222 207 läst · 1 949 svar
222k läst
1,9k svar
Hur tänker ni kring el inför höst/vinter?
Precis så är det. När det är som allra kallast har man två val: antingen går pumpen dygnet runt, eller så accepterar man (ännu) sämre komfort. När min nuvarande pump en gång ska bytas ut är planen att sätta in en som är överdimensionerad. Kommer ta ut lika mycket ur hålet över tid, men målet är mer intermittent drift snarare än jämnare dito. Om de fortfarande finns på marknaden köper jag alltså en on-/off-pump och lägger mellanskillnaden på tankar istället. Kan få in ett par kubik vatten i garaget bredvid pumpen, som borde kunna jämna ut det hela lite.G OMathson skrev:Funkar säkert jättebra när din pump har överkapacitet över tid, tex inte behöver gå dygnet runt för att hålla minst 17C inne. Men när det verkligen behövs effekt går det ju inte, min pump går dygnet runt när det är ca -8C till -10C ute och vi knappt använder varmvatten, huset behöver alltså ca 8kW hela tiden för att behålla ca 18C inne. Då finns det inget att spara längre, att stänga av en "dyr timme" gör ju att det uppstår ett effektunderskott på 8kWh som inte går att hämta hem och är det kallare än -8C så är det förödande. Toppar mha elpatron extremt sällan.
Jag låter ofta innetempen sjunka (tofflor och en tröja till) och försöker toppa med att elda i kamin, kan va lite svårt på vardagar om man kommer hem lite sent.
Vad gäller eltillskottet så har jag stängt av det helt, men jag kanske omvärderar det. Senaste året har det ju varit så stora skillnader mellan timmar att en skillnad i COP på 4 övertrumfas av skillnaden i (faktiskt inklusive-allt) elpris.
G OMathson skrev:Funkar säkert jättebra när din pump har överkapacitet över tid, tex inte behöver gå dygnet runt för att hålla minst 17C inne. Men när det verkligen behövs effekt går det ju inte, min pump går dygnet runt när det är ca -8C till -10C ute och vi knappt använder varmvatten, huset behöver alltså ca 8kW hela tiden för att behålla ca 18C inne. Då finns det inget att spara längre, att stänga av en "dyr timme" gör ju att det uppstår ett effektunderskott på 8kWh som inte går att hämta hem och är det kallare än -8C så är det förödande. Toppar mha elpatron extremt sällan.
Jag låter ofta innetempen sjunka (tofflor och en tröja till) och försöker toppa med att elda i kamin, kan va lite svårt på vardagar om man kommer hem lite sent.
https://www.eon.se/el/elpriser/aktuella
5kr nu för fast i SE4. För någon vecka sen var det 4Kr.
Jag vet inte riktigt hur vi ska klara vintern. Blir nog att klämma in alla i samma rum och sovsäck.
Redigerat:
G
gone_fishing
Husägare
· Stockholm
· 2 914 inlägg
gone_fishing
Husägare
- Stockholm
- 2 914 inlägg
Imponerande jobb! Men var har du hittat informationen om COP-värdet vid aktuell utetemperatur? Jag har en luft/luft-värmepump och jag har läst i manualen, specifikationen osv för att hitta dessa värden men hittills har jag gått bet. Det enda jag har hittat är att den klarar av att leverera värme ner till - 25 grader men inte vad den har för COP-värde då (Jag gissar på att COP-värdet är i princip 1 vid den temperaturen).halper skrev:
ja givetvis kommer det få konsekvenser på sikt om vi inte kan förse industrin med el. Rösta klokt, om det går…..mnils skrev:Beredskapen är att man flyttar tillverkningen till ett riktigt land istället. Dags att införa en ny term A-länder som i avvecklingsländer, U-länder är ju ändå något positivt då det antas att de utvecklas.
Utvecklingen är logisk MP vill ju att vi skall tillbaka till förindustriell tid och socialisterna vill att alla skall vara lika fattiga, och av någon outgrundlig anledning så tycker ungefär hälften av befolkningen att det är vettigt.
ja man undrar hur dyrt elen kan bli i vinter. Vi band för 401 öre 4 månader hos cheapy energy. Nov-feb. Sen hoppas man på dipp…F Fideliox skrev:
Det är ju i det närmaste självklart att det blir så.M MagHam skrev:
Effekten blir akut energibrist då elektricitet knappt finns att får för pengar..... och alla kommer att vara så oerhört förvånade över att det kunde ske.
Ja där får man nog se vad man kan gräva fram från tillverkaren. Vi har bergvärme så där varierar ju kalla sidan mindre under året.E Einh skrev:Imponerande jobb! Men var har du hittat informationen om COP-värdet vid aktuell utetemperatur? Jag har en luft/luft-värmepump och jag har läst i manualen, specifikationen osv för att hitta dessa värden men hittills har jag gått bet. Det enda jag har hittat är att den klarar av att leverera värme ner till - 25 grader men inte vad den har för COP-värde då (Jag gissar på att COP-värdet är i princip 1 vid den temperaturen).
Husägare
· Västernorrland
· 2 495 inlägg
jag vi vet att det nöter kläder..men blir bara underkläder/strumpor, Sängkläder och handdukar. Håller på renovera tvättstugan(2års projekt) så blir mer hänga då. Sen blir den bonus isf på elförbrukning. Som sagt, vill inte dra ned inne temp och bekvämligheter förräns det är riktigt tufft om det blir det.H heimlaga skrev:
Jag har bundit ett år för 104öre. Det är det kortsiktiga lösningen. Den långsiktiga är att rösta höger där den rimliga och tillförlitliga energipolitiken finns. Kommer inte i närtid hoppa på elbilståget och elda mkt i vinter.