M Moltas skrev:
Jag har själv ägt en utbrytarkung som utan problem kröp platt längs marken under fem trådar med el. Ville det sig riktigt illa och gräset lockade väldigt mycket på andra sidan kunde han bita ihop och springa rakt igenom. Varje dag gick han runt hagen och kollade om det fanns något ställe där elen inte funkade eller älgarna hade slackat lite på trådarna. Det var helt hopplöst att hålla honom inne trots att jag försökte allt vad jag kunde komma på. (Till exempel gjorde jag en grimma med metalltrådar som "stack ut" runt huvudet för att han inte skulle klara sig undan en stöt. Tog en dag så hade han lärt sig ta av den. Anpassade den så han inte skulle få av den. Då tog det tre dagar så hade han lärt hagkompisen att plocka av den från honom!)

Har en häst eller några hästar väl bestämt sig och kommit på hur de ska ta sig ut kan det vara svårt att bryta. Men jag ersatte såklart allt han ställde till med och det tänker jag att du ska begära av hästägarna också. Om du har bildbevis så kan du ju bifoga det med en faktura varje gång de har gjort åverkan på gräsmatta eller annat. Då kanske det kan motivera hästägarna till att försöka rymningssäkra hagen.

Jag råder dig också att absolut inte försöka skrämma hästarna. Det är stor risk för att de kan skada dig, någon annan eller sig själva. Ring hellre polisen som får kontakta hästägarna.

Någon frågade om hästar får stå ute i kyla utan täcke och vindskydd. Ja vissa hästar är gjorda för det. Titta på fjordhästen, nordsvensken och gotlandsrusset. Mina hästar (som är rejäla kallblodshästar) kan välja om de vill gå in eller gå ute genom lösdrift. De går bara in och äter, dricker och kanske sover en liten stund på natten under vintern. På sommaren däremot står de gärna inne hela dagarna. Så jag skulle säga att det är mer djurplågeri att ha dom ute under sommaren när det är stekhett och fullt av insekter, än på vintern när det är kallt. Sen såklart finns det hästar som inte klarar kyla lika bra och dessa kan behöva täcke eller kortare tid utomhus då det är riktigt kallt.

utbrytarkung? nej den köper jag inte, det är för dåligt stängsel, räcker inte el och tråd får man utöka med högre/starkare staket, finns inga argument mot detta anser jag...gör rätt bara ;)
 
  • Gilla
maxmsm och 1 till
  • Laddar…
Oldboy Oldboy skrev:
Nu är det full vinter, och det brukar ofta göra att elstängsel fungerar sämre. Är det t ex torrt i marken och/eller djup tjäle så leder det dåligt. Är det mkt snö, (upp till nedersta bandet/tråden), eller bara snöbeläggning och/eller isbark över hela stolparna och isolatorerna så leder det av en del av effekten. Höst- och vinterstormar har en tendens att slita sönder band/trådar. Inte nödvändigtvis så att de går av, men eltrådarna gör det betydligt lättare.

Tjock tjäle gör det också besvärligt att sätta nya stolpar om ngn gått av t ex.

Bästa tipset är såklart att tala med hästägaren och försöka nå en lösning, (vilket ofta brukar innebära en kompromiss för båda parter). Kanske är det rimligt att komma överens om att göra i ordning staketet till våren när det är bättre förutsättningar?
Kan ju också vara intressant att veta varför hästarna rymmer?
Är det staketet eller ngt annat?
Sedan vet jag av egen erfarenhet att det tyvärr finns enstaka människor som är helt omöjliga. Då är det dags att utforska officiella alternativ.

Som tidigare nämnts här så är hästar också individer med olika beteenden. Även vi har haft en rymmarkung, som just kunde åla sig ut ur hagen. Men då vi hade en flock, (liten men ändå), med andra hästar som inte kunde/ville rymma så höll de rymmaren på plats eftersom hästar är flockdjur. (På plats kunde innebära på utsidan av staketet jämte de andra på insidan, och ngn ggn ngt stenkast ut på gräsvallen utanför.) Ett par ggr (på 17 år) var vi dock tvungna att ut och leta då hela flocken rymt. Som ansvarsfull hästägare som verkligen bryr sig om sina hästar så är det ingen rolig upplevelse att komma ut till hagen för morgonutfodring och upptäcka att den är tom.

Kyla är inget problem för hästar som är vana att gå ute. Det är mest de hästar som rids och klipps på vintern, (för att de inte ska bli så svettiga av all päls och sedan stå och frysa då varken hagar, ligghallar, uteboxar eller stall är uppvärmda), som behöver täcken. En av våra hästar hade så varm päls att han bara klarade ett par timmar inne i det nollgradiga stallet innan han började svettas.
Som också nämnts tidigare så är ligghall/utebox inte frekventerat av de orsaker som vi människor tycker är rimliga. Dåligt väder (regn, snö, kyla) är inte det som driver in hästarna, utan det är huvudsakligen insekterna på sommaren.
absolut jag förstår alla problem med ett elstängsel, men det anser jag vara bristande underhåll, snöar det skottar man, blåser tråden av ersätter man med ny grövre, kan även vara så att man ska gå några ggr per vecka runt hagen o kontrollera stängslet,
så att skylla ifrån sig o säga att det berodde på det o det håller inte.
är man hästägare så har man även ansvaret att hålla dom inne anser jag, med dom medel som krävs.
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
A
G Great skrev:
Hästägaren ansvarar för staketet.
Ja, problemet nu är att måttet är rågat. Och vi vill helt enkelt bara ha bort dom efter alla incidenter.

Ytterligare en fråga, vad tycker man då om stallsägarna som mer försvarar hästägaren än lyssnar på sönerna? Bara en fundering?
Varför ansvarar hästägarna för staketet? Hyr jag en stall plats måste jag kunna lita på att stallet mm är i ett bra skick och rymningssäkert. Visserligen tror även jag att det är så att djurägare har ett strikt ansvar för sina djur så de kan bli tvungna att betala skadestånd men då skulle jag som hästägare i min tur stämma stallägarna. Sen skrev du också att du tror att det är en person som tar hand om alla hästarna. Då låter det ju lite mer som affärsverksamhet och då kan hästägarna ställa ännu högre krav på den stallplats de hyr.

Jag tycker ni verkar ha en dålig relation med era pappor och är ledsen för er skull för det men det har kanske inget med juridik att göra. Visserligen tror jag att det är så att djurägare har ett strikt ansvar för sina djur så de kan bli tvungna att betala skadestånd men jag tycker ni riktar ilskan år fel håll. Tjänar man pengar på att hyra ut ett stall då ska man se till att hästarnas utrymmen är säkra och det innefattar även hagen (beroende på hur kontraktet är skrivet). Om en häst rymmer och skadar sig är det inte bara en stor ekonomisk förlust för ägaren utan också ofta en känslomässig stor sorg.
 
Normalt sett brukar jag inte skriva hur andra skall sköta sina hästar.

Som fd uppfödare av kallblod, både trav och bruks samt har haft Ardenner (ackordshäst) för träning så har jag lärt mig av problemen med rymmande hästar.

Till en början så vill jag skriva att mer än hälften av våra hästar fick gå utomhus, året runt, utan täcken.
Hästarna var helt snö och istäckta, sommarstugeägarna anmälde oss med jämna mellanrum.
Hästar med snö och is på sig fryser inte, de har så bra isolering att värmen inte försvinner ut och smälter snö och is, hästar i regn och runt noll grader kan frysa om de inte har regntäcken och skydd.

Solskydd är reglerat, det skall finnas i hagarna, om hästar går utomhus dygnet runt skall vind och regnskydd finnas, skog räcker men ett vindskydd bör finnas.
Fri tillgång på mat och vatten är ett krav om hästarna inte är uppstallade.

Om en Ardenner vill rymma behövs Berlinmur för att hålla dessa muskelpaket med fyrbensdrift inne i en hage, nu är Ardennrar inte rymningsbenägna.

Brukshästar är lugna över lag och rymmer ytterst sällan, inte ens om varg villar sig in i hagen, vargen ger sig inte på en brukshäst med skor och broddar, då är vargen borta för evigt, samma med lössprinngande hundar, de stängs fort in och trampas ner.

Travhästar är lite mera stirriga, ofta räcker det med kraftiga stolpar med minst tre elrep, elband är inget bra skydd, tråd är ännu sämre.
Elrep, ett övre rep och ett undre kopplat till ett kraftigt aggregat samt ett rep i mitten med jord, då smäller det bra i hästen, även vintertid eller väldigt torr sommar.

De hästar som rymmer ändå, vid elrepshage skall ett riktigt staket skruvas, minst 150cm högt med ett elrep på toppen.
Med riktigt staket menar jag, minst 100mm rundstolpar, 32•120mm i tre horisontella rader, 2-2,5 meter mellan stolparna, detta håller alla hästar inne i hagen, förvisso inte en skenande flock eller enskilda tokvilda brukshästar.

Sist, om hästar rymmer så får man inte leda bort dem, man får binda upp dem med grimma och grimmskaft, om de kan nå föda och har tillgång till vatten.
Hästar skall ha daglig tillsyn och skötsel!
Tyvärr behöver inte ägarna av stallet hålla med riktiga staket, hästägarna likaså, ingen behöver troligtvis betala för trampmärken i någons trädgård, det förekommer att hästägare blir ersättningsansvariga men inte ofta.

Nu har vi inga hästar längre men har små rymmare på åkern vi lånar ut till grannens hästar, de rymmer alltid in på våran gård, tittar runt lite, käkar lite av våra odlingar, händer max 1gång per år.
Vi tycker inte att det är ett problem men jag förstår ts, det kan vara riktigt problematiskt med hästägare och korkade fäder, vet inte vilka som är svårast.

Summan av kardem.... Det är inte mycket att göra om man inte vill anmäla, om man försökt tala de inblandade till rätta.

Om ni är osäkra på vilka regler som gäller för hästhållning, ring länsstyrelsen, de ger er allt som skall gälla, nya regler som måste följas, rekommendationer behöver inte följas.

Mvh P-A
 
  • Gilla
civilingenjören och 2 till
  • Laddar…
G Great skrev:
Händelse!

Jag och min kusin bor bredvid vår farfars gamla bondgård som nu ägs av våra fäder.

Där har stallet hyrts ut åt hästägare, som har funkat förhållandevis bra med nån enstaka smitning genom våra trädgårdar.

Nuvarande hästägare bryr sig uppenbarligen inte så mycket då dennes hästar har smitit ca 10ggr på 7månader, varav 5ggr sista 2 månaderna, jag själv med hjälp av kusin har fångat in dom flertalet ggr, ja vi vet att hästar kan smita :)

Nu har jag och kusin ledsnat och tycker att denna hästägare ska sägas upp, men det tycker då inte stallsägarna.

Frågan är nu.
1. Vad kan man göra åt problemet?
2. Är det mellan oss och hästägaren diskussionen ska vara?
3. Har stallsägaren nåt ansvar i detta?

Vad tycker ni i övrigt om detta scenario, ska vi finna oss i att hästarna smiter gång på gång o trampar i våra trädgårdar? brukar vara 3-4st hästar åt gången ibland 1.

Eller borde våra fäder ta sitt ansvar och styra upp siuationen?
Sluta med att fånga in hästarna åt ägaren, ring ägaren och ring Polisen.
Vid skador i er trädgård så ta in ett trädgårdsföretag som fixar skadorna till samma skick som innan hästarna trampade ner ert gräs och era växter och lämna fakturan till hästägaren.

Sluta dalta!!
 
  • Gilla
Great och 1 till
  • Laddar…
J j-o75 skrev:
Hästar är som andra djur gjorda för att leva ute. Om du visste hur många anmälningar som kommer in till komunerna för att bönder har sina kor/får/grisar eller vad som helst ute i regnet . Men dom mår bra!
De mår mycket bättre av att vara ute men ska ha möjlighet att gå in om de vill.
 
fia_mstd fia_mstd skrev:
Kan det vara så illa som det är med lösspringande katter som kissar och bajsar högt och lågt - något man tydligen får leva med som granne :rolleyes:
Det behöver man inte om man har en bra kommunjägare eller en bra cal ,22 med ljuddämpare eller luftgevär med kraftigare fjäder.
 
Känner väl igen det där med att de vill vara inne på sommaren, på jobbet har jag utsikt över en lösdrift, när korna gått in på lunch får de jaga ut dem igen när det är varmt och soligt. KRAV kräver ju att korna är ute ett visst antal timmar per dag i tillräckligt många dagar, och väljer de att stanna inne räknas den dagen bort. Gissar att de får problem i år om det inte blir en ävldigt varm vår och höst, på grund av all snö som riskerar att göra att markerna inte är torra nog i god tid på våren.
 
Är inte insatt på något sätt, men visst måste det väl åligga den som hyr ut och tar betalt för betesmark att se till att staketet fungerar? Som jämförelse, om jag betalar 2000 i månaden för en stallplats och boxdörrarna går sönder så är det ju stallägaren, inte hästägaren som är ansvarig?
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
Hammarskallen Hammarskallen skrev:
Är inte insatt på något sätt, men visst måste det väl åligga den som hyr ut och tar betalt för betesmark att se till att staketet fungerar? Som jämförelse, om jag betalar 2000 i månaden för en stallplats och boxdörrarna går sönder så är det ju stallägaren, inte hästägaren som är ansvarig?
Beror helt på vad som avtalats.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
harry73
en av båda ska vara ansvarig, men riktar TS skadeståndskravet mot hästägaren, kan denne välja att rikta skadestånd mot uthyraren, om det finns fog för det
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
A
harry73 harry73 skrev:
en av båda ska vara ansvarig, men riktar TS skadeståndskravet mot hästägaren, kan denne välja att rikta skadestånd mot uthyraren, om det finns fog för det
Japp och då kommer hästarna rikta kravet mot TS pappa och farbror (!). Jobbig familjerelation.
 
Det här tarvar definitivt en kontakt med länsstyrelsen. Skall ev ersättningskrav för återställande riktas mot hästägarna eller den som åtagit sig att utöva tillsyn över hästarna? Om kravet skall riktas mot hästägarna; vilka hästar är det som rymt och förstört? Hur identifiera? Bevisbördan bör ligga på TS, och om kravet skall riktas mot resp hästägare lär det inte bli lätt.
Men försök att inte bli ovänner med far och farbror, det är det inte värt. Livet är kort.
 
  • Gilla
Anna_H och 1 till
  • Laddar…
Är det inte så att ytterst är stallägaren ansvarig för (även inhyrda) djur. Dvs jag hyr ut stallet, har inget med hästar/staket/osv att göra, djurägaren ser inte till djuren foder/hovslagare/osv=jag är ansvarig.
Prata med länsstyrelsen borde vara ett bra förslag.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
A
Jag läser ofta kloka kommentarer här inne i andra tvister om tex staket osv. Det handlar då ofta om att tänka sig lite för och försöka att inte skapa "krig" med en granne man ska bo med under en lång tid. Visst kan man läsa lagen och anmäla, ev stämma, hit och dit men i långa loppet handlar det om att kunna kommunicera med sina grannar.

Djurägare har ett strikt ansvar för sina djur... men...

Det här verkar ju handla om en komplicerad relation mellan ts och hens pappa. Det verkar finnas en besvikelse över att papporna inte lyssnar på barnens behov. Den konflikten löser man inte juridiskt utan med samtal. Ts verkar ju inte heller vilja ha ersättning för något utan har bara hakat upp sig på att hästarna ska bort. Hoppas ts och hans kusin reder ut sin er relation med era pappor (och mammor (?) ).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.