1 438 läst · 45 svar
1k läst
45 svar
Electrolux frys någon duktig som kan ge tips?
tyvärr är ju folk totalt ointelligenta och köper hellre en rosa tvåsistsig batteribil för att den är söt istf en praktisk bil som man kan ta sig vart man vill när man vill med vilka man vill och ur länge man villspikplanka skrev:
Lika dant med tex vitvaror
kylen behöver inte fungera bara den är snygg helst integrerad.
jag måste ha en lofra gasspis för att visa grannkärringen att jag har råd fast jag inte har någon gas.
mot denna enfald kämpar världen förgäves, inte undra på hur det ser ut
Medlem
· Sverige
· 5 379 inlägg
Kollade litet nu på mina gamla Husqvarna (electrolux) frys/kyl. Det är just R600a i dessa, menar du att detta inte kan servas numera? Varför isf?returen skrev:
Inte för att det skulle behövas just nu jag tänker om det blir ev problem framöver - vill hålla igång dessa maskiner som i det stora hela fungerat mycket bra under två decennier.
___
PS. Kollade litet om R600a, verkar inte särskilt problematiskt alls: https://enrad.se/en/isobutane-r600a-all-you-need-to-know/
Redigerat:
Tyvärr, ja. Men de moderna konsumentskåpen märks verkligen att de inte är byggda för att hålla mer än 5-8 år, beroende på hur mycket man betalat.spikplanka skrev:
Sedan är det inte enbart tillverkarnas fel heller. De har hamnat där de gjort av flera skäl:
1. Planned obsolescence och deras egen girighet.
2. Både lagstiftare och en marknad som kräver så lite energiåtgång som möjligt.
3. Lagstiftare som kräver så lågt GWP och så lite köldmedium som möjligt.
Det är detta som gör att det nu sitter små fjöskompressorer som går nästan konstant i de moderna kylskåpen.
Vad är det för priser som gäller för säg fullhöjds kyl och frys kombination ?torparavgrund skrev:
Ang, färg.. vit duger bara jag slipper metal.
Vore det görbart att "transplantera" kompressor från ett "gammalt" kyl/frys-skåp till ett nytt med fjöskompressor?torparavgrund skrev:
(annars får jag väl leta efter skåpet GWPmax 2000 med dödsgaz..)
bara att kylfirmor inte sysslar med R600aH Harald Blåtumme skrev:Kollade litet nu på mina gamla Husqvarna (electrolux) frys/kyl. Det är just R600a i dessa, menar du att detta inte kan servas numera? Varför isf?
Inte för att det skulle behövas just nu jag tänker om det blir ev problem framöver - vill hålla igång dessa maskiner som i det stora hela fungerat mycket bra under två decennier.
___
PS. Kollade litet om R600a, verkar inte särskilt problematiskt alls: [länk]
Medlem
· Sverige
· 5 379 inlägg
Varför befattar sig inte kylfirmor med R600a? År ju inte ens en F-gas...
Medlem
· Sverige
· 5 379 inlägg
Men detta krävs väl oavsett vad det är för kylanläggningar det handlar om, man måste ha certifikat etc för att få pilla med detta (kylanläggningar, LLVP, etc).returen skrev:
Samt, självklart, lämplig utrustning.
Jag blev litet förvånad över att R600a skulle vara ett problem för professionella kylfirmor, finns inget i denna gas i sig som är kontroversiellt eller problematiskt mer än möjligen att den är explosiv under vissa förhållanden - en egenskap den delar med många andra kylmedier idag.
__
PS. R600a = isobutan, inget konstigare än så.
Redigerat:
Exakt. Det är inte att de inte gör det, det är bara inte så vanligt. R600a (isobutan) förekommer mest (än så länge, men håller snabbt på ändras) i små system riktande mot privatmarknaden, och där är dilemmat som vanligt att saker tenderar att gå sönder när de gått kanske 70-80% av sin tänkta livslängd (jag höftar här).M MangeRR skrev:
En annan sak en professionell kylfirma gör är att vara öppen med kunden om att även om reparationen blir billig, säg 1-2k, så är det en betydande summa för något som kanske ändå är helt slut och måste bytas om 1-3 år, m.a.o billigare på sikt för kunden att bara köpa nytt.
Jag har varit kyltekniker i två år nu och lagat en enda grej med R600a, ett kylskåp i en husbil med väldigt udda dimensioner som de inte lyckats hitta någon ersättare till. De få gånger det blivit något med R290 (propan) har det varit storköksskåp som kostar 30-50k nya (Electrolux).
Som en kollega så klartänkt uttryckte det, "F-gaserna har ingen framtid". Det kommer på sikt vara CO2, ammoniak och propan/isobutan för hela slanten.
som jag skriver det är inget problem men jobbet är för litet kan inte debitera som för storkök,restauranger ICA mm. därför har de vanligtvis ej heller utrustning för detta. de brukar ringa mig för att dessa jobbH Harald Blåtumme skrev:Men detta krävs väl oavsett vad det är för kylanläggningar det handlar om, man måste ha certifikat etc för att få pilla med detta (kylanläggningar, LLVP, etc).
Samt, självklart, lämplig utrustning.
Jag blev litet förvånad över att R600a skulle vara ett problem för professionella kylfirmor, finns inget i denna gas i sig som är kontroversiellt eller problematiskt mer än möjligen att den är explosiv under vissa förhållanden - en egenskap den delar med många andra kylmedier idag.
__
PS. R600a = isobutan, inget konstigare än så.