15 716 läst · 249 svar
16k läst
249 svar
Forskare slår fast att nordiska klimatet är bra för solceller
Stämmer nog. Ofta tar tiden av året för underhåll, en bra stund. När du sedan startar så vill du köra nära full effekt hela tiden, så du kan få tillbaka kapital.lars_stefan_axelsson skrev:Ja, tekniskt sett så är det inga problem att reglera med kärnkraft. Frankrike gör det. (Nåja, vattenkraft är mycket bättre, den reglerar mycket snabbare). Problemet är att det lastar reaktortanken/systemet termiskt hårt. Så det åldrar systemet i förtid, tanken tål bara ett visst antal cykler (start/stopp). (Dessutom är är de mest effektiva när de går vid nominell effekt.)
Detta stämmer inte alls.Kombinationen kärnkraft, vatten, med sol och vindkraft är en mycket bra kombination. Vi har faktiskt bland de bästa förutsättningarna i världen för energiproduktion och en mix av olika former av energislag.Och, elefanten i rummet, de är så dyra i kapitalkostnad att om man väl har ett så skall man köra det så mycket det bara går, för att inte kasta pengar i sjön. Mao, om man har kärnkraft så skall man inte ha sol/vind, eftersom dessa bara kan köras på bekostnad av kärnkraft. Kärnkraft som man ändå måste ha för att täcka upp för de perioder när det inte blåser, eller solen inte skiner.
Så kombinationen av vatten+kärnkraft, som vi har i Sverige, är svårslagen.
Danmark klarar nästan hela sitt elsystem med nära hälften från vindkraft (42%), och kan balansera detta med kol och olja, och import.
Här så funkar det som så att vindkraften ger en del av sin energi till nätet och när det blåser massor så går en del av energin, till att kunna minska uttaget av vatten från dammarna. Man sparar upp vatten i dammen.
När det är vinter och kallt, så går faktiskt vindkraften starkt. På sommaren och våren är vinden något svagare, men då har vi mer sol. Så dessa två kompletterar varandra.
Sedan har du den där tidiga dagen i jan, en måndag med -20 grader och behovet är enormt. Det kan vara mörkt, kallt och vindstilla. Hur klara de det? Svaret är genom att man planerar att all kärnkraft då är i drift och inget verk är ställt på underhåll eller reparationer (Så som vissa är under sommaren).
Samt att man kör vattenkraften hårt och skulle det ändå inte räcka används olja och kol tillfälligt. Men man skulle kunna installera fler turbiner i vattenkraften, tycker jag. Så skulle man slippa oljekraft där.
Min poäng är att vi klara den där dagen, och sol och vind, ger el när de ger andra dagar. De behövs övriga dagar. För vattenkraften behöver spara sitt vatten annars kommer nivån i dammarna sjunka.
Kärnkraftsverken i Japan stoppades vid jordbävningen. När översvämningen drabbade dem fanns det således inte någon produktion alls. Vindkraftverk klarar inte ödrift. Så ett vindkraftverk i området skulle inte ha hjälp alls. Man löser eltillgången med diesel elverk. Det är en stabil och pålitlig källa. Tyvärr var de dock placerade på ett sådant sätt att de blev översvämmade.L Lolight skrev:Att kombinera kärnkraftverk med vindsnurror är annars en bra ide. Kärnkraftsolyckorna i Japan har troligen kunnat undvikas om de hade haft en vindsnurra en bit från kärnkraftverket. Det är nämligen så att kärnkraftverk behöver ström för att fungera. Och de kan inte använda sin egen ström till detta. Och när de får problem och måste stanna, så fungerar inget alls. Och kylningen upphör. Jag tycker det borde lagstiftas om vindkraftverk på taket till våra kärnkraftverk.
Besserwisser
· Västra Götalands
· 10 078 inlägg
Och eftersom kärnkraft är billigare ju större verken blir, och de kostar att bygga, så finns det ingen ekonomisk plats i nätet för "när de känner för det"-kraft som vind och el. Har man kärnkraft så kan man lika gärna köra den. Vind konkurrerar i så fall med vatten, men vi har inte direkt brist på vattenkraft.L Lolight skrev:
Ja, vi har stor potential outbyggd vattenkraft. Inte tu tal om den saken. (I runda slängar lika mycket till), men det bestämde vi ju oss av miljöskäl för ganska många år sedan att inte röra. Så det får vara potential som inte realiseras. Ytterligare utbyggnad i redan utbyggda älvar ger ett mindre tillskott.L Lolight skrev:Samt att man kör vattenkraften hårt och skulle det ändå inte räcka används olja och kol tillfälligt. Men man skulle kunna installera fler turbiner i vattenkraften, tycker jag. Så skulle man slippa oljekraft där.
Min poäng är att vi klara den där dagen, och sol och vind, ger el när de ger andra dagar. De behövs övriga dagar. För vattenkraften behöver spara sitt vatten annars kommer nivån i dammarna sjunka.
Anledningen till att Danmark kan ha så mycket vindkraft är att grannländerna ser till att hålla elnätet stabilt. Danmark är inte isolerat.
Dessa kärnkraftverk byggdes av amerikanska företag och var en amerikansk design. De var en av de första modellerna. De hade faktisk ett system för passiv kylning. Detta system hade dock inte provats på 40 år. Dvs aldrig sedan starten. I USA provkörs dessa passiva system varje år, men inte i japan.lars_stefan_axelsson skrev:
De har visat sig i praktiken att reservkraft fungerar mycket dåligt i praktiken, är dyrt och osäkert. Så att installera reservkraft för miljoner, när man kan installera en vindsnurra som då kan fungera som vanligt och ge el, även när det inte är olycka, är mycket smartare.
Man skulle kunna tro det, men det stämmer dåligt. Orsaken är den att KK ger högeffekt och högspänning. Denna ström kan inte direkt användas av kraftverket den måste först transformeras osv.
Vi problem och olyckor blir det ännu värre, då måste man kanske kyla bort effekten och stanna alla generatorer helt.
Därför har de funderat på och vissa har små system för att kunna skapa el, av värmen, även om man inte kör de stora systemen.
De äldre reaktorerna är sämre. Men som sagt, verken tar in el från nätet. Vilket har visat sig vara en stor risk när dessa när går sönder eller när det blir problem på andra sätt.
Du har verkligen inte koll.
Nödkraften är uppdelad på flera helt separata elverk. De är tillförlitliga. Vindkraft är definitivt inte ett alternativ.
Det går att köra ett kärnkraftverk i så kallad husdrift. Det är definitivt inte omöjligt.
Nödkraften är uppdelad på flera helt separata elverk. De är tillförlitliga. Vindkraft är definitivt inte ett alternativ.
Det går att köra ett kärnkraftverk i så kallad husdrift. Det är definitivt inte omöjligt.
Inte mycket rätt här. Dels så är ny kärnkraft tydligen väldigt dyr. Vilket har visat sig. Och det är tveksamt om större verk kommer bli billigare.lars_stefan_axelsson skrev:
Sedan så är energiproduktion mera vad man politiskt har beslutat. Dvs du kan bygga vindkraft om du vill, men inte ett eget kärnkraftverk.
Jag är för att köra befintlig KK. Man ska nog inte se det som någon konkurrens. Som jag har beskrivit det så kompletterar olika källor varandra. Och de uppväger ofta sina olika svagheter. Det verkar finns en syn bland många att vi ska "välja det bästa energislaget, och sedan bygga det i stor skala". Det tror jag inte alls på. Vi ska använda det vi har och sedan komplettera med vind och sol.
Nej, nej,. Jag skrev tydligt att det är inte ny utbyggnad och nya dammar. Utan fler turbiner i befintliga dammar.Ja, vi har stor potential outbyggd vattenkraft. Inte tu tal om den saken. (I runda slängar lika mycket till), men det bestämde vi ju oss av miljöskäl för ganska många år sedan att inte röra. Så det får vara potential som inte realiseras. Ytterligare utbyggnad i redan utbyggda älvar ger ett mindre tillskott.
Ja, men i praktiken fungerade inget alls i japan. Det är också väldigt olika beroende på hur nya verken är. I Japan dessutom så hade det blivit ett problem att få dit mera bränsle om reservkraften hade behövts köras i flera veckor. En liten snurra är inte dyr.D Daniel 109 skrev:
Vad menar du med ödrift? Varför skulle de inte kunna funka?D Daniel 109 skrev:Kärnkraftsverken i Japan stoppades vid jordbävningen. När översvämningen drabbade dem fanns det således inte någon produktion alls. Vindkraftverk klarar inte ödrift. Så ett vindkraftverk i området skulle inte ha hjälp alls. Man löser eltillgången med diesel elverk. Det är en stabil och pålitlig källa. Tyvärr var de dock placerade på ett sådant sätt att de blev översvämmade.
Ödrift kallas det när man kör kraftverk utan anslutning till det stora elnätet. Det är inte särskilt många kraftverk som klarar det. En förutsättning är att kraftverket är klarar att hålla frekvensen på egenhand. Vindkraftverk är inte byggda för att klara det.L Lolight skrev:
Danmark är anslutet till två nät. Norr är anslutet till det nordiska elnätet. Där är drt framförallt Svensk och Norsk vattenkraft som reglerar. Den större delen av Danmark är anslutet till det centaleuropeiskanätet. Där är större delen av Europa med. Bland annat Tyskland och Frankrike.L Lolight skrev:
Det var inga problem att ordna med bränsletransporter innom den tid det lokala bränslelagret räcker.
Lolight du kan tex se till händelseutvecklingen vid incidenten för drygt 10 år sen vid Forsmark. Där föll yttre lokalkraftsinmatningen 70 kV pga arbete på Vattenfalls sida. En serie omständigheter tex byte av reläskydd långt tidigare med vissa brister och enligt spec perfekt fungerande interna skydd i batterimatade UPS gav en räcka oväntade effekter. Då får man vara nöjd om man slipper vindgenerering i leken också.
Hoppas du trollade lite tidigare med backuplösningar via vind.
Hoppas du trollade lite tidigare med backuplösningar via vind.
Vattenkraften styrs av vattendomar.L Lolight skrev:
Vattendomen reglerar hur mycket resp lite vatten som får användas.
Befintliga turbiner är väldigt effektiva, det finns inget extra utrymme av energi att ta till.
Vattenkraften levererar precis så mycket som tillåts.