Claes Sörmland
makhno_ makhno_ skrev:
Underdrivet svar! Haha roligt att någon tror att hela stockholm är turistort.
Den var en märklig tolkning av vad jag skrev. Jag får nog förtydliga:

Jag skrev att det krävs ett kundunderlag för att driva café restaurang i storleksordningen tiotusental människor. Och det har ju Fredhäll, 5300 direkta närboende, lika tät stad i det nära grannskapet några hundratal meter bort. Och de trevliga klipporna och badet.

Och detta alltså i Stockholms innerstad med särskilt höga priser för lägenheterna och därmed en alldeles utpräglat café- och restaurangsbesökande befolkning.

Fredhäll är således inte ett argument för att det går att smälla upp ett isolerat bostadsområde ute i spenaten med 5300 invånare och hoppas på ett restaurang- och caféliv. Men som du skrev ovan, man kanske får ett gym i bottenvåningen.
 
Claes Sörmland
BirgitS BirgitS skrev:
Väderstads centralkonditori har funnits i mer än 100 år, även om det har bytt lokal och förstås ägare under åren.
Det omsätter alltså nästan 18 miljoner kr per år:

https://www.allabolag.se/5567907000/vaderstad-centralkonditori-ab

Det är alltså orimliga 32 000 kr per invånare i Väderstad och år (569 invånare).

Därmed är det rätt tydligt att det inte är lokalbefolkningen som är basen för detta konditori. Pengarna kommer från annat håll.


EDIT: Det känns som vi pratar förbi varandra. Det här är hur jag tänker på frågan företagsekonomiskt:

Det lilla caféet på den lilla orten utan besökare, kanske i förorten eller ute i spenaten

10 000 bor på orten. 10 000 personer är alltså potentiella kunder.

5% av dessa gör i snitt fyra köp per år vilket ger 2000 köp. Snittköpet är 200 kr vilket ger 400 000 kr i total intäkt per år.

Detta ska alltså nu betala moms (12% matmoms), kvar blir då 357 143 kr. Denna lilla summa ska nu täcka hela verksamhetens kostnader, mjöl, el, hyra, och största posten – lön.

Svaret varför caféer på små orter sällan överlever länge om de inte drivs ideellt.
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Finns det en egnahemsrörelse?
Folkrörelser finns inte längre i någon verklig bemärkelse. Nuvarande regering gör dessutom mycket för att underminera det lilla som finns. Ett civilsamhälle som inte lyder staten är inte något de vill behöva hantera. Förmodligen för att folkrörelser i praktiken är synonymt med arbetarrörelsen.

Jag har en del kontakt med folk som kämpar med bygggemenskaper. Ett samtida mer individualiserat försök att nå samma mål. De utnyttjas av kommuner för att bebygga platser de inte skulle klara på annat sätt. Vilket leder till rätt svår ekonomi. Ser bra ut för kommunen som jobbar för en mångfald av aktörer. Finns inget stöd om det kostar något.

Jag tror heller inte man kan överdriva hur mycket svårare den ekonomiska situationen är nu. Kapital och assets har fått en helt otroligt mycket större tyngd än löner. "Vanligt folk" kan inte ens om de går samman tävla med kapitalet. När egnahemsrörelsen var stor fanns det föreningsbyggnader överallt. Det var inte så dyrt med mark och att bygga. Skillnaden mot nu är oerhört stor. Finns ingen liberalisering som skulle råda bot på det ens om alla lagar och regler upphörde.
 
  • Gilla
Dilato och 3 till
  • Laddar…
makhno_ makhno_ skrev:
Folkrörelser finns inte längre i någon verklig bemärkelse.
Tja, idrottsrörelsen finns i tämligen god välmåga. Liksom hemvärnsrörelsen. Och jag skulle säga att det finns trädgårdsrörelser, musikrörelser och att vi kanske själva är del av en renoveringsrörelse. De opolitiska rörelserna lever och har hälsan på många sätt, mer eller mindre avskilda från staten.
makhno_ makhno_ skrev:
Nuvarande regering gör dessutom mycket för att underminera det lilla som finns. Ett civilsamhälle som inte lyder staden [sic] är inte något de vill behöva hantera.
Slentriantrams. Själv skulle jag vara glad om staten slutade blanda sig i civilsamhället och i synnerhet slutade ge pengar till religiösa extremister). Inget av det är dock något som sker just nu.
makhno_ makhno_ skrev:
Förmodligen för att folkrörelser i praktiken är synonymt med arbetarrörelsen.
Du kanske behöver ta av skygglapparna.
 
  • Gilla
fribygg
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Tja, idrottsrörelsen finns i tämligen god välmåga. Liksom hemvärnsrörelsen. Och jag skulle säga att det finns trädgårdsrörelser, musikrörelser och att vi kanske själva är del av en renoveringsrörelse.
Idrotten finns men de andra har så lite muskler. Det har sett helt annorlunda ut, egnahemsrörelsen borde vara ett tydligt exempel. Ingen folkrörelse nu omskapar samhället i någon som liknar den skalan.
 
Det skulle väl vara klimat- och/eller miljörörelserna då. Deras intressen står förstås oftast i konflikt med en eventuell egnahemsrörelse, men att det finns folkrörelser även i vår tid – jodå. Det gäller bara att ha en öppnare blick än att titta efter det som var hett för 150 år sedan, både i sak och form.

Miljörörelsen tror jag för övrigt kommer vinna över alla marginella ändringar. Ska byggregleringen ändras kommer det krävas radikala, stora grepp.
 
  • Gilla
vcx och 3 till
  • Laddar…
Jag ser en väldigt uppenbar orsak till problemet i Sverige när jag jämför med Finland.

I Finland får man dela skogsfastigheter ner till ungefär en hektar. I Sverige ned till ungefär 50 hektar. Dessutom är det betydligt lättare att få tillstånd att bygga nytt på oplanerat område i Finland.

Genom att barn och barnbarn kan dela föräldrarnas skog och jord mellan sig i Finand är det många fler som kan bo kvar i byn och bygga ett hus och kanske bygga en hall och starta företag på en ärvd tomt och elda med ved ur ett ärvt skogsskifte och genom det också ha tillgång till fiske och jakt. Därför är det en helt annan livskraft i byarna här. Det byggs nya hus och startas företag och finns barn och ungdomar.

I Sverige verkar det vara vanligt att ingen av barnen har råd att köpa ut de andra och så säljer man hela gården som inte får delas rubb och stubb för underpris till en investerare som hyser in thailändska bärplockare i boningshuset tills det brinner ned och driver storskaligt skogsbruk på resten.
Medan arvingarna får för litet betalt på var för att kunna skaffa sig någonting eget på den uppskruvade bostadsmarknaden i stan.

Det skrivs om och om igen i Sverige att det inte går ekonomiskt att driva ett lönsamt skogsbruk på under 50 hektar och att småfastigheter bara står bortglömda och oskötta till skada för nationalekonomin. Själv driver jag självverksamt skogsbruk på 4,5 hektar och det är lönsamt även om det är med nudd på ribban och kanske borde vara en eller två hektar större för att riktigt ge stabil vinst. Ser jag mig omkring så är småskogsägarnas skiften ofta bättre skötta än storskogsägarnas.


Gällande affärer och handel så anser jag att alltihop är ruttet som det är. Mindre affärer slås ut och ersätts med ett fåtal stora som helt kontrollerar marknaden. Sedan börjar dessa minska sortimentet. Ofta enligt principen att de varorna som ger minst vinstmarginal skall bort. Så hamnar man i en situation där hyllorna dignar av kinesiskt inredningskrimskrams och smink och onödiga elektroniprylar medan man kan få köra 200 kilometer för att hitta en bra stekpanna eller 400km för ett paket svetsstickor eller ta färjan över havet och sedan köra 350 km för ett par cykeldäck. Samhället stannar och till slut kan man inte göra någonting annat än vänta på socialbidrag och köpa skräp för det.
 
  • Gilla
Segimer och 10 till
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Slentriantrams. Själv skulle jag vara glad om staten slutade blanda sig i civilsamhället och i synnerhet slutade ge pengar till religiösa extremister). Inget av det är dock något som sker just nu.
Det visar sig att jag är "liberalare" än dig ändå. Är själv antireligiös men tycker inte att mina preferenser ska detaljstyra vilka föreningar som får pengar och heller inte att total kontroll över hur de används är önskvärt.

Du kanske har missat att pengarna just nu försvinner ur civilsamhället, det är inget jag hittat på ur någon sorts partipolitisk vinkel. Sossarna har ju dragit ner på allt i årtionden men det är en ny drastisk politik nu. Det som händer nu med kvinnojourer, civilsamhällets bistånd, arvsfonden, fria folkbildningen, fredsrörelsen, Universitetens självstyre etc. är en dramatisk ökning av statens kontroll och utradering av civilsamhället. Konservativa i UK pratade länge om "big society" där civilsamhället skulle ta över "service" och skydd i sverige raderar man nu allt man kommer åt och ökar statens makt på alla plan. Allt såklar med förespeglingar om fusk, fara och skydd som inte håller för granskning om man inte har totalitär grundsyn.
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Det skulle väl vara klimat- och/eller miljörörelserna då. Deras intressen står förstås oftast i konflikt med en eventuell egnahemsrörelse, men att det finns folkrörelser även i vår tid – jodå.
Mijörörelsen äger ingenting och har inga muskler förutom sina kroppar. Vetenskapen håller ju samma linje vilket såklart påverkar regler och beslut men det är inte miljörörelsens förmåga att göra saker påverkar.

H heimlaga skrev:
I Finland får man dela skogsfastigheter ner till ungefär en hektar. I Sverige ned till ungefär 50 hektar. Dessutom är det betydligt lättare att få tillstånd att bygga nytt på oplanerat område i Finland.
Det är säkert viktig landsbygspolitik men det är inte det som påverkar bostadssituationen i stor skala. Finland lägger helt andra resurser på bostadspolitik än Sverige gör.
H heimlaga skrev:
Det skrivs om och om igen i Sverige att det inte går ekonomiskt att driva ett lönsamt skogsbruk på under 50 hektar och att småfastigheter bara står bortglömda och oskötta till skada för nationalekonomin. Själv driver jag självverksamt skogsbruk på 4,5 hektar och det är lönsamt även om det är med nudd på ribban och kanske borde vara en eller två hektar större för att riktigt ge stabil vinst. Ser jag mig omkring så är småskogsägarnas skiften ofta bättre skötta än storskogsägarnas.
Man kan ju fundera på vilka intressen som skriver om dessa oskötta, nationalekonomiskt skadliga skiften?

H heimlaga skrev:
Gällande affärer och handel så anser jag att alltihop är ruttet som det är. Mindre affärer slås ut och ersätts med ett fåtal stora som helt kontrollerar marknaden. Sedan börjar dessa minska sortimentet. Ofta enligt principen att de varorna som ger minst vinstmarginal skall bort. Så hamnar man i en situation där hyllorna dignar av kinesiskt inredningskrimskrams och smink och onödiga elektroniprylar medan man kan få köra 200 kilometer för att hitta en bra stekpanna eller 400km för ett paket svetsstickor eller ta färjan över havet och sedan köra 350 km för ett par cykeldäck. Samhället stannar och till slut kan man inte göra någonting annat än vänta på socialbidrag och köpa skräp för det.
Det är helt enkelt kapitalismens mer eller mindre ofrånkomliga utveckling. Saker som inte kontinuerligt ökar lönsamheten måste läggas ner. Det är svårt att öka lönsamheten på de verksamheter du beskriver. Folk hävdar då att kinaprylarna är det folk egentligen vill ha i närbutiker. Jag menar att det inte är så enkelt.
 
Claes Sörmland
makhno_ makhno_ skrev:
Mijörörelsen äger ingenting och har inga muskler förutom sina kroppar. Vetenskapen håller ju samma linje vilket såklart påverkar regler och beslut men det är inte miljörörelsens förmåga att göra saker påverkar.
Miljörörelsen i den breda bemärkelsen är en kraftfull politisk rörelse som förändrar vårt samhälle på alla nivåer. Den styr moral, barnuppfostran, lagstiftning, arbetsmarknaden, våra företag, politiken, myndigheterna, kommunerna, kulturen, forskningen och domstolarna. Det är det sena 1900-talets mest framgångsrika folkrörelse och ideologi.
 
  • Gilla
vcx och 3 till
  • Laddar…
makhno_ makhno_ skrev:
Det visar sig att jag är "liberalare" än dig ändå. Är själv antireligiös men tycker inte att mina preferenser ska detaljstyra vilka föreningar som får pengar och heller inte att total kontroll över hur de används är önskvärt.
Tycker du att det delar ut pengar till olika föreningar så har vi olika syn på vad liberalism är.

Min huvudsakliga poäng var dock mer ämnesnära: jag tror inte att det finns någon egnahemsrörelse som kan frigöras med politiska medel. Det offentliga, och i synnerhet kommunerna, har inte tillräckligt intresse av att hjälpa något sådant på traven.
 
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Miljörörelsen i den breda bemärkelsen är en kraftfull politisk rörelse som förändrar vårt samhälle på alla nivåer. Den styr moral, barnuppfostran, lagstiftning, arbetsmarknaden, våra företag, politiken, myndigheterna, kommunerna, kulturen, forskningen och domstolarna. Det är det sena 1900-talets mest framgångsrika folkrörelse och ideologi.
Det där är ju som att säga att svenska fysikersamfundet styr vårt samhälle eftersom gravitationen är allmänt närvarande. Det går såklart inte med dagens kunskap att bortse från hur människan påverkar miljön. Det är inte miljörörelsen som forskat fram den kunskapen även om de såklart har tillfört bitar till pusslet.
 
  • Gilla
Lilllen och 1 till
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Min huvudsakliga poäng var dock mer ämnesnära: jag tror inte att det finns någon egnahemsrörelse som kan frigöras med politiska medel. Det offentliga, och i synnerhet kommunerna, har inte tillräckligt intresse av att hjälpa något sådant på traven.
Håller med! Människors arbetssituation, fritidsnöjen och ovana vid föreningsliv gör också att satsningar skulle blir svåra att genomföra även om pengar och vilja fanns.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Claes Sörmland
makhno_ makhno_ skrev:
Det där är ju som att säga att svenska fysikersamfundet styr vårt samhälle eftersom gravitationen är allmänt närvarande. Det går såklart inte med dagens kunskap att bortse från hur människan påverkar miljön. Det är inte miljörörelsen som forskat fram den kunskapen även om de såklart har tillfört bitar till pusslet.
Det har inte med det att göra utan det handlar om en ideologi som är grundad i en tro. Inte om vetenskap.

Det du säger är helt tokigt, ungefär som att säga att man måste genomföra rasbiologisk politik för att vi nu för varje månad som går snabbt får kunskap om mänsklighetens genetiska historia från DNA-analyserna. Så är det naturligtvis inte.
 
makhno_ makhno_ skrev:
Folkrörelser finns inte längre i någon verklig bemärkelse. Nuvarande regering gör dessutom mycket för att underminera det lilla som finns. Ett civilsamhälle som inte lyder staten är inte något de vill behöva hantera. Förmodligen för att folkrörelser i praktiken är synonymt med arbetarrörelsen.

Jag har en del kontakt med folk som kämpar med bygggemenskaper. Ett samtida mer individualiserat försök att nå samma mål. De utnyttjas av kommuner för att bebygga platser de inte skulle klara på annat sätt. Vilket leder till rätt svår ekonomi. Ser bra ut för kommunen som jobbar för en mångfald av aktörer. Finns inget stöd om det kostar något.

Jag tror heller inte man kan överdriva hur mycket svårare den ekonomiska situationen är nu. Kapital och assets har fått en helt otroligt mycket större tyngd än löner. "Vanligt folk" kan inte ens om de går samman tävla med kapitalet. När egnahemsrörelsen var stor fanns det föreningsbyggnader överallt. Det var inte så dyrt med mark och att bygga. Skillnaden mot nu är oerhört stor. Finns ingen liberalisering som skulle råda bot på det ens om alla lagar och regler upphörde.
Intressant påpekande om byggdegårdar mfl.

Ja problemet är fundamentalt och "bostadspolitik" kan som bäst mildra symptomen något.

Jag misstänker att grundproblemet är att folk jobbar för mycket. De typen som man behöver för att driva kultur och gemenskaper är fullt upptagna och orkar inte ens ta hand om en riktig trädgård längre som man ser i nybyggda områden.

Den andra dominerande faktorn är kanske omfördelning av tillgångar till toppen av pyramiden, dolt av globaliseringen under 1980-2010 talet som gjort saker billigare så att det inte märktes.

Kausalitet mellan dessa är oklar men de är säkert inte oberoende.

Likväl är det ju knappast att vänta att herr f.d. stadsråd Gäststuga har någon samhällsomvälvande insikt att komma med i frågan. Kanske något till bidrag riktat till villaägare vad vet jag.
 
  • Gilla
heimlaga
  • Laddar…
makhno_ makhno_ skrev:
Det där är ju som att säga att svenska fysikersamfundet styr vårt samhälle eftersom gravitationen är allmänt närvarande. Det går såklart inte med dagens kunskap att bortse från hur människan påverkar miljön. Det är inte miljörörelsen som forskat fram den kunskapen även om de såklart har tillfört bitar till pusslet.
Gravitationen är en naturlag. Du är fri att presentera en annan teori. Du kan också igonerara den, men du kommer likväl att få bollen du kastar upp i huvudet.

Mycket annat du räknar upp i tidigare inlägg såsom ”kvinnojourer, civilsamhällets bistånd, arvsfonden, fria folkbildningen, fredsrörelsen, Universitetens självstyre” styrs inte av naturlagar utan det är någonting vi själva har hittat på. Sociala konstruktioner. I andra samhällen och kulturer ser det delvis annorlunda ut med dessa sociala konstruktioner. Gravitationen är dock närvarande överallt.

Att människor påverkar miljön är ju självklart. Det är delvis fysik även det. Hur allvarlig påverkan är och vad som ska göras åt den är någonting annat. Detta styrs av ett hopkok av fakta och åsikter som presenteras av forskare, aktivister, politiker och gemene man. Gravitationen har vi sedan länge accepterat men det fanns en tid när jorden var platt.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.