Bo.Siltberg skrev:
Måste få fråga, du sitter väl inte hemma i garaget och tar ut 32 A / 230 V i tre timmar? :cool:
Det tror jag inte, för det är helt onödigt. Den enda effekt man behöver leverera är förlusteffekten i dvärgbrytaren dvs max 10W. För den termiska utlösningen bör det gå lika bra med DC, så ett labaggregat som kan ge konstant ström 32A är enklast om man inte har specialutrustning (vilket jag misstänker att GK100 har, fast inte hemma i garaget). Det vore tokigt att dra det direkt från fastighetens 230/400V-matning. Det skulle bli väldigt varmt någonstans. Det blir billigare och svalare med reaktiv last, men det är troligen inte tillåtet i den storleksordningen.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Bo.Siltberg skrev:
Måste få fråga, du sitter väl inte hemma i garaget och tar ut 32 A / 230 V i tre timmar? :cool:
Värmer bra så här i vintertider :)

Nej, det tas ut via mycket kvalificerade fullt programmerbara strömkällor. I fallet överströmstest har jag valt att lägga konstantström så att den relevanta parametern för I(t) är oberoende. Där registreras ström, spänning, effekt över tiden och efter första timmen höjs automatiskt till nästa högre ström. Det ligger fyra kanaler tillgängliga per aggregat så det är bara att byta och vittja värdena om inget anmärkningsvärt hänt.

Kortslutningsfallet går till på liknande sätt men där finns bara en kanal tillgänglig på utrustningen som kan driva höga strömmar och på liknande sätt är fritt programmerbar inom ganska vida gränser vad gäller källimpedansen mm. Det som är lite speciellt för detta fallet är en liten återställningsmekanism för brytaren som går att passa in för de lite olika vipporna. Två test per minut är ganska lagom så att de inte blir varmare än normaldrift vid maxström.

Som synes ingen särskilt betungande syssla, som att kolla kräftburar tre ggr om dagen.
 
  • Gilla
ja73 och 2 till
  • Laddar…
tommib
Skulle det händelsevis gå att få en bild för den nyfikne?
 
Jag är nyfiken på vilka dvärgbrytare som ingår.
Jag hoppas att RUTAB är med då jag tror att den brytaren är betydligt bättre än dess rykte.
Även en ABB hade varit intressant samt Eaton/Moeller.
 
Redigerat:
RUTAB ingår även ABB och både gamla Kloeckner&Moeller samt de sentida Eaton. Lite mer i forumet sällan nämnda är tex Kopp, F&G tillsammans med äldre och nyare Legrand.

Men tänk på att det är få exemplar av de olika så det går inte att dra några direkta slutsatser av mätningarna, dock i kombination med hur de ser ut invändigt ger det en fingervisning. Och vissa av dem är av en annan klass än de man använder i bostadsinstallationer, de kan vara lite av likare för hur det kan se ut och utan att vara anmärkningsvärt dyra.
 
  • Gilla
123abc
  • Laddar…
tommib skrev:
Skulle det händelsevis gå att få en bild för den nyfikne?
Det kommer ju obduktionsbilder åtminstone :)
 
  • Gilla
123abc och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
Och jag saknar faktiskt lite de bilder du la upp mha forumbilder.se i en post i början av tråden. :(

Jag har googlat, letat, försökt få upp dom ifrån siten "forumbilder", letat efter kontaktinfo till "forumbilder" osv
Ingen lycka alls. :(


Förövrigt kanske jag slaktar några av de kandidater jag tänkte donera för test istället. Och tar bilder och lägger upp.
 
GK100 skrev:
Men tänk på att det är få exemplar av de olika så det går inte att dra några direkta slutsatser av mätningarna, dock i kombination med hur de ser ut invändigt ger det en fingervisning. Och vissa av dem är av en annan klass än de man använder i bostadsinstallationer, de kan vara lite av likare för hur det kan se ut och utan att vara anmärkningsvärt dyra.
Det flesta konsumenttest brukar vara av få exemplar men det ger en fingervisning.
Titta på plus och testfakta så är de oftast ett eller ett fåtal exemplar som testas.
Att det blandas 6kA och 10kA i testet ser jag inget problem med för det är blandat på konsumentmarknaden samt ingen större prisskillnad.
 
Under veckans test föll ytterligare ett exemplar ut i test av överlastområdet. Det är en äldre typ av Legrand som numera ligger på ca: 2.5 x In för utlösning < 1h efter första timmens normlast 1.5 x In. (Det är typ U på denna därför testströmmar 1.5 respektive 1.95 x In.)

Men den funkar fortfarande i kortslutningsområdet så den får hänga med vidare.

LG_1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
123abc och 2 till
  • Laddar…
Måste bara säga TACK GK100, för en mycket intressant tråd.
 
Pga den kanske lite för snällt valda testmetoden har inte ännu särskilt många i testfältet stupat, och givetvis är intensiteten inte max i denna lilla sidoövning heller. :)

Som ett litet delresultat och för mig inte helt väntat sådant kan det kanske passa med ett litet notat för tre ganska lika dvärgar både i prisklass och till de yttre attributen sett. Samtliga ligger ganska lika vad gäller inre resistans tagna direkt från hyllan och i det avseendet medelmåttiga till höga värden dvs ganska hög förlusteffekt men samtidigt ett enkelt sätt för tillverkare att kunna stämpla 10 kA och klass 3. Alla fyller även normkraven vad gäller överlastområdet som nya och ett ganska stort antal kortslutningscykler senare också, det är ju vettigt så långt.

Vad har då börjat skilja dem åt?

CHINT: En tydlig ökning av seriemotståndet en pågående trend till dess allvarligare haveri skedde, bör vara relaterat till rena kontaktproblem i brytpolen vi får se vid öppningen av den. Även överströmsutlösningen blev svajig när detta började, dock logiskt av rent termiska skäl när inre tempen steg pga ökande fel i kontakten. Proven avbröts efter 1438 cykler och då hade även överström testats vid fyra tillfällen alla utan att den blev farligt försämrad där snarare tvärtom pga värmen. Vad som var värre och orsak till att den föll ur var däremot att den inte längre bröt fullständigt. Slutningen ok fast försämrad däremot ligger ca: 700-1000 Ohm kvarstående vid frånslagen brytare dvs mindre bra i princip personfarligt.

GACIA: Detta exemplar höll stilen om man ser till kontakten inga markanta förändringar i den delen. Däremot verkar bimetallutlösaren leva ett eget liv, inte heller här åt ett farligt håll snarare tvärtom den har degenererat ganska kraftigt och gick inte första timmen de senare testtillfällena kan ju vara irriterande i praktiken. Även denna har testats i den moden fyra gånger men klarade endast 865 cykler i kortslutningsområdet. Den gav helt enkelt upp i mekanismen och är inte möjlig att återställa, inga konstigheter med halvledande kontakt osv utan ett rent och i sammanhanget ofarligt mekaniskt haveri. Kanske inte helt oväntat om man ser till hur kantig den kändes att manövrera.

RUTAB: Denna har inte gått i mål ännu sköter sig riktigt bra med ganska oförändrade egenskaper, lite av en "premium" budgetmodell som det verkar. Oväntat för mig som tänkte dessa tre i ungefär samma klass och med CHINT som ett vettigt alternativ men som sagt bara några enstaka exemplar av dem så inga slutsatser dock känns RUTAB rimligt förtroendeingivande sammanfattat hittills.

Man kanske ska passa sig lite för att som man så ofta ser att döma ut tex RUTAB kan vara ett prisvärt alternativ för användning i BH-fallen. Även de mer namnkunniga i testet har visat lite brister här och var inga större saker ännu men ändå lite mer än väntat på sina håll.

De tre nämnda typerna, RUTAB löper vidare:

MCB1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Poontus och 5 till
  • Laddar…
Mikael_L
Värt att påpeka så samtliga läsare av tråden tänker på det, är att det blir ingen statistik av att testa ett enda exemplar av varje märke.

Inte så att jag menar att det är värdelösa tester, tvärtom. Men man ska passa sig aningen för att övertolka resultaten.
Jag tror att titten i insidan sen kommer ge minst lika mycket värdefull information.
 
  • Gilla
Poontus och 1 till
  • Laddar…
Så har ytterligare några fallit från, vi tar för tillfället dessa besläktade där ena kastat in handduken. Det föll sig så att den mer sentida Eaton föll före sin äldre släkting Klöckner&Moeller dvs generationen före de gick under namnet endast Moeller och numera Eaton-Moeller.

Båda har varit konsekventa i uppträdande och med i stort förväntade data för apparater i segmentet medel upp mot premium. Båda visar bra sammanhållna värden vid överlasttesterna och har gått genom fem såna cykler fram till nu. Även kontakterna har inte visat på några överraskningar, i stort helt som förväntat och med små variationer utan tendenser åt något håll.

Det som gör att Eaton efter 1733 kortslutningscykler får lämna är att den inte längre klinkar upp mekanismen korrekt, ibland ok efter några försök ibland uppe men utan kontakt i huvudpolen. Alltså inget farligt fel men i praktiken osäker och någon del i mekanismen har tagit lite för mycket stryk.

KM.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Poontus och 3 till
  • Laddar…
Är det inga fler som lagt av eller GK100 kanske tagit sommarlov från testandet.
 
Sen måste man nog komma ihåg att tusentals kortslutningar INTE är ett normalt driftfall som INGA dvärgbrytare konstruerats för oavsett kvalitet....... En Diazed klarar inte av mer än en st....inte ens det för den gör ju som den ska och går sönder vid första bästa kortis....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.