252 735 läst · 1 152 svar
253k läst
1,2k svar
Fick 2500kr i elräkning!!
Offerten från Alstom var 170 miljoner billigare än ABB. Alstom räknade med att köpa tekniken från ABB men det fick dom inte. Alla stora elföretag vill komma över kundskapen som finns i Ludvika, det slutade med att Japanska HITACHI sommaren 2020 köpte ABB GRID (”och hela staden”) för ett antal miljarder.E etompau skrev:Elområdesindelningen kan vi tacka våra danska vänner för. De anmälde Sverige till EU, ang. elprissättning/leveranser. Sverige fick då indela landet i 4 prisområde.
Sedan har katastrofen med Sydvästlänken orsakat kapacitetsbrist i överföringen till område 4.
Ang. bygget av denna förbindelse så borde journalisterna rota mer i detta. Årslånga förseningar och extra arbete med 500+ skarvförbindelser.
Som jag har tolkat det, så "vågade" inte Sv. Kraftnät beställa utrustning från ABB, utan valde att fördela flera stora beställningar på flera lev. för undvikande av ev. överklagande osv.
Merkostnader har hittills varit mer än 5 miljarder kr
Redigerat:
De flesta nätbolöagen är INTE statliga, vad är det du inte fattar?JA”Snabbe” skrev:
Och skull offentliga nätbolag vara gratis och finansieras med skattemedel mens de privata INTE skulle vara det utan lägga kostnaderna på sina kunder... ? Tycker du det låter vetiigt.? (EU hade nog också protesterat)
Vi lever inte på 80talet längre.
Vet inte hur han tänker,M Myckling skrev:
"
A”Snabbe” skrev:
Staten äger de flesta stora kraftbolag "
Äger de nåt mer än Vattenfall så har jag missat det iallafall...
I Finland kan elen kosta 250euro i månaden. Och ingen använding av elen, Nättjänstpris, grundavgifter....
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006407565.html
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006407565.html
Menar du att det är sjukt billigt eller sjukt dyrt??Hammare&Spik skrev:
2500 är väl ingenting för uppvärming på ett 170kvm hus
Finns ju att läsa lite överallt om man vill, tex tidningen "Ny Teknik" har haft lite artiklar om detta. Kärknkraft drar med sig enorma kostnader, och uranbrytning är inte direkt miljövänligt heller. Så det har inget med populism att göra, utan sanningen är att det inte längre är kostnadseffektivt. En annan "kul" grej är att de som äger verken (Vattenfall och Eon) bara är skadeståndsskyldiga upp till 13 miljarder, medans haveriet i Fukushima beräknas få en slutnota på 500 miljarder! Vem ska stå för resten om det smäller? Jo det blir staten, dvs vi skattebetalare.MultiMan skrev:Presentera gärna fakta gällande det påståendet. Barsebäcks stängdes när det gjorde pga politisk populism och att det låg i det mest tättbefolkade området av de svenska verken, vilket var en stor fördel för eldistributionen. Elen producerades där den behövdes.
Barsebäck 1 var inte ens i drift 25 år när det lades ned.
Hammare&Spik skrev:
Kollade min förbrukning: December 2020: 1874 kWh. Då har vi ett mindre hus (130 kvm) och bergvärme. Vi håller ca 19-20 grader i huset. Om det är bra eller dåligt vet jag inte, huset är inte exceptionellt isolerat. Räkningen i januari ca 1000 kr, men har inte kollat vilken period det gäller. Frågan för er är väl först om det är huset, förbrukningen eller elavtalet som ska ses över. Det låter ju lite högt.
Jag bor i en 160 m2 villa i norra Norrland och hade en förbrukning på ca 1300 kwh under december med bergvärme. Elöverföringen via vattenfall gick på ca 1300:- och strömmen via Tibber gick på 329: i december.Hammare&Spik skrev:
Intressant, vi förbrukar ca 2 säckar pellet om dagen under December månad så jag skulle gissa på strax över en pall. En pall pellets kostar runt 2600 kr så det ligger ganska nära i pris. Man ska dock veta att även om jag meckat och haft mig med pannan så är jag inget proffs så den kanske inte är perfekt trimmad.JA”Snabbe” skrev:
Vårt hus(115+115, Skåne) är vad man kallar högtemperaturs system d.v.s när det är 10 minus kan vi mycketväl putta ut upp mpt 60-70 grader till elementen i huset. Jag antar att det är just för att elementen är av enkelt slag som gör att det blir ett högtemperaturssystem, dags att byta element kanske.
Tanken är att sätta in en luft/vatten snart för att slippa slitet med pellet och panna men vi kommer troligen behöva byta lite element först.
.
Det har ett värde att slippa hålla på o kånka pelletssäckar också... Bergvärme är inte dumt.S snowjim skrev:Intressant, vi förbrukar ca 2 säckar pellet om dagen under December månad så jag skulle gissa på strax över en pall. En pall pellets kostar runt 2600 kr så det ligger ganska nära i pris. Man ska dock veta att även om jag meckat och haft mig med pannan så är jag inget proffs så den kanske inte är perfekt trimmad.
Vårt hus(115+115, Skåne) är vad man kallar högtemperaturs system d.v.s när det är 10 minus kan vi mycketväl putta ut upp mpt 60-70 grader till elementen i huset. Jag antar att det är just för att elementen är av enkelt slag som gör att det blir ett högtemperaturssystem, dags att byta element kanske.
Tanken är att sätta in en luft/vatten snart för att slippa slitet med pellet och panna men vi kommer troligen behöva byta lite element först.
.
Har 180 kvm + 70 kvm garage, drar ca 13000 kWh per år på två vuxna. Byggt 2004.
Hammare&Spik skrev:Hej, tack för svar och input!
Vi är nya husägare för första ggn. Min egen refrens är att vi betalade 7 snitt 300kr/månad i el för en stor tre rums lägenhet. Så om man inte har andra referenser än det så kan bli smått ”chockad” när det dimper ner 2500för en månad
Jag tycker det känns märkligt att folk tycker att det är ”billigt” för ”billigt” är det ju faktiskt inte! Allt är ju relativt, ni som tycker det kanske har mycket pengar. Men för oss knegare är det mycket pengar att lägga.
Hursomhelst, bifogar en bild på förbrukningen så kanske någon vänlig person kolla om de ser ”normalt” ut. Enligt tabellen är förbrukningen 1836kWh för december? Kan det stämma och är det ”normalt” för en januari månad generellt sett i västra götaland.. svårt att svara på kanske. Sen betalar vi som jag ser det ca 19kr/kWh. Är de normalt?
Hur fick du fram den summan? 2500/1836=1,36 kr/kWh