Bilder på larverna.
kryp3.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

kryp6.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


nån som känner igen dom. Fläskängrar är det inte. den här har borst bak
 
Jag tycker det stämmer rätt väl
flaskangerlarv.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Larv av fläskänger. Ofta upptäcker man inte larverna utan
bara de avkastade larvskinnen efter deras hudömsning
http://www.bioresurs.uu.se/myller/stad/flaskanger2.htm
 
nä. fläskängern är mörkare och ser du att den har som horn/hullingar (vänster sida på bild) i baken och ingen hårtofs i baken.
min har inga horn men hårtofs och är annan färg på
 
AnneFi
Staffans2000
Spelar det någon roll, fläsk eller päls?

Dessutom Helle -har du redan bott på tre ställen som varit/är invaderade av smådjur, torde ju chansen vara oroande stor att du även i ditt ev. nästa hus hittar oacceptabla mängder med små gynnare.
Sålunda. Prova att bo kvar samtidigt som du avlivar dom små filurerna pö om pö. Trägen vinner.

Staffan
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Jag lider med dig Helle...dock inte så mycket för krypen utan mer för din reaktion på dem. Missförstå mig rätt här, jag menar inte att vara nedlåtande utan jag förstår verkligen att det här är jättejobbigt för dig. Det stora problemet är dock att det i alla bostäder finns olika typer av kryp. De finns i lägenheter högt upp i skyskrapor och de finns i mörka fuktiga villakällare. De varierar i mängd från bostad till bostad men också med årstiderna och faktiskt också från år till år. Lite som bladlössen på fruktträden, i år var det en rejäl invasion medan andra år är det nästan inga alls.

Du kommer med andra ord aldrig hitta en bostad som är helt fri från småkryp.

Vi flyttade in i vårt hus för drygt ett år sedan och omgående insåg vi att vi hade rejält med mina värsta hatobjekt: spindlar! Ge mig tusen ormar och jag mår som en prins...ge mig en husspindel och jag vill krypa ur skinnet! Vi har dessutom silverfiskar i pannrummet och tvättstugan men de var mest hemtrevliga eftersom vi hade såna i huset där jag växte upp och jag har inte stött på dem sen dess! :)

Jag har jobbat hårt med mig själv när det gäller spindlarna...de är ju faktiskt riktigt nyttiga djur som håller undan annan ohyra så varje gång jag ser en och första instinkten är att smälla ihjäl dem med en hoprullad tidning så tänker jag istället: "Hej kompis! Just där på väggen du sitter nu finns inga kryp att käka så kila iväg någonstans där jag inte ser dig så hittar du säkert fler flugor och annat smarrigt!" Denna taktik har faktiskt fungerat riktigt bra på mig. Inte så att jag nu gärna kelar med stora husspindlar men jag accepterar dem så länge de inte kryper på mig och istället för att mörda dem låter jag dem kila iväg alternativt tar jag dem i ett glas och släpper ut dem. Det är ju faktiskt så som någon nämnde tidigare, de allra småkryp har sina naturliga habitat utanför våra bostäder.

Kanske är det så med dina kryp att det tarvar en rejäl storstädning för att få bort de flesta och att du sedan kan leva i försiktig harmoni med de fåtal som blir kvar/kommer nya.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 2 till
  • Laddar…
Jag håller helt med Paxman i inlägget ovan, det är dina känslor kring ohyra som är det stora problemet som du borde ta tag i.

Bilderna tycker jag inte heller visar på några enorma mängder ohyra, utan mer på behovet av storstädning så att man slipper se en massa gamla skal och inte förser ohyran med mat i onödan.

Ohyra är som sagt något som förekommer överallt, i varierande mängd. Jag har aldrig bott någonstans där det inte funnits ohyra i någon mängd, och även om jag har hållit rent så har jag ibland haft otur och fått hem mjölbaggar i torrvaror jag köpt.

Min rekommendation är att ni storstädar åtminstånde två ggr/månad, ser till att ha alla torrvaror i slutna burkar och ser till att det finns insektsnät på alla ventiler, då borde mängden synliga kryp minska.
 
Paxman.

Vad strongt av dig med spindlarna. Men det skulle jag aldrig klara. De blir ju bara fler om man inte har ihjäl ens
dom man ser.
Jo jag tycker det är väldigt obehagligt. Och det är svårt att storstäda bort dom då de flesta verkar hålla till
på otillgängliga ställen som bakom skåpstommar, i gliporna vid väggar, inuti de ihåliga hyllplanen, i diskmaskinens isolering, inuti spisen. Hur 17 ska jag komma åt dom där?
Dvs då lär jag få leva med dom för alltid om jag bor kvar.

Jag tror inte att varje hus/lägenhet har larver i sina kök. Har bott på många ställen men aldrig haft det så här.
Aldrig haft larver i skåpen
Några kryp finns det säkert i varje hus typ nån silverfisk eller spindel men inte så här.
De måste ha haft det väldigt skitigt
 
pelpet.
Vad har du haft för ohyra i alla dina boenden.
Jo otur att få hem ohyra i mjöl eller muslipåsen kan man ju få. Det har jag råkat ut för för 17 år sen.
Plattbaggar. De hade hunnit sprida sig i hela lägenheten innan jag hann upptäcka dom.
Tättförslutande burkar är bra
 
Men du, du sätter ju huvudet på spiken där Helle: "De måste ha haft det väldigt skitigt". Så är det säkert...men nu ska du bo där som inte kommer ha det skitigt och när krypen inte får tillgång till käk (läs skiten) på samma sätt så kommer de ju minska av sig själv. Så länge det inte är kryp som äter byggmaterial så går det ju att svälta bort dem genom att städa ordentligt och regelbundet.

Visst kan du klara att tänka som jag gör med spindlarna...varför skulle jag vara mentalt starkare än du...? Det handlar bara om att ge sig f*n på att inte låta irrationella rädslor/äckelkänslor styra sitt liv så funkar det, säkert inte över en natt men på lite sikt. Lite som att vänja sig av med höjdrädsla genom att i sakta mak utsätta sig för högre och högre situationer.

De allra flesta människor tycker ju att bajs är väldigt äckligt men sen blir de föräldrar och då blir det plötsligt det mest intressanta samtalsämnet med djuplodande analyser och målande beskrivningar för konsistens, lukt, mängd, regelbundenhet m.m Gärna i samtal med allt och alla...så visst går det att ändra på vad man tycker är äckligt...:p
 
  • Gilla
dajaskazal och 3 till
  • Laddar…
Tror det är en brun pälsänger aka Vodkabeetle. Finns inte naturligt i vårt land då den inte klarar vintrar men sprids från hus till hus under vår/sommar när dom svärmar (då blir det små skalbaggar). Äter hår, päls, hud, osv och bor typ i golvspringor, lådor och dylikt. Dom orsakar inga skador (förutom yllekläder och sånt), så ingen anledning till oro :). Detta är vanligt i gamla hus, speciellt inne i storstäder. Så man får leva med dom.

Kan hamna var som helst då skalbaggarna ska vara bra flygare och då har man en ny population potentiellt. Städa ofta och spruta lite då och då (anticimex) är nog fixet för att hålla nere. Se till att garderober är stängda och lådor har lock. Börja direkt!

Förstår förövrigt TS oro men förstår inte alla på läktaren som försöker insinuera att det är ett psykiskt problem. Tror dom flesta skulle släppa machoattityden ifall det började dyka upp larver på alla möjliga lådor och platser och svärma små skalbaggar överallt i deras eget hem och dom inte visste vad det var.
 
  • Gilla
Krolliljan
  • Laddar…
Helle76 skrev:
pelpet.
Vad har du haft för ohyra i alla dina boenden.
Silverfiskar på alla ställen utom ett, som var nybyggt. Mjölbaggarna som följde med hem en gång. Där jag bor nu så bygger getingarna bo på vinden så jag brukar vara där med dammsugare på våren och ta bona tidigt. Och så möss på vinden (hej slagfälla) och myror i stensättningen.

Inget uppseendeväckande alltså.
 
Hellre skrev:
...förstår inte alla på läktaren som försöker insinuera att det är ett psykiskt problem.
Hur skulle det inte vara ett psykiskt problem menar du? Du skriver ju själv att det inte finns någon anledning till oro. Jag tror inte att någon här "på läktaren" menar att det är mysigt med larver och annan ohyra i hemmet men jag tror de flesta av oss vet att olika människor hanterar denna typ av problem på olika sätt, psykiskt sett alltså. (Jag lägger ingen värdering i detta konstaterande vill jag poängtera.)
 
paxman.
Problemet är ju att "deras skit" har gett problem med skadedjur som har tagit sig in bakom, under skåp och golv-
socklar, runt diskmaskinen där jag inte kommer åt att städa bort dom.
Och svälta ut dom lär vara svårt för de kan leva i över 1 år utan föda.

Så jag ser ett senario framför mig att det hela tiden dyker upp larver i skåpen, golvet, köksbänken som har
tagit sig ut från dom gömda ställena. och således får jag fortsätta leva med dom
 
Hellre.
Är du nån skadedjursexpert eller? Om "Vodkabeetle" (som jag aldrig hört talas om) inte finns naturligt ute
så är det väl svårt att få in sådana. Menar du att alla hus har sådana och att de måste komma från grannen?
Att hålla garderoben stängd hjälper väl inte. Särskilt larverna tar sig ju in ändå.

Skulle vara botten om jag har dom i klädgarderoben också där de käkar på kläderna. Vågar knappt kolla
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.