J
P Paxman skrev:
Har inte läst alla inlägg, så en del saker kanske redan har nämnts.

För mig handlar mitt system om olika faktorer:

1. Bekvämlighet
2. Säkerhet
3. Intresse
4. Hobby

Några exempel för varje kategori:

Bekvämlighet:

Belysning som styrs efter ljusförhållande, dvs när det blir tillräckligt mörkt ute för att vi ska känna att det blir skumt inomhus så tänds det jag kallar "Allmänbelysning" (detta kan ske mitt på dagen om det är tillräckligt mulet ute). Det är ett ganska stort antal armaturer på olika ställen runt om i huset som skulle ta ganska lång tid att gå och tända manuellt. När det blivit ytterligare lite mörkare tänds ett antal utomhusarmaturer, varav ett par har sina strömbrytare i var sin ända av huset. Här kan jag säga att jag varit noga med att alla lampor kan tändas och släckas manuellt via fjärrkontroll. Bland det fånigaste jag läst på sociala medier är när folk sitter och beklagar sig i mörkret pga att deras hemautomationssystem är offline och de inte har någon lokal styrning. :crysmile:

Notiser när diskmaskin och tvättmaskin har kört klart sina program. Detta gör att man inte behöver springa och titta om maskinerna är klara eller ej.

Notis när någon öppnat brevlådan (alltså att Postis lämnat dagens post). Detta har jag inte lyckats få till ännu, men jag har några idéer. Den första jag hade fungerade inte, vilket var en ljussensor i lådan som skulle reagera på om luckan öppnades.

Säkerhet:

Termometrar i frys, frysbox, kyl och "matkällare". För de tre första varnar systemet med notis ifall temperaturen blivit för hög och för den sista varnar systemet ifall temperaturen hamnat under nollan.

Egensnickrat hemlarm. Detta är inte helt klart ännu, men tanken är att när någon av larmsensorerna triggas ska en siren dra igång, alla husets lampor blinka och jag och frugan får notis i telefonen. Ev. kommer även de närmaste grannarna få notis...men det blir när jag testkört det färdigställda larmet under några månader.

Som någon annan redan skrivit: notis om garageporten är öppen när klockan passerat 23:00. Det har hänt ett par gånger att jag missat att stänga porten/råkat trycka på fjärrkontrollen i fickan utan att jag märkt det vilket gjort att porten varit öppen hela natten eller en hel dag utan att någon varit hemma. Detta ger fri tillgång till hela huset! :oops:

Intresse:

Jag tycker att det är kul med tekniska prylar och att tänka kreativt för att hitta lösningar på problem, även problem som jag inte ens visste att jag hade. :p

Hobby:

Tangerar ju förra punkten, men för mig som lever med ohälsa så är att småpilla med hemautomation en hobby jag orkar med, som dessutom tar bort en hel del saker som skulle tagit energi från mig annars (springa runt och tända/släcka lampor).

En av de roligaste grejerna med hemautomation är att det finns väldigt få begränsningar i vad man kan göra om man har fantasi nog.

EDIT:

Ytterligare en grej jag använder mycket nu när man försöker sänka elkostnaden är en termometer i varje rum som loggas i systemet. Det gör att jag kan ta fram grafer över hur temperaturerna varierar över tid och jämföra med utomhustemperaturen. Det gör att jag kan justera BVPns kurva för att hitta en jämn och lagom kurva.
Denna skulle funka bra under locket till brevlådan...
Check this out! https://amzn.eu/d/4KnIqnj
 
J Jocke Best skrev:
Denna skulle funka bra under locket till brevlådan...
Check this out! [länk]
Bra tanke...men anar många källor till felindikation (läs: mycket svårt att ställa in lagom känslighet) och ser heller inte att den klarar utomhusbruk.
 
  • Gilla
Jocke Best
  • Laddar…
Dan1891 Dan1891 skrev:
Osmidigt och förlegat att torka av sina kladdiga fingrar? Ja, ja...alla har vi ju tydligen olika definitioner på osmidigt och förlegat. 
Nu är du lite vrång.
Tänker du efter lite så inser du snart att det är betydligt smidigare att fortsätta äta klart och SEN torka av fingrarna ;)
 
  • Gilla
RoAd och 1 till
  • Laddar…
Listan kan göras lång och är säkerligen redan täckt i något av de hundratals inlägg här men mina topp tre hemautomationer "för bättre livskvalitet" är:

1. Garageporten öppnas med mobilen och lamporna tänds inne i garaget, så man ser bra att köra in även under vinterkvällen - helt ovärderligt
2. Lampan på sängbordet tänds gradvis innan väckarklockan ringer - ger en överlägsen start på dagen
3. Rullgardinerna åker upp och mysbelysningen tänds i barnens rum så de vaknar av sig själva pigga o glada

Bonus: Fasadbelysningen som jag alltid glömde slå på (eller av) samt alla myslampor placerade över hela huset som tänder och släcker sig själva mellan solnedgång och midnatt - alltid stämningsfullt och hemtrevligt
 
  • Gilla
Cruzze och 2 till
  • Laddar…
P Putteman skrev:
Hur har du satt ihop den lösningen?

Funderar på att göra nåt sånt till värmare på spabadet. Har jag otur så går en huvudsäkring ibland då det är samma som diskmaskinen.

Har tvätt, tork och diskmaskin på varsin fas. Så oavsett hur jag placerar värmaren så blir det ju ihop med nån maskin.

Funderar på att lägga den med torktumlaren då den används sällan, men vill inte riskera att skjuta huvudsäkring ändå.
Har en P1/han-ports dongel med lokalt api i min elmätare som jag pollar var 6e sekund från min smarthub.
Låter smarthuben kolla nuvarande effekt på de faser som VVB ligger på och har jag kvar 2000W på båda faserna (om VVB är av) så slår den på VVB.
och om VVB är på och det bli under 500W kvar på någon av faserna stänger den av VVB.

Just min VVB drar 3kW över 2 faser. (dvs 1500w per fas) Och vill ha minst 500W i marginal

Smarthubben säger till ett smartrelä ( fibaro fgs-213 ) som styr en 3fas kontaktor som i sin tur slår strömmen till VVB av eller på.
 
  • Gilla
Fumble och 2 till
  • Laddar…
yoloboi skrev:
Naiv som jag är deltog jag lite i den fullkomligt urspårade tråden "Plejd - Vad är grejen", med förhoppningar om meningsfulla diskussioner men det var nära nog uteslutande pajkastning, med direkta otrevligheter som svar på konstruktiva inlägg. Sorgligt!

Prövar därför skapa en ny tråd där jag hoppas att bli övertygad om hemautomationens förträfflighet. Jag har ännu inte blivit imponerad. :( Missförstå mig inte nu, det finns många bra automatiserade grejer jag gillar, rumstermostat, rumshygrostat, brand- och vattenlarm för att nämna några, men dessa finns ju som vanliga "dumma" prylar sedan tidens begynnelse.

Så: vad är grejen med hemautomation som jag missat? Vad för problem har DU löst?
Då jag själv är jag ivrig hem.aut.nörd så vet jag att det fantastiska är att du slipper titta på värdelösa tv program och filmer då all din fritid går åt till att automatisera ännu mera och sedan försöka lösa alla konstiga problem som uppstår.
...att sedan ingen annan i huset är intresserad och förstår sig på alla invecklade program och styrningar gör ju att DU behövs för att allt ska funka på det sättet det gjorde innan då allt var manuellt :)
 
  • Gilla
  • Haha
  • Älska
David Wallin och 7 till
  • Laddar…
Vi har wifistyrda brytare på elstängsel (fixa till en tråd när du är 500m hemifrån) och motorvärmare på bil och traktor där man ju kan ha förprogrammerade tider. Samt lite kameror i stallet! I övrigt har jag en verklig hightechfiness, en av brytarna i vardagsrummet styr ena halvan av fyrvägsuttagen i hela rummet så alla bords och golvlampor mm tänds och släcks med EN knapp!
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Nissens
P PelleWidell skrev:
Förlåt men detta var nog det dummaste jag l-st på forumet på många år. Du är inte lite fördomsfull. Tänk om, tänk rätt. Tack!
Inte hör man familjer säga något om hur fantastiskt bra deras hemautomationssystem är. Och komplexiteten i ett sådant ökar med kvadraten om man bor flera…

Och det utvecklas uppenbart till en hobby som tar mycket tid… vilket man kanske inte prioriterar när man har en familj att ta hand om. Inget konstigt med det. Det har ingenting med fördomsr att göra, känns rätt naturligt. :)
 
M MrDizzy skrev:
Håller inte med om just den biten.
Visdt finns det många som gör det av den anledningen, men ofta har man ett behov man vill lösa och tycker att automatisering verkar smidigast/billigast sättet att göra det på.

Ta min kallvindsavfukting tex.
Sparade ca 5-6tusen med att göra det själv med smart prylar än att köpa färdig lösning.
Jag har inte läst hela tråden än så svaret finns kanske där, men varför har du behov av styrd/forcerad ventilation på kallvinden?
Varför bygger man inte med luftspalt och låter temperaturskillnaden ventilera vinden? Då sköter det sig själv utan någon elektronik.
 
Nu har jag läst igenom hela tråden och kan konstatera att det är inte speciellt mycket bra värde i automationen, bortsett från de som har psykiska eller fysiska åkommor där det faktiskt hjälper dom på riktigt.

Nu vet jag inte om det är generationsstyrt eller inte, men jag är född på 80-talet, och att läsa att folk automatiserar sin sängbordbelysning för att vakna upp skönare, eller att kaffekokaren ska starta automatiskt, eller att det öht ska behöva finnas ett behov av att sänka TV utan att röra fjärrkontrollen för att man har flottiga händer, det blir lätt farsartat.

Det verkar råda konsensus om att det till största delen handlar om intresse/hobby och inte något annat.
Vissa har kunnat spara lite pengar (kanske ingen ROI än dock, men på sikt), och ett och annat belysningsscenario låter vettigt (aktivering av belysning i garage vid garageportsöppnande eller allmänbelysning i stort vid låg lumen).
 
  • Haha
  • Gilla
David Wallin och 1 till
  • Laddar…
Har 2st Plejd samt uppkopplade temp och luftfuktighetsgivare.

En Plejd som tänder/släcker utebelysning efter astrour (tänder när solen går ner och släcker när den går upp). Skönt slippa tända och släcka manuellt vilket jag ofta glömde bort

Den andra plejden styr ett eluttag på garaget där jag har kopplat motorvärmaren. Styr via timer och smidigt att enkelt ändra tiderna inifrån huset då tiden när bilen behövs på morgonen ändras ibland från dag till dag.
Även smidigt att alltid sätta i kabeln för motorvärmare och ska man iväg spontant kan man manuellt aktivera motorvärmaren från huset en tid innan man ska köra.

Temp och luftfuktighetsgivarna bevakar luftfuktighet i källare och vind samt använder tempgivaren på boplan för att övervaka och finjustera värmekurvan på bergvärmepannan, vilket först blivit aktuellt hösten 2022 pga elpriserna.
 
Det är en hobby för mig. Egentligen vet jag inte om de löser så mycket problem direkt. Det skapar nog en hel del nya när de strular. Strul ökar med ju större ditt smarthem är. Jag har ett väldigt stort hem (för stort!) och för mycket hemsmart prylar över lag helt klart. Men det enda jag faktiskt gillar är att hela min uppfart tänds automatiskt när jag kommer hem. Jag har satt upp det så den känner av det via Wifit. Om någon precis kommer hem så tänds det i tio minuter. Det hade antagligen varit bättre och stabilare med en rörelsedäckare med skymnigngsrelä men inte lika kul. :)
 
X xLnT skrev:
Jag har inte läst hela tråden än så svaret finns kanske där, men varför har du behov av styrd/forcerad ventilation på kallvinden?
Varför bygger man inte med luftspalt och låter temperaturskillnaden ventilera vinden? Då sköter det sig själv utan någon elektronik.
För att det du beskriver bygger på att det är tillräckligt varmt på kallvinden .
I mitt fall så har jag ingen panna som värmer murstocken längre, solpaneler och tillläggsisolerat.

Dessa 3 saker tillsammans sänker temperaturen så pass mycket på kallvinden att dels minskar den naturliga ventilationen och dels ökar den relativa fuktigheten.
Detta till nivåer som gör att det finns reell risk för fuktproblem och mögel.
Varför chansa?
Min kallvindsavfukting kostade bara ca 3500 och drar nästan ingen ström totalt över året
Den går bara då
1) det (i gram /kubikmeter luft) är fuktigare på vinden än ute
2) utetempen o vindsfukten inte riskerar för hög relativ fuktighet

Att sätta in åtgärder efter fuktproblem uppstått då man lätt och billigt kan förekomma det är ju bara dummt
 
F
T Ted15 skrev:
Låter smart, och som 4/5 punkter jag skulle behöva. Vad använder du dig av för att hålla koll på detta?:)
@Ted15 Home Assistant och diverse Aqara sensorer och magnetkontakter
 
yoloboi skrev:
Naiv som jag är deltog jag lite i den fullkomligt urspårade tråden "Plejd - Vad är grejen", med förhoppningar om meningsfulla diskussioner men det var nära nog uteslutande pajkastning, med direkta otrevligheter som svar på konstruktiva inlägg. Sorgligt!

Prövar därför skapa en ny tråd där jag hoppas att bli övertygad om hemautomationens förträfflighet. Jag har ännu inte blivit imponerad. :( Missförstå mig inte nu, det finns många bra automatiserade grejer jag gillar, rumstermostat, rumshygrostat, brand- och vattenlarm för att nämna några, men dessa finns ju som vanliga "dumma" prylar sedan tidens begynnelse.

Så: vad är grejen med hemautomation som jag missat? Vad för problem har DU löst?
Har koll på temperatur i kåken, & stugan. Med statistik.
Samma med energiförbrukning, totalt och värmepumpen separat. Solceller är på g till detta. Styr även ett stort antal lampor. Bas till allt är den magiska hubben homeassistant. /Micke
 
  • Gilla
karlmb och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.