Jag är ganska naiv men ofta tänker jag att det kunde vara värt att ha en annan straffsats vad gäller knivlagen.

Som jag nämnt tidigare är jag inte orolig när jag traskar runt med multiverktyg eller mindre fällkniv men jag är alldeles för medveten om det. Inte minst tänker jag på hur andra tänker om jag drar upp en röd liten fällis på parkeringen eller utanför affären. Ungefär som att när jag hissar flaggan hemma hoppas jag ingen tror jag är en sådan där rödbrusig "kastautdemtyp".

Min tanke är att det kunde vara bra om ett beslag av kniv -som inte är kopplat till ett annat brott- inte medför böter eller fängelse utan bara blir ett beslag. Man får hämta ut kniven på lämpligt ställe vid senare tillfälle.
Kanske kanske inte.

Jag är inte orolig av mig men de senaste sju/åtta åren så kan jag inte släppa tanken på vad som kan hända om jag blir invinkad för kontroll medan jag har min Mora Companion med orange skaft liggandes vid växelspaken. Inte toppen om jag söker tjänst som "specialist inom krisberedskap" på trafikverket att ha en dom för brott mot knivlagen med mig på CV:t...

Kunde inte låta bli att lägga en bild på de knivar jag ofta har i väskan med en liten bonuskniv som överraskade mig. En dotter hade lagt den i min väska efter att den legat på köksbordet i går (jag striglade den lite vid bordet). Den har jag ofta i skogen men aldrig i väskan... Utom idag då, tur jag inte vinkades in av polis.

Den stora Victorinoxen med tång och bits har jag sällan med i vardagen (lite för tung), däremot alltid på semester eller när jag skall hjälpa en dotter flytta eller liknande. Några gånger har jag haft nytta av den för att skruva en glappande stol eller säng på vårt semesterboende.
Lilla Victorinoxen är ny för mig, jag har den för att putsa naglarna inför möten och för att kunna öppna krånglande påsar med lakritsbeströdda fikon... Ni som vet ni vet
Större röda Victorinoxen är mitt mångpysselverktyg. Jag använder faktiskt trådsprättaren och philipsmejseln då och då. Förstoringsglaset -som är bättre än man först tror- har jag för att detaljgranska gamla negativ på jobbet och för att titta närmare på bäcksländor vid flugfiskeån.
Gerbern har jag haft i många år men aldrig gillat riktigt. Men numera är den standard i jobbväskan. Tången gör nytta ibland -senast för att lossa en mutter på ett sådant där armstöd på kontoret- och kniven öppnar man paket å grejer med. Och det är kul att flippa ut bladet med en hand.
Bonuskniven?
Ja, det är ju Fällknivens WM-1. Den hamnade som sagt i väskan utom min kontroll men försök hävda det för polisen. :)

Två röda fickknivar och en svart knivfodral på en vit yta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Victorinox multiverktyg mäter skruv, skivans diameter, på furuträ bredvid blå matta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Två multiverktyg och en ficklampa på korkunderlag. Den ena är en schweizisk armékniv, den andra en Gerber.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
GK100 och 2 till
  • Laddar…
Unikt namn
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Om man t ex kan visa att antalet skador orsakade av kniv dök säg 10X eller 100X året efter att lagen infördes och det inte skedde i våra nordiska grannländer vid samma årsskifte så kan man ju visa på att lagen faktiskt är mer än symbolisk.
Claes, om måttstocken för en lyckad lag minskar förekomsten av relaterad brottslighet med en faktor 10 till 100, så undrar jag om du kan hitta en endaste lag som kan passera detta nålsöga?
Vad är då lämpligt att göra med alla andra lagar?
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Jag tänker detsamma, oron ska nog inte vara stor bland vanligt folk. HDs domar är ju högst rimliga och vi får hoppas att enskilda poliser och åklagare besinnar sig nu när HD har satt ned foten inte en gång, utan två.

Men nog gnager misstanken att detta är en lag som infördes av populistiska skäl ("VI MÅSTE GÖRA NÅGOT! DET HANDLAR OM BARNEN!") och egentligen inte är viktig för samhället. Tidsandan är dock snarare så att repressionen kommer att öka på dylika områden p g a vågen av grov kriminalitet hos den nya underklassens söner. Redan den förra regeringen skärpte straffen för knivbrott:

[länk]
Om HDs funktion är att sätta ner foten och slå poliser på fingrarna, eller att polis-åklagare-HD tillsammans förtydligar lagrummet är väl i betraktarens ögon.

När lagrummet otydligt så är det väl HDs uppgift att förtydliga. Det händer väl framförallt när ett brottsmål når deras domän.

Vidare tycker jag att det är rimligt att opålitligt folk inte får springa runt med "vapen" på stan, och att polisen vid behov kan avväpna dessa.
Om vapnet är en kniv, en k-pist eller ett slagträ med spikar är av mindre betydelse.
Samtidigt som pålitligt folk givetvis får bära med sig verktyg till sin arbetsplats eller ett multiverktyg för vardagligt pulande.

Om avväpnandet går att uppfylla med annan lagasiftning (som i praktiken blir tydligare) samtidigt som man skrotar knivlagen så vore väl det toppen. Men jag gissar att det är en svår uppgift att skriva en lag som är tydlig i samtliga fall.

Bakgrunden till lagen och eventuell moralpanik under 80talet var jag för ung för att uppleva.

Men finns det något som pekar på att denna lag är djupt dysfunktionell?
11000 fall om året borde ju ge visst statistiskt underlag för bedömning.
 
  • Gilla
Krille4
  • Laddar…
Claes Sörmland
Unikt namn Unikt namn skrev:
Claes, om måttstocken för en lyckad lag minskar förekomsten av relaterad brottslighet med en faktor 10 till 100, så undrar jag om du kan hitta en endaste lag som kan passera detta nålsöga?
Vad är då lämpligt att göra med alla andra lagar?
Det är ju så att vi har en legal tradition från urminnes tider som hanterar den mesta brottsligheten i samhället. Det finns därmed inte behov av stora reformer utan det vi gör är att vrida lite på straffskalor och ger eller tar befogenheter från t ex polis och åklagare. T ex nu när våra politiker har skapat en ny underklass där ovanligt grov kriminalitet frodas bland pojkar och unga män så vrider vi lite på lagstiftningen för att komma åt dem och deras digitala liv.

Men att hitta på kulturellt nya brottskategorier som potentiellt kriminaliserar allmänheten som man gjorde där på 80-talet med knivlagen kräver ju naturligtvis att lagen kan ge signifikanta positiva effekter. Och jag undrar fortfarande, är effekten av knivlagens införande ens mätbar på antalet knivskador i samhället? Är den inte det så var den ett feltänk. Får vi t ex en rejäl nedgång av skador vare sig den är 5X, 10X eller 100X i samband med lagens införande så är det bara att gratulera. Då hittade man hittat något potent och jag ska tystna med min kritik.

Unikt namn Unikt namn skrev:
Om HDs funktion är att sätta ner foten och slå poliser på fingrarna, eller att polis-åklagare-HD tillsammans förtydligar lagrummet är väl i betraktarens ögon. När lagrummet otydligt så är det väl HDs uppgift att förtydliga. Det händer väl framförallt när ett brottsmål når deras domän.
HD skapar praxis och sätter därmed i praktiken gränserna för hur långt polis och åklagare kan gå när de utövar våldsmonopolet. Vad gäller just knivlagen så har ju polis och åklagare här pushat för hårt och HD stoppar detta. Inte mindre än två gånger. Ligger det i polis och åklagares roll att alltid läsa lagen som fan läser bibeln? Måste de alltid pusha för maximal möjlighet att lagföra? Nej, det är inte min uppfattning.

Även polis och åklagare måste ju försöka förstå lagstiftarens utgångspunkt och agera utifrån den förståelsen och inte aktivt försöka missförstå lagstiftningen. Men jag tror du för fram en viktig observation här, det finns ibland en föreställning bland personer med myndighetsansvar att deras roll är att pusha en lagläsning så långt de bara kan till den enskildes nackdel tills man når en punkt där domstol stoppar dem. Att systemet då ska ge en balans. En kultur som jag inte uppskattar. Det är riktiga människors liv man leker med här, det är inget sällskapsspel för juridiska tolkningslekar. En tjänsteman går hem från kontoret och stänger ned datorn och påverkas inte. Den som utsätts för denna lekstuga lever med det i månader. För att inte tala om alla som inte överklagar för de inte klarar av eller psykiskt orkar att tillvarata sin rätt, de utsätts då i praktiken för rena rättsövergreppen när lägre instanser inte försöker följa lagstiftningen. Det vore en annan sak om man käbblade om hypotetiska fall i rättssystemet för att etablera praxis men så är inte systemet uppbyggt.

Unikt namn Unikt namn skrev:
Bakgrunden till lagen och eventuell moralpanik under 80talet var jag för ung för att uppleva.
Jag är i exakt rätt åldergrupp för att ha upplevt denna moralpanik som ungdom. Det var helt jävla galet och mycket märkligt. Det är inte en slump att min generation har skrattat gott åt uttrycket DDR-Sverige. Det var tidsandan.

Unikt namn Unikt namn skrev:
Men finns det något som pekar på att denna lag är djupt dysfunktionell?
11000 fall om året borde ju ge visst statistiskt underlag för bedömning.
Jag är också nyfiken. Vad har man lyckats korrelera dessa 11 000 fall med? Vilken brottslighet i kvantitativa har avstyrts p g a lagens införande? Eller har man bara kriminaliserat en massa personer helt i onödan? Ingen tycks veta i denna tråd.
 
Redigerat:
  • Gilla
tommib och 8 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Har vi inte redan lite av ett lackmustest: Danstillståndet ströks ju 1 juli 2023. Där har vi en gammal repression från 50-talet som också infördes av främst moraliska skäl. De facto-förbudet att dansa har uppskattats av polis av helt andra skäl.

Vilken brottsvåg relaterad till dans har vi sett ni efter 1 juli 2023? Eller kan vi vänta oss brottsvågen 2024? Vilka stora svårigheter har uppkommit för polisen i sin verksamhet av denna minskade repression mot den unga delen av befolkningen? Jag förstår om det kan låta raljant men jag är uppriktigt nyfiken.
 
  • Gilla
mikethebik och 2 till
  • Laddar…
Frågan om lagstiftningens påverkan på "knivbrott" är intressant.
Jag är rätt säker på att den haft en viss påverkan, att det blev färre som traskade runt med knivar vilket säkert gett en liten minskning i knivvåld.

Jag gick ju i högstadiet på sjuttiotalet och även om jag inte umgicks i dåliga kretsar så var man ju omgiven av äldre killar med springstiletter som de gärna skrämde en med. På skoj så klart (nu är jag ironisk, det är aldrig skoj att göra så). Springstiletter var ju lite av mode tidigt sjuttiotal bland unga våldsamma män, precis som motorcykelkedjor och den gamla hederliga blydaggen (ofta hemtillverkad av en grov elkabel). Detta är i alla fall vad jag minns.

Det är svårt när man bläddrar i statistik men knivvåldet verkar ha varit ganska lika medan skjutvapenvåldet har ökat. Kanske är det återigen vanligare med knivvåld de senaste åren, har inte grottat så djupt i det.

Men man kan ju titta på Storbritannien där det var ganska hemskt med knivvåldet under 90-talet. Glasgow var ju känt för sina många knivmord bland unga. Sedan minskade det snabbt men inte så mycket på grund av lagstiftning utan mer på grund av socialt arbete. Man lade mycket krut på att utbilda unga i skolor om våldets effekter och inte minst socialtjänsten jobbade hårt med insatser bland utsatta familjer.
Man kan säga att det gav verkligen effekt.

Tyvärr så börjar det ändra sig igen, knivvåldet ökar kraftigt bland de unga i Wales och England. Det är en snabbt stigande kurva.
Min äldsta dotter flyttade i höstas hem efter studier i Leeds och hon säger att det pratades en del om just detta.

Vad säger lagen i England? Förbud mot att bära kniv om man inte har behov. Undantag är fällknivar (som inte får vara låsbara) med ett blad på max 3 tum. Så kallade zombieknivar (vad vi i Sverige kallar "Ramboknivar" är förbjudna.
I Skottland får man bära sgian dubh om den är en del av en dräkt... :)
 
Redigerat:
  • Gilla
lat
  • Laddar…
Här en bild från polisbeslag vid dansbanor (gängslagsmål) för hundra år sedan.

Monokromt mikrofoto av bakterier och andra mikroorganismer. Biologiskt, vetenskapligt innehåll. Detaljerad, utbildningsrelaterad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
lat
  • Laddar…
Claes Sörmland
Fario Fario skrev:
Här en bild från polisbeslag vid dansbanor (gängslagsmål) för hundra år sedan.

[bild]
Var det studentbal?
 
  • Gilla
  • Haha
mikethebik och 2 till
  • Laddar…
Fario Fario skrev:
Frågan om lagstiftningens påverkan på "knivbrott" är intressant.
Jag är rätt säker på att den haft en viss påverkan, att det blev färre som traskade runt med knivar vilket säkert gett en liten minskning i knivvåld.

Jag gick ju i högstadiet på sjuttiotalet och även om jag inte umgicks i dåliga kretsar så var man ju omgiven av äldre killar med springstiletter som de gärna skrämde en med. På skoj så klart (nu är jag ironisk, det är aldrig skoj att göra så). Springstiletter var ju lite av mode tidigt sjuttiotal bland unga våldsamma män, precis som motorcykelkedjor och den gamla hederliga blydaggen (ofta hemtillverkad av en grov elkabel). Detta är i alla fall vad jag minns.

Det är svårt när man bläddrar i statistik men knivvåldet verkar ha varit ganska lika medan skjutvapenvåldet har ökat. Kanske är det återigen vanligare med knivvåld de seanste åren, har inte grottat så djupt i det.

Men man kan ju titta på Storbritannien där det var ganska hemsk med knivvåldet under 90-talet. Glasgow var ju känt för sina många knivmord bland unga. Sedan minskade det snabbt men inte så mycket på grund av lagstiftning utan mer på grund av socialt arbete. Man lade mycket krut på att utbilda unga i skolor om våldets effekter och inte minst socialtjänsten jobbade hårt med insatser bland utsatta familjer.
Man kan säga att det gav verkligen effekt.

Tyvärr så börjar det ändra sig igen, knivvåldet ökar kraftigt bland de unga i Wales och England. Det är en snabbt stigande kurva.
Min äldsta dotter flyttade i höstas hem efter studier i Leeds och hon säger att det pratades en del om just detta.

Vad säger lagen i England? Förbud mot att bära kniv om man inte har behov. Undantag är fällknivar (som inte får vara låsbara) med ett blad på max 3 tum. Så kallade zombieknivar (vad vi i Sverige kallar "Ramboknivar" är förbjudna.
I Skottland får man bära sgian dubh om den är en del av en dräkt... :)
Lagen i England är ett bra exempel på en mycket bättre lag än den vi har i Sverige eftersom den är tydligare med vad som är tillåtet. Max 75mm långt blad och inte låsbart. Där har domstolsfallen tydligen handlat om hur man mäter längden på bladet...

Sedan kan man undra över syftet med att bladet inte får vara låsbart. Ett låsbart blad blir ju inte farligare för ett potentiellt offer än ett som inte är låsbart. Däremot är ett icke låsbart blad definitivt farligare för den som använder kniven.
 
Jag kan anta att en kniv med ett blad som inte går att låsa inte är lika frestande att använda för att hugga hugga hugga med...
 
Claes Sörmland
E Eld skrev:
Lagen i England är ett bra exempel på en mycket bättre lag än den vi har i Sverige eftersom den är tydligare med vad som är tillåtet. Max 75mm långt blad och inte låsbart. Där har domstolsfallen tydligen handlat om hur man mäter längden på bladet...
Den svenska lösningen skulle väl vara att lagstifta om möjligheten för regeringen att utfärda en förordning: Förordning om förbud att bära viss stickande och skärande föremål där regeringen sen löpande kan beskriva de tekniska egenskaperna för de stickande och skärande föremål som är förbjudna på offentlig plats. Och för vilka ändamål det ändå är tillåtet. Flexibelt och svenskt.
 
  • Gilla
Fario och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Har vi inte redan lite av ett lackmustest: Danstillståndet ströks ju 1 juli 2023. Där har vi en gammal repression från 50-talet som också infördes av främst moraliska skäl. De facto-förbudet att dansa har uppskattats av polis av helt andra skäl.

Vilken brottsvåg relaterad till dans har vi sett ni efter 1 juli 2023? Eller kan vi vänta oss brottsvågen 2024? Vilka stora svårigheter har uppkommit för polisen i sin verksamhet av denna minskade repression mot den unga delen av befolkningen? Jag förstår om det kan låta raljant men jag är uppriktigt nyfiken.
Ett dåligt exempel...

Lagen försvann för att det finns ingen som dansar längre.

/ATW
 
  • Haha
Claes Sörmland och 3 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Låter mörkt.
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
A ArneTW skrev:
Ett dåligt exempel...

Lagen försvann för att det finns ingen som dansar längre.

/ATW
Fan, jag hatar att erkänna det men det här är alltså ett uttryck för social ingenjörskonst som hade tänkt effekt? Det tog någon generation men till slut kunde dansbaneeländet stoppas och folket dansar inte längre? Vilken seger för arbetarklassen! Gamle salige Nils Bejerot skulle nästan övervägt en snaps av lycka, så väl hans dansförbud, narkotikapolitik som systembolag har bestått och (van)format Sverige i generationer nu.
 
  • Haha
Claes Sörmland
  • Laddar…
Dansandet har väl ersatts av appar, kan gå direkt på liggandet istället och slippa bakfyllan.
 
  • Haha
  • Gilla
Patrik440 och 2 till
  • Laddar…
A ArneTW skrev:
Ett dåligt exempel...

Lagen försvann för att det finns ingen som dansar längre.

/ATW
Försvann förbudet att sälja semlor före och efter fettisdagen (som var ett faktum på 1950-talet) för att ingen längre äter semlor?
 
  • Haha
Claes Sörmland
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.