmonics. As described in [20, 21] supraharmonics tend to propagate towards neighbouring devices and only a small part will propagate towards the grid. The impact from neighbouring devices is hence dominating and resonances play a significant part, not only in how supraharmonics propagate but also on the magnitude of the emission coming from a device. The latter is illustrated in Figure 49 where measurements from a PV inverter and a heat pump are shown. On the left hand side of the figure the device is connected alone and the components seen at 16 kHz (PV) and at 18 kHz (heat pump) are due to the switching circuit in the device. The influence from neighbouring devices is shown on the right hand side in Figure 49 where the magnitude of the component is increased (two and five times for the inverter and heat pump respectively) as other devices are connected nearby. This is likely the result from the two devices acting like voltage sources and a series resonance in the system.”
https://energiforskmedia.blob.core....tage-networks-energiforskrapport-2018-473.pdf
Mätningarna visar frekvenskomponenter 2–150 kHz i elnätet, resonansfenomen och kopplingar till andra apparater (neighbouring devices) anslutna i samma elnät. Det är okänt hur mycket en TV tål om dessutom strömmar kan vandra via antennkablar mm.
'
Det är orsaken till att jag frågar. Men alla är kanske nöjda med svaret i inlägg #9 .
Magnus E K
Husägare
· Östergötland
· 3 328 inlägg
Magnus E K
Husägare
- Östergötland
- 3 328 inlägg
Vad är enklaste sättet att mäta upp ifall en värmepump skickar ut störningar (har en Panasonic LLVP med inverterstyrning)? Har tillgång till multimeter, oscilloskop (urgammalt) och ljudkortsingångar som jag inte är rädd om.
Produkter som diskuteras: "multimeter"
Multimetrar
Multimetrar är mångsidiga instrument som används inom elektronik och elteknik för att mäta olika parametrar som ström, spänning och resistans. De kan vara digitala eller analoga och är ett oumbärligt verktyg för alla som regelbundet
Läs mer
Hej MagnusMagnus E K skrev:
Det finns inget enkelt sätt att mäta frekvenskomponenter 2–150 kHz i elnätet eftersom de har en liten amplitud. En finns de som använder digitala oscilloskop med mer än 12 bitars upplösning och filtrerar bort grundtonen med signalbehandling.
På sidan 61-63 I dokumentet “High-Frequency Noise in Power Grids, Neutral and Protective Earth” återfinns tre typer av filter som jag prövat.
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:999810/FULLTEXT01.pdf
Här finns resultat av mätningar med bl.a. dessa filter; “The zone concept: design of low-voltage installations considering the spread of high frequency harmonics”
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:999206/FULLTEXT01.pdf
Vet inte vad den har för modellkodM Martin Lundmark skrev:
5
50procent
Husspekulant
· Haparanda
· 1 379 inlägg
50procent
Husspekulant
- Haparanda
- 1 379 inlägg
Det är fel på några av deras apparater och jag vet det av egen erfarenhet. De kan gå att starta efter 1 dygn-timmar men det är inte säkert. Sök på Google så får du se där med om folk som har problem med deras tv, många engelska/amerikanska sidorCabaooman skrev:
5
50procent
Husspekulant
· Haparanda
· 1 379 inlägg
50procent
Husspekulant
- Haparanda
- 1 379 inlägg
Någon dold knapp har jag inte skrivit nåt om?Cabaooman skrev:
Ja just det nu när du skriver det så var det just det som de rekommenderade att man skulle prova, On+volym ( eller nåt i den stilen) inget av det funkade för mig heller.
Om det ens funkar i huvudtaget för någon. Som tidigare sagt lägg pengar på en ny tv om du inte får ut nåt på försäkring/garanti. Om det är värt att försöka laga vet jag inte.
Kan själv!
· Trelleborg
· 16 362 inlägg
Skulle tro att någon form av elektrolytkondensator i apparaten har sett sina bästa dagar och därmed spökar.
Är väl inte alltför ovanligt att en apparat funkat länge för att sedan helt plötsligt inte starta om man ryckt sladden (kondensatorn har degraderats sedan sista starten och systemet orkar inte ens gå i standby nu)
Är väl inte alltför ovanligt att en apparat funkat länge för att sedan helt plötsligt inte starta om man ryckt sladden (kondensatorn har degraderats sedan sista starten och systemet orkar inte ens gå i standby nu)
Nu kan jag ingenting om små inverters av typ som sitter i värmepumpar osv men jag jobbar med stora inverters i industrier.Magnus E K skrev:
Det är allmänt känt att inverters skickar en jäkla massa transienter/störningar på nätet. Vissa mer, andra mindre.
Men, jag har haft många saker inkopplade på samma matning som även stora inverters på flera hundra kW som t.ex andra styrningsdon men även datorladdare och mobilladdare. Det har aldrig gått sönder någonting sådant.
Från samma högspänningsmatning (fast separat transformator) har vi också kört datorer och skärmar på. Inga problem, men där kan nog transformatorn vara räddaren.
Hur som helst, jag är van vid störningar i nät, men aldrig har någonting för mig gått sönder pga det...
Kort;V ViperTim skrev:
Om transienter/störningar mellan apparater i frekvensområdet 2–150 kHz i elnätet kan störa varandra och t.o.m. riva sönder andra apparater, är en komplicerad fråga som vi behöver studera mer för att kunna ge ett bra svar på.
Jag har mött den frågan åtskilliga gånger sedan mitten av 1980-talet när testningen av frekvensomriktare i laboratoriemiljö via elnätet störde både mätinstrument (oscilloskop) och kontorsapparater (kopiator).
Jag har under åren sedan dess t.ex. fått mig tillsänt en mängd nätdelar för apparater, drivdon för belysning etc. som varit trasiga i EMC-filtret eller annars i ”interfacet” mot elnätet.
När vi studerade utbredningen av frekvenskomponenter i området 2–150 kHz såg vi att spridningen gick mellan anslutna apparater, där var impedansen lägst för de frekvenskomponenterna. Till motsats till frekvenser under 2 kHz (övertoner) där spridningen främst vandrade uppåt i nätet mot källan (matande transformator) där var impedansen lägst för de frekvenskomponenterna.
Se om denna skillnad i spridning beskrivet på sid 21-25 i dokumentet; “The zone concept: design of low-voltage installations considering the spread of high frequency harmonics”
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:999206/FULLTEXT01.pdf
Vad sedan apparater tål vet vi för litet om. Ställer inte normerna kravet att de skall tåla vissa typer av störningar på elnätet vad vet vi då om immuniteten hos en apparat. Vi har ännu inga färdiga normer för frekvensområdet 2–150 kHz, arbetet pågår sedan ett antal år.
Vi kan nyttja kunskapen om utbredningen genom att föreslå att inte sätta ”känsliga” apparater direkt tillsammans med ”störande” apparater. Det kan vi göra genom att ansluta till olika faser, dra anslutningskabel så att matningarna möts så ”långt uppåt i elnätet som möjligt”, att mata via separata krafttransformatorer (som är dåliga på att förmedla frekvenskomponenter i området 2–150 kHz) etc.
Redigerat: