heimlaga skrev:
Små byggnader brukar gå bra att flytta på en enkel släde. Två stockar som medar och några 2x4 på tvären och två snedsträvor i kors. Man kan dra med en talja till någon fast punkt eller med en större traktor.
Jag flyttade en lekstuga från ena änden av tomten till den andra genom att rulla det på några bitar avloppsrör, sånt där rött plaströr. Gick hur smidigt som helst och inga spår i gräsmattan!
 
Att grannen inte vill riva kan man ju förstå. Men har ni diskuterat att flytta det? Vad säger grannen om det?

Och hen får väl inte ställa det i tomtgränsen, det ska väl 4,5 in om inte TS godkänner en närmare placering?

Bygglovsnämnden kanske talar sanning men inte hela sanningen. De kan inte tvinga grannen att riva (?) men det betyder ju inte att skjulet får stå där. Men de kan inte hjälpa till utan det får andra myndigheter göra. Kronofogden eller tingsrätt typ.
 
Ta 50 % av vad det kostar att hyra ett Shurgard förråd i närheten. Resonemanget är att hälften av kostnaden för ett Shurgard förråd utgörs av marken.
 
Mikael_L
Sir Duke skrev:
Bygglovsnämnden kanske talar sanning men inte hela sanningen. De kan inte tvinga grannen att riva (?) men det betyder ju inte att skjulet får stå där. Men de kan inte hjälpa till utan det får andra myndigheter göra. Kronofogden eller tingsrätt typ.
Nja, byggnader som gör intrång på annan fastighet kan faktiskt vara fredade, dvs fastighetsägaren har ingen reell möjlighet att få bort byggnaden.
Men det beror på lite olika omständigheter.


Men som flera redan skrivit. Börja med att föreslå flyttning. Det är ibland en förvånansvärt enkel sak.
 
Om marken av någon anledning gör flytten svår kanske man ska flytta på vintern när snö och is kan nyttjas för att bygga slätt stabilt underlag.
 
Mikael_L
Regleras i JB 3kap§12
12 § Har byggnad eller annan anläggning uppförts så att den skjuter in på angränsande mark, och skulle anläggningens borttagande eller förändring medföra betydande kostnad eller olägenhet för anläggningens ägare, är denne ej skyldig att avträda den mark som sålunda tagits i anspråk, förrän anläggningen avlägsnas eller blir obrukbar. Vad som sagts nu gäller dock ej, om den som uppförde anläggningen inkräktade på den angränsande marken med avsikt eller av grov vårds löshet och, när anläggningen överlåtits till annan, denne ägde kännedom därom vid sitt förvärv.
Den angränsande markens ägare är berättigad till ersättning för det intrång som anläggningen medför för honom. Om marken före intrånget har upplåtits med tomträtt, är tomträttshavaren berättigad till ersättning för det intrång som anläggningen medför för honom. Lag (2009:180).

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19700994.HTM


http://lawline.se/answers/14202
 
  • Gilla
fia_mstd
  • Laddar…
Låt han köpa berörd tomtdel? Dyrt.
 
Jag vill inte dra detta i gruset iaf. Betydligt större hjul och gärna luftfyllda, kanske.
 
  • Gilla
helder
  • Laddar…
Men grannen kan ju tacka nej och fortsätta som tidigare till priset noll kronor.
 
pelpet skrev:
Vad sägs om denna lösning? Skjul på hjul? Har funkar bra för mig med ett skjul som jag behöver flytta runt lite pga av bygge och markarbeten.

4 Biltema transporthjul sitter där. Belastningen behöver man ju inte bry sig om när det gäller en enstaka flytt.


[bild]
Sådana små hjul funkar bara på slätt underlag som cementgolv, bör lossna vid första flytten - om man inte lyfter.
Men idén kan fungera med mycket större hjul, beroende på last..
 
  • Gilla
Ozzypojken
  • Laddar…
Förstår inte varför du vill att grannen skall riva skjulet, är ni ovänner sedan tidigare?
Smartaste hade väl varit om ni flyttat skjulet tillsammans? skulle säkert kunna rulla tre meter med hjälp av några stockar och goda vänner, sedan kunde ni grillat och tagit en pilsner tillsammans och diskuterat vilken typ av häck som passade er båda.

Du låter som en paragrafryttare, skicka räkningar låter ju inte helt friskt.
 
  • Gilla
Krille4 och 6 till
  • Laddar…
Biltema-hjulen fungerade utmärk över både gräs och jord med en bit OSB emellan.
 
  • Gilla
EvertL och 1 till
  • Laddar…
Jag fattar inte riktigt poängen med tråden. Vad har hänt med sunt förnuft? Om byggnaden har stått på din tomt i 10 år och du inte har haft något problem så kan du knappast hävda att den, efter en mätning, blivit ett hemskt hinder och blockerar din utsikt och det ena med det andra.
Inga personangrepp men det är du som är problemet! Acceptera att det finns en byggnad på din mark eller gå med på att hjälpa din granne att flytta/bygga ett nytt.

Att försöka fakturera din granne för att han har haft en byggnad på fel sida av tomtgränsen i 10 år skapar bara dels osämja och är fruktansvärt barnsligt.
 
  • Gilla
Johnsson 56 och 3 till
  • Laddar…
pelpet skrev:
Biltema-hjulen fungerade utmärk över både gräs och jord med en bit OSB emellan.
Du menar att de rullade utmärkt på slät OSB - med gräs eller grus under boarden. :p
 
Precis.

Helder såg de små hjulen som ett problem, men det är alltså lättlöst.
 
  • Gilla
helder
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.