Ska dosan sitta i taket och ledning dras utanpå väggen
 
flexslangen kan löpa genom vägg/tätskikt/kakel och sedan in i en åtanpåliggande spolsäker kopplingsdosa (t.ex för utomhusbruk)
 
Lite off-topic kanke: Men ibland undrar var varför man som väl påläst GDSare inte ens får dra VP-rör i en vägg när det uppenbarligen finns elektriker som gör helt galna installationer. Om man ska vara tvingad enligt lag att låta en yrkesgrupp utföra vissa saker ska dom banne mig göra det rätt också. Speciellt då man själv knappt får ta reda på hur man ska göra utan att få en uppläxning att man måste anlita en elektriker för att få det utfört.

Men visst självklart är de flesta elektriker kompetenta (förhoppningsvis).
//Jonas
 
Och vem skulle sortera ut väl pålästa GDSare och "vanliga" hur svårt kan det vara muppar. Det är väl även så att 99% av elektrikerna har betydligt bättre koll än GDSare. Visst skulle det gå att tex ha någon typ av "behörighet" för rörläggning men vad skulle inte det kosta, troligtvis betydligt mer än förtjänsten för en husbyggare skulle bli. Och för att kunna dra rör och dosor rätt MÅSTE man veta hur ALLA trådar ska dras och kopplas innan man börjar. Det är det som är problemet i första hand inte hur tätt man ska fästa rören och hur skarpa böjar man bör göra.
 
Okej

Fick ett tips om att dra ett VP rör genom vägen och lägga i EKK kabel. låter som en bra lösning,
 
E
Bara en tanke: Det är väl inte elektrikern som har gipsat, tätskiktat och och sättit matta på väggarna?
 
Det problemet har man ju råkat ut för flera gånger, branschreglerna tar ingen hänsyn till varandra eller till installatörer/slutanvändare.

Att få till en utav alla branscher godkänd installation av bubbelbadkar är till 99,9999% omöjligt om man inte gör en hiskeligt ful installation som ingen kund skulle godkänna, hur snyggt är det med en anslutningskabel längs med väggen upp till en arbetsbrytare placerad i tak....
 
... men ändå verkar det vara en trend att dra vattenrör utanpåliggande idag ...
 
Emil_K skrev:
Bara en tanke: Det är väl inte elektrikern som har gipsat, tätskiktat och och sättit matta på väggarna?
Nej men apparat-dosan, åh den sitter ju inge vidare där, ett vp-rör som mynnar snett nedåt skulle va melodin.
 
Redigerat:
Vid utanpåliggande rördragning får man än mer hål i tätskiktet, dessutom tas dom hålen efter det att tätskiktet är klart, och därmed mycket svårare att få tätt än om man drar sina rör genom väggen innan tätskikt. Gör man det är det inga problem att få ett bra och tätt tätskikt.
 
Måste ju säga att det var enklare förr då allt tätskikt målades på, då täcktes det ju runt röret kanon och själv när man kapat slangbiten och dragit elen så fyllde man igen ändan på röret. Är det ingen som där matta sätts tätar med något "flytande" runt röret och sen se till att röret tätas och löser problemet på det viset? Ska man ha dosa (självklart som fixar IP klassen)så gör man ju på samma sätt innan locket åker på.
En annan sak som jag alltid gjort är när man ska skruva fast något så borrar man hål, trycker in silicon eller liknande och sen en plugg innan man skruvar fast, måste ju täta tillräckligt. Jag har inte stt någon göra på annat vis.
 
Silicon i hålet är ju det "vanliga" men siliconet "förenar" sig inte med tätskiktet så där är en svag punkt. När man går genom tätskiktet sätter man naturligtvis på en manschett som "limmas" fast i tätskiktet och mor röret. Men det är den som gör tätskiktet som fixar den biten, gör han inte det fuskar han. ;)
 
Väggmatta is the shit ;)
 
Men även matta ska ju limmas/rollas med tätmassa/lim
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.