SågspånPappspikEternit SågspånPappspikEternit skrev:
Om Eon i Mellansverige har samma nättaxa som här söderut, tycker jag allvarligt att du ska räkna på marginaleffekterna och totalkostnaden för att öka din förbrukning till över 8000 kWh/år. Det är stor skillnad på överföringsavgiften! Under 8000 kWh = dyrt (men lite lägre fast avgift, försvarar de sig med). Över 8000 kWh = någorlunda rimlig överföringsavgift (men lite högre fast avgift).
Man kan själv byta taxa, det är ingen på Eon som gör det åt dig.
Men gränsen går exakt vid 8000 kWh, där har båda versionerna samma pris.
 
Redigerat:
  • Gilla
Roger Fundin
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Man kan själv byta taxa, det är ingen på Eon som gör det åt dig.
Bra påpekande! Det räcker inte att öka sin förbrukning till 8000 kWh eller mer, kunden måste själv meddela Eon om att hen önskar betala nätavgift enligt sin nya förbrukning.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 1 till
  • Laddar…
Den 1 juli höjs den fasta delen av elnätsavgiften för Ystad energis kunder med tio procent.

Orsaken är att Ystad energi behöver göra omfattande investeringar fram till år 2040. Cirka 800 miljoner kronor ska läggas på att bygga ut och rusta upp elnätet på olika sätt.
– Vi har gigantiska investeringar framför oss, med våra mått mätt, säger Joakim Andersson, elnätschef på Ystad energi.
Han beskriver att satsningarna ska ses utifrån en nationell kontext, där Sverige är i färd med elektrifiering av samhället. För att lyckas att nå klimatmålen behövs en produktion av mer förnybar el från till exempel sol och vind.
– Då måste infrastrukturen hänga med. Det kan till exempel handla om större stationer, fler kabelskåp och grövre ledningar.
Även säkerhetsaspekten vägs in i högre grad framöver, inte minst med tanke på Sveriges inträde i Nato. Elförsörjningen är prioriterad på riksplan.
– Detta innebär ett helt säkerhetstänk kring byggnader som gemene man inte direkt kommer märka av.


https://www.ystadsallehanda.se/ysta...-sommar-gigantiska-investeringar-framfor-oss/
Kan läsas av alla som har +Allt från Bonnier
 
C
D Dilato skrev:
Orsaken är att Ystad energi behöver göra omfattande investeringar fram till år 2040.
Det är det här som jag tycker är så absurt med elnät. Stoppa in valfri annan "produkt" och hör hur dumt det låter.

"Den 1 Juli höjer GB glasspriserna med 10%.

Orsaken är att GB måste göra omfattande investeringar till 2040.
De allt hetare somrarna gör att efterfrågan på glass rusar.
- För att möta kundernas behov av glass måste vi investera kraftigt i produktionen, säger Frasse Storstrut, VD på GB-glass.
Han ser fram mot en kraftigt ökad försäljning de kommande åren.

Ca 800 miljoner kronor skall läggas på att öka produktionen på olika sätt."
 
  • Gilla
  • Haha
H-Thomasson och 5 till
  • Laddar…
Eftersom det inte fungerar med konkurrens på infrastruktur så är det monopol. Det är fullständigt naturligt.
 
Hej

Jag har skrivit förut om att de förändringar som skett i elmarknaden med bland annat sol och vind riskerar att öka kostnaden för elnäten. Delar av den förändringen beror på hur vi elanvändare har agerat.

Två artiklar som talar om ökade elnätskostnader på grund av att elpriset varierar mycket och ibland är negativt. Det innebär att Svenska kraftnät för ökade kostnader för balanstjänster.

”Solenergi: Omvänt Robin Hood-bidrag ger dig högre elnota”
https://www.tn.se/naringsliv/37008/solenergi-omvant-robin-hood-bidrag-ger-dig-hogre-elnota/
”Ju mer solenergi in i elnätet desto mer ökar kostnaderna för att hantera dess negativa effekter. Ändå subventioneras energislaget. ”Det blir en rejäl överkompensation när statens subventioner stora delar av året kraftigt överstiger marknadsvärdet på själva produkten”, säger Per Everhill på Tekniska verken, som också ser fördelar, inte minst för egenkonsumtion.”

”Sexdubblad miljardnota för att balansera elsystemet – du får betala”
https://www.tn.se/naringsliv/34915/...a-for-att-balansera-elsystemet-du-far-betala/
”Men när svängningarna som sker under dagen blir större än väntat kan Svenska kraftnät som ansvarig för systemdriften också behöva ingripa för att balansera marknaden genom att aktivera upp- och nedregleringsbud vid sidan av den ordinarie marknaden. Dessa kallas balanstjänster och betalas av Svenska kraftnät, och slutligen alla elkunder. Kostnaderna för balanstjänster har ökat kraftigt de senaste åren.”

När Energimarknadsinspektionen (Ei) fattade sitt beslut gällande elnätsföretagens intäktsramar för perioden 2024–2027 framkom att; ” Intäktsramarna uppgår till totalt cirka 326 miljarder kronor (i 2022 års prisnivå), vilket är en ökning med ungefär 100 miljarder kronor jämfört med det intäktsutrymme som Ei fattade beslut om inför perioden 2020–2023 om det räknas om till 2022 års prisnivå med den allmänna inflationen, KPI.*”
https://ei.se/om-oss/nyheter/2024/2...oretagens-intaktsramar-for-perioden-2024-2027

Detta innebär att kostnaden för elnäten kommer att fortsätta öka och de följande fyra åren 2024–2027 och det drivs till stor del av behovet av nybyggnad, men även (förtida) ombyggnad av redan byggda elnät.

För ett tag sedan när ”solcellsyran” var som kraftigast, då var de många som verkade tro att elnäten och deras eventuella förstärkning var gratis (nån annan betalade) men elnäten skall betalas av oss som är anslutna och använder elnäten. Både gällande inmatning av och uttag av eleffekt och elenergi.

En del villaägare klagade på väntetider och långsamma elnätsbolag, men hade liten och ingen förståelse för att de som fick vänta, många gånger satte igång processer där elnätsbolagen måste förstärka elnäten, till en kostnad som enligt EI skall betalas av den som orsakat kostnaden.

För dem så kan det nu bli en ökande kostnad som börjar debiteras under perioden 2024–2027.
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
M Martin Lundmark skrev:
Två artiklar som talar om ökade elnätskostnader på grund av att elpriset varierar mycket och ibland är negativt. Det innebär att Svenska kraftnät för ökade kostnader för balanstjänster.
Det där är en sammanblandning av olika saker. Nätkostnaden ökar inte alls av att elpriset varierar.
 
D Daniel 109 skrev:
Nätkostnaden ökar inte alls av att elpriset varierar.
Å f*n, så då ljög dom?🤔

Det är på grund av kostnadsökningar för nätförluster som Eon säger sig vara tvungna att höja elnätspriserna. Nätförluster innebär att en del av elen går förlorad som värme när den transporteras genom nätet. Elnätsbolagen behöver då köpa extra el för att kunna leverera den utlovade mängden till kunden.

Det är i sig inget nytt – men i samband med höga elkostnader har Eon lagt en halv miljard mer på nätförlusterna förra året jämfört med tidigare år, enligt Martin Höhler som är vd på Eon Energidistribution.

– Det är väldigt tragiskt att kunderna blir drabbade av detta samtidigt som allting annat också blir dyrare, säger han.

För kunderna innebär det en prishöjning på elnätsavgiften med cirka 10 procent.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/efter-vinterns-rekordhoga-elpriser-nu-hojer-eon-natavgiften
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Nej, det stämmer helt klart att nätkostnaden stiger av höga elpriser. Men inte på grund av att det varierar.
 
D Daniel 109 skrev:
Det där är en sammanblandning av olika saker. Nätkostnaden ökar inte alls av att elpriset varierar.
Hej Daniel 109

Du får gärna reda ut hur man skall tolka denna text;

”Om det vid ett givet tillfälle produceras väldigt mycket el behöver förbrukningen öka eller produktionen minska och om det produceras för lite behöver det konsumeras mindre eller produktionen öka. Normalt sker detta av att marknaden själv köper och säljer el som budats ut av elproducenter på dagen före-marknaden och det är därför elpriserna varierar.

Det är till exempel betydligt billigare att producera vindkraft, vattenkraft och kärnkraft än att elda fossila bränslen varför priserna blir högre när de sistnämnda kliver in på marknaden, inte minst när vi exponeras mot denna mix i Europa. Det är också betydligt billigare för ett vattenkraftverk att stänga en lucka eller ett vindkraftverk att stänga av turbinen så att produktionen minskar än att ett industribolag tvingas sluta producera sina produkter.

Men när svängningarna som sker under dagen blir större än väntat kan Svenska kraftnät som ansvarig för systemdriften också behöva ingripa för att balansera marknaden genom att aktivera upp- och nedregleringsbud vid sidan av den ordinarie marknaden. Dessa kallas balanstjänster och betalas av Svenska kraftnät, och slutligen alla elkunder. Kostnaderna för balanstjänster har ökat kraftigt de senaste åren.”

”Sexdubblad miljardnota för att balansera elsystemet – du får betala” https://www.tn.se/naringsliv/34915/...a-for-att-balansera-elsystemet-du-far-betala/
 
Den var väl rätt så tydlig. Vad var det du inte förstod? Att balanskostnaden blivit stor beror nog på att marknaden är i en förändringsprocess så att man inte riktigt lärt sig hur den fungerar. Men du hittar inget i den texten om att de ökade kostnaderna beror på ökade prisvariationer på marknaden.
 
D Daniel 109 skrev:
Den var väl rätt så tydlig. Vad var det du inte förstod? Att balanskostnaden blivit stor beror nog på att marknaden är i en förändringsprocess så att man inte riktigt lärt sig hur den fungerar. Men du hittar inget i den texten om att de ökade kostnaderna beror på ökade prisvariationer på marknaden.
Hej Daniel 109

Jag har uppfattat det så att elpriset ändras om balansen mellan tillgången och efterfrågan på eleffekt i elnätet ändras. Denna ändrings sker främst på dygnsnivå, då man sätter elpriserna.
 
Det stämmer. Men det är inte den variationen som orsakar balanskostnader. Det är i ställer skillnaden mellan det förväntade dygnet innan och det faktiska utfallet.
 
D Daniel 109 skrev:
Det stämmer. Men det är inte den variationen som orsakar balanskostnader. Det är i ställer skillnaden mellan det förväntade dygnet innan och det faktiska utfallet.
Hej Daniel 109

Jag har uppfattat det så att ökade balanskostnader uppstår om det allt oftare uppstår skillnader mellan det förväntade dygnet innan och det faktiska utfallet.

Med andra ord om elpriset alltid sattes helt rätt t.ex. genom att (i ett idealt tillstånd) tillgången och efterfrågan på eleffekt i elnätet aldrig ändrades utan båda var konstanta t.ex. över dygnet. Då skulle inte elpriset variera så mycket och balanskostnaderna vara låga.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Att priset alltid sätts rätt kräver inte att efterfrågan och tillgång är konstant.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.