Hej.
undrar om någon vet nånting om rubriken,.

bakgrund: Fastigheten är en CII (frikyrka) där det finns pantbrev på 400K. köpeskilling 1.5 mille ( vi löser ut iaf 1,1M kontant) men vill spara lite av vårt kapital till oförutsedda saker, (som att taxera om den /detaljplana om den för 150K) men kan banken vägra oss pantrbrev på fastigheten (ta nya och/eller nyttja de befintliga. ?
 
Ja, banken har ju ingen skyldighet att låna ut pengar...
 
Förstår inte frågan? Gäller det om det lånedelen så gäller svaret ovan.

Men om frågan gällde själva pantbreven: Pantbrev är någonting mellan er som fastighetsägare och Lantmäteriet.
Sen att den som lånar ut pengar vill ha ett pantbrev som säkerhet på sin fodran är en annan sak..
Läs mer om pantbrev här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pantbrev

Har TS fått svar på sin fundering?
 
Men, en gång i tiden har ju pantbreven tagits ut för att kunna låna på fastigheten..
tomten är på 3220kvm och ligger centralt, kommunen anger 1000kvm som minsta tomt i kommunen, snällt räknat säg att värdet är 3mille, och det é styckningsvärde då alltså...
vår ekonomi är MKT ordnad.
 
Bara för att någon tidigare har tagit ut pantbrev i fastigheten innebär det ändå inte per automatik att man har rätten att belåna dessa...
 
  • Gilla
Jugend
  • Laddar…
Du måste ha missförstått. Banken vill ha pantbrev på hela lånet med start från noll (Bästa rätt). Om du lånar mer än det finns pantbrev så kräver banken att du tar upp nya tills hela beloppet har pantbrev

räknexempel, du ska låna 1.4M och det finns 400k pantbrev, då kräver banken att du tar ut 1M nya pantbrev till till en kostnad av 2% dvs 20000 + adm avgift

PCL: Nej du har inte någon rätt att få ett lån, men du kan nog vara ganska säker på att banken inte låter dig få lån utan pantbrev. Och tidiga pantbrev har ju alltid företräde över nya, så de kommer inte bara acceptera utan att kräva att ha de tidigare.
 
Redigerat:
Det är som ovanstående säger. Banken bestämmer till vem och hur mycket man lånar ut.
Har man en bra kalkyl av fastigheten så kommer banken utan vidare att låna dig pengar är min erfarenhet. Däremot är det mycket avbränningar när man köper fastigheter för att stycka av ...
 
Men vad vill du veta?
Det finns som sagt ingen lag som tvingar en bank att låna ut pengar.
Är det någon bank som inte vill låna ut pengar för en fastighet med en låg belåningsgrad så ligger det något annat bakom som inte tagits upp i tråden.
 
vem har missförstått?.
fastigheten är en 827, ecklesiastikbyggnad, taxeringsvärde 0
jag vill minst veta om dom kan neka de 400K som finns som pantprev redan. ekonomiskt så kan dom inte ha ngt att invända på då vi hade lånelöfte på 3mille (och vi kan täcka 1.1mille kontant) bägge har jobb, inga barn bla bla bla..
 
Ja en bank har ingen skyldighet att låna ut pengar! Så dom kan neka dig/er lån om dom anser att dom inte vill låna ut av en eller annan anledning.

Så oavsett om det funnits pantbrev på 4 miljoner så hade dom kunnat neka er lån.
 
Vad betyder neka pantbrev?

Om det betyder inte låna ut till dig så är svaret självklart, ja det kan de.

Om det betyder kräva att du tar ut andra pantbrev från lantmäteri utöver lånebeloppet så är svaret nej, det kommer de inte att göra, utan du behöver bara plocka ut nya pantbrev på mellanskilnaden mellan de pantbrev som finns idag och lånebeloppet.

Men oroa dig inte, om det du säger stämmer kommer du inte att ha några problem att få ett lån. Men du kommer att få plocka ut lite extra pantbrev om du lånar mer än de pantbrev som finns idag.
 
Redigerat:
Men om fastigheten skall bedrivas som en kyrka och därmed klassas som ecklesiastikbyggnad.... Vem är den formella ägaren.... Församlingen?
 
Det som avgör är om banken anser att det finns ett marknadsvärde som motsvarar lånebeloppet, och om låntagaren kan antas klara av att betala räntor och ev. amorteringar.

Pantbreven tar banken som säkerhet. Pantbreven är i sig själv inget bevis på värde, de skall bara säkra att du inte kan gå till en annan bank och låna lika mycket en gång till osv. Och de ger banken vissa rättigheter om du skulle komma på obestånd. Ex. så är en villa man bor i ofta inte utmätningsbar (bara om den är "onormalt" dyr), men om den är pantsatt så har pantinnehavaren rätt att få villan utmätt.

Det man kanske måste fundera över är att du skriver att du måste få detaljplanen omgjord, och byggnaden omklassad. OM banken ifrågasätter huruvida ni kan få planen ändrad så kanske de måste ta det värde som fastigheten kan antas ha om det visar sig att kommunen skulle vägra göra om planen.

I princip så kan du bara belåna fastigheten till det värde den har just idag, inte till ett värde man kan anta att den får efter en planerad förändring, då får man värdera fastigheten igen efter förändringen.

Du kan alltid begära pantbrev på din fastighet, det finns ingen gräns, så om du vill så kan du ta ut en miljard i pantbrev, men ingen kommer att vara intresserad att låna ut en miljard med pantbreven som säkerhet. Och avgiften på 2% skulle bli "lite besvärande".
 
Om jag inte missförstår vad TS skriver så köper han en fastighet för 1.5 mille och behöver således låna med pantbrevet som säkerhet för de resterade 400kkr är det då det blir problem? eller är det att TS vill låna mer en 400kkr och därmed saknar pant för den summan. För nog är det så att ingen kan tvingas låna ut pengar,men vem skulle nobba det om TS är ok kreditmässigt. Banker lever på att låna ut pengar så problemet är troligtvis något annat bakomliggande.
 
Nu skjuter jag lite från höften här: Skulle inte banken kunna opponera sig mot att ge bolån, då fastigheten inte räknas som bostad i dagsläget? Annars finns det väl inget generellt som säger att de borde neka att godta pantbreven, men som sagts är de ju tvungna heller (om de av nån anledning skulle få för sig att det inte är en bra affär).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.