44 284 läst · 142 svar
44k läst
142 svar
Hur gå till väga, fryst vatten, dolt fel?
Molekylerna i varmt vatten rör sig mer än i kallt. När det varma vattnet är kallt rör de sig lika mycket.C cap skrev:
Den påstådda effekten kan inte ens tillförlitligt repeteras i vetenskapliga undersökningar. Hur jag stället glasen i frysen lär påverka mer än vad som hänt med vattnet tidigare. Så nej, en sådan undersökning kommer inte att säga något.
Nä nu tänker du baklänges om temperaturen sänks i det varma vattnet stannar om och fast form intas, det handlar som sänkning och inte temperaturen i vattnet i sigD Daniel 109 skrev:Molekylerna i varmt vatten rör sig mer än i kallt. När det varma vattnet är kallt rör de sig lika mycket.
Den påstådda effekten kan inte ens tillförlitligt repeteras i vetenskapliga undersökningar. Hur jag stället glasen i frysen lär påverka mer än vad som hänt med vattnet tidigare. Så nej, en sådan undersökning kommer inte att säga något.
Läs den artikel som bifogades tidigare som förklarar fenomenet bättre.
https://www.nyteknik.se/nyheter/ny-...varmt-vatten-snabbare-an-kallt-vatten/1226678
Även på sonens fysikprov i sjuan förra året fick nästan alla elever fel på denna fråga då rätt svar var varmt vatten.
Några andra som kan intyga detta är varje fastighetsskötare vet vilken ledning som fryser först.
Taget från sjuans fysikbok.
På grund av utrymmesbrist trycks de kovalenta bindningarna inuti alla vattenmolekylerna ihop likt spända fjädrar. Varmt vatten avger energin i molekylerna snabbare än kallt vatten. Varmt vatten blir alltså av med sin ackumulerade energi snabbare och fryser därför snabbast till is
På grund av utrymmesbrist trycks de kovalenta bindningarna inuti alla vattenmolekylerna ihop likt spända fjädrar. Varmt vatten avger energin i molekylerna snabbare än kallt vatten. Varmt vatten blir alltså av med sin ackumulerade energi snabbare och fryser därför snabbast till is
Det är ett udda fenomen som kan visa sug i vissa speciella fall, inte ens i alla vetenskapliga experiment lyckas fångas fenomenet. Att ha med en sådan sak på ett fysikprov i grundskolan är ren idioti. Lär ungarna grunderna i fysik i stället för en effekt som visar sig i vissa udda specialfall. Vatten fryser när energi tas bort från nollgradigt vatten.
Oavgjort mellan Daniel 109 och övriga?
ChatGPT säger:
Contrary to what might be intuitive, warm water can freeze faster than cold water under certain conditions. This phenomenon is known as the Mpemba effect, named after a Tanzanian student, Erasto Mpemba, who observed it in the 1960s.
Several factors can contribute to the Mpemba effect, including evaporation, dissolved gases, and convection currents in the water. Warm water may evaporate more quickly, and this loss of water can lead to a faster reduction in temperature. Additionally, dissolved gases in cold water may act as insulators, slowing down the cooling process.
It's important to note that the Mpemba effect is not always observed, and the conditions under which it occurs can be variable and complex. In many cases, cold water will indeed freeze faster than warm water. The Mpemba effect is an interesting and somewhat counterintuitive observation, but it doesn't consistently apply to all situations.
ChatGPT säger:
Contrary to what might be intuitive, warm water can freeze faster than cold water under certain conditions. This phenomenon is known as the Mpemba effect, named after a Tanzanian student, Erasto Mpemba, who observed it in the 1960s.
Several factors can contribute to the Mpemba effect, including evaporation, dissolved gases, and convection currents in the water. Warm water may evaporate more quickly, and this loss of water can lead to a faster reduction in temperature. Additionally, dissolved gases in cold water may act as insulators, slowing down the cooling process.
It's important to note that the Mpemba effect is not always observed, and the conditions under which it occurs can be variable and complex. In many cases, cold water will indeed freeze faster than warm water. The Mpemba effect is an interesting and somewhat counterintuitive observation, but it doesn't consistently apply to all situations.
Där ser man. När jag gick i skolan utgick Celsiusskalan från vattnets fryspunkt vid +|-0 grader, och dess kokpunkt var vid +100 grader.D Daniel 109 skrev:
Men så är det alltså inte längre menar du?
Detta kräver bra källor för att du skall övertyga mig om att det är ändrat. 😊
Va? Begrep du inte vad jag skrev?
Hört talas om smältpunktsentalpi? Annars rekommenderar jag en kurs i grundläggande fysik.Nissens skrev:
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Smältvärme
Nissens: Du förstod alltså inte.
Du måste avlägsna 334 kJ värme för att omvandla 1 kg vatten till is. Så utgår jag från nollgradigt vatten. Det är en hel del energi. Om du i stället tillför den energimängden blir vattnet 159 grader varmt. (Under tryck)
Du måste avlägsna 334 kJ värme för att omvandla 1 kg vatten till is. Så utgår jag från nollgradigt vatten. Det är en hel del energi. Om du i stället tillför den energimängden blir vattnet 159 grader varmt. (Under tryck)