En god ide med både kommunala bolag och tomtförsäljning är att inte ge bort skattepengar men att möjliggöra för medborgare att göra en bra bostadsaffär som ökar utbudet.

Jag ser hellre att privatpersoner får köpa bostäder billigt än att bostadsbolag tjänar stora pengar.

Knepet borde alltså vara att för villor sälja tomter där det är billigt att bygga och fritt att välja valfri entreprenör. Jag är för en ide med arrendetomter med hyfsat förmånligt utköp men först efter 5-10 år för att förhindra spekulation.

För lägenheter är det svårare, men varför inte en liknande lösning. Man bygger hyresfastigheter, efter säg 10 år så finns möjlighet att ombilda till bostadsrätt.

Ombildningarna i innerstaden var galna för att man tog de som redan hade en billig HR och gav dem möjligheten att köpa oerhört förmånligt.

Skulle man göra en sådan lösning där alla från början visste villkoren och utköpet var lönsamt men inte "lottovinstnivå" så vore det bättre. Säg att dessutom ca 2000 kr / månad av hyran sattes undan som ett sparande till insats, att bostadsrätten initialt hade höga statiliga lån och även efter ombildningen så kunde föreningen fortsätta att amortera av lånen och därmed över tid öka värdet på lägenheten. Då skulle fler kunna göra bostadskarriär, utan att egentligen staten förlorar pengar.
 
M
makhno_ makhno_ skrev:
Glömde nämna att nyproduktion har presumtionshyra i 15 år. Dessa är alltså helt undantagna från förhandlade hyror och får sättas för att säkra avkastning efter produktionskostnad etc. Nyproduktion har alltså i princip marknadshyror.
Du har en väldigt märklig uppfattning av vad som är marknadshyra:

Från Wikipedia:
Presumtionshyra är en hyra som har förhandlats fram mellan [URL='https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyresv%C3%A4rd']hyresvärden[/URL] och en lokal hyresgästorganisation (t.ex. [URL='https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyresg%C3%A4stf%C3%B6reningen']Hyresgästföreningen[/URL]) vid nyproduktion av lägenheter och som inte styrs av lägenheternas [URL='https://sv.wikipedia.org/wiki/Bruksv%C3%A4rde']bruksvärde[/URL]. Presumtionshyran gäller under 15 år.

Presumtionshyran beräknas ofta utifrån lägenheternas produktionskostnad (som normalt är högre än bruksvärdet). Men den kan också användas för att hålla nere hyran under bruksvärdet - så kallad "omvänd presumtionshyra".

Till skillnad från en hyra som satts av hyresvärden själv kan en presumtionshyra inte prövas mot lägenheternas bruksvärde av [URL='https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyresn%C3%A4mnden']hyresnämnden[/URL].

Det handlar alltså fortfarande om en hyra som är framförhandlad mellan hyresvärden och en organisation och baserar sig på produktionskostnad, den gäller dessutom i 15år. En marknadshyra är vad någon är villig att betala för att bo på ett visst ställe just nu och så hög att hyresvärden tycker det är lönt att hyra ut istället för att låta objektet stå tomt och vänta på bättre tider.
 
  • Gilla
Claes Sörmland och 1 till
  • Laddar…
J JohanLun skrev:
En god ide med både kommunala bolag och tomtförsäljning är att inte ge bort skattepengar
Problemet med ombildning från hyresrätt till bostadsrätt är att det högre bostadsrättsvärdet uppstår först när fastigheten ombildas. Så länge lägenheterna är prisreglerade hyresrätter är värdet lägre.

Så huvudsakligen har kommunerna inte gett bort några värden, utan de som först tjänade på att ha reglerade hyror fick sen en fågel till i handen när de fick ombilda till bostadsrätt.

Hade vi haft marknadshyror hade det aldrig skett.
 
  • Gilla
ajn82 och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.