Picea,olsson; Har inte lusläst alla kommentarer som mest handlarom fiberkabel. Frågeställningen om avlopp handlade väl om att koppla spillen på dagvattnet och inte tvärtom?
 
Nej.
 
Inte inlägg 81 som du svarade på. Det spillvatten som diskuteras i övriga inlägg kommer från en reningsanläggning. Det är okej att kopplas på dagvatten.
 
Började med att svara på #24 och fortsatte med svar på sistatexten #35. Att avlopp aldrig får anslutas till dagvattenledning gäller fortfarande. Om man gör som i Italien o Grekland på 60-70 talet med avloppsröret rakt ut i havet här i Sverige 2017 är man illa ute!
 
Det är ingen som föreslagit en sådan lösning. Även om vi inte var så extremt långt före Sydeuropa.
 
Nej, men att koppla in spill på dagvatten handlade texten om.
 
Vilken text syftar du på? Inte den du svarade på i alla fall. Det spillvatten som nämnts är från avloppsanläggning. Inte orenat spillvatten.
 
c_olsson skrev:
Många avloppssystem är från den tiden då reninsgsverken bestod av ett rör som mynnade ut i havet. På den tiden kopplades all DV till spillvattenavloppen. Det gör att i städerna fnns det hela stadsdelar med all DV i spillvattenavloppen.

Att bygga om är dyrt så man bygger hellre större avloppsverk och uppsamlingsbassänger för att kunna ta hand om stora DV-flöden.
Ja, inne i städerna förekommer det fortfarande att DV sedan gamla tider är kopplade till avloppet men det byggs om vartefter VA-näten moderniseras och renoveras.

Men här gällde det efter vad jag kan förstå enskilt avlopp ute på landet och det fanns ingenting som antydde att det gällde "renat" vatten. (inom apostrofer eftersom vatten efter en markbädd inte alls anses som helt rent, mer om detta nedan).
Alltså gavs intryck av att det gällde avloppsvatten och sådant ska inte kopplas till DV. Att det sen förekommer är en annan sak.
Att DV inte bör kopplas till avlopp, varken före eller efter en bädd beror på risken att förorena på ena eller andra sättet. Ex vis kan stora flöden genom bädden (tänk DV i samband med regnväder) ge överbelastning och dålig rening.
Stort flöde efter bädden (pga sammankoppling efter bädden) kan ge stor smittospridning. Det kanske är tillåtet men det är inte lämpligt.
Men däremot är det efter vad jag kan förstå tillåtet att ha de båda rören mynna i samma dike vilket ju borde ge samma spridning, kan man tycka. Det är ju hursomhelst i alla fall en betydligt bättre lösning än att ha DV gå igenom bädden.

Ang vattnets renhet efter en markbädd:
Platsbyggda markbäddar ger oftast en bra rening men det är inte samma sak som rent vatten.
Det vattnet, liksom vatten från prefab markbäddar brukar kallas badvattenkvalitet. Dvs det är klart, smakar inget och luktar inget. Men trots detta får det inte släppas ut var som helst. Skyddsavstånd från dricksvattenbrunnar gäller med minst 20 m (50 m i vår kommun, kan variera över landet). Därav att jag skev begreppet renat inom apostrofer här ovan.
Avståndet är alltså tänkt att fördröja vattnets tid från utsläpp till dricksvattenbrunn till tre månader. På så sätt ska alla smittor förhoppningsvis ha dött.
 
  • Gilla
seniorkonsult
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.